Kiivas ihminen ei olekaan paha

Tänään se tuli taas kaupassa mieleen: onneksi olen kiivas ihminen. Ja onneksi en ole huonosti käyttäytyvä idiootti.

Sain kohdata ukkelin, jonka mielestä oli selkeä rikos ihmisyyttä vastaan että minun asiani kaupan kassalla vei aikaa. Hänellä kun oli näet sanojensa mukaan “helvetin kiire”, asia jonka hän teki selväksi tuijottamalla minua vihaisesti, kiroilemalla ja valittamalla ja siis myös ihan ääneen ihmettelemällä että enkö minä tätä nyt ymmärrä?

Tilanne oli koominen. Sehän on ihan selvä, että minulla on ihan oikeus aamulla 9.30 olla kaupassa pidemmänkin asian kanssa vaikka hänellä sattuukin olemaan kiire. Joskus kaupassa käy niin. Siinä tilanteessa ei kerta kaikkiaan ole kenenkään muun kuin hänen itsensä vika että hänellä nyt aikataulut kusee.

Mutta ei mennyt hänelle tämä jakeluun. Mies oli äärimmäisen vihainen minulle ja myyjälle, mutta me pysyimme rauhallisena ja jatkoimme postipakettiasioitamme. Lopulta mies pääsi toiselle kassalle ja jatkoi sieltä vielä tuijottamistani ja huutelemista.

Selvensi kysyessä että kyllä, hän on ärtynyt minulle. Koska hänellä on kiire. Totesin hänelle että sellaista se on se aikuisen elämä, että joskus on kiire, harmin paikka (olen ihan ylpeä tästä passiivisaggressiivisesta vastauksestani!)

Olin rauhallinen ja järkevä, mutta sisälläni jo valmiina. Minulla oli sata seuraavaa vastausta jo mielessä, tilanne tarkastettuna loppuun asti (onko aineissa tai muuten vaarallinen?) ja olin jo miettinyt kuinka pitkälle olisin valmis hänen kanssaan vääntämään – aika pitkälle sivumennen sanottuna.

Minulle on helppo toimia tämmöisissä tilanteessa, jossa kohtaan äkillistä epäreiluutta. Pidän puoleni ja haastan vastaan, tarvittaessa pidän myös muiden puolia.

Pystyn tähän kaikkeen, koska olen kiivas. Siis temperamentiltani nopea, tunteet äkkiä käynnistävä. Kun tilanne tulee eteen, olen jo valmis toimimaan kun joku muu voisi vielä prosessoida että mitä tässä nyt oikein tapahtuu. Kiivaus aiheuttaa paljon ikävääkin tietysti, nopeita suuttumisia ja lehahtavia olotiloja kun tunnesäätely ei ihan aina ehdi mukaan.

Mutta koska olen kiivaan lisäksi myös aikuinen, olen oppinut tunnistamaan tilanteet jossa käyn liian kuumana ja pystyn pääsääntöisesti hanskaamaan sen ekan tunteen ja reaktion, toimimaan viisaasti sisällä riehuvasta aktiivisuudesta huolimatta.

Minun ei tarvitse kassajonossa tuhista ja huutaa muille ihmisille, mutta saattaisin miehen tilassa, kiireen aiheuttamassa tunnereaktiossa (hätä, häpeä, stressi) nopeasti skannata että vieressäni on hyllyjä täyttämässä toinen kaupan myyjä ja pyytää häntä ystävällisesti avaamaan toisen kassan, jos vain mitenkään mahdollista.

Osaan kanavoida vahvan ja nopean tunteen rakentavaan toimintaan – yleensä.

Toki tämä tarkoittaa myös sitä että joskus kaikki venttiilit suhahtavat paineesta yli ja saatan heittää jonkun hanskan seinään ja huutaa että ihan sama, ei sitten laiteta käteen ollenkaan, mene ulos ilman hanskoja. Lasten kanssa kun voimavarat, ennakointi ja tilanteiden logiikka ovat usein ohuemmalla kuin kaupan kassalla.

