Viisi vuotta rakentamisesta: Kodinhoitohuone(et)

Me muutimme tähän vastavalmistuneeseen taloomme aika tasan 4,5 vuotta sitten. Ajattelin että olisi hauska kertoa kuulumisia siitä miten arki alkoi talossa pyöriä, kuinka silloin tehdyt valinnat ovat toimineet ja onko jotain muutettu tai onko jotain tarvetta pian muuttaa.

Talo oli meille muuttaessa täydellisen hyvä ja sopiva – sitten halusimmekin lisää lapsia, hah! Jotkut valinnat saattaisivat siksi olla toisin jos nyt rakentaisimme, osa taas on ollut paljon parempia kuin ajattelimmekaan! Edelleen pidän kiinni kuitenkin siitä että talo on melko lailla täydellinen.

Jos koko talon rakentaminen on mennyt ohi, voit aloittaa näistä: Täältä pääset kurkkaamaan ajatuksiani talossa asumisesta ekan vuoden jälkeen, täältä näet mitä koko lysti maksoi ja hakemalla ”tonttipäiväkirja” löydät kaikki talon rakentamiseen liittyneet monet, monet mutkat. Esimerkiksi sen että tämä ei ollut alkuperäinen tonttimme…

Nyt kuitenkin alkaa sarja nimeltä Viisi vuotta rakentamisesta! Te toivoitte tähän sarjaan kaikkea kylpyhuoneista pihaan ja lastenhuoneisiin. Omassa listassani on ainakin 12 kohtaa, joista yksi on pinnat. Viidessä vuodessa näkee jo aika paljon kulumaa materiaaleissa – etenkin jos talossa asuu ihmisiä joiden mielestä on kiva raahata nokista keppiä seinää pitkin.

Yritän pitää jutut napakkana ja kuvat realistisina. Kuvat ovat siten juuri sellaisia mitä kulloinkin ehdin ottaa (juuri alkanut vuoden pimein aika yrittää hiukka tätä kampittaa), jotain sotkuja niihin todellakin jää mutta ei ihan oikeaa tilannetta ehkä kuitenkaan. Muuten ette näkisi talon tiloja ollenkaan kasojen alta.

Haluan kuitenkin pitää kuvat vahvasti epästailattuina, koska kodeissa kiinnostaa ainakin mua eniten se miten niissä eletään, ei se miten ne siivotaan vieraita tai somea varten. Jos taloa on vaikea pitää kivassa kunnossa, jossain on vikaa (voi olla vaikka asukkaissa mutta myös vaikkapa säilytysratkaisuissa).

No mutta tästä alkaa, ensimmäinen osa alla olkaa hyvät!

Viisi vuotta rakentamisesta – kodinhoitohuoneet

Suunnitelmat ja rakennettu tila

Taloon tuli kaksi kodinhoitohuonetta. Virallinen KHH alhaalla kellarissa korkeine kaapistoineen, silityslautoineen ja lavuaareineen, ylhäällä lasten kylppärissä lisäksi arkipyykkäämiseen pyykkitornin tila sekä tason alla ulos vedettävä korikaappi pyykeille.

Kellarin KHH-tilasta on oveton käynti kellarissa sijaitsevaan vierashuoneeseen ja sen läpi pääeteiseen, sekä omasta ovesta myös autotalliin, jolloin sieltä voi astella suoraan kuraisista harrastuksista pesulle. Tilassa on myös kurasyöppö vaikka sitä ei haluttu – rakentava firma tulkitsi kuvia oman mielen mukaan ja laittoi yli tonnin kustannuksella vehkeen siihen silti.

Varsinaiseen kodariin halusin myös uskottavan näköisen ”teollisuushanan” ja kahden altaan tiskipöydän. En tiedä miksi. Tila on kokonaan laatoitettu ja sieltä on ihan vierestä käynti ulos, jos haluaa jotain nostaa tuulettumaan. Silityslauta on integroitu tason alle omana laatikkonaan. Tilasta piti aluksi tulla sauna, kylppäri ja vilpola.

