Palaat vielä takaisin

liplap kokemuksia valeäiti

Kuuntelin Maria Veitolan uutuuskirjaa. Siinä oli mukana kolumni, jonka hän oli kirjoittanut lapsensa ollessa kaksivuotias. Teksti oli tuttua; Maria kertoi kuinka elämä on muuttunut lapsen saannin jälkeen ja kuinka se ei olekaan kamalaa. Spontaanius on hävinnyt ja itsekkyydestä on täytynyt luopua, mutta kokonaisuutena elämä on onnellisempaa.

Kyllä kyllä, allekirjoitan!

uganda matka blogi

Mutta samalla huomasin ajattelevani että tämä on kyllä ehtaa kaksivuotiaan vanhemman puhetta. Sellaisen kuin minä, joka jaksoi vielä analysoida kuinka koko elämä on ihan erilaista kuin ennen. Koska se oli! Monta vuotta lasten syntymisen jälkeen asiat oli ihan eri tavalla. Kaikki vapaa-ajasta töihin, ruokailuun, sisustukseen ja terveyteen oli aivan kummallisella tolalla jos vertasi aikaan ennen lapsia.

Mutta nyt lasten kasvettua huomaan että kaikki ei olekaan enää niin erilaista. Voin tehdä ihan yhtä paljon tai joskus jopa enemmän spontaaneja asioita kuin ennen lapsia. Olen myös ihan mukavasti itsekäs taas aina välillä. Ainoat univelat ovat itseni aiheuttamia ja urheilen, käyn ulkona ja tuijotan telkkaria ihan samassa suhteessa kuin ennen vuotta 2010. Voin olla illan kotoa pois melko lailla noin vain, eikä monenkaan päivän yhtämittainen työmatka tai rillumareissu aiheuta mitään järkyttävää morkkista. Ei minua kukaan enää niiiin polttavasti kaipaa.

Toki arki muuttuu paljon vanhemmuuden myötä, ei sitä käy kiistäminen. Se kuitenkin ehkä koskee eniten niitä ihan ensimmäisiä vuosia, vaikka tuleehan se muuttumaan taas kun lapset kasvavat ja alkavat harrastaa, touhuta ja olla enemmän omien kavereiden kanssa. Elämä muuttuu meillä kaikilla vuosien mukana, oli lapsia tai ei. Mutta niin nopeaa, intensiivistä ja perinpohjaista muutosta ei ehkä enää koskaan tule kuin mitä avuton nyytti tuo tullessaan (toivon).

Elämäni on muuttunut ja muuttuu edelleen, mutta huomaan että tänä päivä muutos on yhä enemmän minustakin johtuvaa, ei vain ihanista minityypeistäni. Ylipäänsä kun lapset kasvavat, vanhemmuuden rooli elämässäni pienenee. Olen taas kaikkea muutakin kuin pelkästään tai ensin äiti. Musta tämä on aika siisti kehitys elämässä. Mun ei enää tarvitse pinnistellä muistaakseni olevani jotain muutakin kuin vanhempi, eikä ihan jokainen päätös kulje enää lasten tarpeiden kautta.

Pahimmassa pikkuvauvavaiheessa minusta tuntui joskus siltä, että olen kadottanut itseni täysin, kulkenut kauas siitä mitä oikeasti olin. Nyt haluaisin sanoa sille osalle minusta, joka silloin panikoi että ei hätää: palaat vielä takaisin. Jos niin haluat.

liplap kokemuksia valeäiti
Vielä tulee spontaanien uimahyppyjen aika.

12 Kommentit

 • Reettapee

  Muistan erään professorin aikanaan vanhemmuutta käsittelevällä luennolla sanoneen, että äitiys on luopumista. Pala palalta luovutaan äidin ja lapsen tiiviistä yhteydestä lapsen kasvaessa, jolloin varmasti saa jälleen lisää tilaa ”olla oma itsensä”.

  Isyyttä kyseinen professori vertasi saamiseen. Lapsen kasvaessa isällä on yhä enemmän mahdollisuuksia osallistua, tehdä asioita lapsen kanssa ja rakentaa omaa suhdettaan lapseen.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Eih, epäreilun ja toden kuuloista 😀 Toivottavasti se ei ole ihan näin! Kyllä mä ainakin nyt jo tunnen saavani koko ajan enemmän ja enemmän näistä loistotyypeistä. Mutta toki, samalla luopuu monesta jutusta. Samalla tavalla kuin silloin kuin vauva tuli: monesta jutusta luopui mutta paljon sai.

