Et ole ainoa jolla jää puhtaat pyykit yöksi (tai pariksi) koneeseen – TOP10 vaikeinta kotityötä olkaa hyvät!

Meinasin eilen itkeä/nauraa ääneen kun taas kerran tyhjensin tiskikoneen ja huomasin sen tulevan aivan täyteen sen päälle kertyneistä astioista. Että tämä on kyllä sellainen osoitus siitä ettei oma arki ole hallinnassa, että se saamarin kone on aina uudestaan täynnä ennen kuin on edes edellinen lasti päässyt peseytymään. Miten tämä on niin vaikeaa?

Avauduin Instagramiin ja tietysti te pelastitte minut. Voin kertoa, etten ole ainut – etkä sinä ole ainut – jolla kotihommat joskus jää vähän roikkumaan!

Tunnen feilanneeni arjen pelissä, kun…

”Kun saa haavan naamaan lapsen kynsistä, joita kukaan ei ole taaskaan viitsinyt leikata”

”Kun vaipparoskiksen päällä on jo toisen pussillisen verran vaippoja, yyyhh!”

”Edellisen sormiruokailun jäljet siivoamatta joten seuraava ateria suoraan purkista, lattialla istuen”

”Siitä kun tajuaa että pyykit on vielä tuntien jälkeenkin koneessa ja Valeäiti muistuttaa siitä somessa”

”Kun varasto täyttyy kierrätyspahveista”

”Kun löydät märät uikkarit kassista kun olet lähdössä seuraavan kerran uimaan”

”Kun unohdat taaperon vaipat pottaan ja koira käy syömässä ne sieltä”

Vastaustenne mukaan TOP10 epäonnistuneinta kotityötä ovat seuraavat:

 1. Tiskikone, jonka tyhjennys aiheuttaa välittömän uudelleen täytön – ja silti jää vielä yli
 2. Märät pyykit, jotka jäävät koneeseen koko yöksi, tai toiseksikin
 3. Lakanat ja matot joita viedään hyväuskoisina ulos kuivumaan ja ne päätyvät kastumaan niin monesti että homehtuvat
 4. Biojäte. Ihan vain biojäte.
 5. Ruoka joka muuttuu jääkaapissa suoraan biojätteeksi.
 6. Puhtaat (ja kuivat!) pyykit, joiden elämä on olla lattialla kasoissa kunnes puetaan taas siitä uudestaan päälle
 7. Puhtaat kalsarit, erityisesti lasten. Käännetään väärinpäin tai vaihdetaan joskus uikkareiksi.
 8. Vaippajäte. Kakkavaipat, jotka jäävät lavuaarin reunalle. Vaipat, jotka koira löytää. Vaipat, jotka koira…yök.
 9. Reissukassit ja -nyssäkät. Uimahallin ja mökin jälkeen viikon tai pari purkamista odottavat kamat.
 10. Keittiö, ihan vain kokonaisuudessaan keittiö. Se ei pysy lapsiperheen ruokarytmissä perässä vaikka mikä olisi.

Nauroin näille aivan kippurassa mutta sain myös lohtua. Me todella ei olla ainoita. Samaa sanoitte te, sain kymmeniä kommentteja jossa oltiin ilahtuneen yllättyneitä siitä että muillekin käy näin. 

Mutta miksi tämä on meille kaikille niin vaikeaa? Miten voi olla ettei niitä pyykkejä saa siitä hemmetin narulta talteen ennen talvea tai edes seuraavaa sadetta, siihenhän menisi vain viisi minuuttia?

Koska niitä viisiminuuttisia on perhearjessa satoja. Mä siivoan joka päivä arvioni mukaan vähintään puoli tuntia, yleensä pari. Enkä silti saa kaikkea tehdyksi. On tiskikoneen tyhjennys ja täyttö, pyykkien lajittelu, pesu, kuivaaminen ja viikkaaminen, ruokapöydän kattaminen ja puhdistus x 5, taaperon pesu jokaisen ruokailun jälkeen, vaipan vaihdot ja kartonkiroskien taitettelu pussiinsa. Tässä oli äkkiä laskettuna 26 viisiminuuttista, eli 2h10min pelkkää normaalia arjen pyörittämistä.

