Kymmenen asiaa joista tulee yllättävän kova ääni

Tiedät sen hetken: olet hyssyttänyt vauvaa hämärässä huoneessa, koittanut saada sitä rauhoittumaan omaan sänkyynsä. Olet siinä kriittisessä vaiheessa, jossa vauva on ”drowsy mut awake” eli mahdollisuudet hyvään itsenäiseen nukahtamiseen on läsnä. Silmät lurpsuvat, pysyvät yhä pidempään kiinni. Itkuinen äninä alkaa vaimentua, hengitys rauhoittuu. Liike pysähtyy. Se nukahti! Nostat varovasti kätesi pois pehmeältä mahalta ja valmistaudut poistumaan ääneti paikalta.

Sitten tapahtuu jotain, mikä normaalielämässä ei saisi huomioitasi lainkaan. Tulee joku näistä äänistä ja herättää vauvan. Ääniä, joita et edes normaalielämässä kuule, mutta nukutustouhuissa varot viimeiseen asti.

1. Selän naksahdus

Varma klassikko, jolta yli parikymppiset vanhemmat eivät voi välttyä. Siinä sinä olet, vauvasi sängyn laidalla, kätesi poistumassa täysin äänettömästi ja ninjamaisin liikkein pois nukahtavan vauvan päältä. Suoristat selkäsi – etpä suoristakaan. Itse asiassa joudut pysymään valitsemassasi asennossa vielä vartin verran, että vauva pääsee syvään uneen. Muuten jokin kymmenistä parasta ennen päiväyksensä ohittaneista nikamistasi naksahtaa.

Et tule koskaan näkemään yhtä outoja liikesarjoja kuin sen ninjavanhemman joka yrittää poistua vauvansa sängyn ääreltä herättämättä.

2. Farkkujen pukeminen

Sitä kahinan määrää! Oh lord! Kun paksu kangas muotoutuu pukijaansa vasten tai mikä pahinta – jos farkkuja sillä tavalla viskotaan että koipi mahtuisi niistä sisään – se on kuin vanhanaikainen purjealus antaisi kaikkien kankaidensa paukkua löysänä tuulessa. Toivoisin kaikkien pukeutuvan pelkkään silkkiin, viskoosiin tai ihan vain kääräistäviin kankaisiin. Jossain toisessa huoneessa.

3. Imetysrintaliivin soljen napsahdus

Sen voi tehdä tosi, tosi hitaasti. Painaa vain imetysliivien solkea milli kerrallaan alaspäin, hellästi toiselta puolelta vastaan tullen. Tai peiton alla, siellä vaimenee kaikki. Voi myös jättää koko luukun auki, yksi paikallaan pysynyt tissi ei ole sen arvoinen että nyytti heräisi. Tai sitten voi tyhmänä naksauttaa sen suoraan paikalleen ja kärsiä seuraamuksista.

4. Kaiken maailman ovet

Ovia EI suljeta kokonaan, kai nyt kaikki sen tietää! (Paitsi nämä äänieristetyt ovet ovat kyllä aika hyviä, ne kannattaa kyllä pitää kiinni.) Silloin jos ovi on pakko sulkea, se avataan näin: ensin vedät ovea itseäsi vasten, ettei se kolise ja liiku yhtään kahvaa painaessa. Sitten painat kahvaa hitaasti mutta määrätietoisesti alas. Hilitse ja hallitse oven liikkeitä yhtäjaksoisesti oven avaamisen ajan. Ja huom: kun kuljet ovesta läpi, älä törmää siihen. Tämä on täysin aiheellinen varoitus.

5. Laturin irtoaminen töpselistä

Kännykän laturia ei noin vain vedetä töpselistä, siitä seuraa aivan kamala kolahdus. Ei, sormet laitetaan sinne ”väliin” hieman pehmentämään ääniä ja taas kerran tämäkin toimenpide tehdään hi-taas-ti. Voisit vaikka tavan vuoksi laskea aina vähintään kymmeneen mitä tahansa tehden. Paitsi jos toimenpide on sellainen ettei ääntä todella voi välttää, silloin se tehdään laastarimetodilla – kertarykäisyllä.

Laastarin kääreistä tulee muuten yllättävän kova ääni.

6. Nenän niiskautus

Tähän kohtaan kuuluisi myös aivastukset, mutta mehän tiedämme että aivastaminen on vain heikoille. Sen voi välttää. Valuva nenä on hankalampi. Jostain sen rään on päästävä pois ja nyt kun muistetaan missä asennossa tämä nukutusninjamme on (selkä edelleen samassa kaaressa kuin nukuttaessa, pää vauvaan kohdistettuna), on väistämätöntä että nesteeksi muuttunut nukutushiki löytää tiensä sieraimestasi pois – maata kohti.

Nähdäkseni vaihtoehtoja on kolme: a. niiskautat ja herätät b. pyyhit hitaasti hihaasi c. annat tipan tippua vauvan päälle.

(Turengin yliopistossa on parhaillaan käynnissä väitöskirja jossa tarkastellaan korreloiko valittu vaihtoehto suoraan sen kanssa kuinka mones lapsi on kyseessä.)

7. Kaikki kilahdukset

Ihan kokemusperäisenä asiantuntijana väitän että vauvat heräävät varmimmin äkillisiin korkeisiin ääniin.

Imurointi? Ei tunnu missään. Ilotulitukset naapurin takapihalla? Loistava taustaääni! Mutta metallinen hiuspinni kylpyhuoneen lattiaa vasten? Pelisi on pelattu.

Kaikista kilahduksista pahin on tietysti haarukan kilahdus, sillä se laukaisee vauvassa lautasheijasteen.

