Itsekkyyden aika on täällä – sinä itse hallitset omaa ruuhkaasi

Kaupallinen yhteistyö: Tuuma-kustannus ja Suomen Blogimedia


Sama virsi joka lauantai. Kymmenen jälkeen alan polkea paikallani. Jotain pitäisi tehdä, mutta mitä? Puoleen päivään mennessä olen vihainen kun tuntuu että koko päivä on menossa ohi ja ikkunani tehdä jotain kivaa on menossa umpeen. En ikinä tiedä mitä se jokin on mitä haluaisin tehdä mutta fiilis on silti se etten sitä juuri nyt tee.

Tiedättekö?

On tosi tyhmää ärsyyntyä kauniina lauantaipäivänä kun edessä on oikeasti vielä koko viikonloppu aikaa. Mutta lauantaihin kohdistuu mulla valtavasti odotuksia, koska tuntuu että silloin on The mahdollisuus tehdä kaikkea sellaista, mitä en arkena ehdi.

Lauantai on mulle t ä r k e ä, koska arkeni on liian täynnä sekä itse rakennettuja menoja että muiden tuomia velvollisuuksia. Vastuu painaa sekä töissä että arjessa aika paljon ja lauantai on usein se päivä jolloin niistä voi hetkeksi paeta. Sunnuntai taas usein jo valuu sinne arjen puolelle kun ruokakauppatilauksia tehdään ja työkalenteria tarkistetaan – valmistaudutaan asioihin jotka on tehtävä.

Tätä taas eräänä lauantaina itkiessäni vessan lattialla päätin että hommaan on tultava loppu. Kukaan ei estä minua tekemästä kivoja asioita. Se olen ihan minä itse ja omat ajatukseni jotka estävät.

On aika ryhtyä itsekkääksi; miettiä aina etukäteen se yksi tai kaksi asiaa, jotka minä haluan tehdä ja sitten tehdä ne vaikka heti ekana. Jos haluan käydä salilla, menen sinne heti. Jos haluan kirjoittaa blogia, teen sen heti aamiaisen jälkeen kun kirjoitusvire on parhaimmillaan. Tämän yhden tekoni jälkeen mulla on ihan eri tavalla kiinnostusta ja energiaa valua lopun perheeni mukana siihen ihanan rentoon mitä seuraavaksi tehtäisiin -moodiin.

Kokeilin tätä männä lauantaina ja se toimi upeasti. Siellä salilla hikoillessani ja fiiliksen parantuessa mietin että tämä mun pitää nyt muistaa kaikkialla elämässäni. Olla itsekkäämpi, jotta jaksan olla muille kivempi. Tästähän minä olen sadasti jo kirjottanutkin: antanut ohjeita kuinka omaa työaikaa voi hallita, miten arkea voi tehostaa tai kuinka uran ja perheen voi yhdistää. Kaikissa on sama punainen lanka: Mieti mitä haluat ja tee sen mukaisia valintoja ja järjestelyjä.

”Hyvinvoinnin ajatellaan muodostuvan levosta, liikunnasta, ravinnosta, sosiaalisista suhteista, sekä itsensä toteuttamisesta. Litaniaan tulee usein myös mainituksi merkityksellisyyden tunne. Ole hyvä, saa suorittaa!”

Saman viestin kertoo myös ystäväni ja hänen kollegoidensa kirjoittama uusi tietokirja Ruuhkavuosiopas. Kirja on teoriaa, käytännön esimerkkejä ja helppoja tehtäviä yhdistävä opas kaikille, joiden elämässä on merkittäviä vastuita ja niiden kautta paletti täynnä. Omista vanhemmista huolehtiminen, järjestötoiminta, kunnianhimoinen urheiluharrastus päivätöiden ohella tai ihan vain se perinteinen lapset + muu elämä ovat kombo, jotka väistämättä aiheuttavat ruuhkaa – eli sitä että tekemistä on aina enemmän kuin aikaa.

Siinä ruuhkassa sukkuloiminen ei ole lainkaan mahdoton tehtävä, varsinkaan jos ottaa kirjan oppeja käyttöönsä.