Ei tarvitse olla maailman sotkuisin perhe tai äitimarttyyrien kuningatar joutuakseen limboon jossa tekemistä on enemmän kuin aikaa, saati viitsimistä. Minä teen ison osan noista 26 askareestani taapero kainalossa, joten usein en vain jaksa. Jätän roskat viemättä koska se vaatisi taaperon nappaamista mukaan tai sen lukitsemista johonkin häkkiin ulisemaan.

Tietysti joku muu voi viedä roskat ja viekin. En minä täällä ainoana huhki, mutta viidestä hengestäkin tulee jo paljon hommaa. Vaikka koko perhe säntillisesti laittaisi tavarat paikalleen ja tyhjentäisi biojätteen heti, niitä viisiminuuttisia silti ihan oikeasti on vain tosi paljon arjessa.

Erityisesti kuin minä hetkenä hyvänsä saattaakin mennä viisikymmentä minuuttia siihen että saa väsyneen lapsen tekemään kaksi sivua matikan läksyjä.

Niin että ei tässä nyt saatana mitään tiskejä ehtinyt sitten laittaa.

Tämä yksi kommentti osui minusta aika naulan kantaan:

”Nämä viestit pistää miettimään miksi ihmeessä ei ole vanha kunnon kodinhoitaja käytössä nykyaikana?? Siis eihän näitä hommia kukaan ehdi. Molemmat vanhemmat tekee töitä ja sit kaikki pitää muka prkl vielä pitää kotona kuosissa ja sen lisäksi huolehtia että on hyvä äiti joka sanoittaa tunteita, on läsnä lapsille ja löytää aikaa parisuhteelle. Ihan sikana vaatimuksia!”

Word. Siispä, annetaan niiden kasojen kasvaa, tiskien lojua ja lakanoiden käydä läpi muutama metsäkierros ja juodaan vähän kahvia.

25 Kommentit

 • Hautoja

  Terkkuja Saudi-Arabiasta! Meillä on kodinhoitaja 50h/vko, mutta silti niitä viisiminuuttisia jää Lahden pikkulapsen perheessä ainakin kymmenen per päivä itsellekin… Saan jo nyt rytmihäiriöitä kun ajattelenkin paluuta Suomeen!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Eikä! tarvitaan siis yksi kodinhoitaja per lapsi selvästi!

 • Pauliina

  Aikaa vievät kaikki pikkuaskareet tolkuttomasti, pelkkä keittiön siivous helposti puoli tuntia (kun on ne edelliset koneessa ja vanhat kasassa odottamassa, mistä kyllä syytän myös ylipitkiä pesuohjelmia, 3h30min, sehän on puoli päivää!), mutta on se kyllä itsellä ainakin myös tuo että kun ei vaan aina viitsi! Mitä kauemmin tässä ”kotiäitinä” taas viettänyt, sitä vähemmän jaksaa joka päivä inspiroitua uusista lajiteltavista pyykkikasoista! Onneksi kohta pääsee taas töihin..

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kyllä se on viitsiminen välillä tiukassa kun tekee jotain askaretta viikon seitsemättä kertaa..

  • pilami

   Noi pesuohjelmien pituudet kyllä aiheuttaa hommien kasaantumista! Kun vähällä vedellä pestään niin sit se kone louskuttaa menemään tuntikausia. Uskallan väittää että niitä tiskejäkin kertyisi vähemmän jos kone pesisi vain tunnin. Sen vois siinä ruoanlaittoa aloittaessa laittaa päälle ja ruokailun jälkeen tyhjentää ja laittaa samalla höökillä uudet sisään. Nyt kun astuu keittiöön ja alkaa pestä perunoita ja siinä samalla ladata ja käynnistää konetta niin sehän on valmis vasta seuraavaan ateriaan mennessä! Ja taas jäi astiat ruokailun jälkeen likaisina ajelehtimaan. Lapseni eivät todellakaan osaa viedä astioitaan tiskikoneeseen kun ei siellä koskaan ole aterian jälkeen tilaa.

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Tää on kyllä taivahan tosi! Oon usein laittanutkin nykyään pikapesun päälle kun eihän tossa ole mitää järkeä!

