Mistä (vastuullisesti) esiteinille häntä kiinnostavia vaatteita?

Painin yhden vastuullisuushaasteen kanssa: esiteinien vaatteet ja niiden hankinta. Vaateteollisuus on  toki kaikkinensa vaikea kokonaisuus, joka sisältää hirveästi ongelmia ja sitä myöden syyllisyyttä – joskus vähän tarpeettomastikin.

Ajattelen itse että muoti ja tyyli ovat ihania, iloisia asioita, jotka suon kaikille osana itseilmaisua. Minusta jokainen saa hankkia vaatetta myös muuten kuin luolanaisen tyyliin paikkojen peitoksi, eikä minimalismi ole pakollista jos pystyy toteuttamaan alla olevan listan asioita:

  1. Mieti tarve tarkkaan, älä osta turhaa (turhan määrittely on jokaisen oma oikeus, ks kohta 4)
  2. Hanki mieluiten käytettynä
  3. Tai vastuullisilta toimijoilta mahdollisimman läheltä
  4. Käytä vaatetta paljon! Iloitse siitä!
  5. Huolla ja korjaa vaate
  6. Laita vaate eteenpäin seuraavalle käyttäjälle tai oikeaoppiseen kierrätykseen.

Mun vaatekaapissa tämä on jo tosi helppo toteuttaa. Tässä 38 vuoden kypsässä iässä alan jo oikeasti tietää minkälainen tyyli mulle sopii ja osaan ostaa vaatteita, jotka pysyy käytössä monta vuotta. Jaksan myös huoltaa näitä aarteitani ja ostan itsellenikin paljon käytettynä. Pystyn jo aika hyvin harkitsemaan ostojani ja jättämään selvät tunteisiin pohjautuvat hankinnat tekemättä.

Taaperon vaatekaappi on helppo täyttää 2nd hand tavaralla

Myös Kolmosen vaatekaappi on aika ok! Sille löytää jo niin paljon just sellaisia kivoja, trendikkäitä ja ennen kaikkea minusta ihania vaatteita käytettynäkin, että olen pystynyt siirtymään oikeasti pääpiirteissään 2nd hand osastolle.

Tästä isoin kiitos Kidialle, joka rantautui tuohon Herttoniemeen ja jonka valikoimassa on ensinnäkin todella hyväkuntoisia ja toisekseen juuri meidän tyylisiä vaatteita paljon, eikä niitä tarvitse metsästää huonokuntoisen ketjukaman alta. Kidia on myös eka IG-tili, josta olen tilannut ilmoitukset: väijyn sieltä päivän tärpit, varaan ihanimmat (jos ehdin ekana) ja käyn hakemassa seuraavaan päivään mennessä omat ostot kassalta ja tsekkaan samalla mitä muuta myymälästä löytyy.

Täydellinen kirppiskonsepti siis! Olen oikeasti puhtaasti Kidian ansiosta saanut Kolmosen vaatekaapin sille tolalle että koossa 92 on jo vähintään puolet kamoista 2nd handia, seuraavassa koossa tällä hetkellä 100%. Pidän mahdollisena ettei uutta tarvitse ostaa juuri ollenkaan.

Jos joku täällä asuvista aikuisista vielä alkaisi oikeasti paneutua tahranpoistoon ja -ehkäisyyn, Kolmosen vaatekaappi saattaisi olla jo jokseenkin vastuullinen.

Sitten se murheenkryyni: isot lapset. Olen tähän saakka saanut aika paljon ostaa heillekin käytettynä, ja aika vähän ylipäänsä mitään vaatetta. Ovat kummatkin olleet kiinnostuneempia muista asioista kuin siitä mitä vaatetta on päällä, joten kriteerit ovat olleet helpot: jotain mitä saa helposti hankittua, mieluiten käytettynä ja järkevään hintaan.

Esikoinen on nyt 10,5v ja muoti alkaa kiinnostaa. Myös perässä tuleva tokaluokkalainen 9v on tarkempi kuin ennen ja lisäksi sen ikäiset näköjään tuhoaa housuja siihen malliin, ettei mitään oikein löydy enää käytettynä.

