Kun keinot loppuu, laske rimaa.

Laskin jokin aika sitten, että Kakkosen hampaat on pesty ainakin 3285 kertaa. Näppituntumalta sanoisin, että näistä noin seitsemän on mennyt ilman tappelua ja vääntämistä.

Kakkosella on lievästi sanottuna luja tahto. Oma tahtonihan taipuu pehmeästi kuin muovailuvaha, mutta ei mennä nyt siihen.

Tahtojen taisto ollaan käyty kaikkien perustoimintojen osalta läpi, poikkeuksena ruokailu josta herra nautiskelija ei ole oikein koskaan halunnut kieltäytyä. Mutta esimerkiksi vessassa käymisestä voi ihan hyvin väittää vastaan! Riittävän kekseliäälle ja lujatahtoiselle miehelle on turha sanoa, että pissalla olisi syytä käydä, sillä:

”Mä kävin jo eilen.”

Aivan niin.

Asiat tehdään joko niin että hän haluaa ne tehdä, tai niin että me onnistumme manifestoimaan jonkun aivan jäätävän iloisen yllykkeen ja hassuttelun niiden ympärille. Pukeutumisen aikana on nähty mm. klassinen Kuka pukee ekana -skaba, ehditkö laitta housut ennen kuin lasken kymmeneen? ja jopa pukeutumislaulut, -robotit (Insinööri on vielä luovempi kuin minä) ja -räpit.

Mikään näistä keinoista ei ole erityisen aikatehokas ja siten arkeen sopiva.

Monta asiaa ollaan saatu vuosien aikana vähän helpommaksi, mutta yksi vahva tahdon saareke meillä edelleen esiintyy. Pukeutuminen.

Tyyppi ei pue itse. Koskaan.

Tämähän oli nähtävissä jo kauan sitten, kun yritykset pukeutumiselle menivät joko niin että Ykkönen lopulta teki homman hänen puolestaan tai hän teki homman itse mutta otti tehtävään sen vaatiman ajan (kolme tuntia).

Tässä viiden ja puolen vuoden kohdalla alkaa vähän rasittaa. Turhauttaa ja hävettää oma surkeus vanhempana. Miten en voi saada tyyppiä oppimaan tätä? Hän puhuu jo itsekin tästä, ihmetellen miksette voi vaan palvella minua.

Anna mun kaikki kestää.

Nämä vaatteet meni ennätysajassa päälle, koska luvassa oli kalastamista.

Yleensä tämä kulminoituu kiireeseen, hermojen menettämiseen ja tappeluun. Taas viime viikolla löysin itseni huutamasta ääni käheänä ja lopulta palvelin riuhtaisemalla yöppärin liian nopeasti pois päältä. Tuli itkut, tuli halit, tuli morkkis, vaikka anteeksi sainkin.

En halua enkä jaksa tapella ihanan poikani kanssa näin typerästä aiheesta, mutta välillä tuntuu että kaikki keinot on käytetty.

On kannustettu ja keskitytty kehumaan haluttua käytöstä eikä torumaan väärää; on tehty tarrataulut (”en mä halua tarroja, enkä palkintoa”); on palasteltu vaiheet, tehty vaatejono, annettu aikaa; on puhuttu nätisti, kerrottu miksi näin pitää tehdä, huudettu rumasti; on palveltu, on odotettu kunnes homma tehdään.

On turhauduttu, väsytty ja luovutettu.

Jos jotain lohtua pitää tilanteesta ottaa, niin ei tämä ihan täysin vain meidän haasteemme ole. Myös päiväkodeissa on todettu, että Kakkonen ottaa nämä pukeutumiset keskimääräistä hitaammin, eikä sielläkään ole varsinaisesti uusia keinoja löydetty.

Auttaisiko OOTDt?

Arvaatteko, miten olen ratkaissut tämän asian kiireisimpinä aamuina?

Olen laittanut lapsen nukkumaan valmiiksi päivävaatteissaan. Tai laittanut sen tarhaan yöppäreissä.

