Vanhemmuudessa on valittava, mihin jaksaa panostaa

Lähdimme eräänä päivänä leikkipuistoon Kolmosen kanssa, noin kilometrin päähän. Mulla oli vaunut mukana niin kuin aina ja ovea avatessa kysyin tuutko kyytiin. Ei tullut, hän halusi kävellä. Käveli koko matkaan noin vain, reipasta vauhtia.

Katselin sen kepeää menoa ja huomasin miettiväni että ahaaaa tämmösiä varmaan on niiden toisten lapset! Siis niiden, jotka aina ylpeänä kertoi että meidän lapset kyllä kävelee joka paikkaan, että ei kolmevuotias enää vaunuja tarvitse ja joiden edessä en kehdannut sanoa että meillä nämä istuisi lukioon asti kyydissä jos vain saisivat.

Tajusin vasta siinä hetkessä että tässäkin lapset ja sitä kautta vanhemmuus on erilaista. Meidän kaksi ekaa ovat fyysisesti rauhallisia, aina ovat olleet. Eivät he koskaan vapaaehtoisesti valinneet kävelyä yhtään minnekään, ja nykyiset urheilulliset harrastukset ovat vaatineet kymmeniä kokeiluja eri lajien parassa kunnes mieluisa löytyi. Ei todellakaan ollut sellaista “tämä lapsi on pakko viedä puistoon / laittaa futikseen / viedä hoplopiin tai se kiipeää seinille” menoa meillä koskaan.

Kunnes nyt! Kolmonen on kova menemään ja sen kanssa oikeasti odotan että se on kolme ja voin viedä sen paikalliseen jumpparyhmään. Tiedän, että se nauttisi siitä.

Tämmöistä lasta minäkin jaksan kannustaa kävelemään vielä vähän enemmän. Kahden ensimmäisen kanssa se olisi ollut iso työ, ja siksi päädyimme yleensä enemmän vaunuttelemaan.

Tässäpä se onkin usean lapsen suurin ilo: tajuaa että omat teot vanhempana vaikuttavat lopulta aika vähän lapsen perusasetuksiin ja että ne vaaditut vanhemmuuden teot ovat eri lapsilla eri lailla raskaita.

Vastaavasti meidän kahden ison kanssa ei olla itse tehty oikein mitään sen eteen että ne oppisi lukemaan ja haluaisivat lukea. Kumpikin oppi lukemaan nelivuotiaana ja on koululaisinakin naama kiinni tekstissä helposti. Jollekin toiselle tämä voi olla yhden kokonaisen vuoden suurin ponnistus ja rutistus.

päivärytmi 2kk vauva

Tästä voisi vetää jotkut konsulttikäyrätkin. Että jokaista lapsen opittua taitoa ja arjen toimintamallia määrittää yhtä aikaa kaksi asiaa:
1. Lapsen luontainen taipumus, kiinnostus, taidot ja mahdollisuudet tehdä asiaa x, sekä
2. vanhemman resurssit, mahdollisuudet ja kiinnostus opettaa ko asiaa.

Mun olisi esimerkiksi helppo ylpeillä sillä että meidän lapset ei juurikaan tappele keskenään ja sanoa että “meillä on kato nollatoleranssi väkivaltaan eikä mitään nujakointia koskaan sallita”. Se on totta, ja ollaan toki jotain sen eteen itsekin tehty mutta se työ on ollut naurettavan helppoa tehdä kun riitoja näillä on ollut ehkä kaksi vuodessa.

Kahdesti vuodessa sitä jaksaa kaivaa itsestään johdonmukaisen, lempeän ja keskustelevan vanhemman joka ohjaa käyttämään sanoja nyrkkien sijaan.

Jos nämä tappelisi kaksi kertaa tunnissa, en varmasti olisi jaksanut jokaiseen hetkeen puuttua ja nujakointia olisi paljon enemmän.

Toisaalta, jos meidän lapset olisi yhtään siistimpiä luonnostaan, olisin ehkä jaksanut enemmän patistaa niitä yhteiseen kodin ylläpitoon. Nyt olen vasta päässyt tilaan jossa ne laittaa omat pyykit kaappiin (heittämällä) ja tyhjentävät astianpesukoneen ilman ylimääräistä itkuraivaria.

Samalla tavalla vaikkapa vauvojen nukkuminen on monen osan summa. Toiset nukkuu alusta asti hienosti, toiset vasta kaksivuotiaana. On helppo ihmetellä, että mitä sinä sitä vauvaa nukuttelet niin paljon, jos omat lapset ovat aina nukahtaneet ihan itse.

