Varmat vinkit synnytyksen käynnistämiseen

Tätä kirjoittaessani raskautta on kestänyt 40 viikkoa ja yksi päivä. Jäljellä on takuuvarmasti alle kaksi viikkoa, sillä jollei hän itse sitä ennen tule, puuttuvat lääkärit silloin asiaan. Olenkin alkanut saada ”Joko on jotain merkkejä?” -kysymysten rinnalle hyvää tarkoittavia vinkkejä siitä kuinka synnytyksen saa varmasti käyntiin.

Saatatte jo arvata, mikä on suhtautumiseni niihin. Väsynyt huumori tietysti! Alla useimmiten kuulemani vinkit synnytyksen käynnistämiseen sekä oma suhtautumiseni ko. vinkkiin.

Kolme ässää: Sauna, seksi ja siivous

Tämän klassikon tietää varmasti kaikki, jotka eivät ole edes raskaina olleet. Jos olet lähellä synnytystä, takuuvarmasti joku ehdottaa sinulle kolmea ässää.

Vaikka saunaa siivoava mies olisi kieltämätttä todella seksikäs, luulen että tämä naisten toimiksi tarkoitettu ässien sarja on urbaani legenda, jolla on vain haluttu naiset liikkeelle. Puhtaaseen saunaan on kivempi synnyttää!

En millään muista mistä sen kaivoin, mutta tuo seksiosuus sentään liittyy kahteen ihan relevanttiin asiaan (täällä samasta puhetta). Nautinto saa ensinnäkin luonnostaan oksitosiinit eli synnytyshormonit pyörimään ja toisekseen spermassa on hormonia, joka voi kypsyttää hommia. Harmi vain että siinä samalla muistan lukeneeni että synnytyksen käynnistämiseen vaadittava määrä olisi aika lailla sellainen valaan satsin kokoinen, että en ihan nyt kanina lähtisi panemaan.

Tai no, tarkemmin ajateltuna…miksei!

Tulinen ruoka

Logiikka jota en ihan ymmärrä. Tulinen ruoka –> ärtynyt suoli –> ärtynyt kohtu ja synnytys? Jos tulinen ruoka saisi kohdun todella noin ärtyneeksi, olettaisin sen olevan varoituslistoilla läpi raskauden. Tulinen ruoka on hyvää, siitä vain syömään niin kauan kuin ei ole imetettävää jonka vatsa ei sitä kestä.

Vadelmanlehtitee, risiiniöljy

Nämä ”nautintoaineet” ovat pompsahtaneet monesti nyt viime aikoina silmilleni. Jengi kertoo ihan silmät pyöreinä litkineensä tätä teetä nyt sitten sen 4-5 kuppia päivässä, josko tämä tästä lähtisi!

No minä en ala, juon mieluummin jotain mistä pidän, eikä risiiniöljy lukeudu niihin (Risiiniöljystä voi myös olla haittaa, joten sitä ei suositella).

Akupunktio, osteopatia, vyöhyketerapia etc.

En sano, etteikö voisi toimia. Auttavathan ne moneen muuhunkin vaivaan. Mutta näissä hommissa haiskahtaa minusta joskus hieman rahastuksen maku (epätoivoisille raskaille naisille saa myytyä ihan mitä vain!), joten jätän rahani mieluummin omaan lompakkoon ja jatkan levollista odottelua.

Vihreä paita, jooga-asento pimpelipom, väärinpäin juotu vesi

Jälkiviisaus on näissä synnytyshommissakin se paras juttu! Voit aivan hyvin katsoa taaksepäin ja todeta että kyllä minun synnytykseni lähti sitten heti käyntiin kun istahdin kuplavolkkarin kyytiin, kokeile sinäkin sitä!

Syy-seuraussuhteita nähdään aika usein siellä, missä sopivimmalta tuntuu. Vaikka synnytys olisikin kaverilla käynnistynyt valtavien askelkyykkyjen jälkeen, se ei tarkoita että sinun kannattaa nyt repiä itsesi liitoskivuista hajalle samaa toivoen.

Ei sinne ole vielä kukaan jäänyt HEHHEHE!

