Nyt se tuli – Korona perheessä juuri ennen laskettua aikaa

Kaksi viikkoa sitten meillä oli tosi lähellä Koronan nappaaminen. Oli altistusta monelta suunnalta, Ykkösen paras kaveri esimerkiksi. Vältyttiin taas, kuin ihmeen kaupalla. Silloin sanoin useasti että no nyt olisi hyvä vielä kyllä saada tää, kun on vielä neljä viikkoa laskettuun aikaan. Kahden viikon päästä ei enää olisi niin hyvä ajoitus.

Sitten tauti hiipi mukaan small talkiini. Kun ihmiset kysyivät milloin on laskettu aika sanoin että kahden viikon päästä, nyt jännätään kumpi tulee ensin – vauva vai korona.

No, Korona tuli. Ei vielä mulle, mutta lapselle. Ajassa 12 päivää laskettuun aikaan.

Oltiin vähän arvattu toki että nyt napsahti. Lapsen luokalla oli tosi monta tapausta yhtäkkiä viikon aikana ja altistumisia tuli myös harrastuksista. Alkoi tuntua mahdottomalta ettei me sitä saataisi, testailtiin viikon ajan urakalla oireetonta tyyppiä. Ei mitään.

Sitten se alkoi valittaa pahaa oloa silloin tällöin. Aamuisin, iltapäivisin ja aika usein silloin kun olisi pitänyt tehdä jotain epämukavaa. En nyt avaa enempää hänen terveyshistoriaansa mutta sanotaanko näin että oireilut ja valitukset olivat hyvin tavallisia, sellaisia mitä meillä muutenkin on ihan viikoittain. Testailtiin kuitenkin entistä enemmän, varmuuden vuoksi.

Oireet olivat niin lieviä mutta kuitenkin jatkuvia että rehellisesti ajateltiin jo kyseessä olevan jotakin henkistä. Pahaa oloa koulussa muuten vain, joka purkautuisi pahana vointina myös kropassa? Keskiviikkona vein sen lopulta viralliseenkin testiin, varmuuden vuoksi. Ei mitään.

Lauantaina tein taas sille kotitestin, jotta uskalsin mennä itse sunnuntaina ristiäisiin. Ihan vain varmuuden vuoksi vaikka oireetonhan tuo on!

Sunnuntaina vein edelleen valittavan lapsen jo lääkäriin. Oli kyseessä sitten henkinen tila tai ei, eihän näin voi jatkua että lapsi on viikon huonovointinen. Lääkäri sanoi heti että nyt on liikkeellä tällaista outoa vatsatautia joka jatkuu pitkään mutta ei oikein edes oireile. Että oireiden mukaan vaan kouluun ja elämään!

Että ei kuitenkaan sitten ole Koronaa ollut näillä potilailla? kysyin. Ei, ihan vain vatsatautia. Tämä on hänen kymmenes tapaus tässä lähiviikkoina ja kollegoilla myös paljon.

Kolmonen oli oksentanut hyvin pienesti edellisen viikon ke yönä joten selitys tuntui loogiselta. Ehkä meillä sitten on joku super lievä, super outo vatsatauti.

Samalla kuitenkin mietin että tosi moni aikuinen on puhunut raskauspahoinvoinnista Koronan yhteydessä, ja lapsen kuvailema kuulosti jotenkin just siltä. Että etoo ja on vähän kehno olo mutta ei kuitenkaan tavallaan ”mitään” ja ruoka maistuu. Pientä päänsärkyäkin, mutta erilaista kuin mistä hän yleensä kärsii.

Tänä aamuna sama tyyppi tuli meidän huoneeseen 5.40 valittamaan että taas hän heräsi pahaan oloon, vatsakin sekoilee. Lähetin sen tylysti alakertaan sohvalle, jos vielä uni tulisi. Tullaan sitten avuksi jos tarvitsee. Ei tarvinnut, mutta ei tullut kyllä unikaan. Kahdeksan aikaan se keksi itse mitata kuumeen ja mittariin pärähti 38,6. Oho, nyt se vatsatauti sitten vasta oikeasti tuli vai?

