Opas piilolinsseihin ensikertalaiselle!

Olen unohtanut kertoa teille eräästä aivan uudesta elämäntilanteestani! Olen vihdoinkin piilolinssien käyttäjä! Mulla on ollut silmälasit jo 19-vuotiaasta, eli noin kolme vuotta.

Okei viisitoista (= 16,9). Enkä kertaakaan ole uskaltanut edes ajatella piilolinssejä. Jotenkin ajattelin ettei ne ole mulle kun käytän laseja vain lähityöskentelyyn enkä ole “niin silmälasi-ihminen”. Jätin lasit aina töihin koneeni luo, eikä kukaan kavereistani edes tiennyt että mulla on lasit. Jossain kohtaa jouduin monesti jo jättää lasit päähän työpäivän jälkeen, ei tuntunutkaan enää ihan heppoiselta jatkaa iltaan ilman niitä.

Viime vuonna jouduin vihdoin myöntämään että laseja on käytettävä myös viikonloppuisin jos en halua päänsärkyä.

Olen siis nyt silmälasi-ihminen, ei sitä käy kierteleminen. Vahvuudet on mulla edelleen melko pienet, vain reilu 1 plussaa, mutta sen verran kuitenkin ettei ilman laseja enää juurikaan voi olla jos aikoo mitään laitetta katsoa. Ja minähän katson.

Rohkaistuinkin viimeksi Oopperan Optiikassa Maaritin luona käydessäni kysäisemään piilareista, vaikka luulin ettei niitä voi minulle hajataiton takia laittaa. Pah! Piilarit on kuulemma nykyään niin kehittyneitä että niitä saa jopa monitehoina! Sain Maaritilta ensimmäisen erän ilmaiseksi (huom siis nämä piilarit saatu) luvatessani kirjoittaa “Piilarit aloittelijoille” tekstin, joten tässä tulee: tyhmimmät kysymykset, jotka kysyin kaikki Maaritilta ja joiden vastaukset kirjoitin teille ylös.

Mukana on nyt myös toki omaa kokemusta noin puolen vuoden käytön jälkeen. Aloitetaan syistä hankkia piilarit.

Piilolinssien parhaat puolet:

 • Urheilu on totta kai helpompaa piilareilla kuin laseilla. Tai sokeana.
 • Halpis aurinkolasit palaavat elämääsi! Jos silmässä on piilarit, voit pukea päällesi mitkä tahansa aurinkolasit. Jos ostat arskatkin vahvuuksilla, saat pulittaa pitkän pennin.
 • Piilarit ei mene talvella huuruun, ne eivät hikoa, ne eivät kastu sateella
 • Linssit ei ole joka helvetin hetki likaisena. Mistä ne lasit oikein kerää sitä kaikkea töhnää?!
 • Ei ole sanka tiellä isojen kuulokkeiden alla. Luovuin jo niiden käytöstä ja totuin elämään korvanappien kanssa mutta kah! Nyt on taas ovet auki!
 • Voit nukkua päikkärit, tai katsoa telkkaria kylkiasennossa. Se ei ole kovin helppoa sankojen kanssa.
 • Näet kaiken. Lasien kanssa sanka tulee aina näkökenttään – katso vaikka (sitähän ei siis huomaan enää totuttuaan mutta on se ihan kiva ettei sitä palkkia aina ole siinä silmän vieressä).
 • Sanka ei paina, hierrä, valu, kylmene.  Toisin sanoen, piilareista puuttuvat kaikki nämä Tiian listaamat kököt lasien ominaisuudet.

Eikö piilareiden laittaminen ole kauhean vaikeaa?

Ei. Alkuun vaatii vähän harjoittelua, mutta sitä opastusta saat optikolta (ainakin Maaritilta) niin paljon kuin tarvitsee. Mulla taktiikka lähti heti toimimaan hienosti Maaritin opastuksen avulla ja olen saanut lähes poikkeuksetta linssit ihan kerrasta silmään. Tärkeä huomio: pese aina kädet hyvin ja laita aina ensin linssi, sitten vasta meikki – helpottaa muuten kummasti myös meikkaamista tämä!

Maaritin kertoma Murphyn laki myös todella pitää paikkansa: jos on kiire, linssin laittaminen ei salettiin onnistu. Varaa aikaa.

Oispa piilarit.

Näkyykö linssi silmässä?

Ei näy ellei osaa tosi tarkkaan katsoa. Kerran bongasin linssin auringon paistaessa suoraan keskustelutoverin silmään! Erotin linssien sinisen reunan (jonka tarkoitus on auttaa näkemään linssi sitä laittaessa, koska muutenhan se on..läpinäkyvä) ja olin aivan fiiliksissä. Kuin olisin tunnistanut salaisen koodin. Olimme samaa illuminatia, jota kukaan muu ei voisi huomata.