Tekisi mieli sanoa, etten ole tästä ratkaisusta kovin ylpeä, mutta oikeastaan olen. Näin hommat sujuu eikä ketään kiukuta (muuta kuin iltatoimissa, mutta ei mennä nyt siihenkin).

Vanhemmuudessa tärkeintä on lopulta terveet tyypit ja hyvä boogie, ei yö- ja päivävaatteiden ero. Jos se tällä sujuu niin hienoa.

Rima moi, olen täällä alhaalla. Tervetuloa mukaan!

44 Kommentit

 • Elisa

  Siis aivan loistava! Niin täydellisen yksinkertaista! 😀 Kuten parhaat ideat aina… 😀 😀 Siis aina pitää mennä siitä, mistä aita on matalin ja elämä helpoin. Arki on ihan riittävän raastavaa ilman turhaa vääntöä turhista asioista. Pick your battles.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   no Kyllä! Toi pick your battles jos jokin on ollut meidän perheen kantava teema since 2010 😀

  • Mervi

   Kiitos muistutuksesta, pick your battles on paras neuvo!

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Toimii myös aikuisten kanssa 😉

 • Elisa

  Voi meillä on ihan samanlainen 5v ukkeli. Sun ratkaisu on loistava. Mullakin on rima todella matalalla, mä olen ratkaissut asian niin että mä vaan puen hänet aamulla, Koska siihen menee 5 minuuttia ja me ollaan molemmat hyvällä tuulella ja ehditään ja päivä ei ala valtataistelulla ja negatiivisilla jutuilla. Hänen kanssa saa päivän aikana vääntää kanssa hyvin moninaisista tärkeämmistä asioista ihan riittämiin. Enkä mäkään oikein tiiä miks nää vaatehommat tuntui niin tärkeiltä, kyllähän se osaa pukea ja päiväkodissa pukee itsensä, omaan hyvin verkkaiseen tahtiinsa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Niin, kai se johtuu jostain sisäisestä häpeästä että ”kaikkien muiden lapset pukee jo itse”. Eipä taida kuitenkaan 🙂 Ihana kuulla että hengenheimolaisia löytyy!

 • Hilma84

  Tämä saattaa kuulostaa julmalta mutta auttaisko se, että kersan antaisi joskus mennä ilman vaatteita pihalle? Luin jostain tällaisen vinkin, että lapsi saattaisi jopa tajuta että siellä ulkona on aika paljon kivempi kun päällä on ulkoiluvaatteet. Etenkin talvella voi tulla äkkiäkin halu pukeutua..

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ei kun hän ei lähde sitten ovestakaan ulos. Julma keino joka joskus toimii on lähtemisestä uhkailu. Tiedäthän: no jää sä sit tänne, mä lähden. Luulen että annan ajan vaan hoitaa tehtävänsä ja annan tämän olla näin. Minä puen ja sillä selvä, olkoot se meidän perheen tapa kunnes…se muuttaa pois kotoa 😀

  • Ande

   Ei muuten auta, on kokeiltu! Pyöräiltiin aikamoinen matka ennen kuin äidille tuli aivan jäätävä morkkis ja pakotin ulkovaatteet päälle.

   Mun miestä kuulemma palveltiin vielä koulussakin, ihan hyvin tuo osaa nykyään pukea itse itsensä joten en tekisi tästä liian isoa taistelua vaan taipuisin. Vaikka se tekisikin kipeää.

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Palvelukulttuuri taitaa vain toisissa olla luontainen taipumus ?

 • Saana

  Mä jo ajattelin, et tota alan käyttää meidän neljäveen kanssa. Sit muistin, että eihän se suostu nukkuun ku alasti…. Jatkan siis pukemista aamuisinn.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Haha, paha ?