Lue lisää: kylppäreiden suunnitelmat muuttuu (mukana kellarin viitteellinen pohja)

Tilanne viiden vuoden kohdalla

Jep jep. Alakerran kodinhoitohuonetta ei oikeastaan ikinä käytetä itse tarkoitukseen.

Sinne heitetään märät vaatteet lämmitetylle lattialle kuivumaan, sen kaapistot pursuavat tavarahallintaa (kierrätykseen, myyntiin, liian pienet..) ja kausisäilytystä. Siellä on juoksukenkiä, lahjapaketointitarvikkeet, siivouskamat, lastentarvikkeiden osia sekä vieraiden petivaatteet. Discopallo, Halloween-koristeet ja pölyyntyvät kahvakuulat.

Lisäksi kaapeista löytyy kaikki palava mitä ei saa autotallissa säilyttää ja aina jotain roinaa jolle ei juuri nyt muka ole muuta paikkaa. KHH lähellä olevaa ulko-ovea ei käytetä koskaan ja autotalliinkaan ei yleensä pääse koska roinaa on kuulkaa sielläkin joka puolella ovien ympärillä.

Insinööri silittää täällä paidan paristi viiikossa ja minä ehkä joskus pesen jotkut tennarit siinä lavuaarissa. En vieläkään tiedä miksi hanan piti olla niin fancy – en käytä sen ominaisuuksia.

Tai no, on se ihan kiva ominaisuus että se estää tuon ikkunan avaamisen joten sitä ei voi koskaan pestä. TADAA!

Löysin kuvasta myös leuanvetotangon. Lol. Arvatkaa käyttöaste.

Mutta! Alakerran KHH:sta on tullut Ykköselle ylellinen oma kylppäri hänen muutettua kellariin asumaan (ne kaksi uutta lasta ja puuttuvat lastenhuoneet…tästä tulossa lisää). Nyt siellä on hänellä oma suihku ja lisäksi ostimme pitkän pohdinnan jälkeen sinne oman kuivaavan pesukoneen. Siinä Ykkönen hoitaa nyt koko oman pyykkihuoltonsa ja laitamme usein myös siivousliinat ja lasten ulkoiluvaatteet siellä pesuun, turha roudata niitä kahta kerrosta ylös.

Se kurasyöppö on tuossa tarkoituksessa joskus jopa hyödyllinen myös.

Yläkerran ”arkikodari” sen sijaan on ollut aivan todella hyvä. Siellä pestään kaikki pyykit ja se vessan pyykkikori on hyvä ja riittävä. Lämmitetty ”pyyhepatteri” kuivaa hyvin ne pyykit mitä ei kuivuriin voi laittaa. Kylpyamme toimii isona lavuaarina tarvittaessa. Vielä on asentamatta aiottu kauluspaitarekki. Ainoa ongelma on että pyykkishow’n seurauksena yläaula on lähes aina täynnä lajiteltavia pyykkejä.

Ratkoin osan ongelmaa ostamalla viisi kappaletta (ennen kuin meitä olikin kuusi) muovisia koreja, joihin pyykit lajitellaan ja siitä viedään jokaisen omaan kaappiin. Koririvi on kauniimpi sisustuselementti sentään kuin läjä pyykkejä lattialla.

Toiveiden tynnyri: Täydellinen ratkaisu olisi..

Meidän talon suhteen: en oikein tiedä. Kolme kerrosta torppaa kaiken täydellisyyden.

Jos alakerta olisi oikeasti KHH käytössä, se olisi siihenkin huono. Olen nyt oppinut että hyvään kodinhoitohuoneeseen olisi ideaali olla paljon työtasoa jossa lajitella puhtaita pyykkejä, eikä korkeita kaappeja niinkään. Kuivauskaappi tai -tila voisi olla hyvä.