Kirja tuntui minulle heti ensi hetkestä häkellyttävän tutulta. Ikään kuin olisin itse kirjoittanut sen!
Olen mm. vuoden verran pyörittänyt blogitekstiä otsikolla ”nainen – näin voit todella saada kaiken” ja Ruuhkavuosioppaan toisella sivulla sanotaan “tärkein sanomamme on, että voit saada ihan kaiken”. Kanavoimme selvästi samaa ajattelua näiden naisten kanssa! Koska kirjaa ei kuitenkaan kirjoittanut minä ja oma napani vaan kuusi ammattilaista, se on täynnä napakoita teorianpalasia, jotka tukevat keittiöpsykologimaisesti kerrottuja asioita. Keittiöpsykologialla en tarkoita, että asiat olisi sanottu jotenkin lukijaa aliarvioiden vaan sitä että teksti on sujuvaa, omakohtaista ja puhuttelevaa.

Ruuhkavuosiopas käsittelee tasapuolisesti elämän eri osa-alueita kuvaten ensin jokaisesta sen tyypillisen haasteen ja antaen sitten jonkin yksinkertaisen tehtävän, jolla omaa elämää voi tarkkailla ja löytää pienen muutoksen kohteita. Nämä tehtävät on ihan huippuhyviä! Erityisesti tykkäsin Aikavaras-harjoituksesta, Kotitöiden suosikki/inhokki-listasta, sekä parisuhteen Ihme-harjoituksesta joka avasi näkemään että isotkin muutostoiveet lähtevät tosi pienistä asioista.

Kirjasta ei löytynyt minulle kauhean paljon varsinaisesti uutta – ja se onkin sen kauneus. Ei taas uutta dogmaa seurattavaksi, ei arjen pikadieettiä jolla kaikki muuttuisi kuin taikaiskusta paremmaksi (olenhan jo kertonut että konmari vituttaa mua?) vaan se kaikki harkittu ja sitkeästi jatkettu järkeistäminen, jolla elämä sujuu huomattavasti helpommin. Tässä on yksissä kansissa se kaikki, napakasti ja käytännönläheisesti muistuteltuna.

Summaten voisin arvioida teitä lukijoita ajatellen että jos olette koskaan tykänneet mun köyhän naisen mentorijutuista töiden, arjen ja oman elämän yhdistämisestä (löytyvät muuten kaikki “pohdintaa” ja “ruuhkavuosibussin” tägin alta) tai Salamatkustajan Sadun vastaavista teksteistä, tulet tykkäämään tästä. Kirja kannattaa ottaa hyllyyn sinne Anna perhojen ja Aki Hintsojen viereen muistuttelemaan miten sitä omaa arkea voi tehdä pala palalta paremmaksi.

ruuhkavuosiopas alekoodi

Kirjan saa tästä linkistä 28€ hintaan suoraan Tuuman omilta sivuilta ja voit lisäksi koittaa onneasi arvonnassa!

EDIT: arvonta päättynyt. Arvon kaksi kappaletta kirjoja, toisen täällä blogissa ja toisen Instassa. Jätä kommentti perjantain 19.4. keskiyöhön mennessä ja minä arvon sitten heti lauantaina voittajat!

Siis sen jälkeen kun olen ensin tehnyt jotain sellaista, jota haluan.

Tekstin ensimmäinen lainaus on Ruuhkavuosioppaasta (Tuuma-kustannus), jonka kirjoittajat  ovat Laura Hannola, Julia Isoniemi, Johanna Kalliomäki, Linda Rautanen, Laura Rönnholm ja Riina Salmivalli.

JAA
74 Comments
 • Sari Vilhunen
  huhtikuu 16, 2019

  Tämä kirja tulisi niin tarpeeseen, kun taistelen kodin, työn, lapsen ja arjen pyörittämisestä yksin. Tuntuu välistä ettei tunnit päivässä kaikkeen riitä.

 • Tiia
  huhtikuu 16, 2019

  Itse olen myös huomannut tuon saman ilmiön, että lauantaisin ajattelen, että pitäisi tehdä jotain kivaa heti tai päivä on pilalla. 😀 Tuo kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta eli ehdottomasti mukana arvonnassa!

