Itsekkyyden aika on täällä – sinä itse hallitset omaa ruuhkaasi

Kaupallinen yhteistyö: Tuuma-kustannus ja Suomen Blogimedia


Sama virsi joka lauantai. Kymmenen jälkeen alan polkea paikallani. Jotain pitäisi tehdä, mutta mitä? Puoleen päivään mennessä olen vihainen kun tuntuu että koko päivä on menossa ohi ja ikkunani tehdä jotain kivaa on menossa umpeen. En ikinä tiedä mitä se jokin on mitä haluaisin tehdä mutta fiilis on silti se etten sitä juuri nyt tee.

Tiedättekö?

On tosi tyhmää ärsyyntyä kauniina lauantaipäivänä kun edessä on oikeasti vielä koko viikonloppu aikaa. Mutta lauantaihin kohdistuu mulla valtavasti odotuksia, koska tuntuu että silloin on The mahdollisuus tehdä kaikkea sellaista, mitä en arkena ehdi.

Lauantai on mulle t ä r k e ä, koska arkeni on liian täynnä sekä itse rakennettuja menoja että muiden tuomia velvollisuuksia. Vastuu painaa sekä töissä että arjessa aika paljon ja lauantai on usein se päivä jolloin niistä voi hetkeksi paeta. Sunnuntai taas usein jo valuu sinne arjen puolelle kun ruokakauppatilauksia tehdään ja työkalenteria tarkistetaan – valmistaudutaan asioihin jotka on tehtävä.

Tätä taas eräänä lauantaina itkiessäni vessan lattialla päätin että hommaan on tultava loppu. Kukaan ei estä minua tekemästä kivoja asioita. Se olen ihan minä itse ja omat ajatukseni jotka estävät.

On aika ryhtyä itsekkääksi; miettiä aina etukäteen se yksi tai kaksi asiaa, jotka minä haluan tehdä ja sitten tehdä ne vaikka heti ekana. Jos haluan käydä salilla, menen sinne heti. Jos haluan kirjoittaa blogia, teen sen heti aamiaisen jälkeen kun kirjoitusvire on parhaimmillaan. Tämän yhden tekoni jälkeen mulla on ihan eri tavalla kiinnostusta ja energiaa valua lopun perheeni mukana siihen ihanan rentoon mitä seuraavaksi tehtäisiin -moodiin.

Kokeilin tätä männä lauantaina ja se toimi upeasti. Siellä salilla hikoillessani ja fiiliksen parantuessa mietin että tämä mun pitää nyt muistaa kaikkialla elämässäni. Olla itsekkäämpi, jotta jaksan olla muille kivempi. Tästähän minä olen sadasti jo kirjottanutkin: antanut ohjeita kuinka omaa työaikaa voi hallita, miten arkea voi tehostaa tai kuinka uran ja perheen voi yhdistää. Kaikissa on sama punainen lanka: Mieti mitä haluat ja tee sen mukaisia valintoja ja järjestelyjä.

”Hyvinvoinnin ajatellaan muodostuvan levosta, liikunnasta, ravinnosta, sosiaalisista suhteista, sekä itsensä toteuttamisesta. Litaniaan tulee usein myös mainituksi merkityksellisyyden tunne. Ole hyvä, saa suorittaa!”

Saman viestin kertoo myös ystäväni ja hänen kollegoidensa kirjoittama uusi tietokirja Ruuhkavuosiopas. Kirja on teoriaa, käytännön esimerkkejä ja helppoja tehtäviä yhdistävä opas kaikille, joiden elämässä on merkittäviä vastuita ja niiden kautta paletti täynnä. Omista vanhemmista huolehtiminen, järjestötoiminta, kunnianhimoinen urheiluharrastus päivätöiden ohella tai ihan vain se perinteinen lapset + muu elämä ovat kombo, jotka väistämättä aiheuttavat ruuhkaa – eli sitä että tekemistä on aina enemmän kuin aikaa.

Siinä ruuhkassa sukkuloiminen ei ole lainkaan mahdoton tehtävä, varsinkaan jos ottaa kirjan oppeja käyttöönsä.