Tämän kanssa teen tietysti töitä, koska lasten ei tarvitse kohdata kiivaita riehumisia tarpeettomasti (vaikka eivät myöskään mene rikki jos näkevät aikuisen suuttuvan). Pärjään siinä yleensä aika hyvin! Tunnistan tilanteet, joihin mun ei pidä itseäni edes laittaa – kuten hanskojen pukeminen lapselle selkä kipeänä ja takki päällä – ja osaan myös aika äkkiä poistaa itseni tilanteista joihin olen joutunut.

Lue tästä kuinka havaitsin ekaa kertaa kiivauteni olevan potentiaalisesti ongelma lasten kanssa

Se mikä eniten elämääni on kuormittanut ei ole kiivas luonne, vaan kokemus siitä että se on lähtökohtaisesti väärin ja että se pitäisi jotenkin saada minusta kokonaan pois. Ajatus siitä että kyllä pitäisi ihmisen olla rauhallinen, tunteeton, kylmä. Olen aina ajatellut että olen vain kamala ihminen kun en osaa dimmata tunne-elämääni sellaiseksi pehmeänharmaaksi mössöksi, jota se muilla on tuntunut olevan.

Erityisesti suomalaisessa kulttuurissa olen jo lapsesta asti kokenut olevani vääränlainen ankanpoikanen kun olen innostunut vähän liikaa, sanonut vähän liian kärkkäästi tai tehnyt asioita muiden puolesta kun ne muut oli liian hitaita. Ollut vain kaikin tavoin liian nopea, liian äkisti käynnistyvä.

Siksi tämä vuosi sitten lukemani Hesarin artikkeli (vain tilaajille) oli aivan mieletön silmien avaus. En olekaan paha, olen kiivas. Se on vain osa temperamenttiani, josta on myös paljon hyötyä. Ja meitä on muitakin, en ole yksin!

En edes ole aggressiivinen ja kiivas, vaan lähinnä kiivas. Miksi se on aina kuulostanut minusta kirosanalta kun siitä on niin paljon hyötyäkin? Kiivas ihminen voi olla juuri se joka pitää toisten puolia, ja saa asioita edistymään. Kiivas ihminen voi olla johtaja, poliitikko tai aktivisti, joka oikeasti muuttaa maailmaa.

Voi kiivas ihminen toki olla myös itsekeskeinen mulkku, joka syö ilman ja tilan kaikilta muilta, jota muut varovat. Mutta niin voi olla joku hitaampikin ihminen, jos ei tunnista omia huonoja puoliaan. Kokemukseni mukaan kiivaat ihmiset kyllä tietävät, mikä se kääntöpuoli tässä on ja yleensä yrittävät tehdä sen kanssa töitä ettei muille koostuisi liikaa haittoja formulatason tunnereaktioista.

Siinä Hesarin jutussa oli ilahduttavasti esimerkkejä tosielämästä, kuinka oikein tavalliset mukavat ihmiset syttyvät nollasta sataan ja räjähtävät. Ja sitten häpeävät tietysti kamalasti ja yrittävät tunkea oman temperamenttinsa osa-alueet jonnekin pimeään sielun solukkoon siinä koskaan onnistumatta.

Olisiko aika minun ja meidän muiden kiivaiden tunnustaa rohkeasti oma luonteensa? Todeta että olen tämmöinen aika herkästi syttyvä, mutta ei se haittaa – se on vain osa minua, ei koko persoonallisuuteni ja teen töitä sen eteen ettei sen aiheuttama käytös satuta muita.

Olisi myös mahtavaa, jos me hyväksyttäisiin kiivaus ihan tavallisena luonteenpiirteenä eikä kulmia nostattavana kuiskuttelun lähteenä. Että tuo se on tuommoinen kuumakalle. Eihän me rauhallisista ihmisistäkään puhuta ivaillen että tuo se on sellainen diesel, ei sitä saa millään ärsyyntymään!

