Sijoittaminen kannattaa aloittaa mutta ei siitä tarvitse voimaantua

Alkaako tulla korvista ulos ”nyt kaikki sijoittamaan!” – jutut? Mulla vähän, myönnän. Mutta myönnän myös että se ärsyttää minua siksi että asia kirpaisee, tai kirpaisi. Luin juttuja ja soimasin itseäni: fiksu ihminen ja moderni nainen (!) sijoittaisi ja itse en ollut tehnyt asialle mitään vaikka olen tunnetusti sikarikas (en).

Joskus puolitoista vuotta sitten sain itseäni vähän niskasta kiinni Mona Visurin juttujen innoittamana ja perustin yhdellä bussimatkalla itselleni Nordnet-tilin. Se lojui käyttämättömänä kuukausia.

Sitten sain näkyvyyttä vastaan Juliaihmisen ja Merja Mähkän hienon Rahakurssin ja sen innoittamana jaksoin jo vähän laittaa rahojakin sinne Nordnet-tilille. Kuukausin päästä sijoitinkin jo jotain, pari satasta taisin laittaa johonkin suoraan osakkeeseen! Eka ostokseni oli jotain tyhmää enkä enää edes muista sitä, tästä lisää jutun lopussa.

Nyt elän tilanteessa jossa olen sentään aloittanut sijoittamisen, mutta en vieläkään tee sitä mitenkään viisaasti, intohimoisesti tai aktiivisesti. Silti mulla on nyt parempi fiilis, koska tämä lause jäi jonkun noista yllä mainituista viisaista naisista sanomana vähän ikävästi päähän kaikumaan:

”Toivon, että joku olisi kertonut minulle korkoa korolle -ilmiöstä niin että olisin tajunnut aloittaa aiemmin.”

En aio kertoa sinulle korkoa korosta -ilmiöstä, sillä hädintuskin itsekään sitä vielä ymmärrän. Ekonomi tässä hei. Aion kertoa sinulle että minuakin vähän harmittaa että aloitin vasta nyt, ja ehkä voisin saada sinutkin ajattelemaan että kannattaa tehdä edes jotain ettei sitten kymmenen, tai viiden vuoden päästä harmita.

Kysyin kerran pienessä hiprakassa ystäviltäni omasta aloituksestani innostuneena että hei sijoitatteko te? Odotin ehkä pääseväni paasaamaan kännisesti kuinka kannattaa kuulkaa aloittaa, mutta sainkin häpeillä kun muut kertoivat sijoittaneensa jo pitkään tietyllä suunnitelmallisuudella, summalla ja strategialla.

Huppista.

Ehkä sinäkin olet kuitenkin kaltaiseni ja ajattelet vähemmän suunnitelmaa ja enemmän äh onko tästä pakko kiinnostua, mitä jos ei jaksa syventyä ja käydä kursseja ja tehdä yhtään mitään? 

Sinulle voin kertoa, että ei ole pakko! Eikä siitä mitään tulisikaan jos väkisin väännät.

Mutta kaikki saamani tieto puoltaa sitä, että pienikin sijoittaminen (tällä tarkoitan vaikka 10€ kuussa) kannattaa kun antaa ajan kulua tarpeeksi. Nyt paasaankin selvinpäin että kannattaa kuulkaa aloittaa, sillä kymmenen euroa rahastossa on kymmenen vuoden päästä tosi paljon enemmän kuin kymmenen euroa säästötilillä.

Enkä todellakaan aio selvittää mitä summat noissa skenaarioissa olisi, sanoinhan: ei ole juttuni vaikka olen ekonomi.

Vaikka suhtaudun edelleen vähän vastahakoisesti tähän koko aiheeseen, alan salakavalasti vähän innostua. Varsinkin kun juuri tällä hetkellä kaikki omat sijoitukseni ovat plussalla, hah! Kerron nyt lyhyesti mitä ja miksi minä tein. En neuvo, koska en osaa. Mutta avaan vähän sellaisia asioita, jotka itselläni estivät aloittamista.

Mikä estää sijoittamisen aloittamisen?