Kirja tuntui minulle heti ensi hetkestä häkellyttävän tutulta. Ikään kuin olisin itse kirjoittanut sen!
Olen mm. vuoden verran pyörittänyt blogitekstiä otsikolla ”nainen – näin voit todella saada kaiken” ja Ruuhkavuosioppaan toisella sivulla sanotaan “tärkein sanomamme on, että voit saada ihan kaiken”. Kanavoimme selvästi samaa ajattelua näiden naisten kanssa! Koska kirjaa ei kuitenkaan kirjoittanut minä ja oma napani vaan kuusi ammattilaista, se on täynnä napakoita teorianpalasia, jotka tukevat keittiöpsykologimaisesti kerrottuja asioita. Keittiöpsykologialla en tarkoita, että asiat olisi sanottu jotenkin lukijaa aliarvioiden vaan sitä että teksti on sujuvaa, omakohtaista ja puhuttelevaa.

Ruuhkavuosiopas käsittelee tasapuolisesti elämän eri osa-alueita kuvaten ensin jokaisesta sen tyypillisen haasteen ja antaen sitten jonkin yksinkertaisen tehtävän, jolla omaa elämää voi tarkkailla ja löytää pienen muutoksen kohteita. Nämä tehtävät on ihan huippuhyviä! Erityisesti tykkäsin Aikavaras-harjoituksesta, Kotitöiden suosikki/inhokki-listasta, sekä parisuhteen Ihme-harjoituksesta joka avasi näkemään että isotkin muutostoiveet lähtevät tosi pienistä asioista.

Kirjasta ei löytynyt minulle kauhean paljon varsinaisesti uutta – ja se onkin sen kauneus. Ei taas uutta dogmaa seurattavaksi, ei arjen pikadieettiä jolla kaikki muuttuisi kuin taikaiskusta paremmaksi (olenhan jo kertonut että konmari vituttaa mua?) vaan se kaikki harkittu ja sitkeästi jatkettu järkeistäminen, jolla elämä sujuu huomattavasti helpommin. Tässä on yksissä kansissa se kaikki, napakasti ja käytännönläheisesti muistuteltuna.

Summaten voisin arvioida teitä lukijoita ajatellen että jos olette koskaan tykänneet mun köyhän naisen mentorijutuista töiden, arjen ja oman elämän yhdistämisestä (löytyvät muuten kaikki “pohdintaa” ja “ruuhkavuosibussin” tägin alta) tai Salamatkustajan Sadun vastaavista teksteistä, tulet tykkäämään tästä. Kirja kannattaa ottaa hyllyyn sinne Anna perhojen ja Aki Hintsojen viereen muistuttelemaan miten sitä omaa arkea voi tehdä pala palalta paremmaksi.

ruuhkavuosiopas alekoodi

Kirjan saa tästä linkistä 28€ hintaan suoraan Tuuman omilta sivuilta ja voit lisäksi koittaa onneasi arvonnassa!

EDIT: arvonta päättynyt. Arvon kaksi kappaletta kirjoja, toisen täällä blogissa ja toisen Instassa. Jätä kommentti perjantain 19.4. keskiyöhön mennessä ja minä arvon sitten heti lauantaina voittajat!

Siis sen jälkeen kun olen ensin tehnyt jotain sellaista, jota haluan.

Tekstin ensimmäinen lainaus on Ruuhkavuosioppaasta (Tuuma-kustannus), jonka kirjoittajat  ovat Laura Hannola, Julia Isoniemi, Johanna Kalliomäki, Linda Rautanen, Laura Rönnholm ja Riina Salmivalli.

74 Kommentit

 • Sari Vilhunen

  Tämä kirja tulisi niin tarpeeseen, kun taistelen kodin, työn, lapsen ja arjen pyörittämisestä yksin. Tuntuu välistä ettei tunnit päivässä kaikkeen riitä.

 • Tiia

  Itse olen myös huomannut tuon saman ilmiön, että lauantaisin ajattelen, että pitäisi tehdä jotain kivaa heti tai päivä on pilalla. 😀 Tuo kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta eli ehdottomasti mukana arvonnassa!

 • Anna A

  Entäs jos ei tiedä mitä haluaa… tai siis ei osaa järkevän napakasti päättää yhtä asiaa. Haluan hiljaisuutta, aikaa möllöttää ja haluan saada itseäni niskasta kiinni, että saisin kaikki kodin ”kasat” ja pinoutumat raivattua ja kodista rauhallisen, kauniin ja toimivan paikan. Nykyisen tiputin tämän tähän ja se hautautui ruuhkavuosiarjen alle -varaston sijaan 😀

 • Johanna

  Mukana arvonnassa! 🙂

 • Hanna

  Kuulostaa hyvältä kirjalta omaan elämäntilanteeseen

 • TuuliaK

  Tämä kirja kuulostaa siltä että kannattaisi tähän hässäkkään lukea!

 • Leena

  Kiinnostava kirja. Mukana.

