Nelonen on täällä <3 Ensipäivien rehelliset tunnelmat

Katsokaa! Hän tuli luoksemme ❤️

Herra Nelonen syntyi 18.2. suuria tunteita täynnä olleen synnytyksen jälkeen.

Ei ollutkaan neljäs synnytys helpoin ja nopein vaan pisin ja pelottava, pettymyksiäkin sisältävä. Siitä lisää myöhemmin mutta olemme täysin kunnossa kummatkin, hän syntyi yhdeksän pisteen pakettina mitoissa 3555g ja 52cm ja minä olen jo fyysisesti hyvässä kunnossa. Insinöörikin pääsi mukaan synnytykseen, sen voin jo paljastaa!

Olisivat päästäneet meidät sairaalasta jo ihan muutaman tunnin ikäisen vauvan kanssa mutta halusimme yhden yön lepäillä potilashotellissa. Nyt olemme nelipäiväisen vauvan kanssa jo kolme yötä nukkuneet kotona. On ällöttävää napatynkää, jälkivuotoa, kipeät rinnat kaalinlehtineen ja vaippojen ohi tulevaa sinappia – ei voi olla huomaamatta että tänne muutti vauva.

Nyt istun ekaa kertaa yksin kotona niin että kaksi pienintä nukkuu. Muut ovat kaikki jossain ja minä kuuntelen musiikkia ja kirjoitan, vaikka olen kuoleman väsynyt. Hormonit eivät anna minun päivisin nukahtaa.

Haluan myös kirjoittaa talteen nämä ensimmäisten päivien fiilikset, koska ne ovat niin ainutlaatuisia.

Ainutlaatuiset kauneudessaan: miten upeaa on kun koko perhe alkaa tutustua uuteen jäseneen, tutkii tarkkaan jokaista hiuskiehkuraa, kuulostelee ääntä ja mutustelee nimiä. Oho onpas sillä kimakka ääni! Onko se kiharaa sittenkin? Kato Kolmonen miten pienet jalat sillä on!

Tai kun tuntee sen pienen vatsassa möyrineen painon omaa rintaansa vasten. Kun huomaa yhtäkkiä eräänä yönä pakahtuvansa rakkauteen, vaikka hetki sitten oli lähinnä kiintynyt ja helpottunut. Kuinka tunne muuttuu velvollisuudesta ja huolenpidosta omansa tunnistamiseksi, lauman jäsenen intohimoiseksi suojelemiseksi. Sinä olet minun, meidän. Sinä kuulut tänne.

Nämä päivät ovat myös ainutlaatuisia kauheudessaan. Ne sisältävät vaikeita tunteita, hankalia tilanteita ja paljon fyysistä kipuakin. Ohikiitäviä syvän epätoivon hetkiä kun maidonnousun hormonit saavat kaiken kutistumaan pelottavaksi ja vaikeaksi, tisseihin sattuu, hirveä väsymys kirveltää silmiä ja jokainen lapsi tarvitsisi huomiota samaan aikaan.

Ja meitä on tässä talossa niin paljon! Systeemimme on raskas. Sotkun, ruoan, melun ja huomioitavien asioiden määrä on iso. Jos aiemmin pienen vauvan saamisen jälkeen arki tuntui kaarnalaivalta joka pysyy häthätää pystyssä jos ei nyt ihan liikaa tuule, neljännen kohdalla sitä on kuin Titanic joka törmäilee jäähän ja miettii optimistisesti että ehkä me ei tällä kertaa upota.

Toistaiseksi olemme vielä pinnalla, meillä on mennyt ihan hyvin suhteessa odotuksiini. Tiesin jo entuudestaan että nämä ensimmäiset 4-5 päivää ovat mulle tosi vaikeat eivätkä suinkaan mitään ”ihanaa vauvakuplaa sinne, nauti!”.

Senkin aika tulee kyllä vielä (ja pian), nyt en ihan vielä ole siellä.

Nyt olen vielä vaiheessa, jossa kaikki tuntuu välillä kaatuvan. Pahimmillaan riitelen Ykkösen kanssa, Kakkonen raivoaa toisessa kerroksessa Insinöörille jostain ihan olemattomasta ja Kolmonen riisuu vaippansa sohvan takana ja pärisee naamalle tahallaan sylkien Nelosen roikkuessa kipeästi rinnalla. Normaalitilanteessa ärsyttävää, hormonien keskellä maailmani loppu.

Eikä muillakaan perheen jäsenillä vain helppoa ole, huomaan että me kaikki haemme uudestaan paikkaamme tässä palapelissä, asettelemme itseämme uuteen kuvioon toinen toisiamme hinkaten.