 • Anna A
  huhtikuu 16, 2019

  Entäs jos ei tiedä mitä haluaa… tai siis ei osaa järkevän napakasti päättää yhtä asiaa. Haluan hiljaisuutta, aikaa möllöttää ja haluan saada itseäni niskasta kiinni, että saisin kaikki kodin ”kasat” ja pinoutumat raivattua ja kodista rauhallisen, kauniin ja toimivan paikan. Nykyisen tiputin tämän tähän ja se hautautui ruuhkavuosiarjen alle -varaston sijaan 😀

 • Johanna
  huhtikuu 16, 2019

  Mukana arvonnassa! 🙂

 • Hanna
  huhtikuu 16, 2019

  Kuulostaa hyvältä kirjalta omaan elämäntilanteeseen

 • TuuliaK
  huhtikuu 16, 2019

  Tämä kirja kuulostaa siltä että kannattaisi tähän hässäkkään lukea!

 • Leena
  huhtikuu 16, 2019

  Kiinnostava kirja. Mukana.

 • Maira
  huhtikuu 16, 2019

  Kiinnostaa! 🙂

 • Kaisak
  huhtikuu 16, 2019

  Ehdottomasti kiinnostaisi lukea! Mukana arvonnassa.

 • Essi
  huhtikuu 16, 2019

  Ikuiselle uhrautujalle, marttyyrille ja ”kaikkiko täällä on ite tehtävä” – muijalle tämä voisi olla tervetullut muutoksen tuoja!

 • Werhoutuja
  huhtikuu 16, 2019

  Siis aamen. Juuri tätä tässä ruuhkavuosihässäkässä tarvitaan.

 • Liisa
  huhtikuu 16, 2019

  No kyl. Ahmin tällä hetkellä tietoa aiheesta, miten näistä pikkulapsivuosista selviää hengissä ja järjissään. Olen aina ollut kontrollifriikki, mutta nyt kun pojat on 1 ja 3 ja molemmat meistä vanhemmista töissä, tuntuu että en vaan jaksa pysty kykene osaa hoitaa tätä palettia niin, että mulle itselleni jäisi mitään tilaa hengittää. Opas olis kova juttu!

 • Marjo
  huhtikuu 16, 2019

  Ehdottomasti mukana arvonnassa!

 • Anni
  huhtikuu 16, 2019

  Oi, kuulostaa niin tutulta nuo lauantaiaamun tuntemukset! Ihana uutinen, että niistä voi päästä eroon 😀

 • Elina
  huhtikuu 16, 2019

  Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta ja jos siitä on mahdollisuus löytää apua arkeen niin on varmasti lukemisen arvoinen 🙂 Mukana arvonnassa!

 • Nekku
  huhtikuu 16, 2019

  Olispa varmasti mielenkiintoista luettavaa! Tarvisin vain ensin oppaan ”kuinka ehtiä lukemaan oppaita.” … ?

 • Saara
  huhtikuu 16, 2019

  Tää olis mulle nyt ihan parasta tällä hetkellä! Joten mukana!

 • Henna | Pölyä Pinnoilla - blogi
  huhtikuu 16, 2019

  Ehdottomasti, todellakin, kyllä maar mukana arvonnassa ❤️

 • Kati / Lähinnä kauempana
  huhtikuu 16, 2019

  Meikä tarttee tän. On kyllä kirjastossa (pitkässä) varausjonossa, mutta onhan se nyt eri asia saada omaksi. Saa huoletta kaataa kahvit päälle.

 • Jenni
  huhtikuu 16, 2019

  Mulla on jatkuva tunne siitä, että jos voisin elää omassa rytmissäni, tekisin päivässä puolet vähemmän asioita kuin nykyisin teen. Mutta kun nää kaikki täytyy tehdä ja tästäkin on jo kovalla kädellä karsittu, esim. liikunta ja siivoaminen. Niin että jos voisin saada kaiken? Ehdottomasti mukana!

 • Tiina
  huhtikuu 16, 2019

  Ruuhkalta en ehdi ruuhkaa nähdä. Hyvä vai huono juttu? 😀

 • Mari
  huhtikuu 16, 2019

  Aiettä. Tämä vois olla aiheellista lukea!

 • Ninnu
  huhtikuu 16, 2019

  Haluan saada kaiken (= perheen, uran ja vielä harrastuksetkin), mutta tarvitsen juuri nyt vauhdikkaan 2-vuotiaan ja oikkuilevan eskarilaisen talouteen juuri tämän kirjan tarjoamaa apua ja tukea. Mukana siis!