Ehkä sijoittamisen maine? Sijoittaminen kuulostaa minusta usein tosi elitistiseltä. Että sijoitellaan suurta varallisuutta ja sitten on rahastoja, osinkoja, indeksejä ja diiba daaba. Sitä voisi kuitenkin ajatella myös vain toisena sanan säästämiselle. Sijoitan, siis säästän!

Ehkä riskit? On toki täysin mahdollista että sijoitukset vähenevät arvossaan, mutta esim rahastoissa riittävän pitkällä aikavälillä se on käsittääkseni (huomaa ammattitaitoni) aika vähäinen riski, lyhyellä aikavälillä reipastakin laskua voi kyllä tulla rahastoonkin. 

Luonnollisesti myös jos alat muina kasinokuninkaina valitsemaan suoria osakkeita ja ostamaan mutulla, saatat säästämisen sijaan päätyä tuhlaamaan. Kaiken kaikkiaan riskit pysyvät silti pienenä kun sijoitat sellaista rahaa, minkä menettäminen ei heilauta koko talouttasi (ks. alla lisää).

Onko sijoittaminen monimutkaista, mikä sovellus tai firma pitää valita?

Toinen mikä minua esti pitkään oli aivan välinekysymys: että miten se siis tehdään? Helppo vastaus tähän on että omassa pankissasi. Olin kyllä yrittänyt! Olen ainakin kolmesti istunut jonkun pankkityypin luona joka osoittelee halvalla kuulakärkikynällä muovitaskun sisällä asuvaa graafia ja selittää kuinka tämä rahastomme ”kreisi25” ei ehkä ole sinun juttusi mutta tämä ”hulppea15” voisi olla.

Yhtä monta kertaa olen heti laittanut jarrun päälle: tuntui myymiseltä, tuntui vaikealta, tuntui kalliilta. Pakenin. Nyt löysin ihan OP:n mobiilisovelluksesta tavan aloittaa sijoittaminen. Se löytyi ”sijoittaminen” välilehdeltä, kuka olisi arvannut? Valitsin jonkun OP:n oman rahaston joka kuulosti riskitasoltaan sopivalta ja aloin laittaa sinne 20€ kuussa.

Oma pankki on siis ihan hyvä, mutta myös tuo Nordnet on minusta ollut toimiva. Siitä on tullut ensisijainen välineeni, koska tykkään että se on erillään päivittäisrahoista, niin kuin sijoittaminekin minulle on.

Valitse väline sen mukaan mikä sinusta vaikuttaa helpolta käyttää. Älä takerru kuluihin vielä, ne on todennäköisesti ihan ok sun tarpeisiin.

Miten päätän sijoituskohteet?

Jos et halua käyttää kauheasti aikaa, valitse rahastoja. Oikeastaan mitä vain. Niitä on pankkien omia ja välittäjien (kuten Nordnet) omia. On vastuullista, Suomeen sijoittuvaa tai Aasiaa painottavaa. Rahasto on nippu osakkeita joita joku varainhoitaja tarkkailee ja muokkaa sijoitusten määriä. Eli joku viisas tekee sijoittamista ja sinä voit osallistua siihen rahalla.

Helppo aloitus on esim Helsingin pörssin osakkeisiin sijoittavat rahastot, minä valkkasin monen suositteleman Nordnetin Nordnet Indeksirahasto Suomi – rahaston ja vähän villimmän kortin Lyxor ETF New Energy. Ihan vain koska Insinööri, joka seuraa asioita ja maailmaa minua enemmän, suositteli.

Sinulle sopivia kohteita voikin alussa löytyä seuraamalla kiinnostavien ihmisten kiinnostavia mietteitä, tässä kohtaa ehdoton suositus Merja Mähkän kansantajuisille somesisällöille!

Juliaihminen puhuu myös paljon sijoittamisesta ja nimenomaan vastuullisesta näkökulmasta, hänenkin tilillleen siksi vahva suositus. Julia on lisäksi tehnyt aivan älyttömän hyvät videot sijoittamisen aloittamisesta ja kirjoittanut aivan mainion jutun Aloita sijoittaminen 13 minuutissa ja 54 sekunnissa. 