Kaikilla lapsilla on jotain osa-alueita, jotka tulee tosi helposti luonnostaan, ja alueita, joihin tarvitaan enemmän aikuisen tukea.

Kaikilla vanhemmilla on alueita, jotka on tärkeitä ja joiden eteen jaksetaan tehdä enemmän töitä, ja toisia jotka voidaan (tai on pakko) uhrata säästääkseen resursseja niihin tärkeämpiin.

Ja silloin kun on asia, joka ei ole lapselle helppo oppia ja joka tuntuu vanhemmastakin raskaalta tukea tai ei-niin-tärkeältä tehdä, sitä ei varmaan sitten tapahdu yhtä nopeasti kuin jollain toisella. Se on enemmän kuin fine. Jokainen määrittelee sen oman hyvän ja mukavan elämän elementit itse ja panostakoon niihin osa-alueisiin mihin haluaa tai pystyy.

Tätä kaikkea mietin kun katsoin kevyesti kävelevää lastani. Tajusin kantaneeni huonoa omaatuntoa jo vuosia siitä, ettei meidän kaksi ekaa kävelleet valittamattta pitkiä matkoja. Tuntui että siihen olisi pitänyt panostaa enemmän, kävellä yhdessä ja harjoitella. Nyt tajuan että se vaan ei ollut heidän juttunsa ja sen saavuttaminen olisi vaatinut meiltä vanhempina huomattavasti enemmän kuin mitä me haluttiin siihen panostaa.

(Ja kyllä ne nyt koululaisina jo reippaasti kävelee, pyöräilee ja liikkuu – eivät menneet pilalle!)

Ehkä isoin oivallus tässä on sitten taas kerran se että kun me kerran kaikki ollaan tosi erilaisia, olisi syytä lakata vaatimasta itseltään (saati muilta!) samaa tasalaatuista suoritusta.

Jotkut lapset syö aina siististi ja maistaa kaikkea, osa kävelee mukisematta, jotkut siivoaa itse ja jotkut lukee liikaakin. Yhdelle on helppo käsitellä tunteitaan ja toinen oppii päivässä kuivaksi.

Toisille moni ihan tavallinen asia voi olla vaikea, ja osa vanhemmista joutuu tekemään hartiavoimin töitä hyvin sujuvan arjen eteen. Mikään näistä ei kerro vanhemman erinomaisuudesta tai vastaavasti epäonnistumisesta.

Meillä on eri määrä resursseja kaikilla käytettävissämme, ja ne työstettävät asiatkin ihan eri juttuja joka perheessä. Vanhemmuudessa on sitä paitsi niiiin monta asiaa, jotka pitää ottaa haltuun, ettei kukaan voi millään niistä jokaista täysimääräisesti tehdä.

kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit

On valittava taistelunsa ja tämä kaikki mun olisi syytä muistaa kun seuraavan kerran märehdin jotain oman vanhemmuuden osa-aluetta.

Haasteita kohdatessa on helppo ajautua ajattelemaan että noi muut on ehkä meitä parempia vanhempia kun ne on onnistuneet näissä asioissa. Ei ne varmaan ole vaan niille se työ on ollut lähtökohtaisesti pienempi, tai niillä on ollut mahdollisuus panostaa siihen enemmän.

Samoin on helppo sokeutua niihin asiohin, jotka omassa perheessä on opittu helpolla siksi että se on tullut lapselle luonnostaan. Siitä ei ole pitkä matka siihen että ihmettelee “miten noi ei saa noita lapsiaan nukkumaan / syömään / kävelemään / olemaan tappelematta jne”.

Tällä ajatuksella muistutan siis itse itseäni siitä että lapset on erilaisia. Eivät ne ole yhtenäistä muovailuvahamassaa, josta voi kuka tahansa muovata mitä tahansa jos vain jaksaa.

Tajuan nyt myös tosi ylpeä niistä voitoista, joita olemme omassa perheessä saaneet kun olemme jaksaneet jonkun meille vaikean asian parissa tehdä pitkäjänteisesti töitä! Hyvä me!

Mitkä osa-alueet teidän perheissä on sellaisia, joihin on jaksettu panostaa ja mitkä sellaisia joiden suhteen on ollut pakko höllätä?

30 Kommentit

  • Kaisa

    Kiitos! Tätä tarvitsin tänään.