 • Suvi
  huhtikuu 16, 2019

  Mukana arvonnassa ??

 • Laura
  huhtikuu 16, 2019

  Kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta ja tarpeelliselta!

 • Heli
  huhtikuu 16, 2019

  Kiinnostava!

 • Milla
  huhtikuu 16, 2019

  Lukisin, vaikka en ehtisikään.

 • Annique
  huhtikuu 16, 2019

  Mukana tämän kaaoksen keskeltä ?

 • Minna T
  huhtikuu 17, 2019

  Joo hep oon mukana kirjaruletissa! ☺️

 • Anne
  huhtikuu 17, 2019

  Kiinnostaisi lukea, vaikka en varsinaisesti ruuhkavuosi-termiä tunnistakaan elämästäni.

 • Paula
  huhtikuu 17, 2019

  Jos arpa osuu kohdalle, niin ihan ensin pitää raivata aikaa opuksen lukemiselle ?

  • Valeäiti
   huhtikuu 20, 2019

   Onnea Paula, voitit! 🙂 Laitan sulle sähkpostia!

 • Iida
  huhtikuu 17, 2019

  Vinkkejä kyllä arkeen kiinnostaisi kuulla! Mukana arvonnassa ?

 • Irene
  huhtikuu 17, 2019

  Mukana!

 • Laura
  huhtikuu 17, 2019

  Kuvauksesi lauantaiaamusta kuulostaa kovin tutulta ja muutenkin hyvä kirjoitus! Kirja vaikuttaa ehdottomasti lukemisen arvoiselta, joten mukana arvonnassa (vaikka arpaonneni onkin surkea). Tulipahan hyvä syy kommentoida:)

 • Henna
  huhtikuu 17, 2019

  Kiinnostaa lukea. Jos oppis järjestämään itselleen hiukan enemmän omaa aikaa, joka nyt on aika kortilla..

 • SannaN
  huhtikuu 17, 2019

  Mukana arvonnassa! Juuri eilen kaverin kanssa kahvittelujen lomassa kuuntelin miten hän avautui perheensä ruuhkasta ja miten erityisesti perheen iskä tästä otti itselleen turhia kierroksia. Tämä kirja pitää heille viedä! 😀

 • Jiikoo
  huhtikuu 17, 2019

  Osui ja upposi just tän aamun mielentilaan. Mukana.

 • Riikka
  huhtikuu 17, 2019

  Arvontaan käsi ylös täältä!

 • Meiksi
  huhtikuu 17, 2019

  Olispa mielenkiintonen kirja luettavaksi! Tunnen ihan liian usein riittämättömyyttä, kun pitäis keretä oleen hyvä kaikessa; töissä, äitinä, vaimona, ystävänä, naapurina, siskona ja tyttärenä ja mitä näitä on. Lisäks pitäis urheilla ja lenkkeillä koiran kans, levätä ja syödä hyvin, huolehtia ihosta ja tukasta jajajaja… eli mukana arvonnassa 😀

 • HR
  huhtikuu 17, 2019

  Kiinnostaa, koska meidän perheen hullut vuodet on edessä: kaksi alle 3-vuotiasta lasta, minulla jatkuu opinnot vuoden päästä, mies reissutöissä ja ai niin, ostettiin juuri tontti, jolle pitäisi saada vielä talo pystyyn. Apua!

 • Rillinki
  huhtikuu 17, 2019

  Meillä ei ole (vielä, kenties, ehkä ei) edes lapsia, mutta pitkä työmatka, etätyömahdollisuukseton työ, koira ja remonttikoti luo jo ihan riittävästi ruuhkavuosifiilistä. Tämmöinen työkirja tulisi varmasti tarpeeseen! (Koska ilman esikehoitusta ei tietenkään ole aikaa alkaa pohtia millä kehällä mikäkin asia elämässä on.)

 • HennaH
  huhtikuu 17, 2019

  Sopisi tämä kirja luettavaksi kyllä. Hankin itse ellen arvonnassa voita!

