Helppo tarjottava illallisvieraille: Bo Ssam!

valeäiti bo ssam

Ette ehkä ensimmäisenä ajattelisi minun jakavan mitään dinneriohjeita, mutta tämäpä on juuri sellainen valekokkienkin keittiöön sopiva homma: helppo tehdä, vaikea mokata, takuulla ”ooooh” kommentteja herättävä safka joka sopii moneen ruokavalioon!

Korealainen Bo Ssam on vaikeasti nimetty mutta käytännössä kyse on possunyyteistä. Tai voi tätä muutenkin tehdä, siitä lisää myöhemmin. Safka on simppeli: herkullista nyhtöpossua / hyvin maustettua kasvisproteiinia kääritään salaatinlehtiin todella maittavien kastikkeiden kanssa ja koko nyytti heitetään suuhun. Ihan sairaan hyvää, lapsetkin rakastivat tätä! Ruoka oli niin hyvää etten muistanut edes kunnon kuvaa ottaa. Juuri sen verran huono ruokabloggaaja olen.

Ainoa haaste tässä ruokalajissa on pieni ennakointi. Jos valitset tehdä sen lihasta, lihan paistaminen pitää aloittaa hyvissä ajoin. Ei siis kannata tehdä niin kuin me että kutsuu vieraat illalliselle, menee liian myöhässä kauppaan ja laittaessaan lihan uuniin tajuaa ettei se tule ehtimään valmiiksi ennen pienempien vieraiden nukkumaanmenoa. Nappaa siis resepti nyt muistiin ja mene kauppaan heti huomenna aamusta!

valeäiti bo ssam

Korealaiset Bo Ssam – herkkunyytit

Tarvitset: 

  • n. 200g / nenä porsaan kasleria (me ostettiin 1,5kg ja siitä olisi riittänyt neljään meidän perheen ateriaan.) TAI mitä tahansa kasvisproteiinia, jonka maustat mehukkaasti. Minä en osaa maustaa, joten en neuvo!
  • Riisiä keitettynä
  • 1-2 pss keräsalaattia: sellaista jossa oikein isot, pehmeät lehdet jotka on helppo kääriä nyytiksi
  • Majoneesia (esim. iso purkki Hellmans’ia tai vegaanisia versioita)
  • 1 pss Sinapinsiemeniä
  • Srirachaa
  • Kimchiä (purkista valmiina oikein hyvä)
  • Riisiviinietikkaa (Blue Dragonilta löytyy normikaupoista)
  • Kurkkua
  • Tuoretta korianteria
  • Limettiä
  • Tuoretta chiliä

Lisäksi lihan maustamiseen (tätä HK:n ohjetta mukaillen):

HUOM! nämä määrät soveltuvat 1,8kg lihan maustamiseen, noin 8 ihmisen ruokintaan, puolita tarpeen mukaan tai laita vuokaan vähemmän seosta.

  • 1 dl siirappia, hunajaa tai sokeria
  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl soijaa
  • 1 tl chiliä
  • 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1,5 tl savustettua paprikajauhetta (tai paprikajauhetta)
  • 2 tl mustapippuria
  • 0,5 dl sinappia
  • 0,5 dl ketsuppia

Ohjeet:

Hoida liha heti aamusta kondikseen eli uuniin muhimaan. Sekoita ensin lihan mausteet keskenään. Hiero lihaan suolaa ja laita se uunivuokaan. Liha saa olla hyvinkin napakasti vuoassa! Kaada puolet kastikeseoksesta lihan päälle. Peitä vuoka foliolla (tai laita kannelliseen pataan) ja laita 150 asteiseen uuniin vähintään neljäksi tunniksi. Jos tuntimäärät kasvaa paljon, alenna asteita (saman ruoan voi tehdä yön yli 95 asteessa). Kun liha on revittävän kypsää – ja jäähtynyt niin että sitä voi repiä – hajoita liha suikaleiksi ja sekoita se vuoan pohjalle muodostuneeseen liemeen sekä loppuun kastikkeeseen. Joissain ohjeissa liha menee vielä tämän jälkeen uuniin pinnan rapeuttamiseksi, mutta tässä pehmeämpi liha toimii myös hyvin. Lihan voi tarjoilla kylmänä ja se vain paranee seuraavan päivän tähteinä!

Pikkelöi myös kurkut heti alkuun: Alkuperäinen ohje löytyy sekin Hesarista, mutta minä oioin mutkia melko lailla. Viipaloin pari pientä kurkkua niin ohueksi kun veitsellä sain ja laitoin laakeaan pakasterasiaan. Ripottelin päälle suolaa ja annoin maustua noin vartin. Sitten valutin kurkut siivilän läpi ja lisäsin rasiaan riisiviinietikkaa noin puoli desiä sekä ruokalusikallisen ruokokidesokeria ja hölskyttelin ne sekaisin. Mukaan olisi vielä voinut laittaa chiliä ja retiisiä sekä paahdettuja seesaminsiemeniä mutta en jaksanut. Kurkut maustuivat kannellisessa rasiassaan muutaman tunnin.

Valmista sinapinsiemenmössö näin (ohje HS.fi):  Laita pieneen kattilaan miedolle lämmölle sinapinsiemenet (1pss), vettä (3/4dl), riisiviinietikkaa (2 rkl), sokeria (2 rkl) ja suola (1tl). Anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes sinapinsiemenet ovat ”pulleita ja pehmeitä” – erityisesti pehmeitä. Ei niistä kovin pulleita tule vaikka kuinka keittelisit.

Keitä riisi: Riisiä kuluu melko vähän, käytä keittämiseen suunnilleen puolta syöjien määrästä. Riisi saa olla itse dinnerillä kylmää!

Kun vieraat ovat saapumassa, valmistele loput:

  • Pese ja erottele salaatinlehdet valmiiksi isoksi keoksi lautaselle
  • Sekoita kastikkeet: puolet majoneesista sekoitetaan sopivan määrän Srirachaa kanssa ja puoleen sekoitat sinapinsiemensoosin
  • Aseta kaikki ainekset (limeviipaleet, korianteri, chili, keitetty riisi, kastikkeet, kurkut, kimchi, liha / kasvismättösi) omiin astioihin ja kata jokaiselle paljon paperia viereen – tästä tulee sotku koska kukaan ei kuitenkaan tee riittävän pieniä nyyttejä alkuun.

Sitten vaan kaikkea mitä mieli tekee salaatin keskelle, kääriminen vapaalla tyylillä nyytiksi ja yhdellä otteella suuhun! Muista käydä suihkussa ennen kuin vieraat tulee, tai tee nämä nopeat valmisteluhommat!

Insta Storystani löytyy kohokohdista meidän versio ruokailusta ja Kakkosen tyylinäyte melkein kokonaisena haukatusta nyytistä.