Joo ei tämä ole vinkki mutta voi luoja että tätä saa sitten kuulla ihan kyllästymiseen asti kun arvattu aika eli laskettu kuukausi lähestyy. Että älä hei huoli, ei sinne ole vielä kukaan jäänyt eheheh! No shit. Pieni paljastus: Siinä odottamisessa tuskaisinta on se että edessä on jossain kohtaa jotain tosi kivuliasta, vähän pelottavaa ja jännittävää (jopa vaarallista) – ei se tapahtuuko se ollenkaan. Että älä hei huoli, ei ole kukaan koskaan nauranut tälle vitsille ehhehehehe!

Aika tai lääketieteelliset menetelmät

Nyt sitten ihan vakavissaan muutama hetki.

Tietääkseni synnytyksen käynnistyminen on myös tiedeyhteisölle edelleen melko lailla arvoitus, monimutkainen mekanismi se ainakin on. Laskettu aika on vain tapa määritellä, miten odottavaa äitiä missäkin kohtaa hoidetaan ja mekanismi, jolla istukka yhtäkkiä ilmoittaa viimeisen käyttöpäivänsä menneen on täysin mystinen.

Sitten kun synnytys on oikeasti käynnissä, moni yllä mainituista keinoista saattaakin jo toimia – silloin liikkeestä ja rentoutumisesta on isosti hyötyä! Mutta sitä itse alkusysäystä, viimeistä käskyä jolla istukka ilmoittaa keholle että NYT, en oikeasti usko että kukaan voi itse itselleen aiheuttaa.

Lääketieteellisetkin keinot ovat joskus hitaita ja tehottomia, pahimmillaan onnistuvat mutta tekevät synnytyksestä tosi kivuliaan. Jos emme osaa luonnon systeemiä lääketieteellisesti jäljitellä tai ennustaa, miksi yrittää sitä kotikonsteinkaan?

Jokainen saa juoda vadelmalehtiteetä vihreässä paidassa pää alaspäin vasta siivotussa saunassa, ehdottomasti. Mutta itse olen valinnut sen tien, että odotan. Tämän olen valinnut yhden todella pitkän odotuksen saattelemana, sillä Ykkönen syntyi aikanaan virallisesti yliaikaisena, raskausviikolla 42+1. Silloin olimme jo menossa käynnistykseen, mutta synnytys käynnistyi onneksi itsestään päivää ennen.

Synnytys on rankka kokemus joka tapauksessa, joka vaatii paljon voimia ja hyvin toimivan kehon. Siksi valitsen tälläkin kierroksella rentoutumisen ja hyvältä tuntuvan liikkeen. En halua satuttaa itseäni jättimäisillä kävelylenkeillä tai repiä lantiota liitoskipuihin portaita jynssäämällä.

Mutta antaa toki tulla, haluatte kuitenkin! Mitkä ovat teidän takuuvarmat vinkit synnytyksen käynnistämiseen?

38 Kommentit

 • vaaleanvihreää

  Tsemppiä viimeisille metreille, kun ei ollenkaan tiedä, kuinka kauan vielä on jäljellä. Minulla on kaksi synnytystä takana. Ja toisen synnytyksen alkumetrit ymmärsin jälkikäteen ihan muusta kuin supistuksista. Tietämättä, että synnytys on lähellä. Lähdin ajamaan autoa ja tuntui, että aivot tilttasivat. Homma tuntui vaativan enemmän ymmärrystä ja keskittymistä kuin minulla oli. Säikähdin ja päätin olla autoilematta loppuraskauden. Samana iltana alkoivat kovat supistukset, ja siitä kyllä vasta kahden vuorokauden kuluttua lapsi syntyi. Ei siinä oikeasti kikkoja ollut. Jokin vaan oli valmis kehossa. Saman viikon aikana olin joutunut heräämään yöllä syömään kiljuvan nälän takia ym. Neuvolan terkka olisi veikannut jo siitä synnytyksen olevan lähellä, mutta ei uskaltanut veikata, sillä esikoinen syntyi 40+4 ja toisen kanssa ruokatankkaus alkoi 37+jotain. Toinen syntyi sitten 38+2.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Nää on kyllä niin mystisiä! Mulla ei mee nää nyt mitenkään järkevästi; 42+1, 39+6 ja 40+3.

