Miksi teillä on telkkari lattialla ja muita olohuoneen sisustusdilemmoja

Aina kun vilautan stoorissa olohuonetta, saan vähintään yhden kerran tämän kysymyksen: “miksi teillä on telkkari lattialla?”. Nolo vastaus on: emme ole saaneet olkkaria vielä sisustettua ja TV-tasoa hankittua. Sisustuksen osalta ollaan edelleen ikään kuin muuton jälkeisessä tilassa.

Ruokapöydän saimme sentään uusittua melkein heti (vain neljä kuukautta!) muuton jälkeen, ja se onkin ollut aivan mainio hankinta.

Uusi matto saatiin melkein ostettua viime kesän pesimisvimmassa juuri ennen Kolmosta. Löysimme aivan upean vintagematon hohtavan pinkissä kreisivärissä ja maltillisemman harmaan villamaton. Sitten tulin ajatelleeksi että meille on tosiaan juuri tulossa vauva, eikä ehkä oikea hetki panostaa tonnikaupalla rahaa johonkin, josta ei edes ole ihan ihan varma.

Niinpä tässä komeilee 2008 ostettu karvamatto josta sanoin muuttaessa että tämä ei sitten saa enää koskaan olla meillä missään lattialla. Oh well.

Sen sijaan ostin kerran aivan hetken mielijohteesta tuon kukkalaatikon ja kukkia Plantagenista ja se onkin osoittautunut parhaaksi sisustusteokseni täällä. Pieni apupöytä niiden vieressä on sekin Vepsäläisen outletista hetken mielijohteesta ostetttu – se taitaa olla meidän ainoa tapa sisustaa. Myös Insinöörin Fidasta bongaama (ja teidän vinkeillä puhtaaksi putsattu!) lasipullo on ollut aivan ihana, vaikka vastustelin että mihin se muka laitetaan.

Vanha lehtiteline ja kello toimii tuolla hyvin, vaikka niitäkin aluksi kipuilin (sen sijaan niiden alla majaileva sekalainen joukko vanhaa kamaa saisi jo uudistua). Samoin jo vanhaan asuntoon tätä taloa varten ajateltu Hakolan sohva on nyt sitten tuohon jumahtanut, vaikka ensin ajattelin sen olevan vähän turhan pieni. Kaunis ja hyvälaatuinen se on edelleen, joten tällä mennään.

Entäs sitten se telkkari? No, helpolla olisi päässyt jos oltaisiin vaan ostettu se jo kerran löydetty 300€ maksava TV-taso. Se oli hieno ja täydellisesti tohon tilaan sopiva.

Valitettavasti helppo ei kuvaa tapaani tehdä sisustuspäätöksiä ja tämä tapaus on ihan erityislaatuisen vaikea. Katsokaas kun televisio avaa matopurkin nimeltä koko keskikerroksen sisustus. Olemme miettineet todella paljon kuinka tämä tila tulisi sisustaa.

Tilahan on tosi iso, ihanan tilava, mutta toisaalta vähän hassu. Yhdellä sivulla on pelkkää ikkunaa, toisella ovi terassille, kolmannella kulku sinne ovelle + hylly ja neljäs hätyyttelee jo ruokatilaa. Meillä on myös valmius takkaan tuossa kirjahyllyn kohdalla (valkoinen seinämä on myös hormi) tai sitten terassin oven vieressä.

Haaveissa olisi (sisustettu olohuone ja) enemmän sohvatilaa. Siis kysymys kuuluu: ostaako iso kulmasohva vai kaksi erillistä; mahtuvatko ne tuohon ylipäänsä ja miten päin? Tuleeko televisio nurkkaan, keskelle kerrosta tilaa jakamaan vai heijastetaanko se valkokankaalle tuossa nykyisessä kohdassaan? Näihin kaikkiin on valmius. Sohva on ollut jossain kohtaa toisinkin päin ja sekin oli kiva!

Telkkari voisi myös olla muualla mutta kyllä se toistaiseksi on tässä kätevin. Takana oleva työhuone on sohvatilaksi juuri liian nafti, alakerta tuntuisi vähän hoopolta. Ja jos tässä ei olisi telkkaria, tämä olisi vain showroom, ihmeellinen kestitystila eli lähinnä katseita varten. Tässä me kuitenkin tosi paljon perheenä ollaan, joskus myös telkkarin kanssa.

Tämä sama sisustusdilemma on ollut ratkomatta jo ihan talon suunnittelupöydältä asti. Odotan hyviä oivalluksia saapuvan ihan päivänä minä hyvänsä!

