Sekalaisia vinkkejä ensimmäisiin kuukausiin vauvan kanssa

ipanainen

11 viikkoa jo takana kolmatta vauvavuotta. Nyt tässä ollaan jo niin pro että aikaa jakaa vinkkejä. Tämä lista on täysin ammattitaidoton, subjektiivinen, omakohtainen ja epäkattava. Nautittavaksi omalla riskillä.

Ekat viikot vauvan kanssa

Älä käytä ensimmäisten viikkojen aikana rintsikoita. Ne painavat turhaan ja tulee kipeyksiä tai tulehduksia. Tissit on sitä paitsi niin täynnä että näyttävät hyvältä ilmankin. Sen sijaan, osta pari pakettia esim näitä Hennesin imetystoppeja ja käytät niitä yötäpäivää.

Ekojen viikkojen aikana myös (ainakin) kokoa isommat vaatteet kaikkialta on erittäin suositeltavaa.

Laita oman patjasi päälle kosteussuoja ja lakanan päälle iso pyyhe. Maitoa tilattu, pissaa luvassa, kakkaakin hyvällä tuurilla!

Ota sängyn viereen juomapullo josta voi juoda myös makuulla.

Syötä kaksi kertaa samasta rinnasta. Suihkutisseys vähenee ja vauva saa rasvaisempaa takamaitoa.

Tyhjä tissi tilaa kropaltasi aina lisää maitoa. Älä siis pumppaa rintoja tyhjäksi silloin kun vauva ei syö, muuten sulla on vaan kohta kahta kauheammin maitoa siellä.

Maidonkerääjät pitää aluksi rinnat hyvävointisina ja voi auttaa herumista sekä vähentää suihkutisseilyä. Kun vauva syö, pidä kerääjää toisessa. Voit myös pitää niitä tyhjinä rintsikoissa syöttöjen välillä niin nännit saa lepoa. Konkarin vinkki: Muista että sulla on se siellä täysi kerääjä rintsikoissa ennen kuin kumarrat.

Myöhemmin kun maito tasaantuu, saat toisen tissin hiljenemään syötön aikana kun painat nänniä voimakkaasti (julkisella paikalla sen voi tehdä aika huomaamattomasti niin että pitää käsivartta siinä päällä ikään kuin silittelisi vauvan kasvoja). Sama kikka saattaa auttaa suihkutisseihin!

Nuku korvatulppa yhdessä korvassa (toinen tyynyä vasten) niin et herää vauvan joka ähinään mutta kuulet kyllä kun oikeasti nälkä iskee.

Älä syötä yöllä heti ekoista ähinöistä vaan odota oikeasti itkua. Usein ne ähisee vaikka tunninkin ilman että on oikeasti nälkä.

Röyhtäyttäminen ei ole pakollista ellei kuplat vaivaa vatsaa.

ipanainen

Tarvikkeet vauvalle ja äidillekin

Rintapumppu on tosi monille tarpeen. Käsipumppu riittää suihkutissien taltuttamiseen ja alun pinkeyksien helpottamiseen.

Älä osta Lidlin liivisuojia, jos kertakäyttöisiä käytät. Sen lisäksi että ne on kovat ja epämukavat, ne on yksittäispakattu muoviin (ilmeisesti hygienia-asia, mutta mielestäni tarpeeton ellet ole luovuttamassa maitoa).

Osta muutama jättiharso. Taiteltuna ne ovat riittävän paksuja yöimetyksiin sinun ja vauvan alle tulvaa vastaanottamaan, ja muussa käytössä niistä löytyy aina joku nurkka jolla vielä kehtaa pyyhkiä. Lisäksi ne ovat parasta kapalointimatskua.

Liewoodin sukat pysyy aivan sairaan hyvin pienessäkin jalassa.

Bravadon Body Silk Seamless imetysliivit on pehmeitä, mutta tukevia, tissit näyttää vielä hyvältä. Boob Fast Food Sport liivi tukee kävelyllä hyvin.

Imetysvaatteita kannattaa olla muutamia (erityisesti jos olet mekkoihmisiä!), mutta tavallisten yläosien alle voi hyvin pukea myös aiemmin mainitun topin ja sitten vaan paidan helmaa nostelemaan!