Valtaosa päivästä on mukavaa ja kaikki sujuu – vaikka on myönnettävä että joskus tuntuu näitä lapsia olevan kyllä tosi paljon: vaikka jakaisimme ne puoliksi kummallekin jää molemmille keskivertoperheen mitta.

Sitten on niitä kamalia mustia hetkiä, etenkin iltaisin kun baby blues -hormonien ahdistusmöykky painaa rintaani ja ohentaa panssarini pitsiksi. Silloin en kestä yhtäkään pientä vastoinkäymistä, riitaa, vastustusta ja pettymystä. Ja niitähän tulee.

Eilisiltana juuri tuona hetkenä iskeydyin pohjamutaan. Kolmonen meni aivan tapojensa vastaisesti (sitä on nyt ilmassa, hän reagoi selvästi kaikkeen mutta onneksi aika lievästi kuitenkin) ottamaan herkkuja ilman lupaa eikä millään suostunut lopettamaan vaikka kielsin. Näin että kohta se lyö mua – hyvin harvinaista meillä – ja niin löikin. Suoraan siihen rintaan joka sykki jo valmiiksi rintatulehduksen rajamailla pinkeydessään.

Onnistuin pitämään itseni rauhallisena ja sanoin vain jämäkästi ettei saa satuttaa muita, äiti suuttuu sulle jos lyöt mua. Tämä veti toisen aivan tolaltaan. Se valahti voimattomaksi ja juoksi sitten isosisarusten luo silminnähden surullisena itkemään. Kertoi syynkin:

Äiti suuttuu mulle. Äiti ei enää rakasta Kolmosta.

Menin palasiksi joista en ole vieläkään toipunut, tätä kirjoittaessanikin tuo itkettää vaikka tiedän että tästä vielä noustaan. Huutoitkin keittiön lattialla Insinöörin sylissä että mä en vain riitä näille kaikille ja siltä tämä aina välillä tuntuu.

Sitten ne kaikki tulivat lohduttamaan minua. Lauma hoiti.

Onneksi, onneksi, onneksi olen kokenut tämän ennenkin. Tiedän että se mikä nyt tuntuu lapsia vastaan tehdyltä rikkeeltä (uusi sisarus), tuntuu ihan kohta suurimmalta lahjalta mitä heille olisi voinut antaa. Tiedän että nämä hormonit helpottaa ja kohta kestän taas paremmin. Tiedän, että Kolmosen käytös tasaantuu kohta. Tiedän, tiedän, tiedän. Menen päivä kerrallaan ja keskityn jokaiseen hyvään hetkeen täysillä.

Niitä on onneksi niin paljon ettei paljon tarvitse yrittää.

Kun vauva katselee meitä ihan hereillä, kuin tuoden viestiä jostain maailmasta jota me emme tunne. Kun Ykkönen saa itkevän pienen aivan vauvakuiskaajana rauhoitettua. Kun Kolmonen tulee syliini pehmein käsin ja varovaisin tuntein, hakien uudestaan kontaktia meille. Kun Kakkonen tulee innosta puhkuen sirkusleiriltään kotiin. Kun Insinööri halaa minua keittiön lattialla ja kuiskaa iltanukutusten kimeissä kiljaisuissa (omani, kun tissiin sattuu) ”sä jaksat hienosti Hanne”.

Meitä on nyt kuusi. Hän on täydellinen lisä meidän perheeseemme ja rakastun häneen hetki hetkeltä enemmän. Olen kiitollinen, ylpeä ja väsynyt. Jaksamiseni äärirajoilla ja toisaalta täynnä energiaa – tästä vasta alkaa maailman siistein reissu.

34 Kommentit

 • Koo

  Liikutuin! Ihan ilman mitään vauvahormoneja kropassani liikutuin tästä. Puet niin hienosti sanoiksi ensipäivien vaikeitakin tunteita! T. Yhden äiti ja neuvola th

  • Äiti87

   Onnea paljon koko perheelle. ❤
   Ihanaa kun puhut näistä kaikista fiiliksistä niin avoimesti. Itse olisin todella kaivannut tällaista rehellistä tietoa aikanaan, kun itkin kotona yksin vauva sylissä ja koin olevani maiman paskin äiti. Ei ollut sellaista hattaraa mitä some antoi ymmärtää.

   Kaikkea hyvää teille.

   Ehkä meillekin vielä pikkukakkonen saadaan miehen vastusteluista huolimatta. 🤭

 • Monen äiti

  Niin kaunis ja samaistuttava kirjoitus❤️ onnea maailman eniten!

 • vaaleanvihreää

 • Tuua.

  Itkettävän ihana kirjoitus!