Pari tuntia myöhemmin tosi pirteä lapsi yskäisi kahdesti, ekaa kertaa koko rupeaman aikana. Lääkärin diagnoosista viis, tehdään nyt vielä kerran tää kotitesti sitten, taitaa olla viides.

Toinen viiva alkoi hahmottua ennen kuin sain vartin ajastuksen päälle.

Päässä on tämän päivän aikana risteillyt aika lailla satatuhatta eri ajatusta. Jokainen liittyy siihen että minun pitäisi mennä synnyttämään lähiaikoina. Laskettuun aikaan on 12 päivää ja olen ajatellut ettei ehkä ihan sinne asti tällä kertaa päästä näillä tuntemuksilla.

Minähän pääsen synnyttämään vaikka olisin itse aktiivisesti taudissa, mutta Insinööri ei pääse mukaan jos on yhtään oireinen. Ja kenet saamme hoitamaan muita lapsia, jos meillä jyllää juuri silloin tauti? Meitä on tosi monta, onko mitään mahdollisuutta että joko tauti tulisi vain yhdelle (joka on jo päiväkausia täällä meitä tartuttanut ja ääääh niin monta muuta ympärilläänkin) tai että saataisiin se nyt äkkiä kaikki ja ehdittäisiin parantua ennen vauvaa?

Tunteita on myös ollut paljon tänään.

Morkkista siitä, ettemme ole eristäytyneet. Että olin edellisenä päivänä pienen kummityttöni ristiäisissä. Mutta kun kaikki testit oli negaa. Oireet…näkymättömät. Joita ehkä jopa vähän epäilimme – siitäkin tietty morkkis. Mutta kun lääkärikin sanoi että kyllä tämä on vatsatautia, miten me oltaisiin voitu tietää varmemmin?

Huolta siitä, mihin tauti lapsella kehittyy. Pysyisikö noin lievänä? Pliis? Tuleeko kahdelle muulle lievänä, vai oliko niillä jo?

Onnea siitä että olemme rokotettuja. Minä ja mies kolmesti, isot kerran. Olemme tehneet kaiken voitavamme.

Epävarmuutta siitä, voinko minä nyt mennä vaikkapa neuvolaan (saan, ihana terkkari ehti jo vastata). Epävarmuutta siitä, näkyykö noissa testeissä yhtään mitään, mistä me nyt tiedämme onko muilla vaikka kuinka kotitestit vielä puhtaita on?

Jännitystä siitä saanko minä sen. Jos saan, tulenko kovin kipeäksi, tuleeko verenohennuslääkkeet (tämä kyllä ehkä peloista pienin), tuleeko vakava versio kuitenkin todennäköisyyksistä huolimatta, joudunko eroon vauvasta.  Sairastanko vielä pienen vauvan kanssa kovasti, hengästyn vain olemisesta niin kuin moni muu tämän saanut ja kolmesti rokotettu? Tiedän että moni näistä on epätodennäköisiä pelkoja, mutta ei loppuraskaus ja poikkeusajat ihmisestä aina järkevää tee.

Ehkä isoin jännitys siitä, saanko Insinöörin mukaani synnytykseen vai en. En ole varma miten pärjäisin yksin, vaikka muka olen siihenkin henkisesti jo varautunut. En oikeasti ole.

Levollisuutta ja helpotusta. Nyt se on tullut, nyt ei tarvitse enää jännittää. Kyllä me jotenkin pärjätään, kyllä mä osaan synnyttää vaikka yksin. Pystyn synnyttämään vatsataudissakin, miksen sitten Koronassa. Osastolle en ole ikinä insinööriä saanutkaan, pärjään ihan hyvin ekat päivät yksin vauvan kanssa. Kaikki järjestyy.

Päivä kerrallaan, katsotaan miten tämä edistyy. Tälle emme voi mitään, nyt otetaan se mitä vastaan tulee.

Yhtä tunnetta en itsestäni löydä – häpeää.

