Vinkit koulun aloitukseen lapselle ja aikuiselle

Koska olen jo suvereeni konkariäiti, koen mahdolliseksi jakaa vinkkejä koulun aloitukseen!

Ekaluokka alkaa vain kerran, tekisi mieleni sanoa, mutta oikeasti se alkaa ainakin viisikymmentä kertaa. Ensimmäiset päivät, viikot, kuukaudetkin on niin sähellystä että lapsella ja sinulla on vielä monta mahdollisuutta kokeilla ja harjoitella. Ekan luokan loppuun mennessä alatte kumpikin olla jo selvillä vesillä!

Vinkit ekaluokan aloitukseen vanhemmille:

Anna aikaa ja ole lähellä: Lapsi ei oikeasti tarvitse koulun alkuun mitään muuta kuin huomiosi. Kysele ja kuuntele, älä tuputa omaa fiilistäsi lapselle. Jos jännittää, puhukaa siitä yhdessä.

Mutta osta myös niitä kyniä: Omia penaaleja ja kyniä ei oikeasti ekalle eikä ainakaan ekalle päivälle vielä tarvita, koululta kyllä löytyy. Mutta tämä voi olla tosi tärkeä riitti joko lapselle itselleen tai sinulle, joten jos siltä tuntuu menkää ihmeessä penaali- ja kynäostoksille koko rahan ja tunnelman edestä!

Reppu on hyvä olla, ja sen kannattaa olla hyvä. Siinä ei alkuun kauheasti tavaraa kulkeudu koulusta kotiin, mutta sinne saa vaikka vaihtovaatteet ja vesipullon mukaan. Lisää vinkkejä repun ostamisesta täällä.

Oma puhelin ei ole pakollinen, mutta ihan hyvä jos asutte kauempana koulusta. Se on sinulle mahdollisuus auttaa lasta tarvittaessa ja lapselle se on hyvä turva siitä että vanhemmat on saatavilla tarvittaessa. Vinkkejä puhelimen valintaan täällä!

Jos ostatte oman puhelimen, tukekaa kännykän käytössä. Erityisesti WhatsApp-elämä tarvitsee alkuun tukea. Täällä lisää vinkkejä siihen!

Valitkaa helpot vaatteet: kengät, jotka lapsi osaa itse sitoa, ulkovaatteet jotka on helppo laittaa päälle. Lapsella on kiire välkälle leikkimään!

Pidä luottamus korkealla: Lapsesi pystyy paljon itsenäisempään elämään kuin arvaatkaan kun annat vain vapauden. Luota siihen että lapsi pitää tavaroistaan huolta, usko että hän osaa reitin koulusta kotiin kun sen aika on, luota hänen sanaansa.

..ja vaatimukset alhaalla: Ekalla ei tarvitse osata vielä juuri mitään, eikä varsinkaan sitä ennen. Älä odota akateemista menestystä ja huikeita ystävyystaitoja. Jokaisen lapsi sekoilee koulussa alaluokilla, jokainen voi törttöillä ja tehdä tyhmyyksiä (myös sinun lapsesi voi kiusata), jokainen kasvaa tavallaan ja ajallaan. Ole tukena, ole kiinnostunut, tue kun tarvitaan mutta älä painosta mihinkään.

Millään ei ole kiire. Ei yksin kotiin kulkemisella, ei lukemisen oppimisella, ei parhaiden kavereiden löytämisellä, täydellisillä vessataidoilla ja tahrattomalla syömisellä. Yllättävän iso osa ekaa luokkaa ja koko ala-astetta on kasvaminen ihmiseksi; ystäväksi ja ryhmän jäseneksi. Se on pitkä matka jota me aikuisenakin kuljemme, eikä siinä pidä kiirehtiä.

Kuten Janna sen jo vuosi sitten sanoi: ”Ekaluokkalainen saa olla kärsimätön, hidas, hölmö, pieni ja väsynyt.”  Lue Jannan koko päivitys tästä, se oli aivan loistava!

