Positiivinen koronatesti raskaana – Raskausviikko 39

Raskausviikko 39

Niinhän siinä käy, että saamme taudin koko perhe. Minä onneksi aika ekana, heti lapsen vanavedessä. Tiistai-iltana koen hetken sellaisen tunteen kuin olisi allerginen nuha tulossa, kuin aivastuttaisi. Keskiviikkoaamuna olen täysin terve mutta teen kotitestin, jotta uskallan mennä neuvolaan. Negatiivinen, menen.

Pari tuntia myöhemmin on taas aivastusolo ja pari kertaa pärskähdänkin. Menen viralliseen testiin illalla ja yöllä taas valvoessani yllätyn aidosti positiivisesta tuloksestani.

Saan tietää sairastavani koronaa raskausviikoilla 38+4.

Mitä helvettiä tämä nyt sitten tarkoittaa?

Onneksi oireeni ovat aika lievät. Tosin viikon mittaan kun niitä tulee lisää, tajuan taudin alkaneen jo sunnuntaina kun ihmettelin outoa fiilistä silmissäni ja testailin verenpainettakin sen takia. Tuntui että oli vaikea tarkentaa, silmät heitti, niissä tuntui painetta ja elohiirikin vaivasi. Nyt koronan päivänä 6 tämä on edelleen yksi suurimmista oireistani.

Myös kummallinen unettomuus alkoi siinä sunnuntain, maanantain aikana vaivata. Tämäkin vahvistui taudin mukana. Samoin kuin päänsärky, outo väsymys ja yleishuono vointi. Yskää ei hirveästi ollut, nuhaakaan. Ääni on nuhainen ja korvat aivan lukossa. Pahin oire on aivojen humina, huimaus ja ”outo olo” joka antaa koko ajan sellaisen vainoharhaisen onkohan kaikki kunnossa -fiiliksen.

Pahinta on se mun ikioma päänsärky jonka saan aina kun vähänkin sairastan; migreenin tyyppinen lihasperäinen kipu joka ei muulla kuin buranalla taltu ja sitähän en nyt saa syödä.

Ei, vaan pahinta on sittenkin tämä henkinen puoli. Mitä tämä kaikki tarkoittaa?

No, ilmeisesti se tarkoittaa sitä että jos synnytys käynnistyy aikaisemmin kuin 10vrk oireiden alkamisesta, minut pidetään eristyksessä synnytyksen aikana. Se tarkoittaa eri alueilla eri asioita, mutta on syytä varautua siihen että se tarkoittaa ilokaasun sekä ammeen käytön kieltoa.

Sitten on kaikenlaista verenohennuslääkkeen mahdollisuutta, joka vaikuttaa pahimmillaan epiduraalin saantiin. Epävarmaa tietoa sieltä, varmaa täältä, ihan toisenlaista muualta ja ei mitään itse asiassa keneltäkään minulle päin. Kaiken tiedon saan vain itse neuvolasta kyselemällä, positiivisen tuloksen jälkeen ei ole vielä kukaan ”virallinen taho” ollut minuun yhteydessä.

Vaikeinta on hyväksyä se että Insinöörin mukaan tulo synnytykseen on samanlaisesta kymmenen päivän karenssista kiinni – myös hän sairastuu viikon aikana.  Alan valmistautua henkisesti siihen ettei hän pääse mukaan ja hoidan linjoille muutaman hetidoulan jos joudun menemään synnyttämään yksin.

Sekä henkinen että fyysinen olo vaihtelee päivän ja viikon aikana hurjasti. Yhdessä hetkessä tanssin tyytyväisenä lasten kanssa, toisena on vain yleiskurja olo ja mietin kaikkia pahimpia skenaarioita.

Lapset riitelee viikon non stop yhdessäolon jälkeen ihan epänormaalin paljon. Kaksi päivää sairastanut Kolmonen on ihana kaikkia ilahduttava ilopilleri, mutta sitä pitäisi jaksaa hoitaakin. Ruokaa on onneksi jo kaapit täynnä, wolttaan meille mehua ja karkkia lisäksi. Katsomme ihan liikaa telkkaria, lapset lanittaa tuntikaupalla samaan aikaan sairastuneen serkkunsa kanssa. Ruutuajat on loputtomat kaiken ikäisillä.