Vai kuvittelenko vain tämän ympäristön suhtautumisen kiivautta kohtaan? Se on täysin mahdollista tietysti, sillä jokainen näkee omat (huonot) piirteensä selvemmin kuin muiden, korjatkaa jos koette toisin! Sanoisin kuitenkin että kansana arvostamme enemmän hiljaista ja tyyntä kuin räiskyvää ja tunteikasta.

Onneksi meitä mahtuu tänne monenlaista ja monesti meissä jopa näkyy nämä kaikki eri ääripäät, eri aikoina elämässämme.

Nämä temperamentin eri osa-alueet ovat muuten kaiken kaikkiaan ihan hurjan kiinnostava juttu, kuinka se onkin paljon enemmän kuin vain kahtiajako kahteen eri leiriin nyt ja pysyvästi. Ja miten paljon temperamentin osa-alueet vaikuttaa jo lapsissa ja vanhemmuudessa ylipäänsä!

Tehtiin tästä aiheesta perhepsykoterapeutti Hannan kanssa tosi hyvä podijakso, jota suosittelen lämpimästi. Tämäkin tosin maksumuurin takana, mutta kokeiluaikaa saa kaksi viikkoa.

Kuvat: Aino Heininen

36 Kommentit

  • ~ anonyymi ~

    Ei kai kukaan ivailekaan rauhallisia ”diesel-ihmisiä”? Sehän se kiinnittää huomiota, jos joku riehaantuu melskaamaan.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      ? Sitä just yritin kirjoittaa, pointtina juuri se että me ennemmin suhtaudutaan negatiivisesti kuumenemiseen vaikka ne on kummatkin ihan tavallisia temperamentin eri puolia. Että miksi just tästä osa-alueesta on tullut sellainen ivattava.

      ” Eihän me rauhallisista ihmisistäkään puhuta ivaillen että tuo se on sellainen diesel, ei sitä saa millään ärsyyntymään!”

      • Nimetön

        Kiitos, olipa kiinnostavadti kirjoitettu. Tunnistin itsenikin, mutta en ole vielä aivan yhtä hyvin oppinut hallitsemaan kiivauttani. Venttiilistä on usein hiukan päästettävä pahimpia, että voin sitten alkaa TOIMIMAAN. HETI.

        • ~ anonyymi ~

          No niinhän sinä tosiaan kirjoitit – luin huolimattomasti.

          • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

            No hyvä, olisi yhtä hyvin voinut olla niin että olin kirjoittanut huolimattomasti – ei olisi ollut eka kerta 😂

  • LL

    Minä olen salakiivas. Tai miehelle ja lapsille ehkä ihan vain kiivas.

    Muissa yhteyksissä salakiivas, en oikein osaa suuttua kunnolla. Päinvastoin, kodin ulkopuolella minusta tulee konfliktitilanteissa ylirauhallinen, mutta jotenkin luja. Kuitenkin tilanteissa, joissa joku jollain tapaa kävelee päälleni, suuttumus on se perustunne jota tunnen, vaikka ulkoinen reaktio olisi korostetun rauhallinen.

    Olen todennut että siinä on puolensa. Osa ihmisistä ei reagoi suuttumalla, vaan ahdistumalla, ja minusta tuntuu että se on pidemmän päälle vaikeampi asia. Olin työpaikalla, jossa oli jonkin aikaa johdossa jonkinasteinen sosiopaatti. Siis ihmiset irtisanoutuivat, itkivät ja hakeutuivat terapiaan hänen takiaan. Suuttumuksella reagoivat ihmiset selvisivät minusta paremmin (vaikka sitten irtisanoutumalla silkan raivon voimalla)..

    Lapsiperhe-elämässä olen minäkin joutunut tutkimaan itseäni ja toimintaani, katumaan, pyytämään anteeksi ja opettelemaan toisenlaisia toimintatapoja. Itse asiassa ennen lapsia pidin itseäni ihan tosissani hyvin rauhallisena ihmisenä.