 • Katri

  Tunnistan itseni/perheeni lähes joka kohdassa, mutta! Jotenkin ollaan onnistuttu handlaamaan tiskikonehomma näin: kone laitetaan aina yöksi päälle, vaikkei se olisikaan ihan täynnä. Aamulla se tyhjennetään aamupalan yhteydessä. Viikonloppuisin nakitan lapset tyhjentämään koneen. Ja kun kone on heti aamusta tyhjä, kukin perheenjäsen vie aina ruokailujen jälkeen omat astiansa koneeseen, joka illalla nukkumaan mennessä taas laitetaan päälle. Tämä toimii meidän 4-henkisessä perheessä. Toki jos jengiä ja tiskiä on enemmän, tämä ei välttämättä mene ihan näin.

  Kaikki noi muut (pyykit, biojätteet, kierrätyspahvit ym.) jääkin sit monesti ihan retuperälle!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Meillä käy tiskikone kahdesti päivässä ja ihmiset ei osaa laittaa astioita sinne koneeseen 😀 Olen pulassa!

 • Greenonion

  Siis mietin tätä just eräänä päivänä!
  Ensinnäkin sun pitää käydä töissä. Sitte sun pitää muistaa kaikki päiväkotiasiat, varalapaset, kurahousut mitä näitä nyt on. Auttaa koululaisia läksyissä ja huolehtia että ne on tehty. Lukea Wilmaa. Tehdä noin 15min aikaikkunassa terveellinen ja ravitseva päivällinen. Pestä pyykkiä, tiskiä ja olla läsnä, keskustella. Samalla pitäis harrastaa, varsinkin liikuntaa, hoitaa parisuhdetta, näyttää hyvältä ja vaalia ystävyyssuhteita. Kodin pitäis olla aina siinä kunnossa että kehtaa viheliäisimmänki sukulaistädin päästää sisälle koska vain ja kaapista löytyä itsetehtyä tarjottavaa. Ja kaikki tämä pitäisi tapahtua noin 16-21 välisenä aikana koska yöunista nyt ainakaan ei saa tinkiä! ?

  (Jokin ei nyt täsmää)

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   JEP. Ja aamulla pitää hei muistaa selkäjumppa ja oletko soittanut äidillesi vähään aikaan? Rentouta leuka ja tee syviä vatsalihaksia!

 • pilami

  Jaa mistä tietää aina kesän koittaneen. No siitä kun eteisessä ja kodinhoitohuoneessa seilaa Ikea-kasseja. Yhdessä on viikonloppureissun jäljiltä ulkoilukamat, toisessa miehen harrastuskamat, kolmannessa lapsen, neljännessä pyykkejä mökiltä, viidennessä enää vain sukka ja soraa mutta ei sitä kassia silti ole kukaan kaappiin laittanut. Pelastuksemme on kahden viikon välein käyvä siivooja, minkä vuoksi koti vain on pakko järjestää kuosiin aina siivousta edeltävänä iltana. Toki niitä kasseja saa myös aika helposti nosteltua vaan terassille…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Siis sukka ja soraa – KYLLÄ!!!

 • #vmp

  Puhumattakaan siitä kun puoliso ei osallistu sitten yhtään mihinkään kotityöhön ja on opettanut lapset samoille tavoille… Tämän päivän vaatimukset tuntuu kohtuuttomilta vaikka olis kokopäiväinen kotivanhempi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No sepä, toi taitaa olla ”kotitöistä” pahin. Todella vaikeaa muuttaa tilannetta jos on perheen ainoa sitä tekemässä.

 • Tintti

  Kuopuksen vauva-aikaan oli vakio, että pyykit pyöri sen 2 kertaa uusiksi koneessa, valmis ruoka oli liian kauan jäähtymässä huoneen lämmössä ja likaiset tiskit koneessa monta päivää ja mä yritin lopulta pestä meikkejä suihkussa naamastä, silmälasit päässä.. Nyt mietin, että miten mulla oli aikaa edes meikata. ?
  Ja kolmas tulossa tännekin. ??

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Meikkaaminen on onneksi niin last season 😀 Onnea!