Ole opettajalle kumppani ja pyydä muiltakin apua: Ope on paras liittolaisesi koulussa, hänkin haluaa lapsellesi parasta. Auta opea olemalla kuulolla silloin kuin pitää ja kertomalla itse jos on jotain tärkeää kotikuulumista kerrottavana. Pyydä myös koulun muilta ihmisiltä apua jos jotain tulee: kuraattorilta, terveydenhoitajalta tai rehtorilta saa nopeasti tukea ja tietoa kaikkeen!

Jos jotain ongelmaa tulee, hengitä syvään. Kaikki tuntuu isolta, koska et ole itse paikalla auttamassa lasta. Kaikesta kuitenkin selvitään!

Kiitä opettajaa aina kun ehdit. Hän ansaitsee kiitoksensa.

Vinkit ekaluokan aloitukseen lapsille:

”Koulussa näkee kavereita ja tutustuu uusiin. Niihin tutustuu kolmantena päivänä viimeistään, sitä ennenkin joihinkin vähän. Jos ei tunne ketään niin voi vaan mennä kysymään pääseekö leikkiin mukaan heti kun vaan näkee että jotkut leikkii. Siinä tutustuu, eikä aluksi tarvitse edes jutella mitään, kunhan vaan on siinä leikissä mukana”

Näin viisaasti puhui Mami Go Go Mintun lapsi Elvis ekan vuotensa jälkeen. Elviksellä oli paljon muitakin hyviä vinkkejä, kannattaa käydä lukemassa koko lista täältä.

Meidän oma konkarimme, juuri ekan luokan päättänyt Kakkonen vinkkasi seuraavaa: ”Ei kannata jännittää koska se kuitenkin menee hyvin ja koulu on kivaa. Älä huoli siitä milloin pääset seuraavalle luokalle, koulu menee tosi nopeesti!”

Eiköhän näillä pärjätä, ihanaa koulutaivalta kaikille!

Lue myös: 

7 Kommentit

 • JP

  Huh, tulipa tarpeeseen ja kiitos tästä! Varsinkin muistutuksesta, että nää pienet saa kasvaa ja sekoilla vielä ihan rauhassa, valmista koululaista ei tarvitse olla ❤ Jännitystä ja tulevaa sekoilun määrää tuskin vähentää, että perheen ainokaisena seitsemän vuotta patsastellut tuleva ekaluokkalainen saa sopivasti koulun alkuun pikkuveljen. Äiti hengittelee paperipussiin ja toivoo ettei olla synnärillä ensimmäisenä koulupäivänä ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   HYVIN SE MENEE 🙂 Pikkusisar on tossa kohtaa aika ihana juttu: antaa sulle mahiksen olla paljon ekaluokkalaisen tukena! Paperipussiin mukaan vaan, sinne voi vaikka synnyttää sitte tarvittaessa!

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    *pikkusisarus piti sanoa. Mulla menee tämä aina väärin 😀

 • Mira

  Siis kiitos tästä?!! Esikoispoika aloittaa eskarin reilu viikon päästä ja tää äiti on ihan paniikissa ja kaikki kauhu skenaariot käyty läpi ”mitä jos, mitä jos?!”. Kellopuhelin ostettiin kun koulumatkat kulkee bussilla, se pienesti helpottaa omaa huolta, kun tietää että näkee missä poika menee ja että hän saa tarvittaessa yhteyden meihin vanhempiin ?. Onneks tuo poika on reipas, enkä oo tartuttanu tätä paniikkia hänelle ?.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hyvin se menee! <3 Varoitus vain että kevätjuhlassa saattaa sitte silmänurkka kostua!

 • Terhi

  Kiitos, tätä tietoa tarvitsin! Korona tilanteen keskellä musta vanhempana tuntui, että jäin ihan yksin enkä koskaan ehtinyt tai osannut löytää tarvittavaa tietoa. Nyt hengitän syvään ja annan elämän kantaa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Juuri noin! Hyvin se menee! ❤️

Tämän viestin kommentit on suljettu.