Takaisin asiaan. Linssit ovat siis yllättäen läpinäkyviä eli eivät näy, mutta älä huoli: on olemassa toki edelleen 90-luvulta tuttuja värillisiä linssejä, esim ruskeat voi totta kai tilata jos olet seikkailunhaluinen.

Miltä linssi tuntuu silmässä?

Aluksi hassulta, vähän kuin roskalta, mutta silmä tottuu äkkiä. Ekalla kerralla mulla meni ehkä tunnin verran että unohdin linssin, sen jälkeen olen välillä jopa unohtanut illalla että on linssit silmissä. Paitsi jos olen tuijottanut herkeämättä ruutujani ilman taukoja, huomaan kyllä ihan selvästi että silmässä on linssi. Eli oikeastaan aina.

Lähityöskentelyssä olisikin tosi tärkeä pitää taukoja, koska luonnostaan silmä silloin räpyttää vähemmän (mind-blown fakta!). Kostutustippa auttaa aina, joten niitä kannattaa hommata jos linssejä paljon käyttää.

Nykylinssit on tosi hengittäviä, etenkin kun menee laadussa (eli hinnassa) ylös on linssit jo tosi miellyttäviä silmässä.

Poikkeukset: Jos linssi tuntuu pahalta pidemmän ajan jälkeen laittamisen jälkeen, ota se pois. Samoin jos silmä rähmii, punertuu tai kutiaa, ota linssi pois. Sulla voi olla joku flunssa tai muu tauti.

Onko piilareilla näkeminen erilaista kuin laseilla?

Rilleihin verrattuna näkökenttä on laajempi ja jos on paljon miinusta, piilolinssien kanssa linssi ei pienennä. (En itse enää muista enkä ymmärrä mitä tämä tarkoittaa koska mulla ei ole miinusta). Piilareissa on muuten usein eri vahvuus kuin rilleissä koska linssi on lähempänä silmääsi, mutta sitä ei tietenkään huomaa käytössä.

Kuka voi saada piilolinssit?

Melkein kaikki! Suurin ongelma on kuivat silmät tai ihmiset jotka ei vaan halua koskea omaa silmäänsä. Te hassut! Hajataitto ei ole ongelma. Myös monitehot voi saada!

Mitä jos linssin laittaa silmään väärin?

Sen tuntee kyllä jos linssi on menossa nurinniskoin silmään. Linssi tuntuu silloin roskalta tai ihan vain putoaa. Sitten voi tietysti laittaa väärän linssiin silmään, jolloin ei tietenkään näe kovin hyvin (useimmilla on eri vahvuudet eri silmissä). Eri silmien linssipaketit kannattaa merkata selvästi “V” ja “O”.

Voiko piilareiden kanssa uida, tai mennä saunaan?

Voi mutta jos tulee paljon vettä silmään linssi voi pudota. Piilareiden kanssa voi mennä saunaan, voi mennä suihkuun, voi urheilla – sama kuin muutenkin. Jos hikeä ja shampoota menee silmään voi kirvellä. Niin kuin muutenkin.

Oispa piilarit.

Voiko linssi jäädä jumiin silmän sisään – tai kadota jonnekin onteloihin, aivoihin, sydämeen?

Oi kyllä, kysyin tämän.

Piilari ei voi jäädä jumiin silmään. Silmä on rajallinen pussi, josta linssi kyllä saadaan aina pois. Teoriassa linssi voisi mennä jumiin yläluomen alle, jos linssi vaikka hajoaa (todella harvinaista). Jos ei saa itse linssiä vedellä huuhtelemalla pois niin optikolle voi mennä apuun, jolloin väriaineella tsekataan missä se on.

Putoaako ne itsestään? Ysärileffoissa ne aina etsi contactejaan lattialta!

Silloin ne oli kovempia, sellaisia kuppeja jotka luiskahti helpommin pois. Nyt kun linssit ovat pehmeitä ja joustavia, niille muodostuu tavallaan “imukuppi” silmän pinnassa. Liikkuvat siis hyvin silmän mukana mutta eivät todellakaan helposti lähde pois.

Linssi ei lähde oikein mitenkään vahingossa. Jos silmässä on paljon nestettä tai hankaat silmää tosi kovasti, voivat ne teoriassa juu tippua. Mutta aika vaikea se on saada pois vahingossa, kun se ei aina tarkoituksellakaan onnistu.