    • Sanna

      Sama!

    • Noora

      Ihan tismalleen samaa ajattelin! Kiitos.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ihanat te, kiva kuulla että tykkäsitte <3

  • Anni

    Kiitos, tätä minäkin tarvitsin tänään ja tulevinakin päivinä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Pitää kyllä muistuttaa itseään tästä vielä useasti!

  • Annu

    Pukeminen. Siis kertakaikkiaan esikoisen pukeminen. Kateellisena katsoin aina kavereiden muksuja, jotka suitsait sukkelaan sujahti vaatteisiinsa. Itse sain joka päivä maanitella, uhkailla, lahjoa, rähjätä ja mitä lie vielä, että meni aamuvaatteet, ulkovaatteet mitkä-vaan-vaatteet päälle. Monta_kertaa_päivässä. Lapsi on kohta yhdeksän ja vieläkin tämä on hänen inhokkiasiansa ja vaatii oikeasti muistuttamista. Sitten toisaalta sama heppu on aina vaan nukkunut hyvin, syönyt hyvin, lukenut innokkaasti ja kävellyt niitä kilsojen matkoja, mutta pukeminen… Se ei onnistu.

    Ihana on silti 🙂

  • Outi

    Tätä lukiessa tuli itselle olo, kuin olisi saanut synninpäästön. Kiitos hyvästä tekstistä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      <3 <3 <3

  • Nimetön

    Loistava kirjoitus! ❤️

  • Pia

    Voi että 💓 .Tästä niin tulee mieleen meidän kokemus syömisestä, ja lähinnä ulkona syömisestä esikoisen kanssa. Hän on aina ollut kiinnostunut ruuista, uusista mauista, jaksanut ihmetellä ja odottaa, halunnut aina maistaa kaikkea, useimmiten tykännytkin siitä. Ollessaan kaksi hän kulki mukanamme illallisilla ravintoloissa, oikeasti jaksoi odottaa ruokien saapumista, ei tarvinnut värityskirjoja tai pädejä viihdytykseen tai vaatinut leikkipaikallista ravintolaa. Kaikki kävi ja kelpasi. Ja me, tuoreet vanhemmat, vain oltiin niin hemmetin hyviä kasvattajia. Usein puhuttiin (luojan kiitos vain keskenämme) että kyllä sen huomaa jos ihmiset eivät ota lapsiaan mukaan ravintoloihin. Eihän ne siellä aitten osaa olla. Niitä pitää vain viedä ja opettaa. Ja tutustuttaa uusiin makuihin kotonakin. Halleluja.
    Onneksi sitten syntyi kaiken päälaelleen kääntänyt kuopus. Pikkusiskoa ei olisi ruoka voinut vähempää kiinnostaa, saati odottaminen tai muutkaan jalosti ”opettamamme” säännöt. Tämä antikulinaristi antoi kuulla ja näkyä, kun ravintolaan saavuttiin, ja mitä pikimmin myös poistuttiin. Jopa ruotsinlaivan buffassa saatiin paheksuntaa neidin käytöksestä ja äänenkäytöstä. 😳. Kyllä tuli vuosien tauko ulkona syömisiin eikä ollut epäilystäkään siitä, että tätä lasta olisi jotenkin voinut tässä kasvattaa. Nykyään onnistuu jo buffameininki, nopeesti valitut jutut lautaselle ja menoksi. Ehkä joskus sitten.. 😅..

  • Heidi

    Kiitos, tämä oli ihana kirjoitus! ❤️

  • Lisbet

    Hyvä teksti! Minä sisäistin toisen lapsen jälkeen, että lapset ovat VAUVASTA asti persoonia, joka määrittelee koko heidän elämäänsä. Lopetin puheen ”milloin sinun lapsesi oppi sitä, tätä ja tuota”, koska sillä keskustelulla ei loppujen lopuksi ole merkitystä. Se persoona määrittelee todella paljon, sillä ei kiilloteta vanhemman sädekehää. On myös paljon hedelmällisempää keskustella vanhemmuudesta sellaisen kanssa joka myös sisäistää tämän,. Tällöin keskustelu ei ole vertailua vaan aitoa kohtaamista ja ymmärrystä ja vanhemmuutta tukevaa. Somen pintaraapaisut ruokkii tätä ”kylmää” vertailua, joten tällaista keskustelua tarvitaan, kiitos Hanne!

  • Nimetön

    Tää on niin tärkeää sanoa!

