Raskausviikot 5-7: Varhaisultra

viimeinen kolmannes

Raskausviikot 5-7

Ei ole totta. Ei ne menkat ole vieläkään alkanut, tämä tapahtuu ihan oikeasti! Omituinen aikalarppi seitsemän vuoden taakse alkaa. Varaan neuvolan ja kuulen ettei nykyään saisi syödä lakua ja salmiakkia enää ollenkaan. Mitä helvettiä?! Varaan varhaisultran, koska haluan tietää että siellä on oikeasti jotain ja jos on, haluan kertoa töissä ydinporukalle pian. Tämä on pienessä organisaatiossa iso asia, on reilua olla varautunut ajoissa.

Pahoinvointi alkaa. Ei pahana, niin kuin ennenkään, mutta huomattavasti pahempana. Väsymystä en huomaa, mutta flunssa iskee päälle – kunnes muistan että tämä kuuluu mulla asiaan: tukkoiset ontelot ja pieni lämpö. On se vain outoa miten paljon yksi pieni solukko aiheuttaa ihmiselle. Olemme Insinöörin kanssa sekaisin onnesta, jännityksestä ja ihmetyksestä. Matkustan ekan viikon aikana Lissaboniin ja tajuan etten voi syödä tai juoda mitään kivaa.

Menemme varhaisultraan kun mittari näyttää 6+4. Vähän aikaisemmin kuin oli tarkoitus, mutta työkalenteri pakotti ja huoli painoi. Mulla on ultran aamuna tosi huono olo ja olemme myöhässä, koska käymme autokaupan kautta. Olemme olleet aikeissa vaihtaa auton muutenkin hybridiin ja nyt voisi olla sitten tarve myös isommalle.

Ultrassa näkyy pieni 7mm tyyppi jolla sydän sykkii. Minä en tosin paljon ruutua näe, koska keskityn olemaan pissaamatta lääkärin päälle tai voimatta pahoin. Smoothie ultran jälkeen maistuu paremmalta kuin mikään koskaan.

Muuten ihana lääkäri sanoo lauseen joka tulee kummittelemaan vielä monta kuukautta:

”Nyt kun teillä on jo kaksi tervettä lasta, voisitte alkaa miettiä mitä teette jos tässä raskaudessa tulee ilmi kromosomipoikkeamaa”. Olen ihan ihmeissäni. Totta kai olen ajatellut tätä mahdollisuutta, olen jo 35. Se oli yksi syistä miksi mietin pitkään uskallammeko lähteä tähän- meillä on jo kaksi lottovoittoa. Mutta miten tälläistä ajatellaan muka etukäteen? Se olisi elämäni suurin ja vaikein mietintö, ei sitä voi teoreettisesti tehdä. Ja onko sitä todella syytä alkaa jo nyt murehtia, kuinka suuri riski oikeasti on?

”1/250. Voitte aina tulla ylimääräiseen ultraan jos huolettaa”. Jaa, tämä taisikin olla yksityisen lääkäriaseman myyntipuhe. Mukavasti se silti onnistuu saamaan minut varpailleni, ehkä koko loppuraskaudeksi. Ainakaan mikään niskapoimutulos ei tämän keskustelun jälkeen ole minulle helpotus koska aina voi jotain silti käydä.

Lue myös:

Raskausviikot 1-4

18 Kommentit

 • PeikeK

  Anteeksi mutta mitähän hel*ettiä?! Eihän kukaan lääkäri voi päästä heittää riskilukuja ennen verikoetta ja sitä niskapoimu-ultraa? Vai onko nää tsydeemit nyt ratkaisevasti muuttuneet tässä noin kahdessa vuodessa? Varsinainen myyntipuhe, itse en saletisti menis samalle tyypille takas..

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sillä oli joku taulukko josta se näytti niitä riskejä, äidin iän mukaan meni. Käytiin myös läpi se kuinka paljon luvut huononee kun ikä lisääntyy ?

 • Sanna / Kototeko

  No onpa kyl todella tökerösti ja kummallisesti sanottu. Tuo lääkärin kommentti siis. Tuollaiset jättää taatusti inhottavan fiiliksen. Kai nyt jokainen kummiskin sen tiedostaa, et riskejä on aina. Ihanaa odotusta! ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Vähän oli ehkä juu tökerö. Tosiaan niitä riskejä kyllä tulee ihan liikaakin ajateltua ihan ilman muistutusta ? kiitos!

