Vinkkejä lapsiperheen ruokaostoksiin sekä muutama ajatus vastuullisesta ruoasta

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: K-ryhmä

härkis resepti

Vihaan edelleen vähän ruokakaupassa käymistä, vaikka nykyään se sujuu jo aika helposti: tunnissa on koko viikon ostokset hoidettu livenä, tai vartissa verkosta. Mutta voisiko sen tehdä paremmin? Kuinka ostaa vastuullisesti ruokaa? Katsotaan ensin mitä ostamme nyt!

Mitä ostamme ruokakaupasta?

Sain vihdoin otettua meille tuon K-Ostokset -sovelluksen käyttöön ja pääsin katsomaan mitä me oikeasti ostetaan ruokakaupasta. Yllätyin positiivisesti! Vaikka me näköjään ostetaan ihan tosi paljon valmisruokaa (ja viimeisen pari kuukauden Korona-poikkeusolot tätä pahensi) niin ostetaan kuitenkin pääosin aika hyvää kamaa ja mukavan paljon kasviksia.

Huom: emme keskitä kaikkia ostoksiamme joten ihan kaikki perheemme ostot ja eurot eivät tässä näy, mutta koko vuoden osalta suhteet ovat oikein ja kertovat paljon ostotottumuksistamme.

Viimeisen vuoden ajalta meidän kaksi eniten ostettua tuoteryhmää ovat Hedelmät ja vihannekset (15% kaikista ostoista vuoden aikana) sekä Maito (huom! tähän kuuluu myös kasvipohjaiset maidot), juusto, munat ja rasvat (14%). Ollaan vähennetty ihan tietoisesti lihan ostamista paljon viimeisen vuoden aikana, joten on kiva että se myös näkyy! Muistan kun vuosi sitten maaliskuussa kävin ensimmäistä kertaa meidän silloisen uuden K-Supermarketin lihatiskillä – enkä tiennyt missä se oli. Kauppa oli avattu lokakuussa eli olin todella monta kuukautta ostamatta lihaa lainkaan.

Tämä näkyy myös luvuissa: ostot tuoteryhmässä ”Liha ja kasviproteiinit” oli kokonaisuudessa vain 5,9% viimeisen 12kk ostoksista ja siitäkin 30% oli kasviproteiineja! Tässä eroamme merkittävästi koko Suomesta, jossa tuoreen tilaston mukaan liha edustaa 16,3% ostoksista ja Hedelmät ja marjat sekä Vihannekset yhteensä 18,8% (HS.fi 14.5.2020)

Kasvisten jälkeen datassa alkaakin näkyä todellisuus arjestamme: valmisruoat ovat jo kolmossijalla (9,2%) ja karkit edustavat myös aika isona tuoteryhmänä (5,6%). Ostan siis vuodessa enemmän karkkeja kuin lihaa!

Kysyin myös seuraajiltani Instagramissa, mitä he ovat omasta datastaan löytäneet ja oliko joukossa jotain yllätyksiä. Spoiler alert: mitä hittoa, kuka tämän kaiken suklaan osti?

Mitä te ostitte ruokakaupasta

”Ostin kesällä melkein 100 eurolla Kombuchaa. Esim lihaan ja karkkiin meni yhteensä alle 100€ vuodessa.”

”Positiivinen yllätys! Kotimaisuusaste lähes 100%!”

”Että eniten rahaa menee maitoon ?”

”Joku meillä ostaa ihan hemmetisti karkkia..”

”Olin vuoden aikana ostanut suklaata 50 eurolla – milloin muka? ?”

No, en tiedä kuka meillä ostaa suklaata mutta sen tiedän että joku ostaa reilusti yli kahdella sadalla karkkia ja melkein saman verran bisseä.

K-Ostokset näyttää mitä ruokakaupasta oikeasti ostetaan

Koska ruokakaupassa käydään aivan todella paljon, koen sen olevan aika iso osa vastuullista kuluttamista. Siksi olen pyrkinyt muuttamaan meidän perheen ruokatottumuksia pikkuhiljaa kohti nk. planetaarista ruokavaliota – enemmän kasviksia, parempaa lihaa, kaikki mieluiten lähellä tuotettua. K-Ostokset on tähän mainio apuri, sillä se ei pelkästään kerro totuutta tämän hetken tilanteesta vaan auttaa myös muuttamaan omia tottumuksia valitun tavoitteen mukaisesti.