  • Jenni

    Tosi hyvä teksti! Tämmösen uuden vanhemman on vielä liian vaikee luopua siitä ”ah olemme niin erinomaisia kun lapsemme näin hyvin sitä ja tätä” maireudesta. Tavallaan ymmärrän tän tekstin mutta en oo vielä valmis hyväksymään ja luopumaan! 😀 Toinen lapsi olis varmaan liian inhorealistinen. 😀

    • Ode

      Tää teksti oli niin täyttä asiaa! Miten helposti sitä lipsahtaakaan taivastelemaan ”miten teidän lapsi ei muka sitä tai tätä, meillä ainakin…” miettien asiaa tasan sen yhden oman lapsen kokemuksen perusteella. Täytyypä jatkossa kiinnittää huomiota omiin puheisiin ja olla liikaa välittämättä toisten kommenteista. Ihana kuulla, että seuraavat lapset voi tarjota aikuisillekin hyviä kasvunpaikkoja!

    • Matilda

      Saahan sitä, ja kannattaakin, olla ylpeä omasta lapsestaan ja itsestään vanhempana! 😊 Tärkeää vain, ettei tuomitse muita, jos heillä on erilaista. Ja hyvässä lykyssä se toisenkin lapsen kanssa asiat menevät helposti!

  • K

    Ihana teksti! Samaistun! Meillä pukeminen ja pottailu ainakin olleet niitä ”murheen kryynejä”, joiden kanssa harjoitellaan vielä pitkään. Ruokapöydässä sitten taas esikoinen malttaa syödä nätisti, vaikka muut lapset olisi kauan sitten juosseet omiin leikkeihinsä ☺️

  • Joksu

    Ķiiros! Tämä muistutus on aina tarpeen.

    Tekstistä erityisesti tämä kohta olisi voinut olla kirjoittamani: ”Toisaalta, jos meidän lapset olisi yhtään siistimpiä luonnostaan, olisin ehkä jaksanut enemmän patistaa niitä yhteiseen kodin ylläpitoon. Nyt olen vasta päässyt tilaan jossa ne laittaa omat pyykit kaappiin (heittämällä) ja tyhjentävät astianpesukoneen ilman ylimääräistä itkuraivaria.”
    10-vuotiaan kanssa saisi taistella ihan jokaisesta kotityöstä. Joskus jaksan, joskus en. Parhaiten näytti sujuvan, kun tein töitä viikonloppuna ja samalla kaverit oli kipeitä eli alkoi olla tylsää. En vaan tee töitä viikonloppuisin juuri koskaan :).

    Helppoa tukea on ollut kaikki liikkuminen, kun molemmilla on vauvasta asti ollut suuri hinku opetella niin kävelemään, pyöräilemään, kiipeilemään, luistelemaan jne. Minun tehtäväkseni on jäänyt lähinnä mahdollistaa näitä. Kuuluvat siis myös siihen kategoriaan, joka pienempänä kiipeilee seinille, jos ei pääse ulos purkamaan energiaa.

  • KristaR

    Meillä lapsi toimii hienosti hoidossa muiden hoitolasten kanssa, on osannut jo aika pienestä asti hienosti pukea itse ja suht reippaasti, syö tosi hyvin ja ulkoilee ja kävelee pidempiäkin matkoja välillä jo tosi hienosti. Kotona sitten voi mennä viikonkin syömättä varsinaisesti mitään kunnollista ruokaa tai isompia annoksia, jos ulkoillaan perheenä niin rattaisiin ei suostu mutta ei kyllä kävele itsekään vaan sylissä pitää kantaa ja sama pukiessa, kaikki on minä itse, mutta jumahtaa vain haahuilemaan ja vähän kaikessa vuoropuhelumme kuulostaa enemmän uhkailulta kun on vain tehdäänkö näin vai näin. Ignooramisessa ja haahuilussa hän on kyllä jo teini-ikäisen tasolla jo 2-vuotiaana 😂 On myös hellä ja melko helppo tunnekasvatus näkökulmasta ja vähän varovainen mutta innokas pallottelija ja touhuaja. Puhetta tulee hyvin ja kirjat kiinnostaa.