 • Tiina

  Aijai, olipas osuva kirjoitus. Työkaveri laittoi tänään instastoryyn kuvan kartasta, jossa näkyi hänen polkemansa työmatka ja tästä lähti minun ajatustulva liikkeelle. Olen palaamassa töihin hoitovapaalta elokuun alussa ja toinen lapseni aloittamassa päiväkotiuransa, kun ensimmäinen lapseni on sitä jo kolmisen vuotta harjoitellut. Elokuussa siis minäkin tuota kyseistä matkaa pyöräilen taas, jee ja iiks! Miten tämä töihin paluu ei ole yhtään helpompaa toisen lapsen kohdalla, mahdollisesti jopa vaikeampaa? Millaista työarki on kahden lapsen kanssa? Töihin on kuitenkin kiva mennä. Päällimmäinen ajatus on, että sitten ei ehdi kyllä yhtään mitään, ikinä! Panic! No mutta, lupaat, että parin vuoden päästä ehtii sitten ehkä jotain omiakin juttuja ? vielä kun tietäisi mitä ne omat jutut on ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Lupaan, lupaan! Ja se töihin paluuki on I H A N A A! On niin mahtavaa saada taas sellainen osa-alue elämään jota ei määritä lapset tai mies. Parasta! Ja työmatkapyöräilyt on vielä siistimpiä!

 • Reija

  Äitiys vähenee vuosien saatossa, jopa niin paljon että pojan What’s up -viestiin kirjoitan aina t.Äiti Ihan vaan muistuttaakin itseäni (ja poikaa) I m still your mom!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Haha, tunnistan! ?

 • Riikka

  Tää on niin huojentavaa luettavaa, tässä kun on vähän hässäkkää just kaksi täyttäneen esikoisen ja seitsenviikkoisten kaksosten kanssa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Oi että, ”vähän” hässäkkää varmasti!! Tsemp tsemp! ❤️

 • Nimetön

  Totta!
  Juuri pohdittiin tätä yhden ystäväni kanssa, että pikkuhiljaa oma minäni palaa takaisin. Ei samana kuin ennen äitiyttä, mutta enköhän myös lapsettomana olisi kehittynyt kahdeksan vuoden aikana.

  On ihan tajuttoman i-h-a-n-a-a tehdä sponttaaneja asioita ja viettää vapaa-aikaa ilman huonoa omatuntoa ja aikapaineita. Nautin tästä ihan mielettömästi ja osaan myös arvostaa tätä uutta vapautta.

  jonkin aikaa surin sitä, että lapsimäärä jäi yhteen. Nyt lapsen ollessa kahdeksan vuotta olen päästänyt irti mielikuvastani, johon kuului kaksi lasta ja nautin tästä elämästä semmoisena kun se on.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mä ymmärrän täysin tuon sun surun ja siitä irti päästämisen. Samaa luopumista sitä itsekin on käynyt sen kolmannen kohdalla, josta en ehkä ihan vielä osaa päästää irti 😀 Toi pointti mun muuten piti mahduttaa tekstiin myös että kyllähän sitä ihminen muuttuu monessa vuodessa muutenkin, eikä pelkästään lapsista!

 • Nimetön

  Niin totta. Taa on kun koomasta herais ja katselis ymparilleen etta mitas tassa onkaan viimeisen kahdeksan vuoden aikana tapahtunut 😀 Siisteinta on mun mielesta se tunne, etta nykyaan me ihan halutaan tehda reissuja yms. spontaaneja juttuja mielummin lasten kanssa kun ilman (vaikka kahden/yksin on myos ihanaa menna), kun ei ole enaa niin paljon sita oloa etta ”tarvitsee eroa lapsista”.

  -Henkka

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Nimenomaan, kooma on hyvä sana! Että hetkinen, olinko mä jotenkin unessa tässä välissä? Ja juuri toi ettei tarvitse eroa lapsista vaan on ihana tehdä niidenkin kanssa juttuja. Oikeastaan mitä vain juttuja!

Tämän viestin kommentit on suljettu.