8. Suurin osa vetoketjuista

Vetoketju. Saatanan keksintö. Erityisesti sellainen, joka sulkee vaikkapa vauvan makuupussin. Tähänkin on tekniikka jolla sen saa tehtyä hieman hiljaisemmin, joten paheksun syvästi ihmisiä jotka noin vain ajattelematta sen vetävät kertarykäisyllä kiinni. Barbaarit.

9. Meidän yläkerran portaiden viimeinen lankku

En ymmärrä miksi olemme rakentaneet puurakenteisen talon, mehän suorastaan kutsuimme osaksemme vääränlaisia ääniä. En myöskään ymmärrä miksi 3/5 perheestämme ei tajua välttää tätä ääntä. Katsovat minua kuin sekopäistä kun demonstroin että ”tästä näin katsokaa hyppäätte vain suoraan toiselle askelmalle ihan vessan kynnyksen vierestä, ei se ole niin vaikeaa oikeasti!”

10. Ajatuksen ääni

Tiedän, tuntuu uskomattomalta että ajatuksista voisi lähteä ääntä. Mutta niin se vain on, voit itse kokeilla!

Jos ajattelee tiettyjä triggerilauseita nukkuvan vauvan lähellä, vauvan korvaan tulee valtavan voimakas, kimeä ääni joka herättää sen välittömästi. Triggerilauseita on monenlaisia ja ne toimivat kaikilla kielillä, mutta tiedeyhteisö tunnistaa ainakin seuraavat lauseet: ”vois vaikka itsekin vähän nukkua”; ”syön jotakin tässä välissä”; ”nyt teen  [asian x] mikä on jäänyt roikkumaan” ja pahin kaikista on tietysti, erityisesti someen jaettuna ajatuksena, ”se nukahti vihdoin!”.

 

Tekstin saa jakaa puolisolle. Parempia unia toivotellen, supernänninne.

14 Kommentit

 • Milla

  11. Mikron kilahdus (eli se päivän eka oma ruoka)
  12. Paistopisteen pussin rapina (eli kun et enää uskalla käyttää mikroa)

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Olin just ekana sanomassa että eihän nyt kukaan enää mikroa käytä! Tai jos käyttää, väijyy sen vierellä eikä anna sen koskaan piipata 😀

   Banaanit on hiljaisia!

 • S

  Loistava lista!

  Lisään yhden omakohtaisen: ”maiskautus”, joka kuuluu, kun nostat vähän hikisen, paljaan jalan laminaattilattiasta. 😀

  • Veera

   Olisin tullut kirjoittamaan juuri tätä samaa. Esikoisen kanssa aloin käyttää nukutussukkia vaikka yleensä olen aina paljain jaloin, jos lämpötila sallii.

   • lmv

    Todellakin! Sukat jalassa! Paitsi se että varpaat naksuu on haastava tekijä, ja sitä naksumista ei pysty edes mitenkään hillitsemään.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   APUA miten mä jalkapohjat unohdin! PAHIMMAT!!

 • Ella

  Siis ei uskois kuinka kova ääni kuuluu siitä, kun kävelee PALJAIN jaloin! Ja epäilen myös vahvasti, että meidän laminaatissa on joku vika, kun se nitisee ja natisee, kun siinä kävelee, mutta ainoastaan yöllä tai aikaisin aamulla, kun yrittää olla herättämättä muita.

 • Anna

  Untuvapeiton kahina. Ihan kuin jätesäkissä nukkuisi. Aivan jäääärkyttävä ääni joka kerta, kun käänsi kylkeä. En pysty vieläkään käyttämään niitä, koska traumat on syvät (vaikka lapset nukkuu jo eri huoneessa).

 • Ninni

  Ah muistoja! Minulla on kolme lasta, joista esikoinen oli koliikkivauveli.. Kun tämä paljon itkevä esikoinen lopulta nukahti tuntien tissittelyn ja sylissä vatkauksen jälkeen, meillä ei saanut vetää vessaa, ei kävellä ”kantapäillä”, ei sulkea mikron ovea, ei puhua, liikkua, eikä tehdä ylipäätään yhtään mitään, josta kuului yhtään mitään ääntä..! Ah sitä ihanaa, autuaallista ja vaaleanpunaista vauvaperheen onnea ?? Onneksi saimme lisää lapsia ja korjaavia kokemuksia.. kahden nuorimmaisen kanssa ei tarvinnut lopettaa hengittämistä neljäksi ensimmäiseksi kuukaudeksi. Mutta imetysliivien soljet naksautin kyllä kiinni vasta makuuhuoneen ulkopuolella ja kirosin naksahtelevia lonkkiani, kiljuvia lapsiani sekä tiskikonetta täyttävää miestäni (ajatella, että on tilanteita, jolloin tällaistakin seikkaa ennemmin kiroaa kuin kiittää…) ??

 • Auringonkukka

  Ääni, joka kuuluu hieman nukutuksessa hiostuneen jalkapohjan irtoamisesta lattiasta. Ennen vauvaa en edes tiennyt, että siitä(kin) kuuluu ääni ?

  Tsemppiä sinne vauvakuplaan. On niin kiva seurata teidän vauva-arkea ☺️

 • Kieppi

  Aahhahhaa kiitos tästä, niin samaistun, ihan jokainen kohta on totta. Illalla ei toki paljon taas naurata.

 • Hanna

  Ai että esikoisen vauva-aikojen legendaarinen uuden äidin aiheuttama yöllinen pieruherätys. Never forget 🙂

Tämän viestin kommentit on suljettu.