Pyykkikuilu ratkaisisi osan ongelmasta kyllä, silloin ainakin pyykksihow olisi vähän enemmän piilossa kuin nyt. Silloinkin pyykit pitäisi roudata ylös puhtaina, mutta ehkä me vielä siihen pystyttäisiin. Kaapistot uusiksi, kuilu kauniita portaita pilaamaan ja ovi lapsen makkaria vasten? Ehkä, ehkä ei.

Kaikista paras ratkaisu olisi jotenkin saada samaan kerrokseen todella lähelle toisiaan makuuhuoneet, vaatesäilytys, peseytymistilat ja KHH. Vain sillä välttäisi jatkuvan pyykkilogistiikan ja kaikki pysyisi järjestyksessä.

Minusta täydellisyyttä hipova KHH on Miia Metson kotona. Toinen hyvä on Kotimatkan uusi tila, jossa on kauluspaidoille / henkarivaatteille oma paikkansa ihan silityksen vieressä. Funktio funktion viereen!

Näissä kummassakin tosin lasten vaatteet säilytetään myös KHH tiloissa, ja mietin että se ei ehkä tässä teini-iän kynnyksellä kauaa menisi läpi.

Mutta ehkä sitten siihen seuraavaan taloon…

23 Kommentit

 • Anni

  Muistelenko oikein, että teille ei alunperin pitänyt tulla kodinhoitohuonetta?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo muistat, juuri näistä syistä jotka sitten toteutui! Se alakerran KHH oli alunperin tosiaan sauna ja kylppäri. Kun niitä ei tullutkaan, tehtiin sitten tää KHH. Juuri sen verran vähälle käytölle jäi kuin ajateltiinkin 😀 Ehkä sen voisi kuitenkin jotenkin optimoida paremmin..

 • Lintsi

  Me asumme kaksikerroksisessa talossa, jossa kodinhoitohuone on alakerrassa ja makkarit on yläkerrassa. Pyykkirumba on jatkuva juurikin noista logistisista syistä! Pyykit ovat aina väärässä kerroksessa (likaiset yläkerrassa makkareissa ja puhtaat alakerrassa KHH:ssa). Meilläkin on jokaiselle perheenjäsenelle KHH:ssä isot ikean pyykkikassit puhtaita pyykkejä ja niiden roudaamista varten, mutta silti suurimman osan ajasta ne notkuvat alakerrassa täyteen ahdettuina ja sieltä sitten yritetään etsiä jotain päällelaitettavaa. Niin ja meidänkään KHH:ssä ei ole sitä paljon kaivattua pitkää työtasoa vaan juurikin korkeita kaappeja.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Just tää, logistiikalle ei voi vaan mitään. Tavallaan kiva kuulla että teilläkin on näin 😀

   • Lintsi

    Taitaa olla joku luonnonlaki😅

 • Staika

  Aika häviää johonkin. Kuvittelin että muutitte uuteen taloon ehkä kaksi vuotta sitten. Tämä juttusarja kuulostaa kivalta. Olen utelias kuulemaan miten kaikki toimii. Tässä tullaankin siihen, että elämäntilanteen muuttuessa myös tarpeet muuttuvat. Mikä oli hyvä joskus voisi ehkä olla toisella tavalla tehtynä paremmin tulevaisuudessa. Koskee varmasti useimpia talon omistajia.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Siis olin itsekin ihan sokissa että melkein viisi vuotta jo – tämä on jo nyt meidän pisin pätkä yhdessä kodissa! Päätökset on tosi vaikea tehdä joten ehkä tää just lohduttaa nykyisiä rakentajia. Että ne tarpeet sitten kuitenkin saattaaa muuttua joten ehkä muunneltavuus on tärkeämpää kuin täydellisyys heti?

