Eteinen toimivaksi isossa perheessä (viisi vuotta rakentamisesta)

Nyt on nostettava käsi pystyyn että yksi talon suunnitelma meni kyllä pieleen ja se oli aika lailla minun suunnitelmani – meidän eteinen ei ole toiminut yhtään.

Unohdin kai rakennuttaessa että meidän perheessä asuu paljon ihmisiä, joille yksikin oven avaaminen voi olla liikaa. Eteinen mietittiin eniten visuaalinen ilme edellä ja meillä onkin mielestäni ollut aina tosi kaunis eteinen – teoriassa. Käytännössä tarina on hyvin eri.

Eteinen ei ensimmäisen vuoden ajan tosin ollut edes teoriassa kaunis kun sieltä puuttui kaapeista ovet ja kenkäsäilytys kokonaan. Silloin teimme itse IKEA hackin jossa rakensimme kauniin penkin ja samalla saimme kaappeihin uudet superkauniit ovet Doorielta.

Pian huomasimme että siinä ovettomuudessa oli hyvät puolensa ja että kenkäsäilytyspenkki ei toiminut. Uusia ovia ei aina jaksettu avata vaan pyöreät nupit houkutteli laittamaan takit suoraan oveen. Aivoni sulaa tästä, mutta niin siinä vain kävi.

Lisäksi hanskojen ja pipojen laatikot oli hankalasti kahden oven takana. 100cm leveät laatikot ja kaksi kapeaa ovea jotka on saatava kokonaan auki että laatikko aukeaa – ei jatkoon. Usein kahta ovea ei edes saanut auki, koska edessä oli vuori kenkiä!

Sillä niinhän siinä kävi että sen kauniin kenkäpenkin laatikoiden avaaminen on arkipäivään liian vaivalloista, ei sinne kukaan jaksa käyttämiään kenkiä tunkea. En edes minä.

Lopputulos oli aina se että sen kauniin penkkimme päälle tai kauniiden ovien kauniisiin nuppeihin kasaantui kaikki takit, pipot ja hanskat ja kengät siihen eteen vellovaksi mereksi.

Alla esimerkiksi tilanne viime talvelta.


Toki täytyy antaa vähän armoa meille. Neljän hengen koti muuttui tässä välissä kuuden hengen pikkulapsiperheeksi, joten tavaraa (ja mm. vaunuja) on lähes tuplasti enemmän ja tarpeet muuttuivat paljon, ihan jo ripsustuskorkeuteen liittyen.

Haaveilin usein että nyt jos tekisin tämän uudestaan, poistaisin kaapistot kokonaan. Niiden sijaan tekisin tilasta sellaisen leveän päiväkodin eteisen jossa kaikilla olisi oma kokonaisuutensa, johon vaatteet laittaa ja koko komeuden edessä vain verho, jonka voi vetää kokonaan sivuun arhen tohinoissa ja takaisin eteen kun siisteyttä kaipaa.

Tämä saattaa olla tulevaisuutemme mutta ensin halusin pienemmän ja vähemmän uutta materiaa vaativan muutoksen ja isoin osa ratkaisua löytyi IKEAsta, josta kaapitkin alunperin ovat.

No niiin sitten siihen mitä tehtiin!

Eteisen muutos toimivammaksi isossa perheessä

Alla ennen – jälkeen kuvat itse kaapistosta ja sitten selitykset:

 

Vaihdoimme tilanjakajamoduulin avulla 100cm laatikot 50cm levyisiksi. Se oli siinä!

Toki hommaan liittyi vähän muutakin pähkimistä ja uudenlaista järjestystä, nämä ainakin teimme:

Yksi lasten naulakkoriveistä siirrettiin entisten laatikoiden tilalle. Nyt lasten kaapissa on kahdella korkeudella helppoja nuppeja (nämä oli IKEAn kylppärivalikoimasta mutta en enää löytänyt niitä! Mitkä tahansa ripustuskoukut toki käy.) ja lisäksi tankosäilytystä muutamalle erikoishienolle vaatteelle.

Jokaisella lapsella on oma nimetty ritiläkori, johon tulee heidän pipot, hanskat, villasukat ja -haalarit, kaikki mitä kukin tarvitsee. Teinin laatikko on aika tyhjä lämpimistä kamoista, haha, mutta hän saa laittaa sinne jotain muuta usein tarvitsemaansa.

Lasten kaapissa on myös omat tilat pienten kengille, Kakkosen tenniskamoille, pienimmän hoitorepulle ja laatikko täynnä nopeita eväitä kiireisiin lähtöihin – tämä erityisesti on ollut aivan super!

Ylähyllyt otettiin käyttöön. Niissä oli viisi vuotta kolme isoa laatikkoa täynnä säilytettäviä papereita, eivätkä hyllyt olleet lainkaan eteiskäytössä. Nyt niissä on pienissä nimetyissä koreissa yhteisiä tarvikkeita ja kausitavaraa kuten: aurinkolasit ja -rasvat (siirretään alemmas kun kesä tulee), lisäheijastimia, kaulureita, kangaskasseja, kuulosuojaimet, ylioppilaslakit ja kaikki minun käsilaukkuni tyhjänä valmiina käyttöön!

Kaapin pohjalle laitetaan vielä eteismattoa, mahdollisesti kenkätelinekin jonnekin.

Aikuisten kaappiin tuli tilaa pitkille takeille, joten meidän ei tarvitse enää käyttää osittain lasten kaappia. Samoin pitkävartisemmat kengät mahtuu nyt tänne! Meidän kaapin tasolla on tyhjää tilaa johon laskea tavaroita tullessa ja mennessä, tason takanurkassa on yksi yhteinen ”sälälaatikko” jossa on avaimia, käteislompakko, tulitikkuja, sellaisia mitä yleensä joku voi tarvita.

Lisäksi on mulle käsilaukkulaatikko, jossa on huulipunia, avaimia, kuulokkeet…kaikki sellainen mitä minä haluan ehkä taskuun tai laukkuun ja mikä tärkeintä mihin muut ei saa koskea 😀

Tämä on toiminut niiiiin hyvin että joka kerta kotiin tullessa on ihan silmät sydäminä että onpa tämä nyt helppoa! Kengät on edelleen pieni murheenkryyni, mutta mietitään sitä joskus toiste. Nyt on kuitenkin todennettu että jopa tässä vaikeimmassa kaudessa kun on yhtä aikaa talvi ja syksy, meidän kamat mahtuu tähän hyvin ja siisteys on helpmpi ylläpitää kun kaikelle on paikkansa.

Yksi haave meillä vielä on! Haluttaisiin ostaa autotallin puolelle käytettynä kuivauskaappi. Sen ei tarvitse olla mikään ihmeelline, kunhan lämpötilaa ja aikaa pystyisi säätämään. Mokomat menee Torissa aina ennen kuin ehditään apajille joten laita viesti jos teiltä löytyisi!