Arkiruokalista ja viikkomenut – vinkki lapsiperheen ruokarulettiin

kasvisruokailu perhe

Laskin että olen viimeisen vuoden sisällä toimittanut ruokapöytään karkeasti arvioiden 400-500 lämmintä ateriaa. Se on aika paljon sellaiselle ihmiselle, joka joutui tarkistamaan makaronilaatikon ohjeet ensimmäiset kymmenisen tekokertaa.

Olen joutunut opetella tekemään ruokaa, vaikka se ei ole koskaan ollut mikään kiinnostuksen aihe mulle. Opiskelijana söin vähän mitä sattui ja usein jonkun ihme dieetin mukaan, tai sitten join vain siideriä ja söin valmiita ruokia – nämä kaksi jännästi vähän vaihteli käsi kädessä.

Vasta kun ensimmäinen lapsi syntyi ja kasvoi ruokailijaksi, koin parhaaksi opetella joitain perusreseptejä. Alkuun syötiin tietysti paljon myös purkki- / valmisruokaa, mutta mitä enemmän tässä on ollut pakko opetella, sitä vähemmän niitä tarvitsee.

Sitten oli välissä pari maidotonta vauvaa, oma kasvispainotteisuuden vahvistuminen ja Ykkösen kasvisruokavalio, johon hän halusi siirtyä pari vuotta sitten. Piti miettiä mitä ruokia kaikki suostuu ja voi syödä. Tämän hetken ruoanlaiton reunaehtoja ei siis ole enää vain se että jotain tulee pöytään vaan sen pitää olla kasvista (tai helposti varioitavissa), hyvää, jokseenkin terveellistä, nopeaa, helppoa, edullista ja mielellään sellaista josta voi syödä useamman kerran.

Ja tähän pystyn! Jopa niin että osaan myös hyödyntää edellisen aterian osasia seuraavaan. Alan olla oman elämän ruokakakassi! Kauas on tultu niistä ekoista makaronilaatikon googletuksista.

Kasvismatkan kumppanit: Hannan Kasvisruokaa -kirja ja Satun Gastronaatti II.

Alan vihdoin olla kypsä sille ajatukselle että olen oikeastaan ihan kelpo kokki ja jopa nautin ruoanlaitosta silloin tällöin. Ihan joka viikko kohtaan kuitenkin sen hetken kun seison keittiössä ja mietin että mitä saakelia nyt taas. Taasko ne pitää ruokkia!

Edellisten perhevapaiden aikaan otin tavaksi tehdä itselleni viikkomenuja, valmiita ruokalistoja. Osittain kauppakäynnin takia, osittain siksi että oli helpompi miettiä ruoat kerran ja toteuttaa sitten sokeasti pitkin viikkoa. Nyt homma on automatisoitunut jo niin paljon ettei kauppaan mennessä enää tarvitse miettiä mitä ostaa. Meidän perustarvikkeilla saa aikaan milloin tahansa ruokaa, ja ne kestävät pitkään kaapissa. Se on kasvispainotteisen ruokavalion paras puoli.

Jos kaapissa on riittävästi tomaattimurskaa, kookosmaitoa, (kaura)kermaa, juustoja, sipuleita, voita / öljyä, soijarouhetta / linssejä, pastoja / riisejä, kananmunia, kasviksia ja mausteita, pystyn ruokkimaan perheen viikoksi.

Tuolla setillä viikon ruokalistalla voisi olla linssikeitto, pasta bolognese, ehkä kasvislasagne tai vaikka avokadorisotto, maukas curry ja vaikka porkkanaiset pihvit – en ole niitä ennen tehnyt mutta eiköhän se onnistuisi!

Tuo viimeinen lause on suurin mullistus mitä meidän keittiössä on tapahtunut. Uskon omiin taitoihini ja päänsisäinen reseptipankkini on jo aika laaja. Joten vaikka joskus tuntuu etten keksi mitään syötävää, ei tarvitse kuin kurkata siihen omaan pankkiin ja jo löytää jotain mitä ei ole hetkeen syöty!

Tein tätä juttua varten nopean listauksen eri ruoista mitä meidän perheessä voi tehdä nopeasti ja helposti ja niin että suurin osa suostuu syömään. Löydät sen täältä. Lista ei ole mikään kattava, ohjeita täynnä oleva tietopankki eikä siinä oteta huomioon kenenkään muun rajoituksia tai eettisiä valintoja kuin meidän. Saat kurkata sitä kuitenkin, jos vaikka löytäisit siitä jotain teillekin sopivaa helppoa vaikka juuri tänään!