 • Wewwaton

  Siis minkälainen hieno hana sinne alakerran kodariin sitten tuli?
  Ja vaikka ois kuinka tasoa kodarissa, niin se vaan vetää kasoja puoleensa, esim niiin korkea puhtaan pyykin kasa parin metrin pöydällä, että ei välitilaa edes nää… 🤣 pyykinlajitteluun vasta sitten kun joltain loppuu puhtaat sukat tai alusvaatteet. 🙈 On vaan niin helppo tyhjentää se kuivurin sisältö siihen pöydälle ja nopeesti vielä laittaa yks koneellinen pesemään. 😅

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haha no ei NIIIIN hieno mutta tommonen teollisuushana-henkinen joka näyttää vaan tosi prolta 😀 Onneksi löytyi siis sattumalta joltain poistolavalta rautakaupasta ettei sentään kallis ollut.

 • Hilma84

  Siskoni laittoi vaatekaapit kodariin ja tosiaan,nyt teini-iässä olevien lasten mielestä,tämä ei ole ollenkaan hyvä idea. Toki helpottaa pyykin lajittelua mutta teini ei halua kulkea alasti hakemassa vaatteita.
  Minä pyörittelin kodaria tosi paljon suunnitteluvaiheessa ja meille tuleekin iso kodari. Suunniteltiin sinne erillinen tila urheiluvaatteiden kuivatukseen ja myös se kurakaivo tulee mutta meillä onkin koira,jota pitää pestä lähes päivittäin.
  Sen sijaan silityslautaa emme laita ollenkaan koska no,en vain silitä 🙈Seuraavana hankintalistalla on sellainen höyrystin jota vaatekaupatkin käyttävät.
  Hyvältä tuo teidän tila silti näyttää vaikka ette sitä hirveästi käytäkään 😊

  • Miisis

   Meillä vähän vastaava idea, mut KHH:ssa on vaan yks kaappi missä on kori jokaiselle. Puhtaat pyykit jokainen roudaa kaappiinsa tästä korista (saa irti joten voi kantaa siinäkin). Vähensi vanhempien pyykkilogistiikkaa ja teinit 3kpl on toistaiseksi kiristämällä saanu homman hoidettua 😅

  • Sylvia

   Meillä kodinhoitohuone on oma erillinen pienehkö neliön mallinen huone isolla ikkunalla. Se sijaitsee näppärästi keittiön jatkeena. Alkuun sitä hämmästelin, kun tähän taloon muutettiin. Että miksi tässä, mikä juttu. (Oletin että khh olisi kätevimmillään eteisen vieressä tai omalla sisäänkäynnillä suoraan ulkoa tullessa.) Nyt kuitenkin hallinnoin kaikkia äidin (ja isän!) pikkuapureita, eli uunia, liettä, tiskikonetta, pesukonetta, kuivuria jne. muutaman metrin säteellä. Kätevää! Yläkerrassa meillä on korkea huonekorkeus, mitä on khh:ssa hyödynnetty duunaamalla hyllyjä korkeuksiin asti. Jakkaran kanssa sitten sieltä nostelen vaikka joulukoristelaatikkoa esiin, kun aika on. Suurin osa makkareista myös täällä yläkerrassa, mikä tukee pyykkihuollon sijaintia täällä. Alakerrassa (joka varsinainen sisääntulokerros) on myös eteisen yhteydessä reiluhkon kokoinen wc, jossa syvennetty lavuaari (paskaiset kengät!), kuivausteline seinällä jne. jotka helpottaa arjessa.
   Haaveilen että joskus khh remontoidaan pinnoiltaan kauniiksi ja järkevöitetään tiöaa entisestään. Näkisin sen ison ikkunan edustan myös kivana työpisteenä. Tällä hetkellä on toki täynnä pyykkiä, olisko noin 7 koneellista odottamassa viikkaajaansa. 😉 Vaan eipä niillä kiirettä, kun voi kätsysti hakea myös suoraan kasasta.

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Hei oon kans tullu tähän lopputulokseen että helpointa olisi just toi Miia Metso malli jossa kaikki ”kotivanhemman koetinkivet” on samassa. Päivät on kuitenkin vain pyykkiä ja tiskiä jotan miksi ei laittaa niitä lähelle.