 • Mervi
  huhtikuu 17, 2019

  Itsekkyys on taito mikä kaikkien äitien pitää oppia. Sitä pitäis opettaa neuvolassa! Jos äidillä menee hyvin, menee lapsillakin hyvin. Eli joku päätös mikä ensisilmäyksellä ei ole lapsille parasta, voi loppujen lopuksi sitä ollakin, jos äiti sen kautta voi paremmin.

  Ja kirjakin kuulostaa mielenkiintoiselta!

 • Noora
  huhtikuu 17, 2019

  Kiinnostaisi kovasti tämä kirja!

 • Noora / Villakoiria ja kissankarvaa
  huhtikuu 17, 2019

  Kuulostaa kiinnostavalta, mutta yksi asia on pakko todeta. Kuulostaa nimittäin hyvin samalta lopputuloksesta, johon inhoamassasi KonMarissa pyritään. Selitän miksi: molemmissa ajatus on se, että mietitään minkälaista elämää halutaan elää, ja sen jälkeen toteutetaan se askel askeleelta. KonMari keskittyy siihen, että pohditaan ympärillä olevia esineitä, ja niiden merkitystä itselle, eli aiheuttaako joku vaate vaikkapa negatiivisia tunteita omaa kroppaa kohtaan, tai nakuttaako takaraivossa koko ajan joku kaappiin sullottu tavarakasa, jota ei vieläkään ole tullut käytyä läpi. Tavaroiden karsiminen ei sinällään ole se juttu, että pyrittäisiin johonkin minimalismiin, vaan ajatus on se, että ne tavarat olisi niitä itselle just oikeita ja sitä omaa tavoite-elämäntyyliä tukevia. Kauhean monesti ajatellaan, että siinä vaan heitetään tavaraa veks, mutta ei tarvitse, jos on osannut ympäröidä itsensä just niillä mieluisilla tavaroilla. Ja saa kierrättää! Mä olen esimerkiksi huomannut, että haluaisin selkeän ja helposti siivottavaa kodin, mutta mulla on ihan turhaa kamaa säästössä, ja ne estää sen (ja siivoaminen vie ihan liikaa aikaa kaiken turhan roinan takia!). Lisäksi haluaisin käyttää enemmän aikaa liikuntaan ja käsitöiden jne. tekemiseen. Eli se miten mä elän ja miten haluaisin elää eivät vastaa vielä toisiaan. Eikös tässä ole sama ajatus taustalla?

 • Vaeltajatar
  huhtikuu 17, 2019

  Kiinnostaa! Taapero 11kk + eriryislapsi 7v + molempien vanhempien päivätyöt. Kyllä, ruuhkavuodet ovat tuttuja. Siis mukana!

 • Emma
  huhtikuu 17, 2019

  Mukana arvonnassa! ?

 • Jaana
  huhtikuu 17, 2019

  Hep, mukana arvonnassa!

 • Anne
  huhtikuu 17, 2019

  I love it!

 • Eveliina K-H
  huhtikuu 17, 2019

  Kirja kuulostaa simppeliltä, asiapitoiselta oppaalta jolle kyllä käyttöä löytyisi. Olen mukana arvonnassa 🙂

 • Heispi
  huhtikuu 17, 2019

  Tää tulis tarpeeseen ?

 • Johanna
  huhtikuu 17, 2019

  Todellakin mukana. Lapset 2.5v,7v,12v ja mieslapsi jota äitinsä ei ole pistänyt kotitöihin. Miten tästä suosta selvitään?

 • Leni
  huhtikuu 17, 2019

  Tämä kuulostaa sellaiselta kirjalta minkä jokaisen soisi lukevan. Ehkä ne ruuhkavuodet voisi olla myös inan helpompia?

 • Jonna K
  huhtikuu 17, 2019

  Mukana!

 • Maija
  huhtikuu 17, 2019

  Kirja vaikuttaa kiinnostavalta, vois tulla tarpeeseen!

 • Maria
  huhtikuu 17, 2019

  Tuo kirja ois niin mulle luotu!

 • Sk
  huhtikuu 17, 2019

  Haluaisin voittaa tän kirjan vaikkei mulla ole edes nuita muita mainittuja. Ruuhkavuodet on.

 • Merks
  huhtikuu 17, 2019

  Tätä toivon!