Oikeastaan voisinkin suositella että luet vain tuon jutun ja unohdat tämän minun juttuni! Hah!

Mihin firmoihin kannattaa sijoittaa?

Sitten kun taidot tai rohkeus karttuu, voit katsoa ns. suoria osakkeita eli pörssilistattujen firmojen osakkeita. Tässä pitää lähinnä osata ymmärtää vähän siitä miten liiketoiminta yleensä kehittyy ja pyörii, tai vaihtoehtoisesti kuluttajakäyttäytymistä. Minä olen ostanut Marimekkoa, koska he tekevät mielestäni kauniita astioita ja viisaita asioita eli uskon menestykseen; venttiilifirmaa Nelesiä ehdin ostaa koska Merja fiilisteli sitä (haha) ja Konecranesia ostin koska uskon siihen että tämän tyyppistä teollisuutta tarvitaan aina ja olen ollut otettu toiminnasta tavattuani heitä työni merkeissä.

Ostin myös muuta konepajateollisuutta, mutta möin ne kaikki tappiollisina vuodenvaihteessa pois.

Sitten ostin vähän Teslaa, en osaa selittää miksi. Ehkä siksi että haluan seurata hulluja innovaattoreita. Olen myöhemmin oppinut että tämä saattoi olla ehkä aika n00b-liike mutta tällä hetkellä tuo sijoitus on voitolla 100% mikä on siis aivan poskettoman paljon. En tiedä mitä tehdä tällä asialla, ihan sekoilua!

Ainoat vinkkini sijoittamiseen: anna aikaa ja älä yritä liikaa

Aloita. Ainoa sijoitusvinkki mitä täältä pesee on ”aloita, jostain”. Pahinta on se jos on niin kuin minä eikä tee mitään koska pelkää ettei tajua mistään mitään. Silloin sinulla on lopussa yksi säästötili joka on ihan saman näköinen kuin aloittaessa (tai pahempaa, olet tuhlannut sen!).

Ei se ole niin kummoista sitten kuitenkaan. Me suomalaiset laitetaan kyllä satojatuhansia kiinteistösijoittamiseen oman asunnon kautta, mutta tonni rahastossa tuntuu hurjalta.

Älä mieti liikaa. Edelliseen liittyen, optimoinnin yrittäminen silloin kuin mistään ei mitään tajua on vain raskasta ja hölmöä. Vältä kaupankäyntikulujen laskemista, oikean ajan etsimistä tai hirveän tarkkaa analyysia siitä mitä nyt kannattaisi tehdä. Veikkaan ettet kuitenkaan aluksi tiedä ja ekat ostot on ihan skeidaa (niin kuin mulla)! Mutta siitä se sitten lähtee ja vuodet saavat tehdä tehtävänsä.

Hajauta, alkuun ajallisesti. Osta joka kuukausi, kolmen kuukauden välein tai edes kerran puolessa vuodessa. Päätä oma ajanjaksosi ja pysy siinä! Merkkaa kalenteriin ”osta lisää rahastoa” etukäteen tai laita automaattinen summa menemään sovelluksista. Ostat vain, miettimättä meneekö hyvällä hinnalla. Pitkällä aikavälillä onnistut todennäköisesti silti. Myöhemmin voit hajauttaa myös maantieteellisesti tai esim. alan mukaan.

Sijoita se mitä et tarvitse. Sijoittaakseen ei tarvitse olla sikarikas mutta toki ylimääräistä pitää olla. Sijoitusrahoihin pitää minusta suhtautua niin että ne voivat vaikka kaikki hävitä eikä elämäsi mene pilalle. Joillekin se on nolla euroa eikä sijoittaa voi, toisille potti on kymppi kuussa, toisille tonni. Kaikki raha on kuitenkin jotain ja auttaa siinä pitkällä aikavälillä, mihin sinäkin sitoudut (eikö vain)!