  • Päivi

    Esikoinen 4,5v ollut aina kranttu syömään, ja nukkuu huonosti yksin, kömpii joka yö vanhempien viereen. On ollut opettelemista siinä, että ei se ruoan ääreen tapata itseään eikä varmaan enää yläasteikäisenä viereen halua 😛 Kuopus 1,5v on 5kk ikäisestä lähtien nukahtanut itsekseen ja nukkunut yöt heräämättä (mitä nyt nää normaalit flunssat, eroahdistus päiväkodin aloittamisen yhteydessä) eikä edes meinaa saada unta jos oon nukuttamassa (istumassa sängyn laidalla…) esikoista 😅 Samoin syömisen kanssa kuopus on aina syönyt hyvin eikä hänen satunnaisesta syömättömyyksistä ole tarvinnut olla huolissaan. Esikoisen kanssa potalla käymiset alkoivat luonnollisesti eikä siihen tarvinnut erityisesti varata resursseja. Kuopuksen kanssa en tiedä, että miten sitä jaksaa aloittaa mutta pikku hiljaa, silloin kun jaksaa ja muistaa istuttaa potalle… Täytyy myös muistaa, että kaikkien lasten kanssa aikuisenakin on erilainen niin resurssien kuin jaksamisen suhteen tai ainakin itse olen huomannut sen. Elämä ei todellakaan ole samanlaista kaikkien lasten kanssa, ja ei se ole mielestäni edes mahdollista koska aika muuttaa ihmistä, jopa vanhempia…

  • Kaisu

    Voi kiitos tästä tekstistä, tuli tarpeeseen! Meillä on esim. esikoisen kanssa tehty paljon töitä ainakin nukkumisen, R-kirjaimen ja lukemisen kanssa, ja tuntuukin että näihin on käytetty muutama htv, kun taas muitten lapset oppivat ne ”tuosta noin vaan”. Toki sitten taas liikunnalliset asiat, kävely, juokseminen, pyöräily, hiihto jne, tulivat tosiaan tuosta noin vain!

    Pikkuveljen(jolla taas omat haasteensa) kansaa tappelevat ja nujakoivat kyllä joskus ihan joka toinen minuutti, ja me ollaan varmasti se perhe ”joiden pennut aina tappelee”, mutta ei vaan ihanjoka nujakkaan pysty ja kerkeä… Mutta sitten muistan että tappelin itsekin oman pikkuveljeni kanssa aika paljon, ja ihan hyvä ja järkevä aikuinen minustakin (kai) kasvoi 😁 Eikä muiden kanssa silloinkaan tullut tapeltua.

  • pilami

    Oi todellakin näin ja keskustelua tästä kulmasta kaipaisin enemmän. Ehkä lapsilukumäärän vähentyessä ymmärrys tästä on vähän päässyt katoamaan: yhden lapsen vanhempana helposti ajattelee kaiken ongelmattomuuden olevan omaa onnistumista vanhempana, sitten kun lapsia on useampia niin todellakin joutuu kohtaamaan sen miten sillä omalla toiminnalla ei vain olekaan lopulta niin suurta merkitystä kuin usein kuvittelee.

  • Aaa

    Ihana teksti, oma ymmärrys muita ihmisiä kohtaan (olivat he sitten lapsia tai aikuisia) on kyllä lisääntynyt huimasti omien lapsien myötä.

    Esikoiseni on mukautuva ja rauhallinen, jonka kanssa asioiden opettelu on vauvasta asti ollut helppoa ja koulujutut sujuvat todella mallikkaasti (toisaalta myös hyvin laiska, pinna palaa monesti päivässä hänen vetelehtimiseensä. Pukeutuminen alkoi onnistua kunnolla vasta 2. kouluvuotena, kävellen ei vieläkään liikkuisi minnekään).

    Keskimmäinen on perusluonteeltaan iloinen ja höpöttää koko ajan, tekee hommat reippaasti. Tosin myös aktiivisempi, nytkin (klo 23) hyppii ylös sängystä, kun nukahtanut päivällä. Äänekäs ja sotkuisa.

    No sitten tämä nuorin, huh huh… Ikää tosin vasta vähän yli 1, mutta taisimme saada ikiliikkujan. Ei pysy hetkeäkään paikoillaan, vähän jo juokseekin. Tekee kaiken kielletyn ja nauraa ilkikurisesti päälle. Ruoat lentelevät pitkin keittiötä. Hänen kanssaan ei kuitenkaan tule tylsää, on humoristi ja aivan ihana tyyppi. Mutta hänen kanssaan emme tule viettämään sadepäiviä sisällä 😊

    Koska lapset eivät näköjään olekaan (ylläri!) kaikki samanlaisia, pyrimme mieheni kanssa keskittymään perusasioihin, esim: toisten huomioon ottaminen, erilaisuuden hyväksyminen, ja se, että aina voi puhua kaikesta. Ja tietysti on tärkeää olla oma itsensä ja tuntea olevansa arvostettu.