 • Katjushka

  Toi ”Kävin jo eilen” on niin tuttu. Meillä nykyisin 6v tyttö sanoi joskus pienempänä ehkä vähän vahingossa että ”kävin just viime viikolla” (vessassa), ja koska kaikista se oli niin hauskaa niin yleensä nykyään vastaa aina noin jos pyydän menemään vaikka iltapissalle. Onneksi menee silti vessaan tuon lauseen jälkeen 😀
  Meillä tämä sama 6v eskari osaa myös itse pukea aivan mainiosti, mutta varsinkin aikaisina aamuina (kun ei kummallakaan vanhemmalla ole iltavuoro) niin äidin on PAKKO olla auttamassa pukemaan, huoh…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Odotan innolla lukiota, kuinka käy näiden kanssa? 🙂

 • Mervi

  Tää on just tätä Valeäidin parasta vertaistukea! Että kiitos.

  En osaa muuta sanoa, kuin että ei se kasvatuksesta johdu. Kaksosista yksi pukee ihan hyvin, toinen on mahdoton haaveilija, joka antaa palvella itseään. Olen myöskin valmis lähettämään lapst tarvittaessa eskariin yökkäreissä (eskari alkaa meillä 4.5/5-vuotiaana). Vielä ei ole tarvinnut 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ah, ihana kuulla! Mikä mahtava vertailukohde tämä suuri kaksostesti 😀

 • TuuliaK

  Täältäkin kiitos vertaistuesta! Meidän 5v kyllä pukee kotona itse jos sisäinen motivaatio on kohdallaan (eli jotain huippukivaa tiedossa), mutta jos ei niin … ei. Eli ei todellakaan ole ulkoa ohjautuvaa tyyppiä, ja melkoisen voimakastahtoinen haaveilija. Samoin tarhassa saattaa haaveilla kunnes myös ne 3-vuotiaat on jo itse pukeneet valmiiksi, ja kun koko ryhmä on jo lähtenyt seuraavaan tilaan tms niin hups, minuutissa vaatteet päälle ja perään. Tätä on käyty tarhan henkilökunnankin kanssa läpi, eikä heilläkään mitään taikatemppua ollut tarjota 😀 mutta onneksi ovat ymmärtäväisiä erilaisia persoonallisuuksia kohtaan.

  Meillä parhaiten toimii tuon sisäisen motivaation herättely (tai siis se on ainoa mikä yhtään toimii..), esimerkiksi: ”yllätetäänkö huoneesta-juuri-lähtenyt-vanhempi sillä miten nopeasti sä osaat pukea?” Toki sitten tulee raivarit jos toinen vanhempi tulee liian nopeasti takaisin eikä yllättäminen onnistu :’D mutta koska vauhti on yleensä niin hyvä näissä tilanteissa niin toinen vanhempi mielellään vähän viivyttelee oven takana kunnes ”nyt saa tulla!” kuuluu.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ei oo totta tämä on ihan suora kuvaus meidän kotoa ??? tyyppivika siis, mihin saa reklamoida?

 • Heidi Pii

  Siis vau, todella luovaa! Mä pidän itseäni aika kekseliäänä riman alittajana (sanon tämän siis ylpeydellä), mutta tätä en ole/olisi keksinyt! ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos! Olen itsekin tästä ihan suht ylpeä! 😀 Muita kovia: aamiainen autossa / bussissa, hampaiden pesu silloin tällöin purkan voimin ja ruoan virkaa toimittaa joskus croissant. Elämä on helpotuksia täynnä kun sillä tavalla katsoo!

 • anna-liisa

  Hyvä teksti! Piti heti luettuani kommentoida, mutta en sitten osannut pukea sanoiksi ajatuksiani.
  Tänään linkkasin tämän tekstisi ikään kuin vertaistueksi esikoiselleni, joka tuskailee parhaillaan, kun just koht 2v. (toistaiseksi) nuorimmainen (kolmas syntyy ihan just) on alkanut hyvin alkaneen kuivaksi opettelun tässä vaiheessa kastelemaan ja kuulemma tuntuu, että tekee sen osin tahallaan/piruuksissaan.
  Arvaa mitä tyttäreni vastas?
  ”Valeäidin oon lukenut. Ainut, mitä enää seuraan”
  ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   ??? ihana!! Kerro tyttärellesi terveisiä että lähetän täältä hirmuisesti tsemppiä 🙂 kiitos kummallekin!