 • Maira

  Kiinnostaa! 🙂

 • Kaisak

  Ehdottomasti kiinnostaisi lukea! Mukana arvonnassa.

 • Essi

  Ikuiselle uhrautujalle, marttyyrille ja ”kaikkiko täällä on ite tehtävä” – muijalle tämä voisi olla tervetullut muutoksen tuoja!

 • Werhoutuja

  Siis aamen. Juuri tätä tässä ruuhkavuosihässäkässä tarvitaan.

 • Liisa

  No kyl. Ahmin tällä hetkellä tietoa aiheesta, miten näistä pikkulapsivuosista selviää hengissä ja järjissään. Olen aina ollut kontrollifriikki, mutta nyt kun pojat on 1 ja 3 ja molemmat meistä vanhemmista töissä, tuntuu että en vaan jaksa pysty kykene osaa hoitaa tätä palettia niin, että mulle itselleni jäisi mitään tilaa hengittää. Opas olis kova juttu!

 • Marjo

  Ehdottomasti mukana arvonnassa!

 • Anni

  Oi, kuulostaa niin tutulta nuo lauantaiaamun tuntemukset! Ihana uutinen, että niistä voi päästä eroon 😀

 • Elina

  Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta ja jos siitä on mahdollisuus löytää apua arkeen niin on varmasti lukemisen arvoinen 🙂 Mukana arvonnassa!

 • Nekku

  Olispa varmasti mielenkiintoista luettavaa! Tarvisin vain ensin oppaan ”kuinka ehtiä lukemaan oppaita.” … ?

 • Saara

  Tää olis mulle nyt ihan parasta tällä hetkellä! Joten mukana!

 • Kati / Lähinnä kauempana

  Meikä tarttee tän. On kyllä kirjastossa (pitkässä) varausjonossa, mutta onhan se nyt eri asia saada omaksi. Saa huoletta kaataa kahvit päälle.

 • Jenni

  Mulla on jatkuva tunne siitä, että jos voisin elää omassa rytmissäni, tekisin päivässä puolet vähemmän asioita kuin nykyisin teen. Mutta kun nää kaikki täytyy tehdä ja tästäkin on jo kovalla kädellä karsittu, esim. liikunta ja siivoaminen. Niin että jos voisin saada kaiken? Ehdottomasti mukana!

 • Tiina

  Ruuhkalta en ehdi ruuhkaa nähdä. Hyvä vai huono juttu? 😀

 • Mari

  Aiettä. Tämä vois olla aiheellista lukea!

 • Ninnu

  Haluan saada kaiken (= perheen, uran ja vielä harrastuksetkin), mutta tarvitsen juuri nyt vauhdikkaan 2-vuotiaan ja oikkuilevan eskarilaisen talouteen juuri tämän kirjan tarjoamaa apua ja tukea. Mukana siis!

 • Suvi

  Mukana arvonnassa ??

 • Laura

  Kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta ja tarpeelliselta!

 • Heli

  Kiinnostava!

 • Milla

  Lukisin, vaikka en ehtisikään.

 • Annique

  Mukana tämän kaaoksen keskeltä ?

 • Minna T

  Joo hep oon mukana kirjaruletissa! ☺️

 • Anne

  Kiinnostaisi lukea, vaikka en varsinaisesti ruuhkavuosi-termiä tunnistakaan elämästäni.

 • Paula

  Jos arpa osuu kohdalle, niin ihan ensin pitää raivata aikaa opuksen lukemiselle ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Onnea Paula, voitit! 🙂 Laitan sulle sähkpostia!

 • Iida

  Vinkkejä kyllä arkeen kiinnostaisi kuulla! Mukana arvonnassa ?

 • Irene

  Mukana!

 • Laura

  Kuvauksesi lauantaiaamusta kuulostaa kovin tutulta ja muutenkin hyvä kirjoitus! Kirja vaikuttaa ehdottomasti lukemisen arvoiselta, joten mukana arvonnassa (vaikka arpaonneni onkin surkea). Tulipahan hyvä syy kommentoida:)

 • Henna

  Kiinnostaa lukea. Jos oppis järjestämään itselleen hiukan enemmän omaa aikaa, joka nyt on aika kortilla..

 • SannaN

  Mukana arvonnassa! Juuri eilen kaverin kanssa kahvittelujen lomassa kuuntelin miten hän avautui perheensä ruuhkasta ja miten erityisesti perheen iskä tästä otti itselleen turhia kierroksia. Tämä kirja pitää heille viedä! 😀

 • Jiikoo

  Osui ja upposi just tän aamun mielentilaan. Mukana.