Joka paikassa on sotkua, epämääräisiä naksupusseja ja poikkeuksellisia sänkyjärjestelyjä. Avattuja lääkepakkauksia ja huoneesta toiseen seilaava kuumemittari. Lapsille se on kellottanut hieman alle 39 ja kurkut on ollu tosi kipeitä, muuten he on aika ok.

Itken joka päivä. Milloin kovaa päänsärkyä, milloin huolia. Tuntuu välillä mahdottomalta  uskoa että kaikki vielä järjestyy vaikka tiedän sisimmässäni että sehän menee just niin. Kun viikon lopussa mittariin tärähtää 39+0 mietin että toisaalta olisi kiva vain synnyttää nyt. Loppuisi tämäkin epävarmuus.

Välillä olen ihan zen. Että näin tämä nyt on, ei auta, ei voi mitään, ei kannata murehtia. Päivä ja tilanne kerrallaan! Hetkeä myöhemmin itken taas.

Laskujeni mukaan parhaat mahdollisuudet meillä on ns. normaaliin synnytykseen (ilman eristyksiä ja poikkeusjärjestelyjä) jos vauva syntyy vasta muutama päivä lasketun ajan jälkeen. Mutta kun seison suihkussa tuntuu siltä että vedet menee kohta. Kun kävelen korttelin ympäri vauva tuntuu tulevan ulos. Supistaa joka ilta, kipeästi ja selvästi, herään niihin myös öisin. On vaikea uskoa että vauva jaksaisi odottaa.

Mutta ehkä hän jaksaa. Ehkä minä pärjään. Ehkä kaikki vielä ratkeaa. Ehkä ihan kohta hän on sylissäni, perhe terve ja kevätaurinko paistaa.

Me pystymme tähän.

11 Kommentit

 • Satu

  Mauno Koivistoa lainaten ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” Halauksia koko porukalle! ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Näin ajattelen, välillä ei vaan pysty 💕

 • Pee

  Voi vauva, terkkuja hänelle, että ei ole nyt mikään kiire… Paranemisia kaikilla ja tsemppiä pääkopan kanssa! <3

 • Tuua

  Kaikkea hyvää 💕

 • N

  Voi että, paranemisia, ja tsemppiä!

  Oma kokemukseni kolmannen lapsemme yksin synnyttämisestä oli muuten oikein hyvä. Vauva syntyi aamuyöstä (synnytys siis alkoi vasta yöllä), emmekä olleet varautuneet yöllisen lapsenvahdin hankkimiseen, vaan ajattelin, että siinä tapauksessa vähemmän stressaan, kun mies on kotona lasten kanssa eikä tarvitse säätää mitään. Päivällä ja illalla tilanne olisi ollut eri ja mies päässyt mukaan ilman suurempaa säätämistä. Mutta kokemus oli siis hyvä, synnytys nopeahko, tunnelma rauhallinen ja jotenkin sellainen, että maailma pyörii radallaan ja tässä ihan turvassa ollaan. Aamulla lasten ja miehen herätessä soitin videopuhelun, että vauva on syntynyt. Yksi ystäväkin synnytti yksin korona-aikana, niin se jotenkin auttoi orientoitumaan asiaan, kun olin kuullut, että näinkin voi olla ja hyvin mennä.
  Toki olin onnellinen, että synnytyksessä ei ollut mitään draamaa, niin ei tullut oloa, että olisi ”yksin”. Itse asiassa synnytyksen aikana ehdin rauhassa (ja kiitos kivunlievityksen, myös kivutta) lukea kirjaa, oikein yöllinen luksushetki 😀 Olkoon tämän kokemuksen kertominen kannustus kaikille, jotka tahtomattaan ilman puolisoa joutuvat synnyttämään menemään, että oikein hyvin voi kaikki mennä silti. 🙂

