Yhden vaikuttajan liikevaihto vuonna 2023

Kasasin yhteen tämän vuoden businekset ja palkinnoksi saan taputtaa itseäni selkään: Olen hienosti saanut tehtyä tästä vuodesta hyvän, vaikka alku oli melko katastrofaalinen!

Laskin itseäni varten yhteenvetoja tästä vuodesta ja koska se tuntui muitakin kiinnostavan niin tässä teillekin olkaa hyvät!

Vaikuttajan liikevaihto ja mistä rahat tulee

Mun vuoden 2023 liikevaihto (vahvistamaton, kirjanpito valmistuu vasta ensi vuoden puolella) näyttäisi päätyvän noin 150.000€ kokoiseksi, ehkä vähän alle. Käytän nyt kuitenkin tuota lukua kun se vastaa enemmän liikevaihtoa eli tehtyä työtä – ero summiin tulee lähinnä siitä että töistä on laskutettu jo viime vuoden puolella vaikka työt tehty 2023.

Tuo 150.000€ koostuu pääosin somekampanjoista, liikevaihto jakaantui mun laskujen mukaan näin:

  • 137k€ vaikuttajayhteistöitä
  • 12k€ konsultointia, mm. sparrausta
  • 1k€ puhujakeikkoja

Ensi vuodelle toivon enemmän hajautusta eri tulonlähteisiin. Aiempina vuosina on aina ollut 20-30k jotain muuta projektia: podcastia tai myynnin verkkokurssia, jotka tuovat hyvää pohjaa. Pelkkien somekampanjoiden tekeminen on omanlaisensa riski, haluan tehdä muutakin myös tulevaisuudessa. Suunnitelmiin siis vähän enemmän konsultointia ja erityisesti lisää puhujakeikkoja ja ”jotain muuta”.

Paljonko tienasin 2023

No, en minä itse paljon mitään. Perheelle riitti juuri ja juuri rahat kaikkeen, mitään säästämistä tänä vuonna ei tapahtunut kun kaikki ”ylimääräinen” meni Espanjan reissuun.

Nostin siis palkkoja ulos sen verran kun perheelle tarvittiin ja se vei kaiken mitä sisään ehti tulla, ainakin aluksi. Vielä marraskuussa (ja tulen saamaan myös loppuvuonna) sain kirjanpitäjältä tämän viestin:

”Tulos ennen veroja tammi-lokakuulta on tappiollinen -51 688,57 €.” tuo summa kasvoi ensin melkein koko vuoden kunnes alkoi hiukan paranemaan loppua kohden, nyt jännään jääkö koko vuosi tappiolle vai ei.

Tämä myös tarkoittaa että elimme lähes koko vuoden viime vuosien tulosten varassa ja rahat hupeni firman tililtä paljon rajumpaa tahtia kun mitä ehdin sisään saada. Tämä johtuu siitä että raha seuraa aina vähän perässä (tehdyn työn rahat saa aikaisintaan kaksi viikkoa raportista eli neljä viikkoa työstä), siitä että palkan maksu vie firman tililtä sivukuluineen lähes tuplat käteen jäävästä, mutta myös siitä että tämä vuosi oli niin omituinen.

Liikevaihdon kehitys vuonna 2023

Vuoden vikalla kolmanneksella syntyi 66% liikevaihdosta. Tämä on ihan järkyttävän paljon alalla jossa ei ole varsinaisia kausia.

Yleensä tarkastellaan neljänneksiä, se oli vastaavasti vikalla neljännekselle 52% vs eka neljännes joka oli vain 8,5% koko vuoden liikevaihdosta. Toisin sanoen ekat 8-9kk mentiin jatkuvasti isolla vajeella ja sitten syys-joulukuu tein järkyttävän määrän töitä.

Vuoden huonoimman kuukauden (heinäkuun) liikevaihto oli 1.497€ ja parhaimman (lokakuu) 32.561€. Jos piirtäisin kurvin mun tän vuoden liikevaihdosta se olisi ensin melkein elotonta latteaa linjaa ja sitten vuoden lopussa yhtäkkiä jättimäinen nousukausi. Jos viereen laittaisi mun henkisen tilan, niin…no, voitte arvata😄

Mikä käänsi kelkan?

Vuoden aikana tapahtui kaikenlaista, markkinalla myös. Osasyy minun kummalliseen vuoteeni on siis ihan vain (vaikuttaja)markkinoinnin tiukka tilanne ja koventunut kilpailu. Osa paranemiseen on kiinni omasta työstäni, aloin nimittäin todella aktiivisesti myydä joskus helmi-maaliskuussa.

Edellisenä vuotena en kauheasti ollut myynyt mitään kun olin äitiyslomalla, mikä myös todella pitkälti selittää surkeaa alkuvuotta. Niinpä nyt otin toden teolla härkää sarvista ja kävin hommiin.

Aloin siis myydä aktiivisesti ja aloin seurata kuinka paljon tein viikottain; kuinka monta yhteydenottoa (vähintään 10 viikossa) ja kuinka monta tarjousta jne. Sitten kun tätä teki riittävän pitkään alkoi väkisin tulla myös onnistumisia koska kohtasin oikealla hetkellä ihmisen joka oikeasti juuri minun apuani tarvitsi.