 • Kape

  Meillä neljä vee osaa pukea (osannut jo kauan) mutta viihtyy parhaiten ilman vaatteita. En ole aloittanut tappelua tästä, vaan neiti menee päiväkotiin milloin mitenkin ja vien kasan vaatteita perässä. Hahhaa, rimaa ei ole edes näkynyt täällä päin 😀

  Olen myös päättänyt, että jos muilla ihmisillä on vaikeuksia neljävuotiaan naturistin kanssa niin ne ovat niiden vaikeuksia. Kyllä se varmaan joskus sitten pukeutuu… ehkä.

  Tsemppiä!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Neljävuotiaat naturistit best!!

 • Kikris

  Ai että miten lohdullista ja toisaalta kamalaa, koska tää vaihe ei taidakaan mennä ohi niin pian kuin ajattelin, vasta noin 1500 hammaspesua takana… päivävaatteissa on nukuttu jo pitkään…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No mut sit kun laskee riman vaan ihan reilusti alas niin hyvin menee! ?

 • Jääräpään mutsi

  Huoh, ihan just kuin meidän neljä vee. Voimakastahtoinen haahuilija. _ikinä_ ei ole laittanut yhden yhtä vaatetta vapaaehtoisesti ja omatoimisesti päälle, ainakaan kotona. Sitten kuulee juttuja, lapsista jotka vaihtavat itsenäisesti monta kertaa päivässä vaatekerran…

  Meillä ykkösen ja kakkosen ikäero 3 v ja 2 kk, monet ihasteli et onpa hyvä ikäero kun isompi jo pukee itse, eikä oo enää vaipoissa. Myöntelin vaan hiljakseen, että niin,onhan se.. Esikoinen siis suostui potalle vasta vajaa neljä veenä, osasi kyllä olla ilman vaippaa ja pidättää vaikka 7 tuntia, mutta ei vaan jumaliste suostunut pissimään pottaan eikä pönttöön, ei kotona eikä hoidossa. Voi luoja sitä turhautumisen ja epäonnistuneen vanhemman tunnetta, mikä mun sisällä hetkittäin kyti. Jotenkin hävetti, että miten en saa opetettua potalle, laiska vanhempi jne. Ja oltiin yritetty vaikka mitä. Pitkällisten neuvottelujen, pehmittelyn ja lahjonnan avulla homma lähti sitten lopulta sujumaan kertaheitolla, kun lapsi oli siihen itse valmis. Mut edelleen vaan käskemällä menee vessaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ah, niin tuttua! Pitäis vaan osata olla vertaamatta muihin. Elämä olis silloin ihan super paljon helpompaa.

 • Neljävee

  Meidän neljävee ei ole edes erityisen voimakastahtoinen, mutta ikinä sillä ei ole vessahätä, ikinä ei nukuta ja vaatteita ei todellakaan itse pueta. Se hyvä puoli tässä on, että lasten vaatekaappi ei ole ikinä sekaisin, kuin kukaan muu ei sieltä käy koskaan hakemassa mitään. 🙂 Minä puen lapsen suosiolla aamuisin, päästään mukavasti vartissa ovesta uloa aamuisin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Siis näitä on niin ihana kuulla, vertaistukea! Lisää, lisää! 🙂

 • Pauliina

  Meillä pojat 6&8v. menneet jo vuosia nukkumaan päivävaatteissa (yleensä rennot kollarit&t-paidat) ja niitä vaihdetaan kun tarvis on. Eivät oo koskaan olleet kovia hikoilemaan tms. miksi olisi pakko vaihtaa ne yövaatteet.
  En oo koskaan oikein ymmärtänyt sitä pointtia miksi varta vasten vääntää päälle ne yövaatteet ja aamulla sitten yleensä kiireessä vetää ne pois, näin toimii hyvin 🙂
  Sama juttu mielestäni kuin puuro – eihän siitäkään nyt tykkää kaikki pienet lapset saati äidit, meillä on syöty yleensä mieluummin normi aamupalaa, leipää, muroja jne kuin sitä tylsää puuroa ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Me luovuttiin kans puurosta aaaaaaikoja sitten! Ihme propagandaa.

