Tule vain peremmälle, tässä alusvaatteeni!

valeäiti yllätysvieraat

valeäiti yllätysvieraat

Miten suhtaudut yllätysvieraisiin? Alatko jo varoituspuhelun aikana etsiä katseellasi siivottavia asioita vai laitatko vain kahvin rauhallisesti tippumaan?

Myönnän olevani maaninen siivoaja. Tai oikeastaan Pinoa & Piilota -tyyppi, jonka uuniin ei kannata katsoa ja jonka paita ei aina kestä lähempää tarkastelua. Mitä enemmän varoaikaa saan, sitä enemmän siivoan. Joskus opiskeluaikoina käytin sitä jopa keinona saada siivouksen tehtyä vihdoin. Kutsuin kaverin kylään ja raivoraivasin kämpän puolessa tunnissa siistiksi.

Sitten tuli lapset.

Ensimmäiset kolme vuotta menivät ylpeänä patsastellen, kun kaikki kylään tulevat ihmettelivät että kuinka teillä voi olla näin siistiä vaikka on pieniä lapsia. Helppoa! Riittää että on niin kammottavan tylsistynyt (ja univelkainen) kotona, ettei yksinkertaisesti voi muuta kuin siivota. Oi niitä loputtoman tylsyyden aikoja! Oli aina siistiä ja synttäreille tehtiin koristeluja. Sympaattista.

valeäiti yllätysvieraat

Alamäki alkoi siitä kun palasin töihin. Sen jälkeen ei ole paljon koristeluita nähty, hyvä kun synttärit jotenkin muistetaan. Samaan aikaan lapset kasvoi niin isoksi että niiden aiheuttama sotku meni ihan uusiin sfääreihin. Pieniä legoa, millimetristä paperisilppua, nukkea siellä ja vaatetta täällä. Miten, oi miten, voi hammastahnaa löytyä television ruudulta?

Tämän kaiken vielä kesti jotenkin niiden yllätysvieraidenkin kannalta. Sitä sulki muutaman huoneen oven, heitti viltin sohvan ryönien päälle ja huuliin kerroksen punaa. Kukaan ei todellakaan enää ihastellut että kuinka teillä on näin siistiä, mutta ei kukaan myöskään joutunut teeskentelemään etteikö olisi juuri nähnyt jotain aivan kamalaa. Yleensä ei nähnyt.

Mutta odottakaa, tarina pahenee.

Koitti tämä nykyinen aika, jossa lapseni on kouluikäinen ja kulkee itsenäisesti kotiin. Viettää siellä yksin aikaa. Ottaa mukaan kaverinsa.

Tässä ajassa saatetaan päätyä esim viimeaikaiseen tilanteeseen, jossa minä tulen kotiin ja siellä on jo Ykkösen lisäksi hänen kaverinsa ja kaverin isä, jota en ole koskaan ennen tavannut. Seisovat kaikki meidän makkarissa, jossa rintsikkani loistavat petaamattoman sängyn päällä.

valeäiti yllätysvieraat

Paniikki? Selittely? Huomaamaton sängyn polttaminen?

“Jahas, terve vaan.”

Ei tässä kyllä oikeasti enää jaksa sotkuista välittää. Luulen että monen muunkin koululaisen vanhempi jakaa saman fiiliksen. Jokainen meistä on nähnyt toisten kodeissa sitä perussettiä kuivuneista makaroneista likaisiin sukkiin ja paperisilppuun. Aivassama. Vai onko teidän jonkun koti vielä aamusta iltaan siisti ja esittelykelpoinen?

Kaikki tämä tuli mieleen kun kuuntelin Mamma Rimpuilee uuden podcastin hulvatonta jaksoa, jossa Laura, Maiju ja Jukka puhuivat yllätysvieraista.  Tajusin jakson aikana että ensinnäkään eipä paljon enää yllätysvieraat haittaa ja toisekseen ei meillä kyllä juuri ikinä käy mitään sellaisia vieraita, jotka sotkuista välittäisivät. Sovittuja tai yllättäviä.

Olen jo niin veteraani tässä sotkujeni paljastamisessa, etten edes hätkähtänyt kun putkari tuli viime viikolla meidän kylppäriin jotain vielä korjailemaan ja meillä oli kaikki kamat esillä kuin pihakirppiksellä konsanaan.Astiat keittiössä levällään, check. Sänky petaamatta, check. Likaiset pyykit suoraan katseen alla, check.

Raskaustesti altaan reunalla säärivahaliuskojen ja kuukupin vieressä, check.

valeäiti yllätysvieraat

Nyt se on virallista. Millään ei ole enää mitään väliä. Tulkaa milloin vain!