 • täällä ykkönen pian 7 ja kakkonen 1,5

  Olipahan kummallisesti sanottu lääkäriltä. Kylläpä noita asioita jonkin verran miettii ihan ilman pelotteluakin… Että voiko meillä olla niin hyvä säkä että saadaan terve lapsi. Itse olin 36 kun kuopus syntyi. Vanhana synnyttäjänä tehtiin kans verikokeet yms varmistuskierrokset. Tiettävästi aivan terve taapero siitä on tullut, korkeasta iästäni huolimatta. Periaatteessahan mitä vaan voi tapahtua, niinkuin elämässä muutenkin. Itse olen todennut että turha murehtia kuitenkaan liikaa koska siinä hajoaa oma pää, eikä siitä etukäteen murehtimisesta ole kuitenkaan hyötyä jos jotain ikävää sattuu. Koitahan olla murehtimatta liikoja.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Niin mäkin mutta se on tosi vaikeaa kun näitä kommentteja tulee. Niskapoimussa oli vähän samanlainen efekti – tulos oli tosi hyvä, alle 1, ja silti oli sillai et ”Toivottaisin hyvää odotusta mut odotellaan se verikoe vielä”’? et älä nyt vaan vieläkään unohda pelätä!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ps. 36 ei oikeesti ole vielä korkea ikä! Vähän huonompi kuin 26 joo mut ei mikään tae ongelmista.

 • Yksi

  Jep, riskiluvut tulevat sitten vasta niskapoimussa. Koska munasolut ikääntyvät, niin ädin ikä tietysti vaikuttaa, mutta taulukko on vain jonkinlainen tilastollinen luku ennen mitään yksilölle tehtyjä testejä.

  Nim. esikoinen 36 vuotiaana ja toinen 40 vuotiaana. Kummassakin oli niskapoimusta lasketut riskiarvot erittäin pienet.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo ja mullakin oli siis lopulta niskapoimu tosi hyvä. Ja sekin ultraaja (eri tyyppi) oli sillai et ”odotellaan nyt vielä se verikoe” ? mulla on käyny näissä vähän huono tuuri! Mut seula siis oli Ok!

 • Krista

  No olipa harvinaisen asiaton kommentti lääkäriltä. Että posin kautta vai miten se meni? Ja uudelleen saa aina tulla? En menis.

  Mitähän se mulle ois sanonut? ”Rouvalla ikää jo 40 vuotta. Menetetty peli.”?? AARGH!!!

  (Tää meni nyt ehkä ihan pikkasen tunteisiin…)

 • Saara

  Justiinsa… Ei sitten mainostanut samalla, että meillä olis nyt nää raskausajan ultrat tarjouksessa, hei, osta 3, maksa 2?! ?
  Ihan tarpeeksi saa muutenkin miettiä kaikkea näillä ikäluvuilla.. nim. 38 v., rv 14+3

  Onnea ja stressitöntä odotusta! ❤️

 • Sanni

  What?! En voi käsittää, että se lääkäri todella sanoi noin. Ymmärtäisin, että näitä riskejä avattaisiin sinua selvästi vanhemmalle _raskautta yrittävälle_ henkilölle… Mutta 35-vuotias (eli tänä päivänä ihan normaali ikä saada lapsi), jolla on pulla jo uunissa… What’s the point?!

  Joko todella julmaa ja tarpeetonta pelottelua tai sitten todella raadollinen markkinointitemppu. Onpa kurjaa, että jouduit kuulemaan tuollaista muutenkin herkässä tilanteessa (joka onneksi osoitti, että tällä hetkellä kaikki on hyvin).

  • Valeäiti

   Oli vähän turhaa juu, mitä enemmän sitä jälkikäteen mietin. Mutta onneksi tosiaan seuloissa kaikki hyvin!

 • Anni

  Minusta kanssa ikäriskien esittely luo turhaa stressiä. Mulla on jotakuinkin 10 setää, tätiä ja jotakuinkin 20 isosetää ja isotätiä, jotka on syntyneet isoissa maatalon perheissä 37+ v vanhemmille. Se on ihan tavallista ollut ennenkin. Ja ne ihmiset on ihan yhtä terveitä tai sairaita aikuisena kuin muutkin.

  Itse asiassa uudet tutkimukset väittää että iäkkäämmän isä lapsi saa pidemmät telomeerit eli ”ikääntymisen tiimalasiin enemmän hiekkaa”.

  Toki iäkkäille syntyy herkemmin kromosomipoikkeavia lapsia, mutta hei 249/250 on terveitä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Aivan. Ja kaikkia sairauksia ei kuitenkaan voi etukäteen seuloa. Musta voisi vähän luottaa siihen että ihminen on harkinnut sitä riskiä jo itsekin. Ja edelleen se että mitä ihmeen hyötyä siitä etukäteismietinnästä on?

 • Paluuviite: Raskausviikot 8-9: Hello pahoinvointi, uusi ystävä - Valeäiti

 • Paluuviite: Raskausviikko 13: Ultra. Se tärkeä ultra. - Valeäiti

 • Paluuviite: Raskausviikko 17 - Supisteluja (ehkä) ja liikkeitä (varmasti) - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.