(Jos joku tietää nyt salaisen paikan josta löytyisi Addun housuja hyvässä kunnossa, kerro!)

10v lapselle on vaikeampaa ostaa käytettynä

Mikä ihaninta (ja pahinta), esikoisella on kiinnostusta alkaa tutkia erilaisia tyylisuuntia. Puhutaan kidcoresta ja indie-stylestä, ja me googletamme yhdessä mitä se voisi tarkoittaa. Löysimme kuvan jossa joku aivan minun näköiseni teini suoraan 90-luvulta veteli coolisti neonvihreässä crop topissa ja samanvärisessä neuletakissa tosi löysien farkkujen kanssa ja siinä kohtaa esikoinen varovasti totesi että toi olis tosi kiva mutta mahtaako sellaista löytyä käytettynä..? 

Voin melko varmasti sanoa että ei löydy. Olen nyt kahlannut Zadaat, Torit, Tiset ja Feisbuukit enkä löydä. Ja vaikka löytäisinkin, homman mielekkyys arveluttaa. Kun lapsi alkaa etsiä omaa tyylisuuntaansa, se on aika lailla just eikä melkein minkälaisia vaatteita niihin kaivataan. Alanko aina metsästää niitä sitten jostain käytettynä? Löydänkö?

Vai sanonko ettet sinä nyt tälläistä saa kokeilla vaan jatketaan noilla mitä vaikkapa Kidian valikoimista löytyy. Musta tosi kivaa perusvaatetta josta sinä et innostu mutta käytät kuitenkin koska olet huomaavainen.

Tiedän että tämä on nyt tosi elitistinen ongelma. Että miten toimia kun lapseni haluaa valita mitä vaatteita laittaa päällensä. Mutta kyllä tässä kuitenkin on edessä monta vuotta vaatteiden hankintaa ja siinä todennäköisesti on lapsella enemmän mielipiteitä kuin ennen. Jostain ne vaatteet pitää hankkia ja nyt mietin ihan pää sauhuten että mistä.

Jotain naistenvaatetta olen pystynyt ostamaan Ykköselle käytettynä, koko XS ja S menee jossain vaatteissa jo aika kivasti. Mutta eipä ole vielä vastaan tullut neonvärisiä kledjuja. Uskonkin että käytetyn tavaran tarjonta ratkeaa vähän kun tyyppi siirtyy koonsa puolesta sinne 15v ikäluokkaan, jossa tavaraa liikkuu enemmän.

Mikä ketjuliike olisi enemmän ok kuin toiset?

Muistanko jonkun vinkanneen että Cubus on yllättävän vastuullinen vai onko tämä vain harras toiveeni koska sen valikoimasta löytyy Ykkösen toiveita?

Mä en haluaisi nyt tämän asian äärellä olla se äiti joka sanoo aina että et sinä sellaista tarvitse tai etsitään ensin käytettynä. Olen tietysti edelleen se äiti joka laittaa lapsen harkitsemaan ostosta ja miettimään tarkkaan mitä toivoo – mitään ei osteta noin vain. Mutta haluaisin myös tukea tätä hetkeä kun omaa persoonaa aletaan tutkia montaa kautta, ja yksi niistä on ulkoinen olemus. Olkoonkin ”vain muotia”, minusta on tärkeää antaa itseilmaisulle tilaa, kun se meille kerran on mahdollista.

Harkitsen siis vakavasti että astuisin takaisin ketjukauppojen ovista sisään, sillä niissä noita juuri tämän hetken tyylejä on. Kysymys herää: Onko jossain niistä vähemmän pakkotyön veret, kevyemmät vastuuttoman massatuotannon jäljet? Onko jonkun laatu poikkeuksellisen hyvää? Tai onko jossain tietämättäni salainen kierrätysryhmä ”viime vuoden nelosluokkalaiset jotka kokeili yhdessä koossa kokonaisia tyylisuuntia ja myyvät niitä nyt hyväkuntoisina paketteina”?

Kaipaan vinkkejä hyvistä kaupoista, synninpäästöä tai AV YV hyväkuntoista (neonvihreää) napapaitaa ja sille neuletta!

Hjälp!