Sekalaiset kikat vauvan kanssa

Kapaloi, vauvasi nukkuu paremmin. Se ei ole vaikeaa, laitan joku päivä Instaan nopean videon siitä kuinka se tapahtuu. Kapalointiin ei tarvita ihmeellisiä varusteita, iso harso tai pyyhekin käy. Valmiit kapaloliinat eivät ole välttämättä just sun vauvalle sittenkään oikean kokoisia. Ne Swaddle-puvut on ihan ok, mutta edelleen myös harsolla pärjää.

Nuku aina kun vauva nukkuu on ihan paskaa. Se nukkuu varmuudella lähinnä niinä aikoina kun sinua ei nukuta tai haluaisit syödä. Sen sijaan kokeile tätä: nuku aina kun puoliso on kotona. Silloin saat varmuudella vauvan syötettyä ja hiljaiseksi vaikka itse nukut sinulle sopivaan aikaan.

Laita yksi tai kaksi vaippaa salapiiloihin. Yksi ainakin vaunujen alaosaan, ehkä toinen auton hanskalokeroon. Voin luvata että tulee hetki kun sulla ei olekaan vaippoja mukana. Muista vaihtaa piilovaipat muutaman kuukauden välein isommaksi!

Vie kitisevä tyyppi hoitopöydälle. Kaikki vauvat rakastaa olla siellä.

Älä ylikäsittele vauvaa. Kun vauvalla on kaikki hyvin ja se on hiljaa, anna olla vaan. Älä muuta olosuhteita. Kun se alkaa vähän kitistä, anna olla. Katso hetki muuttuuko tilanne jollain pienellä avulla. Mutta kun se alkaa oikeasti vaatia, astu pian palvelukseen ettei tule ns. tilat päälle.

Kokeile rohkeasti kaikenlaista. Vauvat on ihmeellisiä olentoja, joilla on kummallisia mielitekoja. Jotkut tykkää nukkua harso naamalla, toiset haluaa tutin suuhun.

Ah, yritä muuten saada se tutti elämääsi. Se pelastaa merkittävästi enemmän kuin mitä siitä vieroittaminen mahdollisesti saattaa joskus verottaa. Tutin voit antaa heti kun imetys sujuu hyvin.

Laita vauva nukkumaan ensimmäisistä unen merkeistä.

Syötä vauva ensimmäisistä nälän merkeistä, ja aina jos et ole varma mikä vaivaa.

Jos vauva nukahtaa tosi aikaisin yöunille, syötä se kun menet itse nukkumaan vaikka vauva onkin unessa. Saat pidemmän ekan pätkän itsellesi.

Vauva ei voi päiväsaikaan nukkua liikaa, syödä liikaa, olla sylissä liikaa.

Sitten kun imetys jo sujuu hyvin, kokeile aina välillä osaako vauva syödä myös pullosta, jotta pääset joskus myös itse syömään pullosta. Ei siis tarkoitin ulos kotoa.

Vauvan vatsavaivat

Yritä asennoitua positiivisesti, älä anna paukuttelun viedä kaikkea energiaasi. Vatsavaivoja tulee joka vauvalle, se kuuluu prosessiin, vaikeinta on viikot 6-10. Pienet itkut saa hallittua sylillä, kanna siis paljon.

Ole ruokasalapoliisi. Erityisten vaikeiden päivien ja öiden kohdalla yritä miettiä mitä olet itse syönyt. Imetysdieetti yleensä rajaa pois suklaan, ehkä kahvin, pavut ja chilin. Nyrkkisääntönä: mikä äitiä pierettää, se vauvaa itkettää.

D-vitamiinista ei tule vatsa kipeäksi, mutta sen kyytipoikana käytetyistä öljyistä voi tulla. Kokeile vaihtaa vesipohjaiseen.

Vauvan hieronnat (ja vyöhyketerapia, osteopatia yms) voi auttaa, ks. esim tästä ohjeet.

Röyhtäytä syötön jälkeen, täällä on hyviä ohjeita.

Kakka auttaa! Kakan tekemiseen hyväksi havaittuja asentoja on selällään jalat koukussa (esim vanhemman polvien päällä) hengailu sekä ns. vessanpönttöasento: vauvan selkä vatsaasi vasten, toinen kätesi kannattelee vauvaa kainaloista ja toinen tekee “riu’un” polvitaipeisiin.