    Olen miettinyt että missä määrin se suuttumus on tässä perhe-elämässäkin hyödyllinen tunne, ja missä määrin monen masennukset ovat sitä että se sama turhautuminen ja raivo kääntyy ahdistukseksi sisäänpäin. Antamatta tällä kuitenkaan itselleni mitään lupaa olla kohtuuton millään tapaa!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Joo tässä on paljon vastaavaa mietintää itsekin tehnyt!

    • Pee

      Oo – tästä tekstistä ja tästä kommentista sainkin paljon ajattelemisen aihetta. Kiitos teille! Tunnistan kiivauttani itsessäni, ja hmm.. ehkä se voikin toden totta voimavara eikä vain piiloteltava ominaisuus. Ja jos aina pyrkii hillitsemään itseään ja olemaan ns. vähemmän (eikä niin paljon sitä tai tätä: ideoita, temperamenttia, innostumista, kiivautta, suuttumistakin..), niin kyllähän siinä vähemmästäkin ahdistuu! Kun pitää niin kovasti yrittää hyväksyä muiden rauhallisuus ja antaa muiden makustella asioita kun itse olisi jo actionissa kiinni. Pitää niin kovasti yrittää istua hiljaa paikoillaan ja nyökytellä korkeintaan hymyillen, kun mieli tekisi nousta ylös, hyppiä, taputtaa ja itkeä ilosta tms. 😀 Ja sit semmonen pikku detalji, et kun sitä on sit vähän ”kiivas” ja omaa räikeän (rivon) huumorintajun, niin hups kun joskus joku vitsi tulee vähän liian äkkiä suusta, ja sit mä morkkistelen mielessäni myöhemmin, et voi kauheeta toivottavasti en pahoittanut kenenkään mieltä (vaikka moni oliskin nauranut yhdessä asiaa). Nykyisin kun ei saa kenenkään meiltä pahoittaa edes vahingossa, tai on pää pölkyllä. Siks musta ei ikinä olis vaikuttajan/ somettajan/ bloggaajan tms. työhön, koska kyllä minä niin monen mielen varmasti pahottaisin! 😀

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        hahah, se ON kyllä riski tässä ammatissa 😀

  • Miukumauku

    Kiitos Hanne loistavasta blogitekstistä! Tämö avasi silmäni ja tajusin olevani kiivas. En huonon pinnan omaava äiti-ihminen vaan kiivas muiden puolesta taistelija, joka näkee punaista epäoikeudenmukaisuuden edessä. Tästö rohkaistuneena yritän enemmänkin valjastaa kiivasta puoltani hyvään!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Aivan ihana kuulla!

  • SH

    Hyvä näkökulma! Itse olen taas se lehmänhermoinen viilipytty, joka ei vähästä hätkähdä. Ominaisuus, joka välillä ärsyttää miestäni, koska hänestä se vaikuttaa välinpitämättömyydeltä. Pitää siis kaivella vähän tuota kiivautta pintaan!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ah, tunnistan tuosta ärsyyntymisen 😀

  • Nona

    Itse olen hidas, harkitseva, herkästi lamaantuva ja jähmettyvä, ominaisuuksia, jotka ärsyttävät minua ja aiheuttavat monesti harmiakin arkisissa tilanteissa.

    Ja että minä ihailen kiivaita, nopeita ja temperamenttisia ihmisiä, jotka tarttuvat toimeen ja epäkohtiin, uskaltavat ja ehtivät näyttämään tunteensa (mieluiten toki säädeltynä). Sellaisten ihmisten seurassa puolestaan minä tunnen oloni valitettavan vääränlaiseksi, liian hitaaksi ja nopeita ärsyttäväksi, ja joudun tekemään tosi paljon töitä, etten jäisi tahattomastikaan ”jalkoihin” ja saisin mielipiteeni sanottua. Olisipa hienoa, että näitä kaikkia erilaisia ominaisuuksia toisissa (ja itsessään!) voisi tarkastella enemmän myönteisessä kuin kielteisessä valossa.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Sepä se! Kaikki nää ominaisuudet on omilla tavoillaan ja eri tilanteissa isoja vahvuuksia, olisi upeeta että jokaista arvostettaisiin!

