Ekaa kertaa saunassa

Silmäkulmaani kutitti kun siinä sillä tavalla lähekkäin olimme, iho ihoa vasten, pehmeinä ja lämpiminä. Kolmonen pötkötti sylissäni ihan hiljaa, niin mielettömän tyytyväisenä. Hypisteli sormillaan minun sormia. Hänen ympärillä koko muu perhe ihan yhtä nakkena hymyilemässä hänelle isosti, nyt sä olet Kolmonen saunassa! Ekaa kertaa! 

Saunominen oli vain hetken mielijohde, sellainen, jota en olisi ehkä aiempien lasten kanssa uskaltanut tehdä. Entä jos sen tulee liian kuuma? Mihin me se laitetaan kun muut on löylyssä? Voiko se tulla löylyyn? Missä se on sillä aikaa kun toinen on suihkussa?

Kysymyksiä miettimättä otin tyypin mukaani kahden pyyhkeen kanssa. Menin pukkariin ja riisuin meidät kummatkin, itseni yhdellä kädellä kikkaillen. Menimme suihkuun yhdessä, sekin ensi kertaa koskaan. Saunarakennus oli miellyttävän lämmin ja kostea, äänimaailma kuin kaikuvassa kylpylässä.

Istuimme yhdessä ihan alimmalle lauteelle miedosti lämmitetyssä saunassa. Kolmonen pissasi mun syliin, mutta sehän ei haittaa. löylykauhalla vain vettä päälle. Istuimme hiljaa ja ihmettelimme raksuvaa tulipesää. Minä kyynel silmässä, sillä tajusin ettemme ole olleet samalla tavalla sylikkäin sitten synnytyksen.

Muistin heti sen kuinka vauva nostettiin vatsalle lämpimänä, rimpulana, liukkaana. Muistin sen kolminkertaisesti, jokainen vauva omanlaisella muistijäljellä mieleeni porautuneena. Tunnustelin Kolmosen vartaloa, kuinka se on muuttunut vauvaksi vastasyntyneestä mutta kuinka sen minipylly kuitenkin on lähes samanlainen pieni ruttuinen luukasa kuin kaksi kuukautta sitten.

Joku heitti varovaisesti pienen löylyn. Sinne meidän alaloosiin mitään ei tuntunut, mutta saimme ainakin aidon äänimaailman. Ovesta hohkasi tuoretta ilmaa varpaisiin viileänä, mutta pieni mytty sylissäni alkoi silti olla jo aika lämmin. Annoin maitoa, koska siitä olin jossain alkukantaisessa imetyshuumassani haaveillut. Syötin vielä sen muutaman minuutin ennen kuin vein hänet kanssani lämpimään loppusuihkuun. Saunan oven heijastuksesta katsoin että näytimme ihan samalta kuin minä ja Ykkönen monta monta vuotta aiemmin, matkalla ekaan suihkuumme.

Nyt tuon kuvan vauva kysyi saako vauvat tulla saunaan ja vastasin että suomalaiset vauvat saa. Paketoin vauvaa hupulliseen pyyhkeeseensä ja talletin tämän hetken muistoihini tiukasti.

Päätin tallettaa sen myös blogiin, sillä tiedän kuinka tärkeimmätkin muistot kuitenkin aikanaan korvautuvat jollain turhanpäiväisellä. Ehkä muistankin tuon ihokosketuksen sijasta sen kuinka lämmitimme saunaa Kolmosen kanssa kaksin, sekin kivaa mutta ihan eri sfääreissä.

Vauvan posket ja jalat punersivat. Saako vauvat tulla saunaan? Itse asiassa, en ole varma. Saakohan näin pieni tulla? Olikohan se liian pitkään? Oli se varmasti muutaman minuutin. Sauna oli toki viileä ja me ihan alhaalla, mutta entä jos kuitenkin. En minä taidakaan tästä kirjoittaa, näen jo sen kuinka jossain puhutaan anonyymisti minusta ja valinnoistani.