Listan pohjalta pystyn nyt tekemään milloin vain 5-6 ruoan listan viikoksi. Usein mietin ehkä vain neljä ruokaa eteenpäin per kauppareissu. Loput ruokahetket syödään tähteitä, ravintolasta tai eineksiä. Viikoksi tsekkaan suunnilleen yhden asian joka sarakkeesta ja katson että edes yksi ruoka on suosikki per lapsi – sillä näissä kaikissa on vahvoja yök en syö ruokia kummallekin isoista lapsista. Esimerkiksi: Ykkönen ei syö kalaa ollenkaan, Kakkonen inhoaa isoa osaa kasvisruoista. Ykkönen ei tykkää Halloumista, Kakkonen rakastaa sitä.

Silloin kun teen jotain mistä tiedän jo etukäteen ettei toinen lapsista tykkää, ko lapsi syö valittaen vain vähän tai sitten se syö jotain muuta mitä itse pystyy tekemään. Olen ottanut periaatteen etten ala tehdä kellekään mitään toista ruokaa (pl. kasvisvaihtoehto lihalle). He syö sitten vähemmän sinä kertana, tai ehkä jättää sen niin kamalan curryn syömättä ja syö riisinsä ketsupilla. Meillä on myös aina pinaattilettuja ja pestoa jääkaapissa, joten olkaa hyvät ja tehkää itse!

Sillä jos jotain olen tästä kokkaushommasta oppinut, se on tämä: teen ruokaa, jota itse haluan syödä.

Toinen iso rajaus on teen ruokaa, joka tuntuu vaivattomalta tehdä. Tämä tarkoittaa sitä, etten arkena halua katsoa ohjetta ruokaan jota teen, vaan sen pitää onnistua ulkomuistista tai itse soveltamalla – taito jonka alan pikkuhiljaa oppia. Alla oleva lista sisältääkin vain ohjeita, jotka syntyvät korkeintaan pienellä ohjeiden kurkkaamisella tai kokonaan ilman.

Tämä onkin isoin vinkkini teille: tee lista ruoista jotka osaat milloin vain tehdä. Siitä on paljon helpompi koota viikon ruoat kuin epämääräisestä ”jotakin kalaa pitäisi kanssa olla”.

kasvisruokailu perhe

Lopuksi inspiraatioksi meidän perheen viime viikon ruokalista. Päätän viikon aikana minä päivänä mitä teenkin ja saatan jättää jotain näistä tekemättä. Vain sellaiset ruoat joilla on joku parasta ennen (esim kala) teen varmuudella.

Viikkomenu arkiruoalle kasvispainotteisessa lapsiperheessä

Seuraavaksi luon meille kuuden viikon kiertävän menun! Ensin aion pyörittää muutaman kierroksen tuota exceliä ja saada käyttäjiltä (=perheeltä) palautetta. Sitten kun homma toimii, teen tänne vielä listauksen siitä mitä 5-6 kiertoon mahtui, jos se teitä kiinnostaa?

Ihan ensin haluaisin kuitenkin populoida listaani lisää kamaa, joten antakaahan tulla lisää ideoita ja muistutuksia ruoista jotka voisin tuonne meidän listaan lisätä!

Ja se the listahan löytyi täältä.

Aiemmin olette jo vinkanneet aivan mainoita helppoja arkiruokia, niitä löytyy täältä! Ja täältä minun vinkit kasvisruokien lisäämiseen lapsiperheessä.

22 Kommentit

  • Tytti

    En jaksa alkaa kikkailla puhelimella tähän linkkejä kun en tiedä onnistuuko linkitys, mutta googlaa nämä:

    ▪️ Kanaa ja perunaa Libanonista (Chef Zahira). Me laitetaan kanan sijaan/lisäksi quornkuutioita ja paistan kyllä paljon kauemmin kuin mitä ohjeessa lukee.

    ▪️ Boltsi-gnocchi-paistos (mtv uutiset). En todellakaan ite keittele mitään tomaattikastiketta vaan pistän jonkun valmiin pastasoossin.

    ▪️Texmex-bataattivuoka (K-ruoka). Tää ei uponnu meillä lapsille mutta oli mun mielestä sairaan hyvää. Aion tuunata johonkin suuntaan jotta maistuu kaikille.