  • Hilla

    Oi, R-kirjainsuo. Kunnassamme ei tarjota paikan päällä tapahtuvaa puheterapiaa, koska lapsemme osaavat muuten sujuvasti puhua, mutta R puuttuu kummaltakin (ekaluokkalaiset kaksoset). Ollaan jo kaksi vuotta rämmitty nettiterapian kautta R-kirjainharjoittelua, niin äidin kuin isänkin hoitamana. Mutta se R ei vaan tule kummaltakaan. Tehdään viikoittain useamman kerran harjoituksia, jotka eivät vaan tyttöjä nappaa. Lisäksi tytöt leikkivät todella paljon yhdessä, joten R:n puuttuminen on heidän maailmassaan normaalia. Nyt ollaan onneksi saatu harjoitukset mielyttävimmiksi (äidin asenne tehtäviin on vähän muuttunut), mutta kyllä se korpeaa kun naapurinkin lapset oppivat jo kolmivuotiaina R-kirjaimet ja me vaan rämmitään samoja harjoituksia viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen… 😀 Mutta jotain kompensaatiota, meidän lapset olivat niitä 4-vuotiaina lukemaan oppineita 😀

    • Kaisu

      Oi, tsemppiä, tunnen tuskasi. Meillä R:n opetti koulun erityisopettaja (paikanpäällä oleva puheterapia oli ihan mahdotonta saada, ja etänä ei oikein tahtonut olla samanlaista motivaatiota harjoitteluun)joka oli mukana matkassa jo eskarissa, ja sama ihana opettaja auttoi sitten lukemisenkin kanssa.

      Kakkosen oppi ärrän ihan itsekseen 5v, ja olin että wau!! Uskomatonta 😁 Kolmoselle laitettiin nimi, jossa on R (hän vielä vauva), ja mietin että apua, mitenhän tässä käy 🙈

  • Staika

    Niinpä. Kaikki ei riipu kasvatuksesta. Aina vaan tässä omassa jengissä ihmetyttää miten samoista aineista voikin tulla niin erilaisia persoonia. Jokaisen kanssa omat taistelut. Sekin on hankalaa kun samat säännöt kotona jokaiselle mutta toisten kanssa niistä pitää enemmän vääntää ja joidenkin kanssa ei juuri yhtään.

    Yritetään silti kehua jokaista onnistumisissa ja iloita omista vahvuuksista. Yritetään myös puhua siitä, että jos sisarus/ kaveri kertoo onnistumisestaan niin sitä voi kehua eikä alkaa ylpeillä omalla osaamisella. Ettei kaikki menisi kilpailuksi ja toisen onnistuminen ei vähennä omaa osaamista.

  • Tuuli A.

    Äh ei varmaan pitäisi kommentoida mitään ja olla ilonpilaaja…. Mutta jos aikansa katsoo vierestä kun esim. perheessä x lapset eivät syö kunnolla, roikkuvat jatkuvasti mobiililaitteita, eivät nuku omissa sängyissä, lyövät, eivät kuuntele ohjeita tai kestä palautetta ja kitisevät jatkuvasti, niin väkisinkin sitä alkaa vertaamaan että ehkä tässä jotain on tehty oikein kuitenkin… (ja ei en syytä lapsia vaan vanhempia.) Selvää on toki että kaikilla lapsilla on omat vahvuusalueensa eikä ole ihmillistä olla ”primus” kaikilla elämän ja kehityksen osa-alueilla. Tunnustan myös täysin että esim. vauvan nukkuminen on pitkälti kiinni siitä minkälaiset unenlahjat on sattunut perimään (olettaen että terve). Sääli silti jos vanhemmat todella panostavat johdonmukaisesti lasten hyvinvointiin ja kasvatukseen ja sitten mitään krediittiä ei saisi ottaa onnistumisista!

  • Nimetön

    Ai että! Nyt oli niiiin silmiä avaava ja loistava teksti! Pistän korvan taakse ja yritän muistaa jatkossa, kun mieleen juolahtaa ajatus, miksei-meillä-mene-noin tai miksi-ton-lapset-jotain. Live and let live! Kiitos tästä!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      no jee! <3

Tämän viestin kommentit on suljettu.