  • Sarbu

    Voi miten hyvä teksti! Samaistuin moneen kohtaan. Omassa elämässä kiivaasta luonteesta on ollut hyötyä työskennellessä haavoittuivaisen ja syrjäytetyn asiakasryhmän kanssa joiden oikeuksia ajaa.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ihana kuulla <3

  • S

    Hei tää tuli ihan loistavaan hetkeen! Oon kipuillut paljon just ton kiivauden kanssa. Miksi mä kiivastuin, miksi mä reagoin noin nopeasti, miksi mä innostun. Just niinku kirjoitit, ihan kuin se olisi jotain negatiivista. Nyt alan kyllä tekee positiivista ajatustyötä tän suhteen et täähän on ihan hyvä ominaisuus silti. Ennemmin kuumakalle ku diesel 😆

    • J

      Tuohon, että miksi kiivautta luonteenpiirteenä ei hyväksytä yhtälailla kuin rauhallisempia piirteitä, niin musta tuntuu, että ihminen herkästi pitää parhaana sellaisia piirteitä, joita itsellä on. Itse kiivaana ja kirjavana tunteilijana pidän nopeutta, tunteiden näyttämistä ja mielipiteen ääneen sanomista arvossa, kun taas suunsa sulkevien sivusta seuraajien ajattelen olevan lähinnä tylsiä. Eihän se niin oikeasti ole, mutta huomaan ajattelevani monesti tähän suuntaan. Että riippuu varmaan keneltä kysyy, mikä on parempi piirre kuin toinen. Mutta tunnistan kyllä myös tuon tunteen, että ympäristö tuntuu pitävän kiivautta huonona, eikä kukaan puhu ääneen negatiiviseen sävyyn rauhallisemmista luonteenpiirteistä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Joo kyllä jokaisen piirteen voi hyvänäkin nähdä! Toki itse aina tulkitsee muiden suhtautumista pahimman kautta..

  • A

    Ai että mikä samastuminen! Kiivautta olen oppinut hillitsemään elämässäni niin, ettei se häiritse tai aiheuta kohtuuttomasti mielipahaa tai hämmennystä, mutta silti olen se, joka
    1) kotona tunteita täynnä tiuskaisee puolisolle miten asiat ovat (ja pyörähtää kerran ympäri ja unohtaa, mikä juttu olikaan)
    2) töissä ei anna kenenkään kävellä yli
    3) tekee lasten kanssa läksyjä kynät ja kyyneleet lentäen
    4) ei jää sanattomaksi epäreiluissa kohtaamisissa (myöskään toisten).

    Pitkään elin häpeässä, että kiivaus on jotenkin noloa ja että tunteita ei kuulu näyttää. Tapahtui kuitenkin jotain, josta ymmärsin, kuinka tärkeää etenkin kasvaville on esimerkki tunnekirjon normalisoinnista.

    Jk. Useimmille tuntemilleni kiivaille kuuluu myös tarkka toisten tunteiden havaitsemisen lahja, ja sehän on jotain se!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tosi hyviä pointteja!

  • T

    Mä olen opettajana huomannut, että kaikkein vaikein oppilasryhmä mulle ovat hitaat oppilaat. Siis ajatukseltaan & toiminnaltaan hitaat, tuollaisen sun kuvaileman nopeuden vastakohdat. Mä en pidä itseäni kiivaana mutta nopeana ehdottomasti, ja ai että välillä ei meinaisi jaksaa hitautta. Pidän tota ihan tosi ratkaisevana luonteenpiirteenä / temperamentin osa-alueena ihmisten kanssa olemisessa.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Siis olisi täysin mullekin. He on mulle töissäkin haastavin porukka kun joudun niin paljon tietoisesti antamaan tilaa ja aikaa.