Vauvan kakka voi olla tosi monen näköistä mutta jos se menee ihan vihreäksi ja limaiseksi ja samalla vauvalla tulee punoitusta peppuun tai poskiin ja selvästi vatsavaivoja, se voi olla allergian merkki. Salapoliisihattu päähän ja neuvolaan juttusille!

Kun usko loppuu

Puhu ääneen vaikeista tunteista ja pyydä aina apua. Kerro puolisolle mitä kaipaat, se ei vieläkään osaa lukea ajatuksiasi (vaikka totta kai pitäisi)

Tässä tulee seuraavan vuotesi tärkein mantra: “se on vain vaihe”. Mitä tahansa käyttekään läpi vatsavaivoista rintaraivareihin tai haalarikiukutteluun, se on vain vaihe, joka muuttuu pian toiseksi. Siis kun asiat on hyvin, koita nautiskella. Kun huonosti, koita odotella (ja silloin toimii myös toteamus “jaha, nyt on näin”).

 

NOIN! Olette varmasti useassa kohdasta eri mieltä ja se on helt okej, kommenteissa saa jakaa vasta-argumentteja tai omia parhaita vinkkejä! Mitään vastuuta en ota mistään!

Lue myös:
Taaperoversio kuuden vuoden takaa

Kaikki kuvien tarvikkeet (paitsi vauva vaatteineen) myynnissä Ipanaisella, osan olen saanut.

19 Kommentit

  • Barbro

    Yhteen vinkkiin haluaisin ottaa kantaa, nimittäin tähän: “Kokeile aina välillä osaako vauva syödä myös pullosta, jotta pääset joskus myös itse syömään pullosta.“ Mikäli lukijoidesi joukossa on odottavia tai ihan tuoreita äitejä, toivoisin tähän lisäyksen: “… mikäli imetys sujuu ongelmitta“. Pullosta juominen onnistuu vauvalta aivan eri tekniikalla kuin tissistä ja pullosta maitoa heruu huomattavasti helpommin. Mikäli on imetyshankaluuksia (vauva imee heikosti, äidin maidontuotanto on heikohkoa tms.) kannattaa pullottelun kanssa odottaa vähintään (!) kuusi viikkoa. Muuten vauva saattaa ruveta kieltäytymään tissistä – voila, kierre on valmis. Sama koskee myös tutin käyttöä, joka myös vie imemistarvetta, jonka hankalissa tapauksissa pitäisi kohdistua rintaan. Vauvan syöttö onnistuu äidin poissaollessa myös imetysystävällisesti esimerkiksi mukista (kyllä, myös ihan vastasyntyneiden, netistä löytyy lisäinfoa). 🙂

    Jännä, miten syvällä imetysdieetin noudattaminen on Suomessa. Hyvin harvoin sille on oikeasti tarvetta – allergiat tekevät usein poikkeuksen. Mutta koska äidinmaito muodostuu verestä, ilmavaivat ovat yleensä vain äidin ongelma, vauvalle ne tulevat muista syistä. Vauvan suolisto on aluksi vasta kehittymässä, melkeinpä kaikilla vauvoilla on sen vuoksi masuvaivoja.

    Sun vauvapostauksista on monesti apua, kiitos niistä! 🙂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hyvä huomio pullosta + tutista, korjasin!

      Imetysdieetistä olet siis selkeästi eri mieltä, saa olla! Tämä ei tosiaan ole mitään tutkittua tietoa vaan omakohtaista kokemusta, jossa voin hyvin olla väärässäkin. Meidän vauvat ovat mielestäni aina selkeästi reagoineet erilaisiin ruokiin kivuilla, ja olen siksi joitain (esim papuja) välillä himmaillut, ja allergioitahan meiltä löytyykin. Ne on ihan eri asia. Toki jokaisen pitää silti muistaa tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio eikä mihinkään absoluuttisiin välttelyihin pidä koskaan lähteä ominpäin.

      Kiitos kattavasta kommentista!

  • Riikka

    Hei nää oli oikeasti aika hyviä, kiitos! 🙂
    Nimim. ”Kuopus 6 kk”

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Jes!!