 • Riikka

  Arvontaan käsi ylös täältä!

 • Meiksi

  Olispa mielenkiintonen kirja luettavaksi! Tunnen ihan liian usein riittämättömyyttä, kun pitäis keretä oleen hyvä kaikessa; töissä, äitinä, vaimona, ystävänä, naapurina, siskona ja tyttärenä ja mitä näitä on. Lisäks pitäis urheilla ja lenkkeillä koiran kans, levätä ja syödä hyvin, huolehtia ihosta ja tukasta jajajaja… eli mukana arvonnassa 😀

 • HR

  Kiinnostaa, koska meidän perheen hullut vuodet on edessä: kaksi alle 3-vuotiasta lasta, minulla jatkuu opinnot vuoden päästä, mies reissutöissä ja ai niin, ostettiin juuri tontti, jolle pitäisi saada vielä talo pystyyn. Apua!

 • Rillinki

  Meillä ei ole (vielä, kenties, ehkä ei) edes lapsia, mutta pitkä työmatka, etätyömahdollisuukseton työ, koira ja remonttikoti luo jo ihan riittävästi ruuhkavuosifiilistä. Tämmöinen työkirja tulisi varmasti tarpeeseen! (Koska ilman esikehoitusta ei tietenkään ole aikaa alkaa pohtia millä kehällä mikäkin asia elämässä on.)

 • HennaH

  Sopisi tämä kirja luettavaksi kyllä. Hankin itse ellen arvonnassa voita!

 • Mervi

  Itsekkyys on taito mikä kaikkien äitien pitää oppia. Sitä pitäis opettaa neuvolassa! Jos äidillä menee hyvin, menee lapsillakin hyvin. Eli joku päätös mikä ensisilmäyksellä ei ole lapsille parasta, voi loppujen lopuksi sitä ollakin, jos äiti sen kautta voi paremmin.

  Ja kirjakin kuulostaa mielenkiintoiselta!

 • Noora

  Kiinnostaisi kovasti tämä kirja!

 • Noora / Villakoiria ja kissankarvaa

  Kuulostaa kiinnostavalta, mutta yksi asia on pakko todeta. Kuulostaa nimittäin hyvin samalta lopputuloksesta, johon inhoamassasi KonMarissa pyritään. Selitän miksi: molemmissa ajatus on se, että mietitään minkälaista elämää halutaan elää, ja sen jälkeen toteutetaan se askel askeleelta. KonMari keskittyy siihen, että pohditaan ympärillä olevia esineitä, ja niiden merkitystä itselle, eli aiheuttaako joku vaate vaikkapa negatiivisia tunteita omaa kroppaa kohtaan, tai nakuttaako takaraivossa koko ajan joku kaappiin sullottu tavarakasa, jota ei vieläkään ole tullut käytyä läpi. Tavaroiden karsiminen ei sinällään ole se juttu, että pyrittäisiin johonkin minimalismiin, vaan ajatus on se, että ne tavarat olisi niitä itselle just oikeita ja sitä omaa tavoite-elämäntyyliä tukevia. Kauhean monesti ajatellaan, että siinä vaan heitetään tavaraa veks, mutta ei tarvitse, jos on osannut ympäröidä itsensä just niillä mieluisilla tavaroilla. Ja saa kierrättää! Mä olen esimerkiksi huomannut, että haluaisin selkeän ja helposti siivottavaa kodin, mutta mulla on ihan turhaa kamaa säästössä, ja ne estää sen (ja siivoaminen vie ihan liikaa aikaa kaiken turhan roinan takia!). Lisäksi haluaisin käyttää enemmän aikaa liikuntaan ja käsitöiden jne. tekemiseen. Eli se miten mä elän ja miten haluaisin elää eivät vastaa vielä toisiaan. Eikös tässä ole sama ajatus taustalla?

 • Vaeltajatar

  Kiinnostaa! Taapero 11kk + eriryislapsi 7v + molempien vanhempien päivätyöt. Kyllä, ruuhkavuodet ovat tuttuja. Siis mukana!

 • Emma

  Mukana arvonnassa! ?

 • Jaana

  Hep, mukana arvonnassa!

 • Anne

  I love it!

 • Eveliina K-H

  Kirja kuulostaa simppeliltä, asiapitoiselta oppaalta jolle kyllä käyttöä löytyisi. Olen mukana arvonnassa 🙂

 • Heispi

  Tää tulis tarpeeseen ?