    Kaksi ekaa ruokaa on n. 5 eri ainesosan aterioita, viimeisessä on vähän useampi raaka-aine mutta ei paha sekään.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos, hyviä!

  • Leenu

    Suosittelen chocochilin yhden kattilan pastaa ja Satu Koiviston gnocchivuokaa (tai vaihtoehtoisesti ostaa esim. aurinkokuivatuilla tomaateilla täytettyjä tortelloneja eineshyllystä gnocchien tilalle). Pastaan on melkein aina ainekset kaapissa ja tuohon vuokaan gnocchit/tortellonit säilyy kohtuullisen hyvin.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Gnocchit oonkin jättänyt pois listalta kun muut ei tykkää mutta MÄ rakastan!

  • Aake07n äiti

    Meillä syödään sekaruokaa. Kerran viikossa on yleensä jokin kylmä salaattiruoka, jossa vakiona makaronia, tuorekurkkua, suolakurkkua, tomaattia, vihreää salaattia ja sitten ruokaisampana osuutena tonnikalaa/lämminsavulohta/kanaa/halloum-juustoa/kinkkua/leipäjuustoa ja joskus myös kananmunaa.

    Oma viime aikojen lemppariruoka on kesäkurpitsapohjalle tehty pizza joko kokonaan kasvisversiona, jolloin täytteenä munakoisoa, parsakaalia, paprikaa, tomaattia ja päälle juustoraastetta tai sitten niin, että yhdeksi täytteeksi on lisätty jauhelihaa tai kanaa.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      NAM!!

  • Anna

    Meksikon kvinoapannu on lapsistakin hyvää! https://www.soppa365.fi/reseptit/teemu-leminen/kasvisruuat-arjen-nopeat/meksikon-kvinoapannu

    Samoin minestronekeitto. Tätä on vielä helppo varioida kasvis/lihaversioina. Halutessa voi nakata jauheluhaa (vaikka 200g) mukaan tai laittaa tarjolle erilliseen astiaan.
    https://yhteishyva.fi/reseptit/helppo-kasvisminestrone/recipe-2273

    Ja tämä pestokana on vain niin hyvää ja helppoa ?
    https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005386938.html

    Oletko koskaan kokeillut lisukkeena ateriajyviä? Sopii vaikka em pestokanan kaveriksi.
    https://myllarin.fi/tuote/myllarin-ateriajyvat-4-viljaa-2/

    Tämä ei uppoa meidän taaperolle, mutta muuten on listalla usein.
    https://www.k-ruoka.fi/reseptit/nyhtokaurapiirakka-pellilla

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos, hyviä!

  • Eltsu

    Hei kiitos vinkkilistasta! Meillä onkin jo 6 viikon lista käytössä, mutta mukava saada uusia tuulia listaan. Listattiin ensin samoin ruokia ylös yhdessä perheen kanssa ja sen pohjalta sijoitettiin päivät täyteen. Meillä mennään viikko tyyliin kastike-maanantai, laatikko-tiistai, keitto-keskiviikko, kasvis-torstai (toki muinakin on, mutta tällöin vähintään) herkku-perjantai eli saattaapa olla tortillaa, pitsaa, pitaleipää yms. mieluista ruokaa. Lisäksi joka viikolle on katsottu yksi kalaruoka. Vkoloput jääneet vielä avoimeksi, sillä silloin voi miettiä jotain ei niin nopeaa.

    Tässä yksi vinkki, Sweet chili tofu

    Tarvitset :
    Kastikkeeseen :3-5 kevätsipulia, 1-3 valkosipulia, vähän inkivääri tai inkivääritahnaa, chilit (niin monta kuin haluat), limetti, Ketsuppi, soijakastike. Määristä en niin tiedä, vähän sinnepäin ?

    Tofulle: tofut tikuiksi ja pyöritellään korppujauhoissa

    Kuullota sipulit öljyssä. Kun sipulit ovat lasisia, lisää valkosipulia, inkivääriä ja chilit. Kun inkivääri, chilit ja valkosipuli tuoksuu hyvältä, lisää limen mehua. Sitten lisää reippaasti ketsuppia ja loraus soijakastiketta.

    Paista tofutikut pannulla, jossa öljyä.

    Syö riisin kanssa,ja jos haluat, lisää kevätsipulien vihreät osat ja limen mehua.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      NAMMMM!!