Älä ole aktiivinen. Liittyen ylimiettimiseen: älä vaihtele sijoituksia kovin aktiivisesti jos ja kun et oikein tiedä vielä mitä teet. Osta ja unohda, odota ja osta taas kun aikaa on kulunut. Älä sekoile kun kurssit poukkoilee, ne poukkoilee aina. Mikään ei ole toteutunutta rahanmenoa ennen kuin nostat oikeasti rahaa pois jostain.

…vaan odota. Lähde tähän vuosimentaliteetilla. Älä myy mitään paniikissa huonon pörssiviikon päätteeksi vaan odottele josko näyttäisi eriltä vuoden päästä. Sijoittaminen ei tapahdu viikkosykleissä, varsinkaan aloittelijalla. Sijoita ja unohda on minusta aika hyvä neuvo!

Entä jos mokaan ? Tai kadun?

Huomaan miettineeni itse että apua mitä jos ostan jotain ja sitten se olikin huono ja on mennyt jotain kuluja ja IIK. Tämä sisäinen puhe tulee siitä että näkee kokeneiden hifistelijöiden vertaavan kaupankäyntikuluja, osinkoja ja suorituksiaan ja tulee sellainen fiilis että hitto mä tulen nolaamaan itseni.

Mutta huoli pois: melkein kaiken voi korjata paitsi sen ettei aloittanut eilen. Voi perustaa erilaisen tilin (arvo-osuus / osakesäästö, joka tuntuu sekin vaikealta valinnalta. Vinkkaan: ota jompikumpi), sulkea vanhat ja myydä pois hutiostoja.

Kun hyväksyy sen ajatuksen että alussa kaikki menee kuitenkin vähän hölmöilyn kautta, saa homman nopeammin alkuun ja pääsee kiinni vähän fiksumpiikin toimintoihin.

Eihän sitä tiedä, saatat vaikka innostua!

Jos nyt sitä sijoitettua rahaa ei lasketa, niin mitä menetät jos kokeilet?

 

Varauksettomat vinkkini, josta en ole saanut vielä maksua mutta aion jotain nyhtää!

Ensimmäinen kuva tahtoo sanoa ”ei kaikkia palloja samaan säkkiin”, toinen kuva on ihanan Aino Heinisen ottama.

12 Kommentit

 • A

  Hoh, itse vaiheessa jossa mulla on avattuna Nordnetin tili. Mut siihenpä jäi. Sinällään tilanne on ihan hyvä, koska ne rahat mitä oisin voinut käyttää sijoittamiseen oli tarkoitettu asuntoon ja asunto löytyi lopulta. Eli nyt pitää alkaa taas kerätä (käteis)varallisuutta uusiksi. Tai no, puskurit jätettiin, mutta remppa joka paisui yllättäen menee puskureita syömään. Mutta oikeasti ihan aikuisten oikeesti sit kun remppalaskut on maksettu, niin koitan aloittaa. Sinällään asuntoon vuonna 2009 sijoitetut rahat tuottivat ihan kivasti (8% vuosituotto kun kaikki kulut vähennetty), mutta kun jälleen kerran suuri osa varallisuudesta on sidottuna kotiin, niin on se vähän kuumottavaa (hauskaa että maksamalla 50% lisää saa 30% enemmän neliötä…ei oo meidän alueella isot asunnot halpoja).

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Asunnot on tosi hyviä kyllä! Usein vain harmillisesti ainoa tapa sijoittaa.

 • Katarinaruusu

  Hyvä kirjoitus! Meillä oli tänään just järjestelmällinen rahastojen tutkinta käynnissä ja saatiin vihdoin päätettyä, mihin halutaan sijoittaa. Ja siis täähän oli ihan hölmöä, että ei oo saanut aiemmin päätettyä, kun odotellessa rahat on vaan makoillut tilillä ilman mahdollisuutta arvonnoususta. Eikä sillä nyt niin väliäkään ole, mihin sitä ois lopulta sijoittanut, olis nyt edes jossain niitä rahoja 😀 Sain pitkästä aikaa kans suoraveloituksen laitettua Nordnettiin ja nyt alkaa taas pitkän tauon jälkeen sijoitukset rullaamaan tasaisin aikavälein. Oon fiiliksissä!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Jeeeeee niin minäkin!!! Hyvä!!