Kaikki kuvan vaatteet on käytettyinä ostettuja – paitsi esikoisen. Juttuun hienosti sopien.

28 Kommentit

  • Maissi

    Voi olla, että olette jo hyvin pian siinä vaiheessa, kun löytyy käytettynä sopivaa. Minulla on 12v ja löytyy! Hän on pyöräillyt jo itse muutaman tori-ostoksen perään. Ja jos jotakin nyt hirvittää, niin treffit on sovittu aina kadulle ihmisten ilmoille. Ja asumme pienessä kaupungissa.

    Meillä kasvuvauhti tässä 11-12v on ollut todella hurja. On menty useampi koko eteenpäin. Minimalistin vaatekaappi olis kasvuvaiheessa paras. 😬

    Vastuullisista en juurikaan tiedä. Jostain vaan taidan hälle käydä kohta housut hakemassa.. Paidoissa merkkivaatteet on nyt kovasti huutoa. Niitä on löytynyt hyvin käytettynä. Naisten S ja XS käy oikein mainiosti.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Se voi kyl olla joo! Luulen et kun pääsee näistä lasten kokoluokituksista niin helpottaa vähän.

  • Joksu

    Meillä ei tuo esikoinen (9,5v) ole vielä kovinkaan tarkka siitä, millaisia vaatteita käyttää, mutta siitä huolimatta olen ongelmissa järkevien vaatteiden löytämisessä hänelle. Koko kun pitäisi olla 158. Mielelläni kuulisin myös, missä näitä yli 140 kokoja kierrätetään isommissa määrin ja vielä sellaisia vaatteita, jotka eivät olisi niitä halvimpia trikoopaitoja, joita en ostaisi uutenakaan. Pitkään vaatekaappia täyttivät kaverin lapsilleen itsetekemät koon 140-150 vaatteet, jotka käytettyinä saimme, mutta nyt nekin alkavat jäädä pieniksi. Vastuullisuutta ja kierrätystä rakastava sydämeni itkee verta. Help?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tämäpä just!

  • vaaleanvihreää

    Paljon liikkuva lapseni, 13v poika, tuhoaa yhä housuja. Ei pelkää kaatumisia, joten niitä tapahtuu. On myös futismokke, siinä hommassa on pakko olla ihon ja tekonurmen tai nurmen välissä jotain. Nyt polville tulevaa treeneissä tapahtuvaa kulutusta on parhaiten kestänyt yhdet liukahkoa kangasta olevat tiukat juoksutrikoot. Kestää hankausta. Ovat olleet ehjät jo 4kk, kohta kuluu toinen polvi rikki. Mutta eipä ne ole lapselle mitkään koulussa käytettävät housut. Vastapainoksi paitoja käytetään pitkään ja kotona käyttää myös reikäisiä housujaan.
    Kysyin joskus urheiluvaatekaupasta, että mitkä ulkohousut kestäisivät paremmin kulutusta kuin tuulipuku tms kangas. Nuori myyjä ehdotti motocros-vaatteita. Ei ihan helpot vaatteet pukea koulussa välitunneille, ei siis hankittu. Olen siis ostanut kamalan paljon housuja yhdelle lapselle.

    Esikoinen taas ei ole kuluttanut rikki kuin harvoja vaatteita. Hänen ulkoiluhousunsa periytyivät kuopukselle rikottaviksi. On harkitseva kuluttaja teiniksi, tosin kohta täysi-ikäinen. Muotivaatteitakin on ostanut teininä, niille tullut tosi paljon käyttökertoja, jos on ostettu se ihanin, eikä äidin tai isän mieliksi kompromissiä. Näitä löytynyt sekä kaupasta että kirppikseltä. Kirppis toimii, kun oma tyyli löytynyt. (Paitsi korona-aikana livekirppiksissä kiertämisessä oma haasteensa.) Parhaimmillaan yökkärejä käyttänyt vuosia ja kangas jo hiutunut ensin pehmeäksi ja sitten jo niin ohueksi, että läpi näkyy.

