Mitä vauvalle päälle syksyksi? Meidän valinnat!

Kaupallinen yhteistyö: Polarn O. Pyret

Olen aika monessa asiassa jo ihan tosi kokenut vanhempi, mutta on yksi osa-alue joka näin vielä neljännenkin kohdalla saa sormen suuhun: mitä vauvalle päälle syksyllä?

Tai no, keväällä, talvella, you name it. Ulkovaatehommat on hankalia!

Kesän kääntyessä elokuulle kysyin nöyrästi apua teiltä seuraajiltani ja sainkin hyviä vastauksia. Vanhaa kunnon windfleeceä liputti tosi iso osa teistä mutta sitäkin enemmän ehdotettiin miettimistä: olennaisinta olisi ymmärtää mitä sen lapsen kanssa aikoo ulkona tehdä – ja mitä k.o. vauva osaa silloin.

Taitojen ja tekemisten lisäksi pitäisi myös osata ennustaa säätä, kylmää ja sateista vai ei ja milloin talvi alkaa. Aivan helppoa siis!

Mitä vauvalle päälle syksyllä? Tai isommallekaan?

Vaatetus vaihtelee minusta jo sen mukaan onko arjessa lapsia yksi vai enemmän (menetkö vauvan vai jonkun muun ehdoilla), käytkö joskus leikkipuistossa tai kannatko liinassa. Oletteko perheenä pitkiä metsäretkiä tekeviä (emme), käyttekö monta kertaa päivässä ulkona (emme), saako vaatteet nopeasti välissä kuivaksi (saa) ja mitä löytyy kotoa valmiina (ei mitään) tai muilta käytettynä (löytyisi varmasti paljonkin, mutta tässä esittelen yhteistyökumppanin uutuuksia).

Tietysti myös se vaikuttaa minkälaisia lämpöpusseja / vilttejä on käytössä, kuljetteko paljon autolla ja onko vauva itse kuuma- vai kylmäverinen.

Lähes kaikki tilanteet ratkaisee toki kerrospukeutuminen mutta olen huomannut olevani tosi laiska näissä asioissa. Haluan mieluummin pukea päälle yhden asian kuin kolme, niin itselleni kuin lapsille.

Leikki-ikäiselläkin pitää miettiä näitä tarpeita mutta siinä voin sanoa nyrkkisääntönä että housut ja takki on tosi hyvät silloin kun tiedossa on akuutisti puskapissatuksia kesken leikkipuistoilun ja muutenkin kun lapsi kasvaa pahimman könyämisiän ohi.

Haalari on aina lämmin ja hyvä ja lapsen kiva pukea itse päälle. Takki ja housut- kombossa on enemmän kerrostuksen variaation mahdollisuuksia ja juuri syksyllä ja keväällä niissä on helppo vaihdella sään mukaan lämpöä.

Tähän väliin kyllä ylistys PO.Pin korkeavyötäröisille housuille, ne ovat lämpimät ja yli vyötärön tulevina taatusti suojaavat kyykkäävääkin lasta. Vettäkin ne pitävät kurahousujen verran! Näitä suosin niin pitkään kun koot riittävät (kokoon 116) ja lapsi niihin suostuu. Alla viime kevään suostumisesta kuva:Kaikkien valittujen vaatteiden pitää luonnollisesti kestää kovaa kulutusta, pesua ja montaa eri käyttäjää. Tämä on jo itsestäänselvyys PO.Pin vaatteissa.

Mitä me valitsimme syksyksi päiväkotilaiselle ja vauvalle

Kolmoselle tulee täksi syksyksi uusi haalari ensisijaisesti päiväkotikäyttöön ja lisäksi viime kevään aivan superit ja hyvänä pysyneet takki + housut. Takin alle tai sijaan vaihdellen puetaan viime kevään windfleece, tai kevytuntuvatakki. Uusi kauniin vaaleanpunainen villahaalari lämmittää tarvittaessa enemmän. Alla olevissa kuvissa viime kevään vaatteet, jotka edelleen pelittää:

 Entä Nelonen sitten?