  • Emmi

   Itkeä vollotan ihanalle kirjoituksellesi ❤ Odotan toista ja esikoisen vastaanotto pikkusisaruksesta on mielenpäällä usein. Tämä teksti toi myös vahvasti mieleeni lapsuudenperheeni neljännen syntymän ja muistoja joita muistan esikoisena niistä hetkistä. Miten äitiä itketti, hormonit heitteli ja imettäminen sattui, ja esikoisena opin äitiydestä ja elämästä valtavasti noina hetkinä. Nuo muistot ovat kultaa minulle nyt tuoreena äitinä ❤

 • Paula

  😭😭❤❤ ah miten samastuttavaa. Omia ensipäivien tunnelmia muutaman kuukauden takaa ei tullut kirjattua ylös, mutta onneksi ne on tässä aika lailla just eikä melkein. Onneksi tuota kaiken mullistumista ja tunteiden hormonivuoristorataa ei kestä kauaa, on se kaikessa tärkeydessään ja ihmeellisyydessään vaan niin hullun rankkaa.

 • Hanna

  Miten upeasti osaat pukea hetket sanoiksi. En varmastikaan ole ainoa, jota myös itkettää, Te ❤

 • Hanna

  Huh mikä kirjoitus, itkuks meni 😭.
  Paljon Onnea koko laumalle ❤

 • Jutta

  Huh, niin pakahduttavan aitoa tunnetta sanoiksi puettuna. Ihania ensipäiviä!

 • Päkä

  Niin ihanaa ja samaistuttavaa tekstiä. Näin jälkeenpäin ajatellen, itse sain lapseni niin nuorena, etten tätä kaikkea ymmärtänyt. Nyt kun on seurannut teidän kolmosen ja nelosen tulemista, löydän samoja asioita joita itse koin mutta en sanoiksi osannut pukea. Liikuttumiselta ei voinut välttyä ❤️

  • Gopiraatti

   Ihanaa ❤️❤️ laita reagointi käyttöön instassa,ni pääsen laittaa sydämiä 😂🙈❤️

 • Sari

  💚

 • Minna

  Voin tuntea jokaisen kirjoittamasi asian, vaikka meitä on ”vain” viisi. Onnea ❤️

  • annli

   Itkin. Tämä teksti olis melkein voinut olla minun kirjoittamani. 5 lasta ja kaikkien kohdalla olen alkanut todella nauttia vasta 4-6kk kohdalla, toki alkuaikoinakin on pakahduttavia hetkiä, onnea ja runsaasti rakkautta, mutta alku pikkuvauvan kanssa on myös stressaavaa, itkuista ja koen jatkuvaa riittämättömyyttä. En todellakaan tiedä mikä on se vauvakupla mistä puhutaan. Minun ”vauvakuplassani” yritän vain pysyä järjissäni siihen asti että vauvaa voi ehkä jotenkin ennakoida ja hänellä on mahdollisesti jonkinlainen unirytmi. Mun vauva täyttää kohta vuoden ja koen että ensimmäinen 6kk mateli ( hän oli itkuinen eikä nukkunut kunnolla ) ja jälkimmäinen kohta 6kk on mennyt niin nopeasti että tunnen surua vauvavuoden ohikiitämisestä.
   Olen kyllä kokenut itseni usein ”epä-äidilliseksi” ja epänormaaliksi näiden tunteideni kanssa kun tuntuu että kaikki muut vaipuvat eteerisesti vain nuuhkimaan vastasyntynyttä ja ”pesimään” onnenkuplaan. Enkä myöskään voi olla miettimättä että miten ne kotityöt ja muut lapset, kuka ne hoitaa?
   Paljon onnea teille pienestä ihmeestä ja voimia arkeen ❤

 • Triin

  Ja minä itken 😭❤️

 • Nimetön

  Tämä kirjoitus oli sellainen, jonka toivoisi jokaisen vanhemman lukevan sen jälkeen kun perheeseen tulee vauva. Etenkin jos se vauva ei ole se ensimmäinen… Se tunteiden määrä ja riittämättömyyden tunne voi säikäyttää meistä kokeneimmatkin. Mut lohdullista kyllä, kaikesta selvitään. Kaikesta selvittiin. T:Neljän äiti

 • Nimetön

  Liikutin minäkin, upasti kuvaat tunteiden kirjoa.
  Luin postausta ja siitä inspiroituneena aloin kirjoittaa muistiin omia ajatuksia omasta uusperheestä. Vaikka perheeseen ei ole tullut vauvoja, niin uusia jäseniä kuitenkin ja vaatii kaikilta sopeutumista. Ja aikaa.

  Poikani tuli samalla viereeni ja luki Väleäiti banneria ja sanoi, että tässä voisi olla H Y V Ä Ä I T I TAI R A K A S Ä I T I . Rakas äiti on paras poikani mielestä.
  Onnea ja rakkautta koko perheelle!