Tarkkailin loppuillan tyypin punaa ja menoa. Vaikka pieni epävarmuus oli vielä päässäni, vauvani oli tyytyväinen, virkeä ja raukea. Punaposkinen mutta selvästi vielä ehjä. Silti se murunen epäilystä sai mut jättämään tämän muiston tallettamatta neljäksi päiväksi. Jos joku tähän sitten tarttuu, tulee kertomaan että nyt on kyllä pakko kommentoida.

Sitten mietinkin onko tosiaan aina pakko kommentoida. Jos joku tekeekin jotain joka toisen mielestä on virhe, pitääkö muiden heti puhaltaa pilliin vai voidaanko vaan jatkaa matkaa?

Se on minusta hiukan surullista kuinka suuria tunteita ja reaktioita kaikki äitiyteen liittyvä herättää. Sekä kirjoittajissa että lukijoissa. Aihe on niin valtavan latautunut, meille kaikille tärkeä ja henkilökohtainen. Jokaisen sisällä lopulta se yksi ainoa kysymys: olenko minä hyvä vanhempi? Ja siihen kysymykseen vastataan peilaamalla muihin. Jos toisen valintaa pääsee kritisoimaan, validoiko se ehkä omaa valintaa oikeammaksi?

En tiedä. Mutta huomaan että mua ei ole lopulta juurikaan pelottanut kirjoittaa masennuksesta, ahdistuksesta, taloprojektin kurjista käänteistä tai äitiyden vaikeista puolista, mutta saunakäynti tuntuu olevan liikaa. Koska ehkä jonkun on taas pakko kommentoida, että tämä oli kyllä nyt vähän virhe. Vähän kuin se että joku imetystä kehuva kertoo myös syöttäneensä vauvalleen korviketta, sekin oli internetin mielestä suuri virhe.

Tänään totean että virheitä se on kuulkaa vanhemmuus täynnä. Eilen yöllä tein sellaisia että syötin vauvaa liikaa ja tänään nostin sen aamutoimiin kun se ei ollutkaan vielä herännyt. Torstaina pidin vauvaa ehkä minuutin pari liikaa saunassa ja viime viikolla unohdin taas ainakin kahdesti D-vitamiinit. Osuin omalla kynnellä vauvan nenänvarteen ja unohdin rakentaa sille taloon oman huoneen.

Semmoista se on elämäkin, virheiden kautta tapahtuvaa sattumaa.  Äitiyden ja vanhemmuuden virheet saattaa tuntua joskus tosi pahalta, liiankin suurilta. Nyt on pakko lohduttaa, voisi silloin joku sanoa ja tarjota lisää kahvia.

45 Kommentit

 • Milla

  Suositus taitaa olla, että vuoden ikäisenä saa käydä saunassa. Mutta Suomessa kun ollaan niin meidän poikakin on käynyt saunassa 3 kuukauden ikäisestä saakka ;). Alkuun viileässä saunassa alalauteella niin kuin teilläkin, ihan hetken kerrallaan. Sitten pesuvadissa istuen, nyt 1,5 vuotiaana jo isin kanssa ylälauteella istuen. Meidän perheen kovin saunoja! Oli jotenkin niin kalseaa kylvettää viime talvena vauvaa kylmässä kylppärissä, helpompaa sekin oli tehdä haaleassa saunassa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sitä mäkin mietin että lämpötila oli tossa ehkä 30 tai vähän yli, että pahempaa se jäätävässä talvessa kylvettävien ehkä on 🙂

 • Niina

  ”unohdin rakentaa sille taloon oman huoneen” ihan naurahdin ääneen ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No onpa paha jos yhden huoneen unohtaa!

 • Anna

  Vauvoja myös syntyy maihin, jossa päivälämpötila on pitkiä aikoja yli 30 asteen. Ja ihan hyviksi aikuisiksi silti kasvavat ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sekin totta, mutta toki he ehkä sitten syntyessään alkavat sopeutua siihen ilmastoon 🙂

 • Hanna

  Nyt on pakko kommentoida, että ihana kirjoitus ❤️? Sain niin tunnelmasta ja tunteesta kiinni.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos! <3

 • Mirka

  Nyt oli pakko tulla kommentoimaan, että tämä teksti oli täydellisen kaunis❣️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Oh, ihanaa kiitos!