 • J

  Tsemppiä! ❤️

  Jaan oman kokemukseni synnytyksestä eristyksessä keväällä 2020, jos siitä olisi jollekin apua. Synnytin esikoisen yksin, koska puolisolla oli pitkin kevättä ollut erilaisia oireita, jotka olisivat voineet olla koronaa tai sitten ei. Lapsivedet menivät yöllä klo 3 ja heräsin siihen, kipeät supistukset alkoivat synnärille soittaessani puoli tuntia myöhemmin ja mies pakkasi mulle vielä viimeiset jutut sairaalakassiin ja lähti viemään mua sairaalaan. Olo oli lohduton, kun hän jäi autolle ja minä olisin yksin sairaalassa tulevat päivät, koska osastollekaan ei päässyt vierailijoita. Olin varautunut siihen, että joudun synnyttämään yksin – suojellakseni itseäni pettymykseltä. Onneksi niin, sillä tilanteeseen varautuneena lopulta synnytyskokemus oli todella hyvä ja voimaannuttava. Pystyin synnyttämään yksin ja hyvin pienellä kivunlievityksellä. Sairaalaan päästyäni olin jo 10 cm auki, joten en saanut muuta kivunlievitystä kuin ilokaasua. Jouduin käyttämään maskia (jota likaisin käsin siirsin ilokaasun tieltä pois ja sitten kasvoille takaisin) ja klo 5.46 vauva syntyi todella nopean (ensi)synnytyksen jälkeen. Isä näki esikoisensa ensimmäistä kertaa kolmen vuorokauden jälkeen, vaikka koronaa ei ollut, mutta päästiin testattavaksi vasta synnytyksen jälkeen. Synnytyksessä mua auttoi ajatus siitä, että työskennellään vauvan kanssa yhdessä, jotta voisimme pian tavata ja sitten olisi vain me kaksi, yhdessä saman kokeneena.

 • Heidi

  Tsemppiä ihan hirveästi!❤️ Fiilikset varmasti tulee menemään ihan laidasta laitaan. Jospa vauva pysyisi vatsassa siihen asti, että paranette, eikä yksin tarvisi synnyttää. Toivotaan, että kaikki menee niin hyvin kuin just nyt voi, riittävän hyvin ainaki.🙏🏻

 • Aurora

  ❤️ Voimia ja valoa tuleviin hetkiin!

 • Ä

  Kiitos kirjoituksesta. Minulla alkoi viikko 37+0 ja ihan samoissa meiningeissä ollaan. Kolmas lapsi tulossa, ja koko perhe tällä hetkellä koronan kourissa. Kaksi villiä lasta jotka hyppii pitkin seiniä, ja meillä vanhemmilla voimat aika lopussa. Samaistun tuohon unettomuuteen, minullakin on ollut niin vaikeata saada etenkin päiväunista kiinni, ja jotenkin semmoinen levoton olo nyt koronadiagnoosin jälkeen. Mulla muuten on nenä tukossa, nuhaa ja yskää, yhtenä päivänä oli hieman lämpöilyä. Jos nyt vauva pysyisi ensi viikkoon masussa niin vältyttäisiin siitä synnytyssairaalan 10 päivän säännöstä. Voimia ja tsemppiä teille sinne!🙏

 • Paula

  Paraikaa itse koronaa sairastavana ja 3kk synnytyksestä täytyy todeta, että oot kyllä ollut hurjasti mielessä vaikka uusi seuraaja olenkin. Tosin viime viikkoina tullut luettua blogia takaperin ja koska olen menossa juuri Kolmosen syntymän kohdalla, voi onneksi todeta että ehkäpä tämä synnytys menee vielä vaivattomammin vahingossa vähän supistuksia ottaessa vastaan ja pikkuisen ponnistellessa, jolloin ei koronat tai edes se, pääseekö mies mukaan saliin, paljon paina! Silti, voimia ihan hurjasti ja insta-uutisiin viitaten, toivottavasti kuitenkin ois vaan se korona nyt eikä RM!

  • Paula

   Ja lisätäänpä vielä, kun uudelleenlukiessa totesin etten oikeestaan yhtään sanonut sitä, mitä oikeastaan tarkoitin tai halusin sanoa. Oon ollut täällä ihan 😭😭😭 sun fiiliksiä seuratessa, ja on niin epäreilua että ajoitus on just toi. Pidän täällä kovasti peukkuja että pian olo normalisoituis eikä uusia takaiskupomppuja enää tulis! Ihana kun jaksat jakaa niin avoimesti ja tarkkanäköisesti olojasi ja ajatuksiasi, oot mieletön ❤

Tämän viestin kommentit on suljettu.