Yrittäjyys, palkkatyö ja vanhempainvapaat sopii hyvin yhteen

Kaupallinen yhteistyö: Eezy Kevytyrittäjät

Kirjoitan tätä tekstiä sattumalta Yrittäjän päivänä ja someni täyttyy yrittäjäkollegoiden fiilistelyistä.

Nyökyttelen kaikille! Vapaus tehdä mitä vain, milloin vain, miten haluaa ja kenen kanssa. Vapaus olla tekemättä! Vapaus määritellä itsensä uudestaan vaikka joka päivä. Vapaus tehdä työt uimarannalla, hoplopissa tai mökillä ja jossa juoksulenkille voi karata kesken päivää.

Toisaalta ne kuittikasat, joita pitäisi joka kuukausi setviä ja kaiken takana lymyävät yelit ja alvit, jotka joskus meinaa unohtaa. Kaiken tunnistan.

Minulle yrittäjyys on kuitenkin ytimeltään paljon muuta kuin työaikoja, palkkoja, vaurastumista tai kuitteja. Se on päässä muhiva idea tai puolikas sellainen, intohimo tai hupsu ajatus. Jotain kutkuttavaa, jota ei kuitenkaan osaa ihan vielä sanallistaa, tai aavistus siitä että ”tästä voisi tulla tosi hyvä”.

Tietotyöläisenä se on minulle myös tahtoa ja mahdollisuutta heittäytyä tilaavien asiakkaiden mukana sinne suuntaan minne taidot kehittyy, määrittelemättä liian tarkkaan sitä mitä kaikkea tämä ammattilainen osaa. Yrittäjänä olen löytänyt ja muovannut itsestäni luovan sisällön ammattilaisen, heittäytyvän live-esiintyjän ja hyvän yritysvalmentajan!

Yrittäjyyden etuja on vapaus kokeilla – ja epäonnistua

Minulle yrittäjyyys on kirjaimellisesti yrittämistä, sellaista että sohaistaan melalla aina uuteen kohtaan tummassa joessa. Kokeillaanpa tuota, ajattelee yrittäjä ja painaa taas uuden kupillisen kahvia koneeseen. Joskus onnistuu, joskus ei.

Monessa työpaikassa tätä kokeellisuutta ei voi saada, koska arvatenkin on työnantajan etu että ihminen melko lailla keskittyy vankasti yhteen rooliin tai tekemiseen (tai edes toimialaan, sitäkin tuppaavat yrittäjät vaihtamaan).

Todella moni mielenkiintoinen yrittäjän tarina lähteekin liikkeelle siitä, että on vain keksitty yrittää jotakin. Sitten se ei ole ihan toiminut, mutta onkin yritetty jotain muuta. Klassinen esimerkki on Instagram, joka oli ensin FourSquaren tyyppinen ”täällä olen nyt” -palvelu kunnes joku keksi lisätä kuvat ja sitten sen jonkun vaimo halusi niihin filtterit.

Yrittämisessä oleellista onkin matala kynnys kokeilla sekä yritysten tasolla että yksilön tasolla. Pitää kokeilla tuhannesti kunnes löytyy jotakin sellaista mistä enemmän kuin kaksi asiakasta on valmiita maksamaan, jotakin sellaista tukevaa maata mihin se vertaiskuvallinen vene kannattaa hetkeksi ankkuroida.

Jos idean haituvan tai mutu-tunteen koestaminen vaatii kasapäin paperitöitä, lupaa tai valtavat määrät massia, se jää todennäköisesti toteutumatta.

Siksi fanitan kevytyrittäjyyden palveluita. Ne antavat erityisesti uran alussa tai risteyskohdassa oleville ihmisille mahdollisuuden kokeilla – yrittää – ilman että tarvitsee heti irtisanoutua päivätöistä, palkata kirjanpitäjää, myydä taloa tai julistaa somessa että meikämandoliini on nyt sitten YRITTÄJÄ.

Miten minusta tuli yrittäjä?

Minä olen itse juuri sellainen osa-aikainen yrittäjä, jonka vene on mennyt vähän milloin mihinkin suuntaan. Olen ollut vakituisissa töissä jo viisitoista vuotta, mutta samalla ylpeä Y-tunnuksen omistaja tämän tekstin ilmestyessä päivälleen kuusi vuotta. Välillä yritystoiminta on ollut melkein kokonaan unessa, välillä olen tehnyt sitä päätyökseni. Se on mahdollistanut minulle tosi joustavan hoitovapaan Kolmosen aikana ja nyt Nelosen kanssa tulen varmasti hyödyntämään samaa.

Aluksi yrityksen perustaminen oli minulle vain tapa laskuttaa kaupallisia yhteistyötä, nyt se on myös osa minun eläkettäni ja työttömyysturvani – ajatus siitä, että voin aina yrittää keksiä itselleni jotain laskutettavaa oman yrityksen kautta luo hirveästi turvaa. Sellaisen turvan varassa pystyy taas yrittämään jotain muuta, josta voi tulla jotain isoa!

Oma tieni yrittäjäksi oli lopulta tosi helppo: blogini pääsi myyntitoimiston listoille ja minulta haluttiin ostaa kaupallisia yhteistöitä. Samoin käy oikeastaan aika monelle – joku alkaa pyytää tilauksia ja siitä pitää alkaa pyytää rahaa! Hankalaa oli vain se, etten ensin oikein osannut ottaa yrittäjyyttä vastaan.