 • Laura
  huhtikuu 18, 2019

  Elämänhallintaoppaita kohtaan on ”aina” sellainen viha-rakkaus-suhde. Ensin niitä ylimielisesti karttaa, miten kukaan nyt enää mitään uutta hallintaopusta voisi/viitsisi kirjoittaa, kun aina kaikkien edellistenkin kohdalla on todettu, että ei ne sitten auttanutkaan. Mutta sitten kun jonkun sellaisen avaa ja anta itsensä siihen eläytyä, niin huomaa vain hehkuttavansa sitä.
  Eli mukana arvonnassa 😉
  Laura

 • Katja
  huhtikuu 18, 2019

  Tämä! Arki tuntuu olevan yhtä selviytymistä. Mukana siis arvonnassa!

 • Katri
  huhtikuu 18, 2019

  Mun tulee helposti valuttua tilaan, jossa vaan valitan etten voi tehdä mitään kivaa koska pitää hoitaa lapset, tehdä töitä, puoliso tekee asiat väärin, anoppi tulee kylään, roskatkin pitäis viedä mutta niitä tulee aina lisää, joten miksi edes vaivautua…
  Oman hallinnantunteen palauttaminen olisi paikallaan! Tajuan toki, että itse olen oman elämäni kapteeni ja nämä lapset, puolison, työt ja kodin valinnut ja omasta onnestani vastuussa. Mutta tämän saman asian tunteminen on kadoksissa. Josko tästä kirjasta olisi apua! Mukana arvonnassa.

 • RiikkaPe
  huhtikuu 18, 2019

  Mukana!

 • Miina
  huhtikuu 18, 2019

  Mukana arvonnassa! 🙂

 • Salla
  huhtikuu 18, 2019

  Juuri luin lehdestä jutun tästä kirjasta ja jo siitä jutusta sain paljon. Kirjasta varmasti vielä enemmän.

 • Kaisa
  huhtikuu 18, 2019

  Mukana ?

 • Riina
  huhtikuu 18, 2019

  Mukana ollaan 🙂

 • anna s.
  huhtikuu 19, 2019

  Mukana! Sopisi omaan elämäntilanteeseen 🙂

 • Veera
  huhtikuu 19, 2019

  Kirja tulisi tarpeeseen. Vielä kun ehtisi lukea sen ?

 • Sanna Hildén
  huhtikuu 19, 2019

  No kylläpä tuntui niin tutuilta arjen kuvaukset etenkin tuo lauantaihin/viikonloppuun ladatut odotukset. Olis varmasti tutustumisen arvoinen opus.

 • Hattis
  huhtikuu 19, 2019

  Tuo lauantain aamuturhautuminen on liian tuttua! Tarvitsen tämän.

 • Aino P.
  huhtikuu 19, 2019

  Se, kun mietit (taas) koko lauantain, että mitähän tekis ja illalla oot saanut aikaiseksi vain kaks koneellista pestyä pyykkiä. Tai kun suunnittelee kivaa tekemistä lasten kanssa, mutta ne lapset itse ei suostu ehdotuksiin. Nimim. Pyörälenkki tyssäsi tänään ekaan kohdalle sattuneeseen kiipeily telineeseen, josta poistuttiin tunti myöhemmin huudon ja vastaan taistelun kanssa takas kotia. Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta, oon kirjaston lainausjonossa jo, jos ei nyt tärppää!

 • Suvi
  huhtikuu 19, 2019

  Voi että! Nyt on pakko kokeilla onnea, koska ei kotihoidontuki repeä kevätvaatteiden ja refluksivauvan hankintojen kanssa vielä samassa kuussa kirjaostoksiin. Tulisi tarpeeseen tässä vauvavuosi + ruuhkavuodet + opiskelupaikan haku + politiikka + arjen pyöritys yksin 30 viikkoa vuodessa 😀

 • Taina
  huhtikuu 19, 2019

  Sopisi omiinkin ruuhkavuosiin, joissa välillä tuntuu, ettei viitsi hoidettavia asioita edes listata ylös, kun ei niitä kuitenkaan ehdi hoitaa. Toisaalta tiedostan, että päiviini mahtuu myös monta erilaista aikasyöppöä, joten parannettavaa varmasti olisi paljonkin.