    Joudun miettimään perheen kokonaiskulutusta vaatteissa. Keskiarvo varmaan menee ihan ok puolelle, sillä meillä ei ole perheenä kovin suurta vaatevarastoa. Ja paljon on meiltäkin lähtenyt suvulle tai muualle kiertoon vaatteita, joita ollaan uutena ostettu. Vaatteita on jonkin verran korjattu: takkeihin vaihdettu vetskareita ompelijalla, pieniä reikiä paikattu. Kunnolla reikäisistä, tahraisista tms vaatteista tehdään rättejä, joita puoliso käyttää paljon kaikissa putsausjutuissa.

    En ihan vastannut kysymyksiisi. Synninpäästön saat.

    Laiskana tahranpoistajana ensin kokeilen, että toimiiko sama nestemäinen pesuaine, mitä muutenkin käytetään, suoraan tahraan (usein rasvaläikkiä ruoasta). Eli annostelen suoraan tahrakohtaan tahran määrän pesuainetta. Loput pesuaineet lokeroon/palloon tms. Jotkin tahrat katoaa näin.

    • pilami

      Ruoasta tulleet rasvaläikät lähtee hyvin fairyllä. Laitan sitä tahraan ennen pesukoneeseen laittoa ja annan vaikuttaa jonkin aikaa. Helppoa ja toimivaa!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos synninpäästöstä! <3

  • Sup

    Oma kolmasluokkalainen ei ole vielä kiinnostunut tyylistään vaan tärkeimpää on se miltä vaatteet tuntuvat. Farkkuja ei ole käyttänyt vuosiin, ainoastaan leggarit ja colleget menee. Lähes kaikki äidin kirpparilta ostamat kelpaa, toki pyrin ostamaan suht neutraaleja vaatteita. Emmysta löysin hyvän setin uudenveroisia collegeita, mukana myös adidasta. En tiedä kuinka eettinen villervalla on mutta heillä on vielä yli 140 koossakin siistejä perusvaatteita ilman mainostekstejä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Emmy pitääkin muuten katsoa, oon vähän unohtanut sen!

  • jp

    Minä tekisin niin, et jos esiteinille ei löydy mieluista käytettynä, hakisin sen sit sieltä mikä lasta eniten miellyttää, vaikka sit sieltä cubukselta. Kai ympäristön kannalta turmiollisinta on täyttää kaappia vaatteilla, jotka jää käyttämättä. Ja niinkuin muutkin on sanoneet, teini saattaa piankin olla jo sitä kokoa et myös secondhandia löytyy taas kivasti. Ymmärrän tän tuskailun mut samalla toivoisin vähän armollisuutta itseä kohtaan, koska kokonaisuuden kannalta ei ne satunnaiset/parin vuoden ajan hankitut vaatteet ketjuliikkeestä vaikuta isoon kuvaan oikeastaan mitenkään (koska edelleen olemassa myös tää porukka joille shoppailu on harrastus ja uutta kertakäyttökamaa haetaan kerran viikkoon). Mielipiteeseeni saattanee vaikuttaa lama-ajan lapsuus ja se et en ikinä saanut toteuttaa itseäni vaatteilla kuten halusin, ja se kaivertaa selvästi vielä näin kolmikymppisenä 😂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tässä kyllä nyt totuutta, kiitos! Otan armon vastaan!

  • A

    Tässä kohtaa, kun etsin tokaluokkaiselle (pitkä tyttö, joten tarttee koon 152, ehkä 146 mahtuisi myös) leggareita, niin oon niin unohtanut jo ajatukset vastuullisuudesta. Kunhan löytyisi ees jotain, mikä ois kivaa, kuvioita ja värikästä. (Esim. lähes kaikki ihanat uudet suomalaiset vaatemerkit, jotka on mun lasta vaatettanut 1v-8v. asti on out, koska heidän vaatekoot loppuu 140cm, huoh). H&M on ollutkin jo tovin käytössä (siellä löytyy ihan ok näköistä vaatetta 146-152 cm koossa), mutta ne legginssit, mustaa, harmaata, tylsäää!! Pitänee ryhtyä itse ompelemaan… (eilen illalla kolusin nettiä ja värikkäitä leggareita löytyi Nextiltä, mikä on ikävää koska Brexit toi verot ja Reservediltä, mikä on henkisesti haastavaa kun se on ylihalpa ketju…siis toki saattaisi löytyä pöksyjä 30-40 euron kappalehintaan, mutta kun hmmm, tokaluokkalainen saattaa tuhota parit viikossa, niin siihen en nyt veny).