 • Reiska

  Kiitos tästä! Pitkään olen miettinyt enkä koskaan saanut aikaiseksi. Nyt on rykäisty pystyyn kuukausisijoitus summalla, joka kuluisi muuten suklaaseen, sukkiin (jostain syystä hurahdan aina uusiin, tarpeettomiin, sukkiin) ja verkkosisältöihin huomaamatta. Ei sillä toki rikastutakaan, mutta ainakin voin todeta aloittaneeni ja myöhemmin, kun toivottavasti pelot osoittautuvat pääosin turhiksi, uskaltaa summaa nostaakin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Upeeta!!! Jes, tulin tästä tosi iloiseksi!!

 • Kaisa

  Ekat suorat osakkeeni, Marimekkoa ? ”Sijoitusneuvojani” ovat kaikki miespuolisia, heitä tämä ehkä vähän huvitti, mutta minusta se tuntui luontevimmalta aloituskohteelta! On siellä sitten vastapainoksi jotain tylsemmänkin kuuloista siellä salkussa.

  Aloitin tosiaan niinkin kauan sitten kuin viime vuonna, mutta hyvä fiilis kun tuli aloitettua ja opeteltu MITEN niitä osakkeita ja rahastoja edes käytännössä operoidaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hei mullakin on MEKKOA ja sehän on aivan erinomainen osake! Uskon että hyvä valinta! Miespuoliset pitäkööt tunkkinsa – kirjaimellisesti 😀 😀

 • Tuuli

  Tämä oli ihana, rohkaiseva kirjoitus! Olen tuskaillut tämän asian kanssa aivan uskomattoman paljon!! Olen itsekin ekonomi mutta erittäin turvallisuushakuinen sellainen, ja jotenkin sijoittaminen on vaan ollut tosi vaikeaa aloittaa… Nordnet on auki joo mutta en osaa tehdä sijoituspäätöksiä vaikka muuten elämässä todellakin osaan tehdä päätöksiä ja myös ottaa riskiä (siis miksi ihmeessä näin?!)! Kuvittelen myös olevani _ainoa_ joka ei ole aloittanut ja suorastaan häpeän sitä syvästi. Oli siis kiva kuulla etten kuitenkaan ole ainoa – ja kiva myös kuulla että sä sait nyt aloitettua ja tyytyväinen siihen! ?? Ehkä mäkin nyt sit viimein…? Kiitos kun kirjoitit tästä!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mahtavaa, go for it!!

 • Elina

  Pakko oli palata kertomaan, että jostakin syystä tämä kirjoitus sai minutkin vihdoin ryhtymään tuumasta toimeen ja aloittamaan Nordnetiin säännöllisen kuukausisijoittamisen. Ja vinkkinä muille, siellä on työkalu joka aika hyvin ohjaa valitsemaan sopivan yhdistelmän rahastoja valitsemallasi riskillä ja tavoitteella (aikavälillä). Googlettelin vähän ja tuohon yhdistelmään tuli juuri niitä rahastoja, joita muuallakin suositellaan. Olen juliaihmiseni lukenut, mutta nyt tartuin vihdoin asiaan.

  Minulla itse asiassa on kymmenen vuotta jo ollut rahasto pankissa, asuntolainan myötä otettu. Juuri joku tuollainen supervakaa500-rahasto, jossa pankin palkkiot ovat Nordnetiin verrattuna niin korkeat, että en tiedä milloin raaskisin rahaston pistää lihoiksi. Mutta se on tasaisesti 20 % voitolla, mikä on pieni ihme.

  Ja edellä kirjoittavalle Tuulille, sijoittamisen aloittamista varmaan harva on katunut. varsinkaan näin pienimuotoisesti tai pienehköllä riskillä. Eihän se ole kiveen hakattu päätös, koska kohteita, summia ja osuuksia voi vaihtaa. Tämä blogiteksti oli kirjoitettu kyllä kivalla tavalla. Tästä on enemmän apua kuin pankin sijoituskeskusteluista.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   UPEETA!!

Tämän viestin kommentit on suljettu.