Samanlainen pähkinä on keittiön niemekkeen “sähköseinä”. Se on käytännöllinen ja tärkeä mutta ruma kuin fan. Mitä sen eteen voisi laittaa? Joku laatikko, johon johdot piilotetaan vai valtava huonekasvi niin kuin juuri bongasin Musta ovi:n instagramista?

Tätä kirjoittaessani Insinööri soitti Facetime-puhelun Plantagenista. Ja niin meillä on nyt tämä täällä:

Rakastan tota kasvia jo nyt vaikka se ei ole vielä edes istutettu (eikä melkein kuollut) – vaikka eihän se sitä alkuperäistä ongelmaan ratkaissut.

Niin ja sitten meidän olkkarissa on nykyään myös tämä sisustusesine, sitäkin rakastan vaikka sekään ei todellakaan mitään sisustusongelmia ratko:

Koska en jaksa ratkoa näitä ongelmia, annan silmäni tottua. Ja niin vain meillä on telkkari lattialla varmaan vielä vuoden päästä.

Ps. tämän tekstin kirjoitin sillä kamalalla matolla istuen. Että kuka tässä mitään sohvatilaa kaipaa kun on lattia.

24 Kommentit

 • Sus

  Toi „sähköseinä“ ei ehkä ole kaunis, mutta kuinka sitä muka käytetään jos siinä on jotain edessä?? Funktuonalismia sanon… Ehkä voit hankkia kauniimmat pistorasiat?

  Sohvaa ei kannata vaihtaa vaan hanki kaksi suurta nojatuolia tai yksi loveseat tai ”divaani” siihen viereen tai vastapäätä. Ne valtaisat kulmasohvat alkaa olla vähän ohi ja niiden järjestystä ei voi myöhemmin muuttaa.

  Telkkari on hankala… laittaisin sellaisen käännettävän pidikkeen tai ”käden” nokkaan joka ruuvataan seinään kiinni. Siitä sitä voi käännellä.

  Ja hanki isompi matto kun aika tulee… Tuo näyttää liian pieneltä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Siis matto todella menossa vaihtoon niin kuin kirjoitin, tilalle olen katsonut noin tuplasti tämän kokoista ? käännettävä telkkari tosiaan ollut kans joskus ajatuksissa! Nojatuoleja en ehkä halua kun kaivataan sellaista koko perheen löhötilaa, hmm…

 • KM

  Jaan tuskasi sisustusongelmien ratkomisessa. Jo muuttaessamme nykyiseen kotiimme 2015, oli selvää että eteiseen laitetaan ulkovaatteille lisää säilytyskapasiteettia, kunhan vaunuista vaan päästään eroon (paikka oli juuri täydellinen vaunuille, eivät olleet tiellä yhtään). Vaunuthan katosi siitä jo 2017, mutta eteinen odottaa edelleen inspiraatiota. Nyt se nurkka on kaunis päivittäinen kasa futispalloja, kenkiä, reppuja yms. silmää miellyttävää…

  Tv-tasosta tulin vinkkaamaan https://artome.fi/cinema-2/. Meillä on tuo täysvalkoisena ja tammijaloilla. Menimme liikkeeseen aivan muuta tv-tasoa ostamaan, mutta ovela (mies)myyjä esitteli mun miehelle tämän tason, ja sit ei muu enää käynytkään 😀 Hinta kirpaisi, mutta tyytyväisiä olemme olleet.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Aikamoinen toi TV-taso! Kajarit kyllä löytyy jo joten tämä ei ihan vielä ratkaise 🙂

 • Essi

  Liittyy löyhästi olohuoneen sisustukseen, mutta mistä tuo vikan kuvan vauvan matto on? Nimi vilahti instassa, mutta en painanut mieleen.

 • tii.

  On kyllä aika haastava ?
  Minä ehkä tekisin kevyen seinän kulkuaukkoon josta mennään työhuoneeseen ja sijoittaisin telkkarin sitä vasten. Tai sit valkokangas kirjahyllyn eteen. Jotenki telkkari ikkunan edessä ei sovi mun silmään.
  Siro kulmasohva ikkunaseinän nurkkaan olisi mun mielestä kivempi kuin kaksi erillistä 🙂 tai sit jos ette oo varmoja haluutteko kulmasohvan vai kaks erillistä niin niitähän on sellasiakin missä saa osat erilleen esim. Adean Band (?).
  Iso viherkasvi keittiön ja olkkarin rajoille vois olla kiva. Huonekumipuu on sitkeä ja helppohoitoinen jos sellaiset ominaisuudet on tarpeen ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tää seinä on yksi vaihtari, siihen on tehty valmius. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä, kiitos!