 • Äiti

  Meidän kaikki neljä lasta on rakastanut saunomista, se aloitetaan juuri tuollain niinkuin teillä, parasta! Ihana teksti!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Toivotaan että tästäkin tulee saunoja! 🙂

 • Eliisa

  Ihan pakko myös kommentoida, että vallan herkisti kaunis kuvaus saunomisesta! Näitä ihania arkisia kuvauksia vanhemmuudesta myös tarvitaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ja niitä arjen hetkiä pitää ottaa talteen! Insinöörillä on hyvä tapa välillä videoida pidempiä arjen pätkiä ja ne on tosi arvokkaita!

 • Liina

  Me kysyttiin kerran miehen mummolta, että minkä ikäiset vauvat otettiin saunaan kun hänen lapsensa olivat vauvoja.

  Miehen mummo oli ihan, että miten niin minkä ikäiset, ennen synnytystä vatsassa olevat ja synnytyksen jälkeen vatsan ulkopuolella olevat tietty.

  Ei nyt siis sillä, etteikö suosituksilla mitään paikkaa olisi, mutta on sitä ennenkin lapset saunasta selviytyneet. Pus!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hahaha, ihana 🙂

 • heli

  Olipa todella kaunis, koskettavakin kuvaus pienestä hetkestä vauvan ja vanhemman välillä!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos heli <3

 • Emmaa

  Juuri noin aloiteltiin vuosi sitten meidän vauvan saunauraa. Nyt kahdella viime kerralla herra on halunnut tulla jo ylälauteella itse istumaan meidän väliin ja osaa sanoa kun haluaa pois.

  Ihanan tunnelmallisesti kirjoitit ja hyväksyvästi ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos Emmaa, kauniisti sanottu <3

 • Miisa

  Mun on kans pakko kommentoida, että ihanaa että veit kolmosen saunaan ja saitte tämän hienon yhteisen kokemuksen, ja me tämä ihana kirjoitus luettavaksi ❤️

  Ollaan me suomalaiset hulluja kun viedään bebet vuoroin -30 asteeseen nukkumaan ja vastapainoksi jopa +40-asteiseen lämpimään koppiin nakuilemaan. Ja jos tyyppi saa nukkua sisällä, nukutetaan pahvilaatikoissa. Oh my!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No ollaan kyllä todella hullua kansaa kun noin tiivistät 😀

 • Paprika

  Meillä ei ollut saunaa kun nää on ollut vauvoja, mutta vauvauinnissa kyllä käytiin saunassa, ihan kaikki äidit ja vauvat eikä käynyt mielessäkään ettei niin olis voinut tehdä. Joka kerralla joku vaiva pissas syliin ja sitä naureskeltiin porukalla, ihania muistoja.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Me käytiin kanssa silloin saunassa mut jotenkin muistelin että vauvat olisi ollu paljon isopmia, mutta eihän ne kyllä kovinkaan 🙂

 • pilami

  Eiköhän se suositus ole annettu siksi etteivät vanhemmat tietämättömyyttään veisi vauvoja ylälauteille 80-asteen lämpötilaan. Tämähän on ihan realistinen uhkakuva Suomessa. Helpompi sitten kollektiivisesti ohjeistaa ettei saunaan alle vuoden ikäisenä kuin viestiä että alalaude ja haalea lämpö ja vähän aikaa on ihan ok. Kun mikä sauna se sellainen on jossa on vain 30 astetta lämpöä?!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo totta kai näin on. Ei kai kukaan tässä tainnut suositusta vastaan ollakaan? Sama kun sanotaan että ei alkoholia raskausaikana ollenkaan, koska ei voi ohjeistaa että pieni määrä silloin tällöin ei todennäköisesti ole haitaksi. Suomalaiselle ”pieni määrä” voi olla aika paljon..