Poistaminen onkin mun mielestä piilareissa hankalinta, ainakin se on hieman laittamista hankalampaa. Etusormi asetetaan linssin päälle ja linssiä vedetään vähän alas. Sitten pitää uskaltaa nipistää linssi etusormen ja peukun väliin, jotta siitä saa kiinni. Jos ei millään meinaa onnistua, ota tauko. Äärimmäisen paniikin iskiessä jätä koko linssi silmään. Se voi hyvin olla siellä vaikka yön yli ja menet sitten aamulla vaikka optikolle jos et edelleenkään itse saa sitä pois. Minä kyllä uskon suhun, saat sen varmasti!

Huomaa että kun poistat linssejä illalla, ota ensin linssi pois ja pese vasta sitten meikki pois. Tämä erityisesti kuukausilinssin kanssa ettei se mene rikki tai likaiseksi.

Kuukausi- vai kertakäyttölinssit?

Kuukausilinssit kestää noin kalenterikuukauden, kuinka yllättävää. Ne laitetaan yöksi laitetaan nesteeseen, on olemassa myös sellaisia joiden kanssa voi nukkua. Kuukausilinsseissä on se huono puoli että pitää aina muistaa onko linssit jo vanhentuneet ja onko nestettä riittävästi. Kertakäyttöiset säilyy kolme vuotta avaamattomina ja niitä on kätevä pakata esim reissuun ihan kerta-annoksina. Ne ovat aina varmuudella tuoreet ja puhtaat eivätkä vaadi mitään puteleita mukaansa.

Jos käyttää joka päivä piilareita tulee kuukausilinssi halvemmaksi, epäsäännölliseen käyttöön ja reissuihin kertis on parempi. Yksi kertispaketti on alkaen 30€ optikkoliikkeessä, mun linssit maksaa 45€ paketti – 90€ kumpaankin silmään. Kuukausilinssin hinta alkaen karkeasti 100€ / puoli vuotta + nesteet.

Ja jos nyt mietit nohevaa pihistelytapaa, älä silti käytä kertislinssejä moneen kertaan. Linssi voi mennä rikki ja se voi silloin olla hankalampi saada pois.

Piilolinssien hankkiminen

Nyt kun olet täysin vakuuttunut kaikista eduista on aika kokeilla! Aloita kertiksistä ja jos ihastut voit aina hommata kestot. Tosi tärkeää ekakertalaiselle on kulkea optikon kautta. Näkö pitää tarkistaa sillä linssit tehdään ihan samalla tavalla aina tilaukseen kuin lasitkin. Linssin voimakkuus ei ole välttämättä sama kuin lasiesi koska linssi on niin paljon lähempänä silmää, joten älä tilaile omin päin netistä. Optikolta saat myös sen opetuksen ja ”sovittamisen”, voit ensin kokeilla onko piilarit sulle hyvältä tuntuva juttu!

Kun linssit on kerran tehty, voit tilata täydennyspaketit suoraan netistä. Mutta käy välillä kuitenkin taas tarkistelemassa näkö optikolla, se muuttuu näin vanh- aikuisena aika herkästi.

vintage silmälasit
Nämä Oopperan vintage-valikoimasta löydetyt lasitkin on kyllä edelleen melko ihkut.

Näin! Ei ku optikolle mars! Tuttuun tapaan, jos menet Oopperan optiikkaan, kannattaa kokeilla mainita lukeneensa vinkit Valeäidistä. Maaritilla on heikko kohta sydämessä mun lukijoille.

4 Kommentit

 • Anne

  Olipa ajankohtainen kirjoitus! Olen käyttänyt laseja noin 10 vuotta, mutta vasta viikko sitten sain aikaiseksi kokeilla piilareita ensimmäistä kertaa. Aluksi oli hiukan hankalaa saada silmiin, mutta onneksi se ei ole kuitenkaan kovin vaikea homma. Suurempia vaikeuksia tuottaa poistaminen, jota en ole vielä oppinut mitenkään sujuvasti.

  Tuntui oudolta nähdä ilman lasejakin 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Se poistaminen alkaa sit sujua kans kun muutaman kerran kokeilee! Mä olen jo niin pro että pystyn ottamaan ilman peiliä vaikka liikkeessä ne pois 🙂

 • Nuppunen

  Mä tunnistan tuon, että lasit pienentää! Oon aina miettinyt, miks ipanat ”kasvaa” ku laittaa piilarit silmiin 😀 Piilareiden ”katoamisia” on kans tapahtunut, eli piilari on luiskahtanut yläluomen alle. Onhan se varsinki ekalla kerralla tosi kuumottavaa, mut siitä yleensä selviää kun ihan rauhassa raottaa luomea ja vetää piilarin reunastaan takaisin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Eikä! 😀 no mut mahtavaa, piilareilla saa elämän isommaksi siis 😀 😀 ja kiva kuulla että sieltä yläluomestakin se löytyy…;)

Tämän viestin kommentit on suljettu.