No minä laskeskelin että ajalla syys-joulukuu Nelonen on noin 7-10kk vanha eli tuskin vielä kävelee (lol) mutta liikkuu varmasti jo jonkin verran. Emme liiku hirveästi leikkipuistoissa (koska päätyökseen puistoileva henkilö tekee ne toimet varhaiskasvatuksen hellässä huomassa), mutta kaupungilla jonkin verran. Eniten vaunuilla, vähiten autolla.

Todennäköisesti haluan kyllä pystyä laskea vauvan joskus kostealla säällä maahan tai keinumaan, jonkin verran hän myös hyppää kantoliinaan kesken touhujen (jolloin vaatteita vähennetään ja niiden on hyvä olla mieluummin napakat kuin reilun löperöt).

Ensisijaisesti Nelonen on vaunuissaan nukkumista varten.

Nelonen matkustaa usein lämpöpussissa joka on jaloista tosi lämmin mutta päästä ja hartioista ei niinkään. Tarvitaan siis mahdollisesti myös jotain lämmintä takkia.

Nelonen käyttää nyt kokoa 74 sisävaatteissa, joskus 68 menisi vielä myös ja yleensä 80 on ihan liian iso.

Helmikuisen ulkovaatetus syksyyn

Tässäpä nämä, neljännen lapsen kohdalla tehdyt avustetut valintani Polarn O. Pyretin valikoimista syksyyn sekä alkutalveen. Näiden järkevyyden meidän käytössä näyttää vain aika:

  

  • Pehmeän lämmin ja hieman kosteuttakin kestävä (vesipilari 3000) teddyhaalari vaunu-uniin sekä kantoliinaan kylmemmillä säillä koossa 74
  • Unelmaisen pehmeä tuulta ja vettä hylkivä uusi softshell-haalari koossa 74, tämän kanssa todellakin kelpaa harjoitella liikkumista myös ulkona! Tästä harkitsin myös kokoa 80, se olisi ollut varmaan hyvä myös mutta 74 kanssa helpompi harjoitella vaikka konttaamista.
  • Pehmeä villahaalari välikerrokseksi ja toisaalta kantoliinailuun, tämä koossa 80 koska resorit pitää isommankin koon istuvana
  • Villabody ja -housut alimmaksi kerrokseksi koossa 74-80
  • Kevytuntsika koossa 80 – tätä uskon Nelosen käyttävän monen monta kuukautta, läpi vuoden melkein!
  • Trikoomyssy (korvilla, tietysti), koko 46. Ihanan joustavaa matskua ja erityiskiitos paksuista (mukavista) naruista
  • Villainen kypärämyssy, koko 44-46, villaiset tumput koossa 1 ja villasukat omasta takaa
  • Windfleecetossut – ja hanskat, koko 1 (vasta tulossa myyntiin)

Sadevaatteita ei erikseen tarvita – PO.P WeatherPRO on sadevaate

Seuraava jakaa mielipiteitä, tiedän. Mutta palaan laiskuuteeni ja siihen etten jaksa kauhean montaa kerrosta pukea. Niinpä kummallekaan ei taaskaan tule mitään erityisiä sadevermeitä (ellei päiväkodista erikseen todella painokkaasti vaadita, sitten haalin jostain käytettynä) sillä PO.Pin WeatherPRO-mallisto on jo täysin vedenkestävä.

Näytän teille tämän käytännössä jonain hyvänä lätäkköpäivänä Instagramin puolella!

Vielä pitää miettiä Kolmosen kengät mutta sitä en just nyt jaksa ja pysty vaan menen taas viime hetken paniikissa hakemaan jostain uuden koon ”jotkut”, saappaat sentään taitaa jo löytyä. Ja viime keväiset kengät menee vielä hetken, huh.

Nyt vain sitten toivon että tein viisaita valintoja ja pienet palleroni pysyvät suojassa ja tykkäävät uusista varusteistaan myös päällä! Ainakin Nelonen rakastaa (syödä) uuden piponsa naruja.