   • Nimetön

    No nyt mä oon sellanen rasittava pätijä, mutta sanonpa kuitenkin kun tämä aika uutta tietoa on. Nykytietämyksen mukaan pienikin määrä alkoholia voi olla haitaksi (vaikuttaa esim tiettyjen sairausgeenien aktivoitumiseen, ja fasd tietty lisäksi). Että silleen ei ole ihan verrattavissa saunomiseen, mikä munkin uskomuksen mukaan on ihan ok just tolleen kevyesti ja lyhyen aikaa. Omatkin vauvelot ovat näin alle vuoden ikäisenä jo kovia saunojia! 🙂

    • Riksu

     Pakko tarttua jo silläkin, ettei nää lähde leviämään absoluuttisina faktoina, että fas ja fae lasten kanssa työskennelleenä voin sanoa, että ei sitä yhdestä tai joskus harvakseltaan ryystetystä viinilasillisesta kyllä saa. Vaatii jo hieman rankempaa ja ”ammattimaisempaa” ryyppäämistä.

     Ja kun nyt kommentoimaan ryhdyin, niin ihanasti kirjoitettu ja pohdittu postaus – ja niin oikeasta aiheesta ❤️ Kiitos tästä!

     • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hyvä että avaatte näitä kummatkin! Mä viittasin siis lähinnä suosituksiin, en juuri alkoholiin. Sitä yritin sanoa että suosittelu on aina selkä ja minimeihin ohjaava, mutta ei tarkoita etteikö siitä voisi harkitusti poiketa vaikkapa juuri saunomisen kohdalla.

 • Nimetön

  Pakko kyllä nyt kommentoida! ? Upea kuvaus! Tunnelma välittyi tänne asti.❤️ En kyllä yhtään muista, koska meidän muksut pääsivät saunomaan ekan kerran, mutta uskoisin heidän olleen vanhempia. Ei siksi, että olisin pelännyt heidän kärsivän saunasta, vaan koska se oli meille aikuisille tärkeä paikka ja hetki rauhoittua ilman vauvoja ja huutoa. Joskus alussa pyydettiin hoitajakin meille vain siksi aikaa, että päästiin kahdestaan saunaan rauhassa. Sauna on nykyään ihan hitti meidän perheessä. Jos ei ole mitään tekemistä, niin saatamme vain lämmittää saunan. Ja sen illan tylsyys on voitettu. Lapset ja aikuiset nauttivat! ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Erinomainen pointti, mekin yleensä juuri ton takia saunottu ilman vauvaa! Nyt oli vain jotenkin sellainen sopiva aika että hänetkin piti joka tapauksessa pestä 🙂

 • Veera

  Ihana kirjoitus ensimmäisestä saunasta ja niin samaistuttavaa pohdintaa vanhemmuuden virheistä ja arvostelusta.

  Meillä myös on käyty saunassa pienestä pitäen aikalailla samaan tyyliin. Vauvauinnissa muistaakseni ohjeistettiin että ei kannata mennä ennen uintia saunaan, koska vauvalle tulee sen jälkeen vedessä herkemmin kylmä, mutta uinnin jälkeen voi saunoa miedossa lämmössä tms. Meillä vauvat aloittaneet 3kk iässä uinnit ja sitä ennen ollaan kyllä kotona sanottu jo.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mä olin jotenkin kokonaan unohtanut tämän vauvauintiasian!

 • Maija

  Tuli tippa linssiin, on vaan niin koskettavaa kun vauva on sylissä saunassa. (Ja taapero vieressä ihmettelemässä kaikkea). Omalta 92-v isoäidiltäni kysyin viime viikolla että milloin hänen lapset ovat menneet ekaa kertaa saunaan. Naureskeli että keskimmäinen lapsista pääsi heti kun leikkaushaavat oli parantuneet, parin viikon ikäisenä siis. Muut lapset aikaisemmin 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Taaperot on kyllä best <3

 • Noora

  Meillä keskimmäinen kävi ekan kerran elämässään pesulla pelkässä kylvyssä, sen jälkeen aina myös saunassa. 😉 Ensimmäisellä ei ollut vielä tätä luksusta, kun asuttiin saunattomassa kerrostaloasunnossa. Ja kolmas sai vaivoikseen lonkkalastan, niin pääsi aloittamaan saunomisuran vasta kypsässä 2 kk iässä. Samalla tavalla varovasti on toki aloitettu, kuten teilläkin. <3 Ja voi miten ovat kaikki saunasta aina nauttineet! Ikiliikkujia, jotka ovat kuitenkin saunassa malttaneet rauhoittua.