    En oikeasti tajua, miksi vaatevalmistajat ei hiffaa, että nykylapset on isokokoisempia kuin ennen vanhaan, oma lapsonenkaan ei todellakaan oo luokkansa pisin edes.

    • pilami

      Käytän itse kaupunginosakirppiksiä. Käytettynä ostan takit, saappaat ja satunnaisesti voi löytyä paitoja. Housuja ei tunnu ehjinä jäävän keneltäkään kiertoon alakouluikäisille pojille joten niitä ostan uutena. Mutta sekin on helppoa koska pukeutuvat heimovaatteisiin eli Addun verkkareihin. Vastuullisuuden näkökulmasta parasta on tietysti ostaa mahdollisimman vähän. Parasta on aina jättää ostokset ostamatta, oli se sitten käytettyä / vastuullisesti tuotettua tai mitä ikinä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tää on muuten totta, lapset on kasvanut hurjasti ja sen soisi näkyvän mallistoissa! Meillä yksi haaste on ollut hankkia isojalkaiselle lapselle vielä lapsen kenkiä esim ekalla kun nauhat ei onnanneet. Nyt onneksi jo se hallussa.

  • Kirppishaukka

    Olitko Emmy-nettikirppiksestä katsonut? Ainakin Adidasta on, ja oli siellä erilaista neonvihreääkin lastenvaatteissa ja naisten pienimmissä koissa? Ostan itse sieltä suurimman osan lastenvaatteista, hinnat on suolaisia, mutta hyviä alennuksia on usein. Torista olen myös tehnyt hyviä löytöjä. Melkein kaiken löytää käytettynä, jos ei ole kiire ja jaksaa vahdata säännöllisesti ilmoituksia. Ymmärrän kyllä, ettei se ole aina mahdollista ja kyllä meilläkin on ketjukauppojen vaatteisiin välillä sorruttu.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Täytyy Emmy kyl kattoa, oon vähän unohtanut sen! Kirpparointi on usein tosi tosi työlästä…

  • Maikki

    Meidän 12v tyttö lähti kaverinsa kanssa uffille ja palasi sieltä miesten M-kokoinen addun verkkatakki päällään. Myös ”ihania” jättifarkkuja oli löytynyt. Nielin kaikki kommentit ja annoin nauttia vaatteista. Mies totesi sarkastisesti, että mahtuupahan vielä syksylläkin päälle. 😆 Pukeutuminen on tosi tärkeä tapa etsiä omaa tyyliä ja kokeilla vaihtoehtoja ja oon tosi onnellinen, että just kirpparikuteet kolahtaa. Toki vielä 6kk sitten hän olisi halunnut guccin vyön, että tiedä sitten mitä ensi viikolla.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Uff pitäis kans käydä kattoo!

  • Veema

    Me tehdään 11-vuotiaan kanssa niin, että ensin kurkataan Emmystä sattuisiko sieltä löytymään mieleistä. Sitten jos ei, mietitään löytyisikö jostain ketjusta. Ja sitten sellaisia kalliimpia toiveita (esim nyt Uhanan uus huppari koossa xs) ostettu lahjaksi.

    Tuolta Emmystä ainakin meidän tyttö on löytänyt mieluisia, esim ulkotakin ja housuja. Siellä on tosi helppo etsiä koon ja muiden hakusanojen avulla. Välillä on enemmän, välillä vähemmän tarjontaa.

    • Veema

      Karkasi vastaus, mutta siis lisäksi olisi tosi kiva kuulla vinkkejä siitä, että mitkä ketjuliikkeistä on vastuullisempia. Eetin kotimaisten merkkien vertailua katsonut, mutta ketjuliikkeiden osalta en ole ehtinyt perehtyä, vaan tulee mentyä liikaa vanhoilla mielikuvilla..

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Mä kans toivoisin sitä selvitystä!