EDIT: ja kaksi päivää myöhemmin korona on jo melkein meillä kaikilla. Myös minulla. Voinnit on ok, mutta kipeitä. Insinööri vielä terveenä, toivotaan ettei saakaan jotta pääsee synnytykseen mukaan.

Lapselta on pyydetty lupa tämän terveystiedon julkistamiseksi.

33 Kommentit

 • Annika

  • Aurora

   ❤️❤️❤️

 • Katri

  Tsemppiä teille <3

  Kirjoitat niin hyvin jäsennellen, tämä varmaan jäsentää ajatuksiakin. Ainakin siitä on vertaistukea!

  • Pia

   Tsemppiä! ❤️ Meillä tauti tuli kolmelle neljästä ja oikeastaan aika lievänä kaikille. Kerran rokotetuille lapsille kuumeen ja väsymyksen kera, kolmesti rokotetulle (piikistä vain 3-4 päivää) lähinnä pienenä kurkkukipuna ja väsymyksenä. Itselläni oli 3. piikistä viikko ja kotitestien mukaan ei tautia. Toki saattoi olla oireeton? Eli toivottavasti teillä on lievä tai ei mitään.

 • JJ

  Tsemppiä! Aivan tosi paljon koronaa nyt liikkellä pk-seudulla.

  Meilläkin oli äsken, ja vähäinen tauti ainakin meille oli. Toivottavasti on teilläkin ja kaikki sujuu hyvin!

  Teille on voinut osua vatsatauti ja korona peräkkäin. Kaikkea on liikkeellä, ja melko uuvuttavat viimeiset kolme kuukautta on meidänkin lapsiperheessä ollut jatkuvien sairastelujen takia, vaikka mitään vakavampaa ei ole onneksi ollut.

 • Je

  Meillä sairastui juuri 4/5 perheestä viikon sisällä. Oireet 1-5 päivää, mutta ehkä max 1-2 jollain lailla kipeä. Suurin vaiva väsymys ja lihassärky, pieni yskä/nuha. Eli teoriassa, jos olisi pitänyt nyt lähteä synnyttämään, miehellä olisi ollut niin lievät oireet kokoajan, että olisi päässyt helposti mukaan. Tsemppiä!

  • Anniina

   Paljon tsemppiä teidän perheelle! Toivottavasti te muut pysytte terveinä ja saat puolisosi mukaan synnytykseen ❤️

 • L

  Paljon tsemppiä ja positiivisia ajatuksia. ❤️ Täällä myös mahan kanssa sairastetaan ja verenohennus injektiot tuli kehiin. Toivon teillekin lievä – ja nopeasti ohimenevää versiota.

  • Iduska

   Paljon tsemppiä ❤️ Toivotaan lievää versiota ja että menee nopeasti ohi

 • Laura

  Hurjasti tsemppiä teille! ❤️

 • MarjaH

  Lieviä oireita ja tsemppiä ❤

 • Tinttiih

  Iso hali ja tsemppiä! <3

 • Jonna

 • pilami

  Voi ei, tsemppiä! Meillä, kuten oikeastaan kaikilla tuntemillani, korona on kuitenkin mennyt parin päivän lievällä sairastamisella ohitse. Osalla kuumetta, osalla ei. Ehkä lähinnä oma havaintoni on että taudista jää päälle väsymistä ja urheilua kannattaa aloitella kevyesti. Sitä vaan siis, että viiden päivän kuluttua insinöörikin on voinut jo aivan hyvin sairastaa ja toipua päästäkseen mukaan synnytykseen. Toivotaan että kaikki menee nyt teillä hyvin. 🙂

 • Anskoo

  🤎🤎

 • Nimetön

  Paljon, paljon tsemppiä ja hyvää vointia koko perheelle! Kurja tuuri ajoituksella, mutta kuten sanoinkin, mitään syytä häpeälle ei ole. Toivotaan lieviä oireita ja mahdollisimman harvaa sairastunutta. Onneksi on rokotteet sinua ja vauvaa suojaamassa! ❤️

 • IikaHanna

  Ihan hitokseen tsemppiä ja lieviä oireita toivon sinne! <3 Kuten kirjoitit; kaikki tulee kyllä järjestymään vaikka nyt huolettaakin!