  • Miia

    Juurikin hyviä vinkkejä ja voin olla myös samaa mieltä niistä ? Kapalointia en olekaan kokeillut vain kun vastasyntyneellä, eli mielenkiinnolla odotan sitä postausta. Meillä ei valitettavasti tällä hetkellä onnistu tuo ”nuku kun puoliso on kotona” -kikka, kun mies tekee remppaa töiden jälkeen klo 22 saakka. Mutta, niin kun sanoit ”se on vaan vaihe” ? Ja ristiäisten jälkeen voi höllätä senkin suhteen. Oon pitkään seurannut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti ja onkin mukavaa kun meillä kummallakin on nyt kolmannet eli tavallaan uudet esikoiset tällä ikäerolla (esikoinen -11, toinen -13 Ja tuorein 08/19). Kiitos blogistasi!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos Miia kivasta kommentista! 🙂 Tsemppiä remppaan, sekin on tosiaan vain vaihe 😀 😀

  • Ellu

    Jestas noi unimerkit. Meidän eka vaavelsson on nyt 4kk ja heti kun se lakkas syömästä jatkuvasti (hellou rintaraivarit) olin ihan äimänä, että mikä kiukutteleva lapsonen meille on muuttanut. Mutta hän olikin vaan väsynyt! Kun tyyppi ennen söi tunnin välein niin ruoka oli ratkaisu kaikkeen. Ei oo enää. Nyt se on päikkärit! Olin kuvitellut kaikista netin päivärytmeistä, että kyllä sen pitäs jaksaa pari tuntia valvoa mut mitä vielä. Vaati rohkeutta iteltä pistää tyyppiä nukkuun 1,5 tunnin hereillä olon jälkeen ilman jatkuvaa tankkausta, mut se toimii!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Se on muuten jännä kuinka sitä ei aina ”uskalla” laittaa vauvaa ajoissa nukkumaan!

  • Pkk

    Kaksi lasta, joita imetetty vajaa vuosi. Hyvin tulista ruokaa vältin, muuten imetysdieetit tuntuneet turhilta. Toki joskus jotain mietti, mutta yhteydet oman syömisen ja vauvan itkujen/vatsavaivojen välillä olivat hyvin satunnaisia.

    Sanon tämän siksi, että listaa lukeva tuleva tai tuore äiti tietää, että myös tällainen on ihan mahdollista.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hyvä!

  • Anni

    Mä haluan kommentoida, että ilman tuttiakin pärjää. Esikoinen ei ikinä oppinut syömään tuttia, vaikka sitä alkuun sitkeästi yritettiin. Luovuttiin siitä yrittämisestä sitten kokonaan, kun tuntui aivan turhalta.

    Tokalle ja kolmannelle ei sitten oikeastaan koskaan tarjottukkaan, kun ei ymmärretty miksi vauvojen pitäisi sitä syödä.

    Ilman tuttiakin siis pärjää vallan mainiosti.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Toki pärjää, mutta mun kokemuksella (josta tämä lista kumpusi ;)) oli helpompaa kun lapselle kelpaa tutti. Ykkönen söi, Kakkonen ei, Kolmonen näyttäisi hylänneen.

  • Oona

    Kiitis, erinomainen lista näin esikoisen äidin näkökulmasta. Pari kysymystä kapaloinnista: pidätkö vauvaa koko yön kapaloituna vai ”vapautatko” jossain vaiheessa esimerkiksi syötön yhteydessä? Ja käytätkö kapaloa myös päiväunilla?

    Tuohon imetysdieettiin minäkin kommentoisin, että sen osalta kannattaa käyttää harkintaa. Pelkät vatsavaivat eivät ole merkki allergiasta, vaan liian suppea imetysdieetti saattaa jopa altistaa taaperoikäisen allergioille ihan tutkimusten mukaan. Eri asia, jos siihen liittyy iho-oireita, voimakasta puklausta tai oksentelua. Sitten ruokapäiväkirja tulille ja yhteys neuvolaan.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Pidän koko yön kapalossa, mutta HUOM: jos ottaa vierelle nukkumaan pitää ottaa pois kapalosta. Perhepedin turvallisuussääntönä on ettei lapsi ole kapaloitu. Päiväunilla en ole käyttänyt, nukkuu usein vaunuissa jossa on sen verran tiukemmin paketoitut että toimii.

      Imetysdieetistä: en tosiaan sanonut että kenenkään pitäisi jättää jokin ruoka-aine kokonaan pois, vaan nimenomaan noin: jos on syytä epäillä allergiaa niin neuvolan kautta.