 • Milla

  Ei niitä takuuvarmoja ole, edes käynnistys ei aina auta! Multa yritettiin käynnistää 38+0 isokokoisuusepäilyn vuoksi vaikk miten. No ei käynnistynyt. Paitsi sitten parin päivän päästä yrityksistä huolimatta ihan itsestään :’D

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No sepä! Joskus mikään ei vaan auta ennen kuin aika on!

 • Noora / Villakoiria ja kissankarvaa

  No ehdottomasti olen samaa mieltä, että lepo ja rentoutuminen on se paras keino! Synnyttäminen on sen verran voimia vaativaa hommaa, että ei tosiaan kannata hirveetä jumppaa tehdä viimeisillä voimillaan liitosten huutaessa hoosiannaa.

  Itseasiassa olen ymmärtänyt, että synnytys alkaa nimenomaan vauvan erittämien hormonien avulla (ainakin noin täysaikaisen raskauden kohdalla), eli kun vauva on ”valmis”. Ei siis mikään ihan yksinkertainen hommeli.

  That being said, itsehän kuurasin kontallani kylppärin lattian, saunoin, sen jälkeen seksiä ja siitäpä ne vedet sitten menivät parin tunnin päästä. Toki tämä oli jo kolmas yritys vikalla s:llä ja edelliset kerrat meni koko yön valvoessa kipeiden supistusten kanssa, jotka laantuivat aamun sarastaessa ??. Mutta lopulta kolme s:ää päivää ennen laskettua aikaa johtivat synnytykseen tasan laskettuna päivänä. Itsehän olen sitä mieltä, että varsinkin se siivoaminen oli ihan turhaa energian hukkaa, mutta seksin uskon meillä olleen se viimeinen sysäys jo valmiiksi varsin kypsään tilanteeseen. Siis se prostaglandiini ja oksitosiini. Eli sinällään sen uskon toimineen. Kun oli oikea aika, eli varmaan olis muutenkin käynnistynyt parin päivän sisään.

  Hyvää vointia loppuraskauteen ja voimia synnytykseen ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos, hyvät toivotukset oli kun vauva sitten syntyikin 🙂

 • pilami

  Alapäätutkimus. Kokemusperäisesti voin todeta toimivan 100 %:n todennäköisyydellä. 😉

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   kokemusperäisyys aina paras!

 • Lili

  Olen kuullut että remontti, muutto tai keskeneräinen opinnäytetyö toimii myös synnytyksen käynnistäjänä, erityisesti ennen aikojaan. Että jos vaikka rakentaisitte toisen talon. Varmasti syntyy ennen sitä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hirveen hyvä idea olis ollu, mikä HARMI että ehti syntyä 😀

 • Liisa

  Kaneli. Mut pidempään nautittuna, eli jos olisit viikonkin jo nautiskellut esim. inkiväärin ohella, niin ehkä synnytys olisi käynnissä. Ehkä… ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kanelia kainaloon on siis täysin järkevä lause! Hämmentävää! 😀

 • Tuua.

  Kerran yks tyyppi oli aivastanut aamulla keskustassa ja just siinä samalla hetkellä katuvalot sammu. Niin minusta tämän tarinan voi rinnastaa nuihin synnytyksenkäynnistysvinkkeihin: ku oikeeseen aikaan aivastaa, niin siitä pärskäyksestä voi sammua katuvalotki;) kokeilkaa hei muutki!

  Minun 3/4 synnytyksistä on käynnistynyt, kun olen ollut nukkumassa (eka käynnisty kun olin tehnyt ison satsin ruisleipätaikinaa) joten minä tietenkin suosittelen nukkumista 🙂 tsemppiä loppumetreille ja synnytykseen!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hahahaha tää oli hyvä 😀 😀

 • Maijalan Anna

  Mä suosittelen muuttoa tai kaverin häitä, joihin tosi kovasti haluaisit osallistua!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo nää on aina kovia! Jotain mitä ei halua skipata niin saleen joutuu!