 • ST

  ❤️

 • Mirja

  Joo, liikutuin! Eilen synnyttäneenä mutta muutenkin upea teksti! 💙

 • Fiina

  Olisinpa tiennyt nämä jutut kun lapseni syntyivät. Niitä tuli monta putkeen ja olin nuori. Koska en tunnistanut ja osannut käsitellä noita alkuvaiheen myrskyjä, korjaan vieläkin vaurioita. Nyt tietäisin toisin.
  Onnea teille koko tiimille!

 • Eeva

  Aivan ihana ja samaistuttava teksti, liikutuin. Tuhannesti onnea vielä ja voimia seilata Titanicilla väljemmille vesille, ne näkyy pian horisontissa ♥️♥️♥️

  • Päivyt Niskanen

   Siis niin ihana teksti! Täällä neljättä odotellaan kesäkuussa syntyväksi ja tiedän että samoja tunteita ja ajatuksia käydään sitten läpi.. 😭😩🥰❤️ Niin paljon onnea teidän perheelle pienokaisesta❣️❣️

 • Inka

  Miten kauniisti ja todesti kirjoitat. Tunnistan niin tuon kaiken: ensipäivien vereslihan, illat, joita painaa käsittämätön väsymyksen blues. Ja samaan aikaan on kaikkea järisyttävä rakkaus. Maailma, joka hetken aikaa näyttää yhtä tuoreelta kuin vastasyntynyt.

 • Nimetön

  Ihanasti kirjoitettu! Tunnistan niin nuo tunteet vuoden takaa. Kaikkea hyvää ensimmäisiin viikkoihin! ❤

 • Aurora

  Ah miten liikutuin! Niin tuttuja fiiliksiä meidän kuopusten syntymän ajoilta 💔❤️ En kestä! Teillä on kyllä nyt talo tunteita täynnä ❤️ ja hienosti ne mahtuu sinne ja saa näkyä ja kuulua ❤️❤️ Ihanaa että sulla on tiedossa jo se valo ja vahvuus mikä päivien päässä odottaa!

 • Tintti

  Onnea♥️
  Liikutuin tästä, kaikesta, niin hienosti kuvaat itsellenikin tuttuja oloja
  Voimia ja hetki kerrallaan eteenpäin.
  Siunaus kanssanne♥️

 • Mum

  Voi miten kaunis pieni ihminen. Oikein paljon Onnea, enkeleitä, iloa, rakkautta ja lepoa.

  Hyvin se menee.
  Terv. 6vk ”nelosen” kanssa harjoitellut…

 • Iris

  Kerrassaan niin taitavasti kirjoitettu taas kerran. Liikutuin<3 Paljon onnea pienestä!

 • Johanna

  Mieletöntä, että kirjoitat auki nämä tunteet ja keittiön lattialla romahdusitkemisen. Näitä kun ei koskaan toisten perheistä näe. Kiitos <3

 • Millavee

  Paljon onnea! Ihana pienokainen <3 Meillä kolmas vauva ja niin samoissa vesissä oltu aluksi, ensiviikot ainutlaatuisia!

 • Kotihiiri

  Onnea teille! Mikä ihana pieni sieltä tulikaan.

  Vaikka itsekin olisi varmasti ihan palasina, jos oma lapsi toteaisi niin kuin teidän kolmonen, niin voinko hieman kehua hänen tunneälyänsä ja logiikkaansa? Kysyn ihan viattomasti, että osaavatko muiden kolmivuotiaat oikeasti epäillä vanhempiensa rakkautta? Vai onko hän vain poiminut ajatuksen jostain muualta. Älyttömän hyvin sanoitettu tunne joka tapauksessa, vaikka varmasti sydämeen pistikin.

  Kaikkea hyvää teille, kesää kohden mennään.

 • ~ mummo 65v ~

  Mikä sinua mättää? Instatilejähän voi luoda loputtomiin. Kerroin vain, että lapseni sylikummi on korkea-arvoinen sotahenkilö ja naps vaan ”kiivas” ihminen esti minut.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hyvä on, vastataan sitten kerran. Estin, koska viestisi vaikutti tahalliselta pelottelulta vailla syytä, taustaa tai faktaa. Se vaikutti trollaamiselta, niin kuin tämäkin. Viestisi ei liittynyt millään tavalla sisältööni, enkä ole ottanut kantaa Ukrainaan missään kohtaa. Miksi halusit laittaa minulle tuon viestin? Lisäksi minulla on oikeus – olematta kiivas – blokata ihan vain epätoivottu sisältö omasta henkilökohtaisesta kanavastani. Ja sitä tuo minulle oli, epätoivottua.

Tämän viestin kommentit on suljettu.