 • TR

  Me asutaan rintamamiestalossa joita ei varsinaisesti ole suunniteltu kodinhoitohuone edellä. Meillä sellainen kuitenkin on, pieni mutta jonkunlainen silti. Aivan parasta on, että siihen kuljetaan suoraan eteisestä. (Toisaalta sinne tarvitsee muista tiloista kulkea kahden oven kautta eteisen läpi, joten ei ole sattumalta matkan varrella.) Jos nyt suunnittelisin taloa, laittaisin kodinhoitohuoneen ehdottomasti tavalla tai toisella eteisen jatkoksi. Kaikki ulkovaatteet on aina samalla ovella, mutta osan saa piiloon kodinhoitohuoneen oven taakse. Samoin kurakamppeet, parilla askeleella eteisen läpi kodariin.

  Toinen aivan ehdoton juttu mun mielestä on, että vaatesäilytys ja pyykkäys on keskenään samassa kerroksessa. Makkarit on meillä kerrosta ylempänä, saa nähdä milloin nuo teini-ikäistyvät lapset haluaa omat vaatteensa sinne. Se on varmaa että itse saavat roudata!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   jos olisi mahdollista, mäkin haluaisin kuraeteisen, eteisen, KHHn ja keittiön jotenkin lähelle toisiaan – ja sitten vielä ne makkarit ja kylppärit hahaha

 • Katja

  Kiitos ihanasta blogistasi, kirjoitustyylistä ja avoimuudestasi! Tykkään kaikista jutuistasi, mutta nämä talohommat kolahtaa itselleni erityisesti, koska me rakennamme meille tulevaa ihanaa kotia.

  Lueskelin kesältä 2019 olevaa kirjoitustasi, jossa mainittiin makkareiden hiljaisuudesta ja äänieristyksistä. Meillä on myös vastaavat valinnat IV:n suhteen kuin teillä ja harkitsemme myös vahvasti äänieristettyjä ovia. Millainen väliseinärakenne teillä on? Ilmeisesti erikoiskovaa kipsilevyä pinnassa, mutta mitä siellä seinän sisällä on?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hei ihana kuulla, kiitos! Kirjasin nää tulevaan kirjoitukseen mutta laitanpa sulle siis jo etukäteen tässä:

   ”Jokaiseen makuuhuoneeseen tehtiin erityinen äänieristys: erityiskova kipsilevy, Haapsalu uksetehtaan äänieristävät ovet, ilmastointi siten että jokaisessa makkarissa on tulo ja poisto, ilmastointiputkissa äänenvaimentimet jokaisessa putkessa makkarien välilllä. Tämä on ollut yksi koko talon parhaita päätöksiä ja investointeja!” Eli mun käsittääkseni ei muuta erikoistoimenpidettä. Siellä missä on, on ekovilla eristeenä.

 • Anna A

  Hassua, juurikin tuo Miia Metson khh tuli mieleen kun luin juttuasi. Ja siihen oli sitte linkki 😀

  Mutta tämä, niin polttava kysymys kun kotia rakentaa. Että miten ja missä ja (miten musta tuntuu, että) aina liian pieni!
  Pyykkirumba on arkielämän peruspilari. Sitä on aina ja jos kerrankin saa laarit tyhjiksi (buahahaa) niin valtava kasa on löytyy lastenhuoneiden lattialta.
  Meillä ongelmakohtia on se, että a) likapyykki EI me ne siihen koriin, joka löytyy jokaisen makkarista saati että se kulkeutuis ikinä khh. Sen sijaan sukkia yms löytyy lasten sänkyjä, lelukoreja jne myöten kaikkialta. b) Puhtaat pyykit lojuu khh tasoilla, koreissa, sohvalla ja lopulta kun ne on viikattu (paljon puetaan suoraan pyykkikopasta päälle) ja jos kuin ihmeen kautta ne on saatu sinne makkareiden vaatehuoneisiin asti, niin ne on revitty puhtaana lattialle ja rumba alkaa alusta!
  Hui miten huonossa valossa tää näyttää mut…