 • pilami

  Ilman pohjakuvaa vaikea hahmottaa koko tilaa mutta itse pyrkisin kääntämään sohvan ikkunaseinälle ja telkkarin sisäseinälle. Sisustussuunnittelijan käyttö voisi myös olla ihan pop. Usein ammattilaisilla on kyllä parempi kyky jakaa tila toimintoihin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Halutaan ehkä pitää kyllä sohva niin että siitä istuessaaan näkee ulos ikkunasta. Muuten toi olisi fiksuin!

 • Tuua.

  Tuli mieleen, että Salamatkustaja ja moni muu bloggaaja on kehunut Glowdian sisustuspalvelua. Olisko siitä teille apua?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo oon miettinyt että voisin sinne ottaa yhteyden jos ei ala omilla ajatuksilla ratketa!

 • Nimetön

  Johtohelvettiin ratkaisuna latauspiste? Joku siisti tai kaunis boksi, johon jatkari sisään, sinne kaikki laturit, joista näkyy ulos vain latausjohtojen päät. Paloturvallisuudenkin kannalta hyvä kun saa yhdellä nykäisyllä tai katkaisijan napautuksella virrat pois kaikilta latureilta.

  Meille hommasin keittiöön tällaisen ja olen tykännyt. Miehen yöpöydän vierestä lattialta löytyvää kaaosta se ei ole poistanut, mutta itse pärjään nykyään sillä, että laturi on keittiössä ja työpöydän luona.

  Tuollaiseen johtokaaokseen muuten vinkkinä, että kaupoista saa sellaisia tarralla kiinnitettäviä pidimleotä, johon voi noita johtojen päitä laittaa odottamaan kun ei ole käytössä. Itselläni on sellainen magneettilevy ja johtojen päihin kiinnitetyt pienet vastamagneetit. Toimii myös läppärin latausjohdolle. Ei enää tarvitse ryömiä pöydän alle!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos, hyviä vinkkejä!

 • Pire

  Tuohan kuulostaa ihan minun sisustusmetodilta! Ollaan asuttu yli 2v. Talossa ja edelleen lastenhuoneet odottaa hyllyjä seinille. Ja koko talo oikeastaa. Oikeaa tv tasoa olen kans etsinyt jo vuoden,samoin yöpöytää ja yövaloja makkariin. Tällä hetkellä luen otsalampun kajossa! Jokaista sisustus movea on mietittävä ainakin puoli vuotta! Oli kyseessä sitten keittiörempontti tai yksi naulakko eteisiin! Joku sanoisi laiskuutta,minä sanon viimeisen päälle harkittua!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haha, ollaan sielunsisaruksia tässä!

 • Sanna

  Hei! Laitappa tuohon pistorasioiden eteen joku kaunis (puinen) laatikko josta yksi seinä poistettu ja työnnät laatikon seinää vasten. Kun laatikolla on tarpeeksi korkeutta niin johdot/laturit ei näy sieltä mutta niitä on kuitenkin helppo käyttää. No selitinpä hassusti mutta ehkä jotain tolkkua saa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hyvä idea!

 • Maria

  Laittaisin kulmasohvan tilaan niin, että lyhyempi osa olisi jakamassa tilaa olohuoneeksi ja ruokailutilaksi (eli samaan tapaan kuin yhdessä kuvassa, jossa sohva toisin päin) ja pidempi osa siinä, missä nytkin sohva useimmissa kuvissa. Tv sinne kulmaan. Iso viherkasvi tosiaan jonnekin ikkunoiden eteen samaan välimaastoon. Matala sohvapöytä sohvan eteen. Nykyinen rahi löytää varmasti paikan esim. sohvaa vastapäätä ikkunan edestä, jolloin toimii lisäistuimena.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tää on ollu mun ajautksissa myös!

 • Anu

  Millä siis saa tuollaisen ison lasipullon puhtaaksi?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sisään konetiskiainetabletti ja vettä, anna liota vaikka vuorokausi. Sitten melkein kaikki vesi pois ja muutama desi raakaa riisiä sisään ja heiluttelemaan!

 • Anne

  Ihana tuo lattia! Mekin harkitsemme lehtikuusiparkettia uuteen taloomme, mutta ilmankosteus (tai oikeastaan sen puute) talvella yhdistettynä lattialämmitykseen mietityttävät. Onko teidän lattiaanne tullut halkeamia?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Moi, ei ole tullut puolessatoista vuodessa vielä vaikka meitäkin siitä varoiteltiin!

Tämän viestin kommentit on suljettu.