 • Outi

  Toivon sydämeni pohjasta teille osuneen kevyt versio kulkutaudista! Tsemppiä kovin paljon.

 • Marge

  Ensinnäkin paljon tsemppiä tilanteeseen! Kurja tuuri ajoituksen suhteen todella, mutta kyllä kaikki järjestyy kuten moni jo kirjoittikin.
  Kaikkihan on mahdollista, mutta meillä oli hyvin samankuuloiset oireet lapsilla ja aikuisillakin. Ensin yli viikon kestävää kuvotusta ja oksenteluakin, jollain myös korkeaa kuumetta. Kotitestejä tikuteltiin ja osa käytettiin virallisissa testeissäkin, kaikki negaa. Siitä n. viikon päästä osalle iski uudelleen hengitystieoireet (nuha, aivastelu) ja kotitestit kilahti heti plussalle. Oma veikkaukseni on, että meillä oli vatsatauti ensin ja korona sen jälkeen. Kaikkea on nyt liikkeellä. Mutta oli niin tai näin, toivon teille lieviä oireita ja tsemppiä <3 <3 <3

 • Tuua.

  Voi ei! Tsemppiä ja lieviä oireita❤️ tunteidenkirjo on ymmärrettävästi valtava. Toivottavasti kaikki menee synnytyksen suhteen niin hyvin kuin mahdollista!

 • Kata

  Paljon tsemppiä!
  Me ollaan myös koko perhe koronassa, minä myös raskaana. Lapsen oireista meni vain 1 vrk, kun mulla ja miehellä alkoi oireet, eli tosi nopeasti tarttui. Toivottavasti menisi yhtä nopeasti ohi, myös teillä! Mennään päivä kerrallaan ja luotetaan siihen, että kaikki sujuu hyvin ♥️

  Kiitos kun jaat avoimesti tämän kokemuksen ja siihen liittyvät tunteet. Samassa veneessä on nyt niin monta perhettä, että vertaistuki on tarpeen.

 • Mari

  Voimia teille kaikille ja toivotaan kaikki yhessä parasta!❤️

 • Satu

  Voih, tsemppiä kovasti ja potilaalle pikaista paranemista! Tunnistan tuon morkkiksen siitä, että on tahtomattaan ehkä altistanut porukkaa. Se on näin kolmesti rokotettuna ollut itselle melkein se suurin stressin aihe koronassa ja pieniäkin mahdollisia oireita on tullut seurattua neuroottisesti. Toivotaan, että tauti menee teillä lievänä ohi ja Insinööri pääsee mukaan synnytykseen!

 • Nipsu

  Tsemppiä kovasti! Olen tässä viime päivät jännännyt miten teidän kyl, kun tautia on oikeasti ihan joka nurkan takana. Itsellä menossa sairaspäivä nro 10. Oireet olleet lieviä mutta näemmä sitkeitä, ja kun työtä ei voi tehdä etänä, saikku on pitkä. Meillä tauti kävi koko perheen läpi, viimeinen sairastui 7 päivää ekan jälkeen. Lapset sairasti kolmessa päivässä kuumeen kera, aikuiset ilma kuumetta pidemmän kaavan mukaan.

 • A

  Tsempit. Meilläpäin (lapsen alakoulusta saatuna virus) on tuntunut menevän niin, että lapsi sairastuu todella lievästi, aikuiset selviää ilman (tai siis ei testeissä positiiviseksi muutu). Mutta sitten toisaalta toisessa päässä kaupunkia kolmesti rokotetut aikuisetkin on saaneet kun koko perhe on sairastanut. Ihme tauti, ihmeelliset todennäköisyydet. Toivottavasti kaikki menee parhain päin <3

 • Pee

  Voi ei ja tsemppiä! <3 Toi oli oma painajainen myös, jos koronan tms. muun taudin takia mies ei olis päässyt synnytykseen mukaan. Mulla oli kyllä hyvä "vara tukihenkilö" synnärille, mutta eihän se olis ollut missään nimessä sama kuin oma mies/ lapsen isä. Tulkaa terveeksi, pysykää loput terveinä ja vauva odottakoon sitä, että ootte terveitä pliis!