  • pilami

    No näin justiinsa. Olen myös huomannut että ilmeisesti itseilmaisuni on välillä sen verran kiivasta että ihmiset luulevat jonkun asian menneen minulla jotenkin tosi syvälle tunteisiin vaikka näin ei olisikaan. Tästä olen ihan tietoisesti opetellut pois mutta voin edelleen jostain asiasta innostua puhkumaan ja puhisemaan siihen tahtiin että joku rauhallisempi tyyppi kuvittelee että asia on mulle paljon isompi kuin se missään mielessä onkaan.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      SAMA!!! ”älä nyt suutu” öööö en edes korottanut ääntä?

  • Petra

    Minä olen se joka kiivastuu läheisille herkästi ja on välillä todella kohtuuton kun tunteet räjähtävät nollasta sataan sekunnin murto-osissa. Mutta tilanteissa, joissa kiivautta oikeasti tarvitsisi, menen lukkoon enkä osaa toimia. Olen kiivas, mutta en toimintavalmis, olen sosiaalisesti kömpelö ja epävarma seurassa, joka ei ole minulle täysin tuttua. Tämän vuoksi esimerkiksi työpaikalla en saa puututtua epäkohtiin tai tuotua esiin mielipiteitäni. Kotona sen sijaan avaan sanaisen arkkuni kyseisistä asioista ja kaadan kiivaat ja vahvat mielipiteeni puolisoni niskaan ja sätin työkavereitani jotka eivät puutu noihin asioihin tai koskaan tee niille mitään. Olisikohan peiliin katsomisen paikka? Varmasti myös minä voisin tehdä asioille jotain, en vain pysty siihen ja olen todella huono artikuloimaan selkeästi seurassa, jota en tunne hyvin.

    Tällainen kiivaus on minusta äärimmäisen huono asia sillä en kykene toimimaan tilanteissa, jotka sitä vaatisivat, mutta sitten kaadan tunteeni vyörynä läheisteni päälle eivätkä he ehdi tajuta mikä iski. Olen myös tehnyt töitä asian kanssa enkä enää kiivastu niin usein, mikä on hyvä koska se oli osaltaan hyvin vahingollista ihmissuhteilleni, En kuitenkaan ole osannut kanavoida kiivauttani niihin asioihin, missä siitä voisi olla hyötyä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Toisaalta voi ajatella niin että sulle on kehittynyt tosi hyvä filtteri siihen vähän etäisempien ihmisten kohtaamiseen, ettet kaada sitä nopeaa reaktiota tilanteissa joissa voi mennä pieleenkin?

  • Liisi

    Heippa! Löysin tänne pitkästä aikaa, ja wau mitä juttuja teillä on meneillään💜 onnittelut, mahtavaa!!
    Mä olen arjessa hidas kuin kilpikonna, Joni mun täydellinen vastakohta. Kerran meillä alkoi mökillä keskellä yötä soimaan palohälytin lastenhuoneessa (=hullu helleyö). Sinä aikana kun mä olin saanut päätä nostettua tyynystä n.10cm ja ihmeteltyä, mitä ihmettä tapahtuu, Joni oli jo sännännyt lastenhuoneeseen ja irrottanut sekoilevan palohälyttimen katosta. Silloin mietin, että onneksi toinen meistä on Todella Nopea (=kiivas/ koleerikko?) temperamentiltaan. Koska hätätilanteessa minä flegmaatikko jään näköjään aloilleni. Että on hyviäkin puolia olla kiivas!!! Ajatella, jos silloin oiskin ollut oikea hätä, ja mä vaan jumitan ihmeissäni sängyssä😬
    Joni esim.rakastaa ajaa autoa Italiassa, kun siellä mennään eikä meinata. Se diggaa painaa kaasua ja painella pieniin rakoihin. Ois taas mun painajainen olla siellä puikoissa😆 tyyliin ”…mihinpä tässä elämässä on kiire.” Onni että ollaan erilaisia⭐ Ois kauheeta jos se ois samanlainen kilpikonna.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos Liisi! <3 Täällä tosiaan ihmeellisiä aikoja elelleen 😀

      Ja kyllä, ihanaa että meitä on moneen lähtöön!