 • Miljis

  Ah, kiitos vertaistuesta!! Tuli hyvään saumaan. ”Sukka ja soraa”, samaistun. Täällä on kaiken edellä mainitun lisäksi ilona tolkuton vanhan talon remontti, joka ei pääty ikinä. Mut helpottavaa silti kuulla, että tiski- ja vaippakasat syntyy muillakin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Uskoakseni ihan kaikilla!!

 • Nimetön

  Koronatekninen uusi lisä listaan on: sunnuntai-iltana löytyy repun etutaskusta nippu käytettyjä naamareita, joiden olisi siinä vaiheessa pitänyt olla jo puhtaina pakastepussissa valmiina seuraavan viikon työmatkoille. Ei muuta kun keittelemään!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Aaaaaah niin totta!!

 • iitamaria

  Tässä teille vertaistukien vertaistuki.
  Verottajan mukaan olen ammattisiivooja, jo tiedä monettako vuotta (itse väitän edelleen että tää on vaan välivaihe jolla maksetaan laskut ja iltaisin kun lapsi nukkuu teen omia juttuja.. höpöhöpö.)
  Osaan kellottaa päässäni minuutin tarkkuudella työvaiheet, ainakin töissä, siihen mihin teillä menee 5min saisi minulla mennä kait 3,6min.., meillä on kotona jo proluokan imurit, siivouspyyhkeet, jatkovarret ja pesuaineet (tautijoulu -19 never förget!), olen koittanut organisoida niin että lähin uusi roskapussi on täyttyvän roska-astian vieressä (ei alla koska märkä näljä), olen hankkinut isommat kierrätysastiat kaikelle sälälle. Lastevaunuissa on oma harja lumelle/hiekalle jne.. Mulla on useamassa kassissa wetvipeja kuin huulipunaa!!

  Ja meillä on ihan yhtä sotkuista kuin teillä muillakin. piste.

  Anoppi kysyi edellisellä pitkällä vierailullaan hymyillen olinko ostanut sen syöttötuolin valmiiksi likaisena (ja käytetyttänä, olin!) kun se oli niin likainen kun hän sitä alkoi juuri ”pyyhiskellä.” (Olin pessyt sen mielestäni vielpä samana aamuna, mutta who cares, sehän on anoppi! Kuka muu muka ”pyyhiskelee”?!)

  Mies osti kesän alussa pellavashortsit. Ne jäi ehkä jussina mökille.. paitsi että lauantaina ne samaiset shortsit tarttui imuriin parisängyn alta, jostain vihonviimeisestä nurkasta. Toivottavasti pellavashortseja tarvitaan myös syyskuussa.

  Kutsumme eteisalkovia Narniaksi, niin epämääräinen ja loputon kuilu se on. Toinen vessa ei ole ikinä vieraskäytössä (paitsi, tietysti.. anoppihan se siellä!). Lasikeräysämpäristä löytyi viikonloppuna tanssikenkä ja mies istui eilen puoliksi nakerretun omenan päälle kun se oli sohvatyynyjen välissä. (taapero)

  Kuulen töissä toistuvasti ”sulla on varmaan kotona kaikki tip-top!” tai ”sulla ei varmasti kotona mee siivouksessa kauaa kun olet noin tehokas!” Joo, totuus on että ei ole. Kotini on kaaos. Olen ripeä ja tehokas, erityisesti jos olen kiukkuinen. Kotini on täynnä niitä samoja täysiä kestokasseja, liian pieniä välikausikenkiä ja hukkuneita sukkia. Tiskonetta ei ole ole eikä tule ennen putkiremonttia.

  Teissä ei ole mitään vikaa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   K I I T O S !!!!

 • Paluuviite: Kotiäitinä on usein tosi tylsää ja joskus myös yksinäistä - Valeäiti

 • Nimetön

  Pakko kertoo et toisen lapsen talvikengät vietti kesän saunassa (odottamassa pesua). Viime viikolla laitoin ne paskasena eteenpäin seuraavalle käyttäjälle. Niin ja siis saunaa käytetään varastona. Etelä-Helsingin neliöhinnoilla se on aika kallis varasto. Mut ei se mitään kun ei kukaan täällä jaksa oikeesti käydä saunassa pienten lasten kanssa, kun se on niin vaivalloista.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   😀 😀 😀

Tämän viestin kommentit on suljettu.