 • alina

  Tätä odotellessa. Mä oon vielä elätellyt toiveita et meidän 2.5-vuotias haaveilija omapää joskus oppis itse pukemaan tai tekemään jotain pyydettäessä. Ehkä luovun toivosta vaan jo nyt. Muiden kaks vuotiaiden äidit tuskailevat minä itse-lastensa kanssa, meillä poika ottaisi kaiken palveluna syöttämisestä pukemiseen, puhumattakaan potalla käymisestä. Puoltoistavuotinen kuopus taas haluaa syödä itse ja reippaana miehenä tuo itse ulkovaatteensa ja toimii muutenkin niin kun pyydetään. 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   teillä on kuitenkin vielä hyvät 2,3 vuotta edessä ennen kuin tarvitsee oikeasti miettiä pitäisikö sen tehdä itsekin jotain 😀 Kyllä se siitä!

 • Rouva Tiainen

  Oi oi tää vaan on niin parasta. Kuusi vuotta taisteltu milloin mistäkin. Aidat on alhaalla ja on lahjottu, kiristetty ja uhkailtu. Joskus auttaa joskus ei. Toisinaan niillä pikkutyypeillä vaan on joku muu pahaolo, miks sit ei voikkaan pukee.. Tiedättehän sen vaatekaappisyndrooman ”ei mitään päälle pantavaa”? No, näillä on varmaan se. p.s. kesällä viikko mökillä naturistin kanssa ja oli muuten taivuttelu että sai taas vaattteet päälle. Ritu

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Naturistit best! Kyllä ne ehkä sinne lukioon sitten jotain pukee päälleen 😀

 • Elina

  Ah, miten ihanaa luettavaa tää teksti oli, olo keveni kertaheitolla!! Mun oma neljävuotias ei olekaan ainut jäärä laatuaan <3. Rima tosiaan on parissa vuodessa kaivettu jo multaan saakka välillä. Käänteispsykologiakin toimii vain ääriharvoin. Aiemmin ajattelin että lahjontaan en sorru, mutta hahhah, nykyään toivon että se edes tehoaisi välillä. Noh, ylpeänä äitinä tietenkin uskottelen itselleni että tämä itsepintaisuus kääntyy vielä vankkumattomaksi vahvuudeksi myöhemmässä elämässä :D.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ja hei vasta neljävuotias! Sulla on vielä paljon aikaa ennen kuin tarvitsee vähän miettiä että pitäiskö tän mennä jo helpommin ?

 • Kolmen äiti

  Teidän pitää muuttaa maahan, jossa on a) kuuma ja b) koulupuvut. Jopa meidän yleensä palveltava 4 v saa päälleen hameen ja t-paidan. Sukkien kanssa tekeekin välillä jo tiukkaa, mut sit voi laittaa sandaalit. Ulkovaatteita ei tarvita koskaan, pitkähihaistakin vain, jos sisätiloissa on ilmastointi liian kylmällä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Eikä älä nyt, talvi on just tulossa! ??

   • Kolmen äiti

    Aivan kauhulla mietin, miten tyyppi isompana Suomeen palatessa tulee saamaan talvivaatteita päälleen… Puhumattakaan siitä, ettei ole ikinä luistellut, hiihtänyt tai vaikkapa liikkunut missään kaduilla yksin (koska turvallisuus). Voi siinä mennä useampi sormi suuhun, jos pitää selviytyä koulumatkasta itsenäisesti.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Tai sit se on tosi fiiliksissä! 🙂

 • kahdenäitee

  Mietin kyllä jo esikoisen ollessa vauva, että miksi ihmeessä se yöpuku pitää vauvalle pukea. Kun päivällä se vauva nukkuu sängyssään päiväunia ihan hyvin niissä päivävaatteissakin. Ja pihalla vaunuissa…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No niinpä! Ei voi ymmärtää 🙂

Tämän viestin kommentit on suljettu.