  • Si

    Kommenttina siihen, että mitä tempperamentin piirteitä arvostellaan ja arvostetaan, riippuu vähän näkökulmasta. Itse herkempänä ihmisenä olen kokenut, että räväkämpiä ja mielipiteensä esille tuomia ihmisiä arvostetaan ja pidetään aikaansaavina ja fiksuina, kun taas vähän hiljaisemmat ovat tylsiä nyhveröitä ja ’eihän kukaan nyt ainakaan introverttiä haluais palkata’. Tämä viimeinen ihan töissä kuultua 😬 Ja introverttinä sitä ottaa itseensä tällaiset kommentit. En siis väitä, etteikö kiivaisiin ominaisuuksiin kohdistuisi arvostelua, mutta tulee sitä toiseenkin laitaan 🙂

    Itsellä on hieman haastava yhdistelmä kiivas, mutta ujo ja herkkä. Tunteet kuohahtaa nopeasti, mutta en uskalla puolustautua kuvaamissassi kassatilanteissa, vaan pelästyn ja jään hautomaan asiaan ja pahimmillaan painelen kotiin itkemään. Lapset saa sitten välillä maksaa tän kiivauden pidättelystä, kun napsahtelen niille ja hanskat lentää seinään. Onneksi itsensä puolustamista voi harjoitella samoin kun pahimpia kiivausreagointeja, vaikka ne itselle vaikeimmat asiat on aina, no, vaikeimpia 😅

    Mun mielestä sun kuvaama kiivaus on kadehdittava vahvuus – saat aikaan, puolustat itseäsi etkä anna muiden jyrätä ja elät täyttä elämää!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ihan oikeassa olet, harkitsevaisuutta pidetään usein myös huonona piirteenä. Joskus tuntuu että ei tässä voi voittaa 😀 Suomessa on oikeesti niin tasapaksun samanlaista jengiä et uskon meillä olevan kyllä myös aika kapea näkemys siitä mikä on ”hyvää ja tavallista”.

      Ja ihanasti sanottu, kiitos <3

      • Si

        Ei voi voittaa ei 😅 Erilaisuus kunniaan! Monesti keskustellaan miehen kanssa, että ois kamalaa jos molemmat ois samanlaisia. Ei tästä yhteiselosta tuli mitään kummankaan persoonalla, jos olis kaksi samanlaista. Töissäkin tarvitaan innostujia ja pohdiskelijoita (ja paljon muutakin), mutta roolit vaan on sitten erilaiset 🙂

        • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

          No sanos muuta!!

  • Elisa

    Hyviä pointteja sekä sulla, että kommentoijilla! Sellainen näkökulma vielä että vaikka lapset voi välillä vanhemman kiivaudesta kärsiäkin niin toisaalta kiivaat on usein nopeita myös leppymään, pyytämään anteeksi ja jatkamaan elämää. Perheen ilmapiirin kannalta valitsen milloin tahansa mieluummin nollasta sataan -kilahdukset ja nopeat leppymiset kuin sen että vanhempi kaikessa hiljaisuudessa kerää pahaa oloa sisäänsä tai että vanhemmat selkeän riidan sijaan pitää keskenään epämääräistä mykkäkoulua – lapset aistivat tällaisen kyllä ja uskon että sellainen on heidän kannaltaan paljon ahdistavampaa kuin kiivaampi riita jolla on alku ja loppu.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hyvä pointti!

Tämän viestin kommentit on suljettu.