 • Jii

  Siis miten kukaan ei ole vielä maininnut kikkakolmosista tehokkainta – nännistimulaatiota?! ? Itsellä kaksi ekaa synnytystä meni yliaikaisena käynnistykseen, mutta kolmas käynnistyi tällä kikalla itsestään 41+jotain. Toki hän syntyi sitten uudenvuodenaattona, että olis kannattanu vähän ootella niiden stimulaatioiden kanssa. ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Nännit best.

 • Suzie Q

  Mun synnytykset on käynnistyneet 1) kun olin menossa nukkumaan, 2) käynnistettynä kalvojen puhkaisulla, 3) kun heräsin. Eli ykkösen ja kolmosen perusteella voisi ajatella että nukkuminen tai sen aikominen aiheuttaa synnyttämistä.

  Aurinkoa viimeisiin pötsipäiviin!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No ihan samaa mieltä olen ja sitten tämä mokoma meni ja käynnistyi keskellä kirkasta päivää!! Mitä tästäkin pitäisi ajatella!

 • Vinkkejä ei ole antaa, mutta lohdutusta olisi (ainakin toivottavasti). Minulla on käynnistetty kolmesta synnytyksestä kaksi eikä käynnistetty synnytys ole tuntunut sen pahemmalta kuin ns. itsestään käynnistynyt. Ja kolmas synnytys (käynnistetty) oli kaikista helpoin 🙂 Tsemppiä vikoihin päiviin ja loppurutistukseen.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tää oli hei ihana lohdutus, paransi mun odottelua! kiitos! 🙂

 • Alma

  Mä itse oon kummallakin kerralla jaksanu olla kärsivällinen oottamaan, ett vauva päättää syntyä. Sen sijaan en oo ollut kovinkaan kärsivällinen muiden ihmisten uteluille ja vinkeille. Kolmen ässän vinkkaajalle saatoin ehkä turhankin napakasti vastata, että joo kuules kaikki ässät on olleet säännöllisessä käytössä läpi raskauden.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   ”Mennäänkö me kokeeksi panemaan, jos se siitä?” 😀

 • Milla2

  Lisäsin myös maksimaalisen kolesterolipitoisen ruuan. Eli kunnon syömingit kehiin. Uskon, että kolesteroli tms nopeuttaa kehitystä. Lisäksi hyvin syöminen lisää hyvänolon hormonin eritystä ja vähentää stressihormonin eritystä. Innoitusta taikaresepteihin joiden vannotaan vaikuttavan, voi myös hakea täältä: https://www.whattoexpect.com/news/pregnancy/can-eggplant-parm-recipe-really-induce-labor/
  Hyviä kokkailuja!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ei ku syömään!

 • Minttu MAMI GO GO

  Pakko tännekin vielä kommentoida, sen verran vissiin omassa muistissakin toi sama vuoden takainen aika on.

  Olen niin samaa mieltä sun kanssa, synnytyksen alkamista on turha kiirehtiä eikä siihen voi oikein mitenkään itse vaikuttaa. Tosi hyvä kerätä voimia ja tehdä jotain mukavaa kun tosiaan rääkätä itseään jossain portaissa tai kontillaan saunassa 😀

  Omat synnytyksetkin olleet sellaisia useamman pvän rupeamia, että niitä voimia ja sitä lepoa on tosiaan tarvittu.

  Lisäksi vaikka nyt edellinenkin vauva syntyi just päivä lasketun ajan jälkeen olisi hän voinut oikein hyvin itsekin vielä vähän lepäillä ja kasvaa kohdussa. Niillä muutamillakin lisäpäivillä voi olla isokin merkitys esim imetyksen alkuun pääsemisen kanssa.