  Tätä vasten tuntuu "vähän" hölmöltä, kun Lontooseen muuttanut 11v serkkupoika ei pääse siellä missään saunaan, koska "Safety first!"… Pitäisi olla täysi-ikäinen sitä puuhaa varten.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Saunassa on jotain ihan maagista, miten se rauhoittaakaan ihmistä! Oon niin onnellinen että valittiin vielä puusauna, se lisää tunnelmaa tosi paljon.

   Todella huvittavaa toi Lontoo meininki, voi hyvänen aika 😀

 • Nimetön

  <3 Tulipa taas saunaa ikava!! Joka kerta kun tullaan Suomeen niin mun on aina pakko paasta joka paiva saunaan kun se nyt vaan on niin ihana. Meidan pojat olis varmasti menneet jo pienempina vauvoina saunaan jos sellanen mahdollisuus olis ollut, muistaakseni molemmat oli jotain 8-9kk kun on olleet ekaa kertaa. Arjen muistot on todellakin niita parhaita, kovasti terkkuja meilta kaikilta, yritan vahan skarpata laiskaa kommentointia 🙂

  -Henkka

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Heiiii ihanaa kun kommentoit! <3 Tuutte sitte meille saunaan kun seuraavan kerran tuutte Suomeen 🙂

 • Jenni

  Pakko kommentoida, että kyyneliin saakka liikutuin. ? kiitos kun kirjoitat ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos ihana <3

 • Pirjo

  Pakko kommentoida, teinien äitinä muistan vieläkin meidän viisaan ja ihanan neuvolantädin kanssa käydyn esikoista koskeneen keskustelun aiheesta milloin vauva saunaan. Neuvolan virallisissa ohjeissa puhuttiin sillonkin vuoden ikäisestä mutta meidän täti aprikoi, että jos saunominen perheessä on tärkeä yhdessäolon muoto mutta vauva otetaan touhuun mukaan vasta kun hän yksivuotias, niin mahtaakohan tottua ollenkaan.
  Emme kokeilleet vaan lempeä alalaude oleilu aloitettiin paaljon varhemmin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihanasti sanottu <3

 • Anna A

  Nyt kommentoin 🙂

  Kuopuksen kanssa kotiuduimme sairaalasta tammikuun alussa. Oli kova pakkasjakso ja talon lämmitys syystä/toisesta kovilla. Eli asunto oli aika viileä. Villavaatteilla pärjättiin, mutta pesutilanteet ja ilmakylvyt (mun sektiohaavalle) oli ongelmallisia.

  Meillä oli tapana laittaa sauna hetkeksi lämpiämään ja sitten siinä ”laituritasolla”, eli ylempänä kun sä olit, nakkeina ilmakylvetellä ja kylvettää vauva. Lämpöä oli silleen että oli mukava nakuilla, mutta ettei ollut kuuma.

  Sähän kolmannen lapsen äitinä toimit täysin oikein. Siinä alhaalla istuessa tuskin tuli liian kuuma (onhan esim kesälläkin helle) ja kaikki sai ihanan yhteisen kokemuksen. Vauvan lämmönsäätelykyvystähän tuo kuuman välttäminen johtuu ja tuskimpa vaan veisit sen ylälauteelle kúumaan löylyyn, eikö?

  Mä olen satavarma, että meidän isovanhemmat ja heidän vanhempansa jne ovat pesseet vauvansa saunan lämmössä, siellähän sitä aikanaan synnytettiinkin!

  Että otappa tästä kuppi kahvia kerro vielä kuinka mukavaa teillä kaikilla oli siellä yhdessä. Ihanasti teitte 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   IHanaa, kiitos! Hyvältä maistuu tämä kahvi! 🙂

Tämän viestin kommentit on suljettu.