 • Maikki

  Isot voimahalit!

  Tällaista skenaariota olen pyöritellyt mielessäni omankin perheen osalta… Itsellä on menossa vasta raskauden ensimmäinen kolmannes ja jännittää jo nyt miten synnytyksen kanssa käy. En osaa kuvitellakaan miten selviäisin synnytyksestä yksin… Otammeko taaperon pois hoidosta, kun jään äitiyslomalle? Kenet ihmeessä pyydän mukaan synnytykseen jos mies ei pääse?

  Valtavat kiitokset sinulle avoimesta kirjoituksestasi! Todella moni myötäelää kanssanne!

 • Mursu

 • Laura

  Paljon tsemppiä sinulle! Haluan lohduttaa, että kaikki voi mennä parhain päin. Minä olin vaipua epätoivoon tammikuun alussa, kun viikon rajusti sairastellut lapsi sai lääkärissä tehdystä testistä positiivisen tuloksen. Emme olleet lainkaan osanneet ajatella vakavasti koronan mahdollisuutta, sillä vatsaoireet olivat niin voimakkaat (ja kotitestit olivat meilläkin negatiivisia)- ensin oksentelua ja ripulia, sitten alkoi kova kuume ja yskä ja väsymys. Kun positiivinen testitulos tuli, laskettuun aikaani oli tasan kaksi viikkoa, myös kaksi muuta lasta oireili ja minulla ja miehellä oli lievää flunssaa. Lisäksi kolme ensimmäistä lasta syntyivät kaikki ennen laskettua aikaa. Mutta nelonen tajusi perheensä ahdingon kai, pysyi rauhassa mahassa, antoi meidän sairastaa. Lapset toipuvat lopulta, ehtivät muutamaksi päiväksi päiväkotiinkin ennen vauvan syntymää, ja minä sain vähän nollata ja rauhoittua. Lopulta vauva syntyi raskausviikolla 40+3, puoliso pääsi synnytykseen ja kaikki sujui hienosti. Korona jyllää edelleen kotipaikkakunnallamme, ja nyt on huojentavaa, että se on jo sairastettu.

  Voimia vielä sinne. Toivon, että kaikki menee parhain päin.

 • kotihiiri

  Jos lapsia on päivähoidossa tai koulussa, lienee se melkein ajan kysymys, koska korona perheeseen tulee. Siksi minusta sitä ei kannata hävetä. Tietysti toivoo että ei levitä sitä eteenpäin. Tsemppiä siis teille!

  Pidetään peukkuja täältä että puoliso pääsee mukaan synnytykseen. Synnytin itse viimeksi vuosi sitten, ja minua helpotti, että olin jo etukäteen miettinyt ja sopinut tarvittavat varahenkilöt, jos puoliso ei olisi sairastumisen takia päässyt mukaan. Tarvittaessa voi varmasti myös synnärille päästyään kysyä, onko esim. kätilöopiskelijoita. Niillä saattaa olla enemmän aikaa, jos haluaa, että joku on vierellä enemmän. Ei se tietenkään puolisoa korvaa.

 • Fiina

  Meillä toinen aikuinen sairastanut viikon koronaa, eikä vielä muihin (4 hlöä) tarttunut. Outo tauti, oletin että sairastutaan muutkin. Kai vielä ehditään. Jos saisi toivoa niin oltaisiin pidetty kaikki samaan aikaan. Kaikilla 2 rokotetta, mulla 3.

  Kaikkea hyvää teille! Asiat järjestyy 🙂

 • Paluuviite: Positiivinen koronatesti raskaana - Raskausviikko 39 - Valeäiti

 • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

  Jättimäinen, kollektiivinen KIITOS kaikille <3 <3 Nämä teidän terkut ja tsempit tuntui oikeasti sydämessä asti, ihanaa <3

Tämän viestin kommentit on suljettu.