Kaikki mitä olen oppinut vanhemmuudesta

Kaupallinen yhteistyö: Polarn O. Pyret

Nyt kun olen sankarihahmo, suorastaan myyttinen olento Neljän Lapsen Äiti, voin kertoa teille kaiken mitä tiedän vanhemmuudesta! Kaiken viisauden, kikat ja niksit olen nyt valmis kaatamaan päällenne 0-12-vuotiaiden lasten kasvattamisesta. Ota mukava asento, muistiinpanovälineet esiin ja avoin mieli. Tästä lähtee 30 suurta vanhemmuuden oppia!!

 1. En tiedä mistään mitään. On ihan turha yrittää arvailla, viisastella, järkeillä tai optimoida kun ihan mitä tahansa yllättävää voi milloin tahansa tapahtua. On parempi valita muutama ankkuri omaan mieleen (kuten: mitkä perusarvot ovat meidän perheelle tärkeitä; mitkä turvallisuusasiat huomioimme aina) ja pyrkiä sitten ratkomaan asioita yksi kerrallaan näihin nojaten.
 2. Empaattinen kuunteleminen voittaa ei-pyydetyt neuvot anyday ja ajan loppuun saakka. Kuuntele, älä ratkaise. Pätee niin lasten tuskiin kuin kanssavanhempien ongelmiin.
 3. Ensimmäiset kaksi vuotta voit syyttää kaikesta huonosta käytöksestä (sinun tai lapsen) juuri puhkevia hampaita
 4. Tai jos se ei ole mitenkään uskottavaa, sano “tällä on nyt tämmönen vaihe”.
 5. Älä pelkää etukäteen, kaikki muiden manaamat asiat eivät välttämättä tapahdu. Meillä ei ole koskaan nähty mm. Koliikkia, järjetöntä puklailua, tiheitä imuja, 4kk hulinoita tai rota-rokotteen oireita. Pääsääntöisesti kaikesta tulee parempaa kuin voisit ajatella.
 6. Lapsi kasvaa yllättävän vähänkin ravinnon turvin. Ruoasta ei kannattaisi tehdä taistelua mutta hitto vie, tunteisiin se kyllä menee
 7. Myös nukuttamisen ja nukkumisen haasteet on niin mielenterveyttä pilaava asia, että niihin kannattaa etsiä jotain parannusta
 8. MUTTA: If it ain’t broken, don’t fix it. Eläkää niin kuin teille sopii eikä niin kuin luulet olevan normi.
 9. Kun vauva on tyytyväinen, älä muuta olosuhteita. Älä edes katso siihen päin, se aistii sen kyllä.
 10. Oksennustaudeissa on viisasta pedata päällekkäin monta kerrosta pyyhkeitä
 11. Oksennuksen seassa on aina nakin palasia (miksi?!)
 12. Vielä vähän oksennuksesta: Lapsi, joka ei koskaan puklaa, puklaa kyllä silloin kun edessä on villaa, silkkiä tai elektroniikkaa
 13. Käytä vauvalle isompia vaatteita. Väljän vaatteen hihoja ja lahkeita voi kääriä, se on kivempi pukea eikä jätä vauvaankaan rantuja kun joku aikuinen on halunnut väkisin vielä kerran haikeilla tämän ihanan bodyn kanssa kun et kai sä nyt oikeasti jo noin iso millään voi olla.
 14. Ekan puolen vuoden ajan vauvalle riittää kolme sukkaparia käytössä. Käyn aina välillä ostamassa seuraavaan koon PO.Pin “maksa kaksi, ota kolme” ribbisukkia ja se on siinä.
 15. Hyvissä kuorivaatteissa ei sadehousuja tarvita. Lätäköissä istuminen kastelee ihan kaikkien vaatteiden läpi. Päiväkodissa ne haluaa silti kurikset, osta pari kokoa isommat.
 16. Suositukset ovat suosituksia, eivät lakeja. Käytä järkeä ja suhteellisuudentajua ja valitse mitkä on teille tärkeitä. Kaikkia et pysty noudattaa.
 17. Älä koskaan nillitä muiden vanhempien tekemistä valinnoista (vaikkapa niiden suositusten suhteen).
 18. Älä nillitä muutenkaan turhasta. Lapsillekaan.
 19. Suurin osa asioista, joita lapseni oppivat tekemään ei ole minun syytäni eikä ansiota.
 20. Lapset ovat aina viisaampia ja taitavampia kuin mitä osaisi ajatella. Uskalla luottaa lapseesi.
 21. Kun mietit tuskissasi jotain vanhemmuuden kiemuraa ja pohdit teetkö riittävästi, se on yleensä merkki siitä että olet jo tehnyt parhaasi. Se, joka välittää, syyllistyy.
 22. Lapset on yllättävän pitkään pieniä, älä pelkää kasvamista. Myös: ei ole pakko nauttia maanisesti joka hetkestä “silloin kun ne ovat pieniä”. 
 23. Retkistä 90% menee lähtöön ja palaamiseen, itse aktiviteettiä tehdään vartti tai kaksi.
 24. Pakkaa aina hyvät eväät retkelle. Eväät = mitä tahansa ruokaa eri astiaan kuin kotona.
 25. Vaippaikäisillä aina yksi hätävaippa vaunujen alaosassa ja toinen autossa.
 26. Myös: Vastasyntyneetkin pärjää yllättävän hyvin koon 5 housuvaipoissa.
 27. Valitse taistelusi (eikä niitä taisteluita kannata kovin montaa hankkia).
 28. Lapset voi aina ohjelmoida uudestaan. Ne ei mene “ikuisesti piloille” jos vaikka yhtenä kesänä oppivat nukkumaan vieressäsi.
 29. Tosi, tosi moneen pulmaan auttaa aika. Joskus kyse on minuuteista, joskus viikoista. Odota hetki, hengitä vähän.
 30. Aina on todennäköisintä että kaikki lopulta järjestyy hyvin.
 31. (kerta kiellon päälle! Älä koskaan tee listaa asioista, jotka muka tiedät. Palaa kohtaan yksi)