  • Sup

    Lisäsin tutista vielä sen että vaikkei vastasyntynyt tuttia huolisikaan voi se kelvata vanhemmalle lapselle. Esikoiselle tuttia kokeiltiin joskus ”aika vanhana” eli jotain puoli vuotiaana auttamaan nukkumaan menoon. Aiemmin ei ollut ollut tarvetta tutille. Tuttia käytettiin ehkä muutaman kuukauden ajan.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hauska että noinkin vanha vielä otti tutin!

  • IItamaria

    Jestas, näitä vinkkejä olen pyöritellyt päässäni nyt vauvavuoden läpi…

    Laita kaikki lukemasi blogit, seuraamasi uutisivustot ja mitä ikinä keksin nettijutut kirjanmerkkeihin, näin pääset lukemaan muutakin kuin iltalehtiä jumittaessasi läppärin ääreen Tihhiäisen tankatessa taas kerran Tiheän Imun jaksoa. Ehdota että taloudessa törsätään jonkin uuden nettilehden koetilaukseen ja lainaa siskon Netflixiä siekailematta. Kaikki viihde on hyväksi.

    Jos mahdollista, Imetä hyvässä nojatuolissa jossa on tarpeeksi korkea selkänoja ja hyödynnä imetystyynyä, anna käsiesi levätä ja selän olla suorana. Kun imetät sängyssä suojaa selkä vedolta, -vaikka neuletakilla. ja varaa pineän raskaan rinnan alle jokin (meillä rullalle käärityt puhtaat sukat, kuulemma harsokin käy) jolla asemoit tarjoilun juuri oikealle korkeudelle ruokailijan suppusuun mukaan, äidin kädet saavat taas levätä ja ruokailija ei tiputa herkkuaan suustaan ja ala itkeskellä menettyä hyvää jat-ku-vas-ti.

    Vesipullo vieressä on ihan paras vinkki! itselläni se oli kylläkin 1,5 l kannu.
    puoliso myös velvoitettiin ostamaan kaappiin valmiiksi kaikkia sopivia välipaloja joilla tankata siinä mainitun Tiheän Imun aikana. ensimmäistä kertaa aikuisikänäni oikeasti koin tarvitsevani tuhteja proteiinirahkoja! Ja ihan loputtomasti suklaata.

    Eksyneiden pierujen metsästykseen auttaa myös apteekista saatava Cuplaton-liuos. Meillä suihkutissittelyn seurauksena pieni imi ruokailessaan myös ilmaa, ja kun on niellyt ilmaa.. no, ajatteleppa ite, omalle kohdalle. Pari tippaa cuplatonta helpotti tilanetta kummasti.

    Ja lopuksi.. parhaana koin että minut patistettiin ja melkein lahjottiin kokeilemaan kaiken maailman vauvakerhoja ja mammamuskareita. Ensinäkin teki hyvää opetella uusia rutiineja joissa ovesta ulos piti saada kaksi tyyppiä, molemmat edes jotekin vaateissa (kiitos äitiypakkauksen paksu makuupussi!!), sitten piti opetella tyrkkäämään nenänsä sisään mitä oudoimpiin paikkoihin ”haloo, täälläkö kokoontui nönönöökerho ja jotain..emmäätiiä” ja sitten pikku hiljaa uskaltaa puhua ääneen, itsestään, lapsestaan, nukkumisesta, nukkumatta jäämisestä, siitä että tukassa oli puuroa… Ihan pikkuhiljaa sieltä ympäriltä alkoi hahmottua muita aikuisia, muita äitejä! Ihan yhtä kujalla tästä kaikesta, ihan yhä jännittyneitä siitä osaako tarpeeksi. Mammakaverit lopulta auttoivat yli jännittävän vauvavuoden.

    ja lopuksi. käy pitkässä kuumassa suihkussa aina kun voit, jos pienellä on hoitaja vieressä älä itkusta huolestu, sheivaa, kuori, rasvaa ja läträä hoitoainetta.. mistä sitä tietää milloin seuraava kerta on mahdollinen?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      JES aivan loistavia lisäyksiä, kiitos!!

  • Paluuviite: Tässä ne neuvot joita olette pyytäneet mutta joita ette kyllä halua - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.