  Mut hei JAXUHALI, TSEMPPII, NAUTI NYT KUN VIELÄ VOIT ja muista, ettei kukaan ole vielä… 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Se on just näin että jokainen päivä tekee ihmeitä vauvalle! Onneksi tämä nyt oli kuitenkin super hyvinvoiva vaikka pieni jostain syystä olikin 🙂

 • Rv 31

  Mulla ei oo kyllä mitään vinkkejä… Omat kaksi synnytystä ovat käynnistyneet aivan eri tavoin enkä tiedä mikä käynnisti lopulta. Molemmat syntyivät rv 40+4. Ekasta supisteli pari edeltävää iltaa pari tuntia ja sitten kolmantena supisteluiltana olin just menny nukkumaan mut hetken päästä tuli outo olo enkä keksinyt muuta selitystä sille kuin että vessaan pitää päästä ja nousin sängystä mut en ehtinyt kuin siihen sängyn viereen kun meni vedet, kaikki kerralla. Tokasta lapsesta oli jo yli kaks viikkoa ennen laskettua lähteny limatulppaa ym. merkkiä ilmaantunut mut homma ei vain startannut. Meni yli lasketun. Synnytystä edeltävänä iltana pojan jössikkä punkes ittensä todella kipeästi aivan outoon asentoon, mun ylävatsalle tuli kauhea möykky. Huolestuin et se kääntyi perätilaan. Mut ei, se vain ponkaisi lähtöasemiin, seuraavana aamuna rauhallisen yön jälkeen alkoi supistaa heti 4 min välein ja iltapäivästä hän oli jo syntyny. Mitään sen ihmeempää taikaa käynnistymiseen ei kyllä liittyny. Nyt odotan kolmatta rv 31 ja jatkuvasti tuikkii alapäätä ja harkkasupistelee ja luulen vauvan kohta syntyvän mut äh, ei se sieltä tuu taaskaan ennen laskettua enkä aio yrittääkään mitään sittenkään kun laskettu aika on jo menny. Jotenki tuntuu siltä et kyl ne yleensä tietää milloin viimeistään on paras putkahtaa ulos.

  Tsemppiä odotteluun ja synnytykseen <3

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   On ne ihmeellisiä miten ne sitten vaan tulee kun ovat valmiita! Tsemppiä sinne odotteluun!

 • Nimetön tällä kertaa:D

  No siis:D Mä päätin, että nyt se laps saa luvan syntyä kun olin liian raihnainen enää kestämään. Esikoisen synnytyksen edistymisessä rentoutuminen oli avainsanana, joten marssin ensin saunaan. Ja sitten se todellinen vinkki: testasin ite iteltäni, että mikäs se tilanne siellä down under on. Astetta ”kovakouraisempi” sisätutkimus tee-se-itse -versiona. Johan toimi. Nää on niitä juttuja, että TMI 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Nice! Kova!

 • Liisa

  Tsemppiä! Yrität vain tehdä olosi mahdollisimman mukavaksi. Teet asioita joita pystyt ja joista itse nautit. Keräilet voimia synnytykseen. Ei ne viimeiset päivät/viikot herkkua ole varmasti kenellekkään. Mutta kohta ihana pikkuinen on sylissänne tuhisemassa.

  2010 tammikuussa oli mahdottomat pakkaset, kun esikoista odotettiin syntyväksi. Oli verenpaineet koholla ja sen vuoksi tukala olo. Ulos lähtiessä voimat tahtoi mennä pukeutumiseen. Mutta sinnikkäästi korttelin yritin kiertää joka päivä. Vauhtia ei ollut kovin paljon. Sisätutkimus yliaikakontrollissa taisi auttaa.

  2012 odotettiin kuopusta. Heinäkuussa oli lämmin. 2,5 viikkoa oli päivittäin supistuksia, jotka alkoivat aina vähän pidempään liikkeellä ollessa ja aiheuttivat sen, että tuli lopulta tarve mennä Wc:seen. Kun suoli oli toiminut, supistukset loppuivat. ha! Ei ainakaan ollut ummetusta. Mutta itse synnytys oli lopulta nopea ja helppo. Elokuun puolelle vain siirtyi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos, hyvin meni lepo kun tuli vauvakin 😀

 • Miisa

  Mua kyl kovin kiinnostaa, et mikä vinkki lopulta toimi? Sylin täydeltä onnea pienokaisesta koko perheelle ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   EI MIKÄÄN 😀 Kirjoitan koko komeuden jossain kohtaa ylös mutta Ikeassa oltiin kävelyllä jonka jälkeen alkoi säännölliset supistukset 🙂

 • Sonja

  Miljoonasti onnea!! ♥️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos! <3

Tämän viestin kommentit on suljettu.