  • Omppu

    Meilläpäin tyylikokeiluihin löytyy aika kivasti vaatetta 10v tyttärelle spr:n ja muilta hyväntekeväisyyskirppiksiltä.

    Muuten olen antanut sekä itseni että lasten vaatteiden osalta synninpäästön itselleni. Jotain on ihmisen puettava päälle, ja jonkun ne uudetkin vaatteet pitää sieltä kaupasta hankkia. Lisäksi kun asuu paikassa, jossa ei kirppiksillä eikä kivijalassa liiemmin ole vastuullista tarjolla, niin helpoimman kautta mennään usein. Pääperiaate kumminkin on, että kaupasta ostetaan vain sen verran vaatetta millä juuri pärjää, fiilistelylisät edelleen sieltä hyväntekeväisyyskirppikseltä.

    Itsehän olen sekä vähävaraisessa että tiukassa perheessä kasvanut, ja seurauksena oli että pukeuduin vuosikausia kirppiksiltä löytämiini kaikista rumimpiin vaatteisiin 😀

    Ja vielä lapsen tyylikokeiluihin, varmaan on olemassa joku kultainen keskitie. Kaikkea ei tarvitse kieltää, mutta ei toisaalta kaikkeen suostuakaan. Et ehkä se neonvihreä paita on nyt tärkee mut kaikkia tulevia ei tarvi ostaa.

    Ja vielä tärkein oma huomio vaatemääriin liittyen: jos ostaa vain sen verran vaatettaa kuin oikeasti ehtii käyttää, niin kirppikselle lahjoitettavaa tulee paljon vähemmän. Koska vaatteethan oikeasti kuluu kun niitä käyttää, myös aikuisilla! Joten, jos kirppiksellä on paljon hyväkuntoista tarjolla, niin sehän tarkoittaa osittain sitä, että alkuperäisellä omistajalla oli liikaa vaatteita 😀 Ja tämän takia oon viimein hyväksynyt sen, että mullakin on lupa ostaa vaatteita uutena ja valita kaupasta haluamani, koska oikeasi pyrin käyttämään vaatteen itse mahdollisimman loppuun.

    • pilami

      Juuri näin. Ei minulta mitään omia vaatteita mene kirppareille koska käytän ne loppuun. Ehkä joskus jotain juhlamekkoja olen myynyt. Minun mielestäni on ylikulutusta ja epäeettistä jo itsessään jos aikuinen ostaa jatkuvasti uusia vaatteita ja laittaa vanhat kiertoon. Second Hand -markkinassa on osin myös kyse itselleen hyvän omatunnon ostamisesta (ei se ny haittaa kun taas ostin uutta kun nää vanhathan menee kiertoon).

  • Ansu

    Oletteko tutustuneet vaatelaastariin? Helpottaa vaatteiden korjausta huomattavasti, ja miksei niillä voisi peittää myös sitkeitä tahroja tai tuunata muuten vaatetta. Minun alakoululaistytöilläni housujen polvet on hetkessä puhki, näillä olen saanut hiukan käyttöikää pidennettyä. Vaatelaastari.fi

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ollaan ja käytetäänkin, mutta se ei ratkaise uuden vaatteen hankkimisen ongelmaa!

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Siis seuraavan koon 🙂

  • LAKANI

    Tuo ikä on oikeasti se pahin oman, noin kymmenen vuoden takaisen muistikuvani mukaan. Lapsella on visio, miltä hän haluaa näyttää, ja nopein ja helpoin tapa toteuttaa sitä on vain ostaa uutena. Huomasin että ala-asteen loppua kohti alkoi mennä aina vain enemmän rahaa lasten vaatteisiin, kun he suhtautuivat mm. Hullujen Päivien katalogiin siten, että sieltä vaan kerrotaan, mitä halutaan.

    Kun siirtyivät yläasteelle, siirryttiinkin malliin, jossa saivat kuukausirahan, joka sisälsi myös vaaterahat, ja käyttivät sen haluamallaan tavalla. Alkoi heitä kummasti käytetyn tavaran etsimisen ja hankkimisen vaiva kiinnostaa :).

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      OH sitä odotellessa 😀

Tämän viestin kommentit on suljettu.