Otan esimerkiksi Verisuren koska tästä olin siitä monella tavalla iloinen! Olin monta vuotta fiilistellyt miten hyvä järjestelmä se on. Laitoin heille viestiä asiasta ja sattumalta siellä oli juuri sillä hetkellä Annilla työpöydällä vaikuttajamarkkinoinnin tekeminen. Tarjosin siis juuri oikeaan aikaan apua ja uskon että kaikki oli tosi tyytyväisiä lopputulokseen.

Fun fact: olin ottanut Verisureen jo kahdesti aikaisemmin yhteyttä, kahden eri vuoden aikana. Nyt vain sattui olemaan kortit kohdallaan ja asiakkaalla oikeasti tarve, minä oikeaan aikaan liikkeellä. Aktiivisuus palkitaan!

Kuinka monta ja mitä asiakkaita vuoden aikana oli?

52 eri asiakasta, joista osa tuli toimistojen kautta
26 uutta asiakasta
8 eri toimistoa

Suoraa myyntiä ilman toimistoja (joko asiakas itse otti yhteyttä tai minä) oli 56%, ja kaikesta liikevaihdosta minun itseni myymää (eli minä otan ensin yhteyttä) oli 44%, tai vajaa 69.000€. Tämä kaikki olisi siis jäänyt saamatta jos en olisi tehnyt mitään, ja rahat olisi kassasta loppuneet jo ennen kesää.

Nyt rahat loppuivat vasta elokuussa hetkeksi, kunnes tehtyjen töiden rahat alkoivat kilistä tilille ja tilanne korjaantui. Tämä oli eka kerta 7v ikäisen firmani historiassa kun tilillä ei ollut rahaa palkanmaksuun, tulipa sekin koettua.

Olivatko tekemäni työt arvojeni mukaisia?

Tämä on asia joka mua kiinnostaa vielä rahaakin enemmän: teinkö sellaisia töitä joita haluan ja jotka vastaavat itselleni määriteltyjä arvoja? Usutinko ihmisiä ostamaan turhaa tavaraa vai en?

Aineettomia tuotteita tai palveluita oli selvästi valtaosa yhteistöistäni. Kaikista asiakkaista (52) 12 edusti käyttötavaroita, ja nämä olivat: POP, Sidoste, Kumma-kirjat, Fanni -kirjat, Familon, Lundia, Pampers, Weekendbee, Lindex (menkkapikkarit), IKEA, Dilling, Cybex. Mielestäni ihan hyvä ainakin jossain määrin välttämättömien asioiden lista, jonka kanssa voin elää.

Pikamuotia, lihaa tai päihteitä ei tänäkään vuonna kanavissani mainostettu.

Jäikö jokin harmittamaan, mitä töitä EN tehnyt?

Vuoden aikana oli monta tosi erikoista tilannetta, joiden lasken johtuvan markkinasta. Jo sovittuja kampanjoita peruttiin tai siirrettiin yhtäkkiä, enemmän kuin koskaan ennen. Yhtäkkistä ghostaamista tapahtui asiakkaiden päässä myös poikkeuksellisen paljon, nämä ovat minusta epävakaan markkinan merkkejä.

Kieltäydyin lukemattomia kertoja erilaisista ei -arvojani vastaavista yhteistöistä, toiset lopetin kesken matkan varrella kun sain uutta tietoa. Täydellinen ei toki tämäkään vuosi ollut ja joitain päätöksiä olisi voinut tehdä myös toisin. Olen silti pääosin tosi tyytyväinen tekemiini ratkaisuihin ja pystyn nukkua yöni.

Kiitokset kaikille upeasta vuodesta!

Haluan kiittää ihan super paljon kaikkia ihania asiakkaita, joiden kanssa sain tänäkin vuonna tehdä töitä! Ihania ihmisiä, hienoja palveluita ja tuotteita, sekä mukavia konsepteja joiden työstäminen oli kivaa. Nautin tosi paljon työstäni ja tykkään siitä vaativastakin tehtävästä kun pitää pystyä olla luova aika tiukkojen raamien rajoissa, useimmiten onnistun siinä mielestäni hyvin.

Vielä enemmän haluan toki kiittää teitä kaikkia, jotka tätä luette ja jotka tykkäätte mun sisällöistä vuodesta toiseen <3 Mun tekemän lukijatutkimukseni perusteella te viihdytte yleensä hyvin myös kaupallisen sisällön parissa ja se on toki mittareista tärkein.

Teitä varten mulle on edelleen tosi tärkeää että vaikka joskus yhteistyöt kasaantuu lähekkäin ja niitä tuntuu olevan hetkessä paljon, tulee aina jostain nurkan takaa jotain taattua sekoilua Valeäidin tyyliin, sitä ihan tavallista ei-maksettua sisältöä elämästä ja arjesta.

Kiitos kun olette, tykkäätte, kannustatte ja ostattekin – autatte mua tekemään työtä joka tekee mut kaikkinensa tosi onnelliseksi! Tässä kaikille karkkipussi ja hali hyvän vuoden kunniaksi!