  Kun rakensimme omakotitalomme hartiavoimin itse suunnitellen niin khh oli ison huomion alla. Edelleen rakastan pyykkitornia ja siivous-, pyykki- ja lakanakaappia! Sitä himoitsemaani allasta ei vieläkään ole vaan se tilapäinen khh (aivanliianpieni) allas on edelleen paikallaan (jo 8 vuotta!!). Taso on pitkä ja hyvä, tosin täynnä rojua ja edelleen vaihtamatta ehjään ja siistiin (asennusvirhe jne väliaikainen). Suurin mutta on se, että ne mun loistavat harrasteyläkaapit on rakas puolisoni valloittanut pikkuhiljaa itselleen ja romuilleen ja nehän ei sieltä sitte mihkään lähde ne hänen tarpeelliset tavarat!! Niin ja baarikaappi jumahti khh eikä sieltä poistu! Eli samassa tilassa voi pyykätä ja ottaa naukun 😀 😀

  Ja viimeisen puoli vuosikymmentä on arkielämä pyörinyt toisessa päässä Suomea puolissa neliöissä oman rakkaan kodinhoitohuoneen nukkuessa ruususenunta suurimman osan vuodesta. Täällä minitehoneliöissä on erittäin toimiva khh+wc+s+kh samassa tilassa, jossa khh virkaa hoitaa pyykkitorni ja kaksi kaappia, joissa on yhteensä 5 pyykkikoria ja pyyhesäilytys. Kuivausrummuttomat pyykit kuivataan pyykkitelineellä suihkun kohdalla. Toimii!! Toki täälläkin päässä edellä mainitut ongelmakohdat a-b toteutuvat täydessä laajuudessa.
  Eli olemme kahden talon pyykkirumban välissä!!

  Vuosikymmenten saatossa likapyykkilajittelun 4 luokkaa ovat: mun pyykki, miehen pyykki, liinavaatteet ja ongelmalliset! Mulle pelottavin ääni on se, kun mies on laittanut pyykkikoneen/kuivausrummun päälle (hän siis ihanasti tekee kaikkia kotitöitä). Mun pyykkikoriin menee siis kaikki mitä en halua pestäväksi keskenään ja heitettäväksi suoraan rumpuun (lasten paljettivaatteet, uudet hyvät vaatteet, muovipainokuvat, urkkavaatteet, villavaatteet etc). Lapsetkin tietää, että jos pyykit menee isin koriin niin itseään saa syyttää 😀

  Tämä onkin tunteita herättävä aihe 🙂 Mutta toivon, että olisin lukenut tuosta Miia Metson khh ennenkuin suunnittelin meidän oman! Sitä palikkaa nimittäin pyöritettiin silloin tosissaan . Hmmm…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hahah samastuin KAIKKEEN tässä 😀

 • E

  Tuo kaksi kodinhoitohuonetta on kyllä niin PRO. Meillä on vuosien pituinen museotalon remppa ja siellä kauan odotettu KHH-kylpyhuone juuri valmistumassa. Nykyisin arkielämän kodinhoito on kuitenkin muutaman sadan kilometrin päässä pienessä (mutta niin ihanassa!) asunnossa, jossa meillä ei ole edes pyykkikonetta. Taloyhtiön pesutupa on pihan toisella laidalla piitkän matkan päässä. Olen silti ajatellut tämän niin, että onpa hienoa ja kätevää, että on pesutupa ja kuivaushuone ja miten mukavaa onkaan saada raitista ilmaa aina pyykätessä. 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Yksi olisi parempi mutta joskus kannattaa jakaa toimintoja jotta arki pyörii!

 • Paluuviite: Viisi vuotta rakentamisesta: Lastenhuoneet - Valeäiti

 • Paluuviite: Viisi vuotta rakentamisesta: Olohuone - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.