Ensimmäiset vuodet ammattimaisesta bloggaamisesta teinkin sitten sillä tavalla ”ammattimaisesti” ettei mulla ollut keinoa laskuttaa vaan kasasin kaikkia tuloja silloisen myyntitoimistoni listoille, ikään kuin velaksi minulle. Jotenkin tuntui isolta askeleelta perustaa yritystä, enkä vain saanut sitä aikaiseksi kun tulot olivat mukamas niin pieniä, satasia kerrallaan.

Pelkäsin kai että jos perustan yrityksen olen tehnyt jonkun Suuren Päätöksen ryhtyä yrittäjäksi ja luopunut oikeasta urasta. Nyt toki tiedän että ihan hupsua moinen ajattelu, mutta silloin ne olivat minulle kaksi ei rinnakkaista vaan vastakkaista vaihtoehtoa – yrittäjyys ja palkkatyö.

Työni olivat jotenkin mielessäni muutenkin aivan eri janoilla. Toisaalta olin wakawa liikkeenjohdon konsultti, joka neuvoi isoissa projekteissa kansainvälisiä pisnesasiakkaita, toisaalta vertaistukea vuotava perheenäiti, jonka suurinta valttia oli puhua kakkavahingoista tai pyykkikasoista.

Kesti aika kauan tajuta että voin olla kumpaakin, ja että yrittäjänä toimiminen ei ole uhka työnantajalleni. Itse asiassa lopulta se on ollut ihan päinvastoin ja moni tällä someuralla oppimani asia on tullut suureen arvoon myös konsulttimaailmassa, ja toisin päin.

 Voi olla yhtä aikaa yrittäjä ja palkansaaja

Vasta vuonna 2016 uskalsin perustaa osakeyhtiön, koska oli tarkoitus perustaa myös kokonainen uusi yritys usean eri ihmisen kanssa ja heittäytyä siihen yrittäjyyden päätyyn, missä valvotaan öitä muiden ihmisten palkkojen takia. Sen yrityksen tie jäi silloin, mutta osakeyhtiöni kulkee edelleen mukanani.

Palkkatöissäkin olen lähes koko ajan ollut, tämän kaiken rinnalla! Viimeksi tein neljä päivää viikossa työntekijänä, yhden yrittäjänä ja se oli ihanaa. Silloin sain sen päivän viikossa käyttää aikana toisenlaiseen luovaan puoleeni, jota ei päivätöissä tulisi samalla tavalla tehdyksi.

Olisipa joku sanonut minulle silloin aikoja sitten tämän: yrittäminen voi hyvin olla sekä-että ja sopii erityisen hyvin ihmisille, jotka miettivät alan vaihtoa tai rikastamista! Työn muutosta ei tarvitse tehdä räjähtävän repäisevästi vaan voi vain aloittaa sitä uuden polun (ei kun vesireitin, miten tämä minun analogiani nyt menikään) tarpomista päivä ja lasku kerrallaan.Miksi valita kevytyrittäjyys?

En tiedä miksi en silloin joskus osannut hyödyntää kevytyrittäjäpalveluita, mutta nyt todellakin tekisin niin. Juuri niiden ekojen vuosien aikana olisin voinut samantien laskuttaa tienestini pois huolehtimatta kirjanpitäjistä tai alveista.

Kevytyrittäjyys on parhaimmillaan hyvinkin matalan riskin tekemistä ja itse asiassa aika matalakuluistakin kun sinun ei tarvitse heti palkata kirjanpitäjää tai maksaa laskutusohjelmasta. Ja hei, tällä mallilla voi vaikka alaikäinenkin laskuttaa jos yrittäjyys alkaa maistua jo nuorella iällä!

Kevytyrittäjyys onkin ensimmäinen pala sitä kuuluisaa yrittäjän vapautta: sinulla on vapaus hioa ammattiasi, joku toinen hoitaa paperit.

Jos joku siellä nyt miettii minun tapaani että kiinnostaisi ehkä tehdä jotakin muutakin kuin sitä päätyötään vähän ja ehkä laskuttaakin, suosittelen lämpimästi tutustumaan Eezy Kevytyrittäjien palveluihin.

Eezy Kevytyrittäjiltä saat nopeasti palvelua ja tavan laskuttaa eli ryhtyä yrittäjäksi yksityishenkilönä. Eezyn palveluun rekisteröityminen on maksutonta, eikä se velvoita sinua mihinkään, mutta toisaalta jos alat laskuttaa eli ryhdyt Eezyn asiakkaaksi voit hoitaa siellä kaiken laskutuksesta YEL-vakuutukseen (tulee se ”alvi ja yeli” -osuus hoidettua samalla vaivatta).

Kevytyrittäjänä voit kokeilla, miettiä ja ponnistaa tekemättä valtavia päätöksiä. Mutta varoitan: ensimmäiset ihan alusta asti itse ansaitut roposet vievät nopeasti mennessään ja kohta sinäkin postaat someen kuvia, joissa teet töitä kirjaimellisesti laiturin nokalta (keskellä kesälomaa koska hehhehhe yrittäjäthän eivät lomaile!).

Viimeinen kuva Aino Heininen

Muut kuvat: päiviäni yrittäjänä ja palkkatöissä – ja vanhempainvapaalla! Osaatko sanoa mikä liittyy mihinkin?