 • Johanna

  Todellakin mukana. Lapset 2.5v,7v,12v ja mieslapsi jota äitinsä ei ole pistänyt kotitöihin. Miten tästä suosta selvitään?

 • Leni

  Tämä kuulostaa sellaiselta kirjalta minkä jokaisen soisi lukevan. Ehkä ne ruuhkavuodet voisi olla myös inan helpompia?

 • Jonna K

  Mukana!

 • Maija

  Kirja vaikuttaa kiinnostavalta, vois tulla tarpeeseen!

 • Maria

  Tuo kirja ois niin mulle luotu!

 • Sk

  Haluaisin voittaa tän kirjan vaikkei mulla ole edes nuita muita mainittuja. Ruuhkavuodet on.

 • Merks

  Tätä toivon!

 • Laura

  Elämänhallintaoppaita kohtaan on ”aina” sellainen viha-rakkaus-suhde. Ensin niitä ylimielisesti karttaa, miten kukaan nyt enää mitään uutta hallintaopusta voisi/viitsisi kirjoittaa, kun aina kaikkien edellistenkin kohdalla on todettu, että ei ne sitten auttanutkaan. Mutta sitten kun jonkun sellaisen avaa ja anta itsensä siihen eläytyä, niin huomaa vain hehkuttavansa sitä.
  Eli mukana arvonnassa 😉
  Laura

 • Katja

  Tämä! Arki tuntuu olevan yhtä selviytymistä. Mukana siis arvonnassa!

 • Katri

  Mun tulee helposti valuttua tilaan, jossa vaan valitan etten voi tehdä mitään kivaa koska pitää hoitaa lapset, tehdä töitä, puoliso tekee asiat väärin, anoppi tulee kylään, roskatkin pitäis viedä mutta niitä tulee aina lisää, joten miksi edes vaivautua…
  Oman hallinnantunteen palauttaminen olisi paikallaan! Tajuan toki, että itse olen oman elämäni kapteeni ja nämä lapset, puolison, työt ja kodin valinnut ja omasta onnestani vastuussa. Mutta tämän saman asian tunteminen on kadoksissa. Josko tästä kirjasta olisi apua! Mukana arvonnassa.

 • RiikkaPe

  Mukana!

 • Miina

  Mukana arvonnassa! 🙂

 • Salla

  Juuri luin lehdestä jutun tästä kirjasta ja jo siitä jutusta sain paljon. Kirjasta varmasti vielä enemmän.

 • Kaisa

  Mukana ?

 • Riina

  Mukana ollaan 🙂

 • anna s.

  Mukana! Sopisi omaan elämäntilanteeseen 🙂

 • Veera

  Kirja tulisi tarpeeseen. Vielä kun ehtisi lukea sen ?

 • Sanna Hildén

  No kylläpä tuntui niin tutuilta arjen kuvaukset etenkin tuo lauantaihin/viikonloppuun ladatut odotukset. Olis varmasti tutustumisen arvoinen opus.

 • Hattis

  Tuo lauantain aamuturhautuminen on liian tuttua! Tarvitsen tämän.

 • Aino P.

  Se, kun mietit (taas) koko lauantain, että mitähän tekis ja illalla oot saanut aikaiseksi vain kaks koneellista pestyä pyykkiä. Tai kun suunnittelee kivaa tekemistä lasten kanssa, mutta ne lapset itse ei suostu ehdotuksiin. Nimim. Pyörälenkki tyssäsi tänään ekaan kohdalle sattuneeseen kiipeily telineeseen, josta poistuttiin tunti myöhemmin huudon ja vastaan taistelun kanssa takas kotia. Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta, oon kirjaston lainausjonossa jo, jos ei nyt tärppää!

 • Suvi

  Voi että! Nyt on pakko kokeilla onnea, koska ei kotihoidontuki repeä kevätvaatteiden ja refluksivauvan hankintojen kanssa vielä samassa kuussa kirjaostoksiin. Tulisi tarpeeseen tässä vauvavuosi + ruuhkavuodet + opiskelupaikan haku + politiikka + arjen pyöritys yksin 30 viikkoa vuodessa 😀

 • Taina

  Sopisi omiinkin ruuhkavuosiin, joissa välillä tuntuu, ettei viitsi hoidettavia asioita edes listata ylös, kun ei niitä kuitenkaan ehdi hoitaa. Toisaalta tiedostan, että päiviini mahtuu myös monta erilaista aikasyöppöä, joten parannettavaa varmasti olisi paljonkin.

Tämän viestin kommentit on suljettu.