Talokuulumisia

”Miten se teidän taloprojekti muuten etenee?” on yksi yleisimmästä keskustelunavauksista tänä päivänä. Vastaus on monimutkainen. Ensin kysyn, mistä ollaan viimeksi puhuttu – onhan keskustelukumppani tietoinen siitä, että tontti meni ikään kuin vaihtoon? Sitten kerron, että fiilis on innokas, odottava, kärsimätön ja pelokas.

Uusi tonttimme on monelta osin superisti parempi kuin edellinen. Jos nyt lähdetään siitä, että se on ihan oma, eikä siinä ole ainakaan vielä mehevää riitaa kytemässä. Lisäksi tonttia ympäröivä merellinen luonnonsuojelumiljöö on tuhannesti parempi kuin edellinen kaavalähiö ja alue on vahvasti kehittyvä, eli palveluita, kavereita ja arvonnousua on lupa odottaa. Tonteilla on edellistä parempi kaavoitus, jossa pihaa jää aika paljonkin jokaiselle talolle, jokaiselle on erikseen annettu 32 neliötä talousrakennukselle (pihasauna!!) ja yhtenäinen kaava takaa sen että tiestä tulee aika makean näköinen. Monella tavalla tuleva asuinalueemme onkin samanlainen idylli kuin se kuuluisa Maunulan ryhmärakennettu alue. Talon ilmansuunnat ovat täydelliset ja tontin nyppylä takaa meille hienot näkymät yli naapureiden ja ikuista valoa aina jostain suunnasta. Tästä kaikesta siis kova into ja odotus.

Sitten se kärsimättömyys ja pelko. Joudumme aloittamaan lähes kokonaan alusta, sillä kääntyvät ilmansuunnat ja hieman eri ulkomitat talolle talousrakennuksineen laittavat koko pohjan uusiksi. Kun kädessä on jo kerran ollut rakennuslupavalmiit kuvat, tämä käänne vähän rasittaa. Pelko liittyy siihen, että uusi tontti on tukevasti kalliota. Tontin sisällä on myös useamman metrin korkeusero, joten räjäyttelyä on luvassa muutaman uudenvuoden verran. Tähän kun yhdistetään merkittävä piharakentaminen (terassia nurmikon sijaan) ja se ihana talousrakennus, on pöydällä väistämättä vielä edellistä paljon kovemmat kustannukset. Jännittää. Saadaanko ikinä rakennettua järkevässä budjetissa, saadaanko omiamme takaisin joskus myydessä?

Toistaiseksi annetaan pelkojen istua vielä takapenkillä ja ohjataan sillä kovalla innolla. Piirretään uusia pohjia ja totutellaan siihen ajatukseen, että ensi kesänä muutamme tonne alueelle joka tapauksessa kouluja aloittelemaan.

Pientä laittoo se vaatii vaan…tohon yksi talo kiitos!

****

Tonttiprojektin etenemistä voi seurata silloin tällöin päivittyvältä Tonttipäiväkirja – sivulta, sekä teksteistä joissa on tunniste #taloespoossa (kevät 2016 asti) tai #puutalounelmia (kesästä 2016 alkaen, the real deal.)