  • Heidi

    Kaikki kiusaukset: lohi (lohi kannattaa lisätä kun paistoaikaa on n. 15-20 minuuttia jäljellä), tonnikala, riista, kinkku, beanit

    Hanna G:n itkukana

    Pad thai

    Kullanrapeat kalafileet, pakasteperunamuussi ja kermaviili-tillikastike

    Täytetyt paprikat

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiusaukset oon jotenkin kokonaan unohtanut kun inhosin niitä itse lapsena! Pitää kokeilla!

  • Laura

    Uunimunakas! Etäpäivän lounasajan pelastaja. Vähän niinkuin lounaiden Kari Grandi. Ja toiseen reunaan voi laittaa vaikka kinkkua ja toiseen halloumia niin kaikki tulevat ravituiksi.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      No täähän vois olla!

  • Annika

    Savutofukiusaukselle suositus. Se on meillä pikkuhiljaa alkanut maistua myös pienelle väelle. Teen vähän mukaellen Vegaanihaasteen reseptillä mutta omaan makuun sopivan saa tietty vaan testaamalla.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Nam, testaan!

  • Lissu

    Mainio excel! Loistavia idiksiä ja ruokia!

    Meidän viime aikojen hitti on ollut tämä New York Timesin ruokaosion fancyn kuuloinen mutta pikeasti naurettavan helppo gnocchi-ruusukaalipannu: https://cooking.nytimes.com/recipes/1020453-crisp-gnocchi-with-brussels-sprouts-and-brown-butter

    Järkyttävän hyvää ja OIKEASTI valmista puolessa tunnissa. Sisältää pari hyvää kikkaa valmisgnocchien käsittelyyn sekä sitruunan käyttöön. Maailman isoin suositus!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Vitsi noilla on ihania ohjeita mut en jaksais (taas) kirjautua sinne 😀 Ehkä yritän!

  • Elina

    Tämä oli kiinnostava aihe ja hyvin kirjoitettu juttu, kuten aina. Ja lohdullista, että tuo lista ei siltikään uppoa kaikille lapsille.

    Olen itse jotenkin tosi jumissa ruokakuvioiden kanssa. Tykkään tosi paljon kasviksista ja silti tilanne on, että lapsille ne ei meinaa upota millään tavalla ruuassa, vierastavat myös mausteisuutta. Spagetissakin yrittävät jättää sen hemmetin iänikuisen bolognesen välistä ja toiselle on tullut vaihe, jolloin yökkäillään sipulinpaloja tai mitä tahansa epämääräisyyttää kohtaan. Joten ei ole laittaa reseptejä jakoon ja haikailen vaan pad thaiden ja muiden perään. Tämä kaikki, vaikka ollaan kasvatuksella yritetty välttää tähän ajautumista ja meillä on aina arvostettu hyvää ruokaa. Onneksi olen ymmärtänyt laskea rimaa eineisten kanssa ajat sitten.

    Olenko muuten ainoa, jonka on aidosti vaikea laittaa taaperon hereillä ollessa ruokaa? Se takertuu, suuttuu kun äiti ei tule (tietenkään muut eivät silloin kelpaa) tai säätää muuten vaan. Ei ole sellaista somaa yhdessä kokkailua lapsen kanssa.

    Mutta hurraa etätyöt, saan syödä päivisin mitä tahansa mausteisia kasvismössöjä vaikka sohvalla poikittain!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos, ihanaa että tykkäsit! 🙂 ja et ole ainoa, ihan mahdotonta tän tyypin kanssa. Yhdellä kädellä sitä jotain yrittää mut ei oo helppoa.

  • Staika

    Täältä sai pari vinkkiä, jee! Meillä Jolien maailman paras linssikeitto on kaikkien suosikki. Täytetyt kesäkurpitsat tai paprikat saa kehuja. Viimeisin täyte oli kana, kukkakaali, sipuli ja mustaleimaemmental. Varmasti sovellettavissa kasvisversioksi. Pastat on hyviä ja nopeita mutta yksi keliaakikko perheessä tekee tästä lajista vähän isomman työn. Pitää tehdä kahdenlaista (glut. pasta ei ole hyvää -> kaikki ei syö. Lisäksi huiman kallista). Liekö noita gnoccheja saatavilla gluteenittomana? Ei olla koskaan maistettu. Onneksi ei ole keliakian bonuksena maidoton, kauraton ja soijaton kuten eräällä sukulaisella :/

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos!

Tämän viestin kommentit on suljettu.