 

Lue myös: 

Valeäidin vinkit: vieraisiin valmistautuminen

13 Kommentit

 • Sanna/Kototeko

  Hah, olipa hauska ja samastuttava teksti! Itse en tosin oo ikinä ollut mikään puunaajatyyppi. Nauratti tuo ”huomaamaton sängyn polttaminen”. ? Loistovinkki. Lieikinheitin kannattaa siis pitää aina ulottuvilla. Mut hei, avattu raskaustesti…? Luulitko, ettei kukaan kysyisi siitä mitään? ??

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hahaha no se on yhdistelmä kulunutta aikaa (miksi meillä on tämmöinen?!) ja hyvin veemäisiä PMS oireita (okei nyt on mun pakko vaan testata tää pois, vaikka enhän mä mitenkään voisi olla). En ollut.

 • pilami

  Haha! Meillä sängyn petaaminen tarkoittaa ylipäätään vain peittojen suoristamista. Päiväpeittoa käytetään joskus ja jouluna. Mä en kauheasti stressaa sotkusta mutta vessoja pestään useampaan otteeseen viikossa. Ainoa asia jota häpeän yllärivieraiden ja lasten kavereiden kanssa on epäsiisti vessa. Olen yrittänyt opettaa lapsiakin tarttumaan tarpeen niin vaatiessa vessaharjaan mutta huonolla menestyksellä.

  Eniten lasten kavereissa on se haaste että ne saattavat pölähtää sisään milloin vain. Esim. kun olen alkkareita vaille alasti vaihtamassa vaatteita kodinhoitohuoneessa josta ovi pihalle. Tai istun vessassa ovi auki (kuka sitä enää muistaa vauvavuosien jälkeen edes sulkea) pesuhuoneessa, josta jälleen suora näköyhteys siihen kodinhoitohuoneen ulko-ovelle. Onneksi nää on vielä sen verran pieniä etteivät ehkä traumatisoidu vaikka näkevät naapurin tädin alasti. Teini-ikäisillä saattaisi olla toisin.

  • Hejdi

   Joo. Vessa. Se on ainoa, jonka yleensä pesen ennen yllätysvieraita! Mihinkään muuhunhan vieraiden ei välttämättä ole pakko koskea meillä, voi seistä vaikka keskellä huonetta muun ajan. Se on monesti se hygienisin paikka meillä.

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    mä oon enemmän järjestyksen kuin hygienian ihminen 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No ei ollu peitotkaan suorassa! Mulle toi vessa ei sit jostain syystä oo tommonen asia tai sitten mun siisteyskäsitys on siitä niin korkea ettei se koskaan ole edes likainen 😉 Mut siis lähinnä: jarruja ei todellakaan saa koskaan olla ja tasoja / pönttöäkin pyyyhin silloin tällöin rätillä kun alkaa näyttää likaiselta.

   Mä luulen että kaikki 7+ vuotiaat näkee aika paljon aikuisia ilman vaatteita 😀

   • pilami

    Joo mut kun miten opettaa jälkikasvu pesemään pytty jos oman käynnin jälkeen tarve. Ei oikein meillä ainakaan vielä toimi. Enkä kyl joka vessassakäynnin jälkeen oo tarkastamassa tilannetta. Sit tää kesä ja kurakädet. Välillä on rapa roiskunut -noh- laajalle, kun käsiä on pesty… että aika päivittäistä tää vessan pesu tosiaan on, ainakin meillä. Pyyhkeitäkin saa aika tiheään vaihtaa.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Ai kato saakeli, en tullut tota ajatelleeksi!

 • Taija

  Hei seuraavaks sitten juttua tuosta PMS:stä, niin ihanan seksikäs aihe kuin onkin!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   no ehkä! Ainakin mä kaipaan vertaistukea!

 • Maria

  Tuli mieleeni kerta, kun tulin kotiin samalla ovenavauksella tyttäreni ja hänen kaverinsa kanssa. Siinä hyppiessämme eteisen järkyttävän kaaoksen keskellä kysyin kaverilta, että onko heillä koskaan tällaista sotkua, niin hän katsoi minua hieman ihmeissään ja vastasi ”Ei.”
  Isossa eteistilassa on muuten se huono puoli, että sinne voi räjähtää ison yksiön verran tavaraa ja kulku vielä jotenkin onnistuu. Eli ainakaan lapsia ei häiritse, itseä vähän enemmän, kun joku perheen ulkopuolinen soittaa ovikelloa.

 • Omppu

  Onhan tää vertaistuki mahtavaa mut niin epäuskottavalta kuin se tuntuukin niin ilmeisesti kaikilla ei oo sotkukasoja. Sen verran usein nimittäin lasten kaverit on ääneen ihmetelly miten meillä on niin sotkuista ;D

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haha, saahan sitä siistikin kämppä olla! Annan anteeksi! 😀

Tämän viestin kommentit on suljettu.