Bonuksena muutama muilta lainattu viisaus:

 • Bodyn neppareista se keskimmäinen riittää (kiitos Hanna G)
 • Kaada vain sen verran maitoa mitä jaksat lattialta siivota (kiitos Laura Satamo)
 • Joskus on vain paras todeta “nyt on näin” ja hyväksyä se raivostuttava tilanne, josta itsesi löydät (kiitos Elsa Heiko / Oi mutsi mutsi)

Kaikissa jutun kuvissa esiintyy kaksi pienintäni PO.Pin vaatteissa. Napsin kuvia niiltä päiviltä kun vaatteita oli päällä ja kuinka sattuikaan, niitä päiviä oli aika paljon. Hyvä vaate on hyvä vaate. Ja hei, bongaa kuvista saman päivän ajalta koon 62 ja koon 74 haalarit – näistä kuvista viimeistään huomasi että vaatekokoa pitää “hieman” päivittää.

6 Kommentit

 • Nimetön

  Kiitos varsinkin kohdan 6 muistuttamisesta. Otin asiasta yhteen eilen äitini kanssa meidän kohta 1,5 vuotiasta koskien ja on vieläkin todella paha olo asiasta. Itku tulee nytkin kun mietin asiaa. Äitini hoitaa paljon lapsiani eikä ole ennen kritisoinut tekemisiäni lapsiini liittyen, vaikka joistain asioista toki ollaankin eri mieltä.. Lapseni on pieniruokainen, paino on noussut koko ajan normaalin alarajoilla, mutta kun ei maistu enempää niin ei maistu. En halua tuputtaa liikaa ja inhoan vertailua muihin samanikäisiin, jotka syö ”todella paksua puuroa eikä mitään velliä”, ”valtavia annoksia” ja ties mitä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   voi ei miten kurjaa <3

 • Staika

  Eväiden kuvaus, repesin. Tänä kesänä olen todellakin huomannut että retkelle juomaksi riittää vesi. Riittää kun on hyvä juomapullo josta on mukava juoda. Retkikavereiksi kannattaa valita henkilöitä joiden kanssa kaikki on yhteistä. Koska eväskateus 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   KYLLÄ!

 • Ellu

  ”2. Empaattinen kuunteleminen voittaa ei-pyydetyt neuvot anyday ja ajan loppuun saakka. Kuuntele, älä ratkaise. Pätee niin lasten tuskiin kuin kanssavanhempien ongelmiin.”
  Aamen. Ratkaisukeskeiselle ihmiselle tämä on äärettömän vaikea toimintamalli (myös itselle), mutta kun tämän kerran sisäistää, niin elämä muuttuu helpommaksi. Toimii kanssakäymiseen ihan kaikkien ihmisten kanssa. Jos joku kaipaa neuvoa, hän varmasti sitä kysyy suoraan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Jokaisen pitää tätä vähän vielä opetella jos somea katsoo 😀

Tämän viestin kommentit on suljettu.