Minä haluan edelleen kasvattaa kasvisten osuutta ja samalla myös panostaa kotimaisuusatasoon. Ollaan nyt yhdistetty perheen kummatkin Plussa-kortit K-Ostoksiin ja näytetään korttia ehkä aiempaa ahkerammin, koska kiinnostaa saada vielä parempaa dataa aikaiseksi. Ilmastotaso on meillä jo nyt tosi hyvä (jee), joten seuraavaksi lähdemme muuttamaan tuota kotimaisuustasoa.

K-Ostokset löydät täältä. Palvelu toimii sekä selaimella että kännykän omassa K-Ruoka-sovelluksessa jota kyllä ensisijaisesti suosittelen, siitä on niin kätevä lisäillä ostoslistaan unohtuneita juttuja pitkin viikkoa.

Lisää kasvisruokia perheelle ja muut mitä haluaisitte omissa ostoksissanne muuttaa

Haastoin seuraajat kanssani miettimään, kuinka omia ruokaostoksia voisi muuttaa ja kysyin mitä tavoitteita he voisivat itselleen asettaa.

Selvä enemmistö halusi nähdä ruokakorinsa muuttuvan jollain tavalla vastuullisemmaksi, erityisesti kasvisruoan lisääminen kiinnosti. Myös kotimaisuus- ja ilmastotaso ovat suosittuja mittareita – vaikka toki sitä suklaatakin voisi vähemmän ostaa.

”Kasvisten lisääminen, lihan vähentäminen!”

”Kotimaisuusaste ylös!”

”Kyllä se tuo kotimaisuus olisi. Tämä luultavasti aika hyvin toteutuukin, hedelmät ongelma.”

”Ilmastoluvun parantaminen, ehdottomasti.”

”Lisää luomua!”

”Vähemmän karkkia ?”

”Lisää kasviksia!”

”Suunnitelmallisuus ja säännöllisyys! Päivittäinen kaupassa ravaaminen pois.”

Vastuullisin ruokakauppakäynti on hyvin suunniteltu

Vastuullisinta (ja myös halvinta kokemukseni mukaan) ruoanlaittoa on suunniteltu ruoanlaitto. Kun viikon ruoat mietitään hyvin ja ostetaan kerralla syntyy vain yksi kuljetus. Tuotteet tulee myös keräiltyä nopeasti kun ei tarvitse käyttää enää aivoja kaupassa ja kotona taas vähennät hävikkiä kun tiedät tasan mitä mistäkin aineksesta on tarkoitus tehdä eikä raaka-aineet ehdi mennä huonoksi inspiraation laantuessa.

Tähän ei kukaan tietenkään aina pysty, mutta olen nyt itse huomannut että kun ruokaostokset on pakotetusti olleet vain kerran viikossa tehtäviä tämän poikkeustilan takia, alan oppia mitkä ainekset meillä ainakin tarvitaan aina eivätkä mene huonoksi.

Jos suunnitelmallinen ruoanlaitto tuntuu hankalalta, tässä vinkki alkuun: kirjoita paperille kaikki sellaiset arkiruoat jotka ovat mielestäsi tosi helppoja ja nopeita tehdä. Listasta tulee varmuudella pidempi kuin luulet ja siitä on helppo poimia sellaiset ruoat, joiden ainekset voivat olla aina kaapissa sekä yksi tuoreisiin aineksiin perustuva vakioruoka joka viikolle (meillä uunikala vaihtelevalla mausteella ja kasvikset kylkeen) ja muutama vaihteleva tähti.

Listan avulla opit pian ostamaan perustarvikkeet: säilyviä juttuja kuivakaappiin (meillä ainakin pastoja ja riisiä, kookosmaitoa, tomaattimurskaa, linssejä, soijarouhetta), proteiinia sekä kasviksia jääkaappiin (tofua, juustoja ja kasviksia), pakkaseen hätävaroja (puolivalmisteet) sekä meillä myös satunnaiset mahdolliset lihat ja pakattua palaleipää.

Paljonko ruokakauppaan kuluu rahaa lapsiperheessä ja miten ruokaostoksissa voisi säästää

K-Ostokset näyttää aika armottomasti myös sen kuinka paljon taloudessa menee rahaa ruokakauppaan, ainakin jos keskittää ostoksensa ja liittää sovellukseen myös mahdollisen kumppanin kortin. Tässä seurattuani ostoksiamme ylipäänsä olen itse huomannut seuraavan kaavan: jos menen kauppaan hakemaan “vain yhtä juttua”, rahaa menee 20-30€. Kun menen tekemään koko viikon ostokset, rahaa menee noin 200€. Toisin sanoen meidän perhe pärjäisi noin 220-250€ viikkobudjetilla mutta päätyy yleensä käyttämään noin 300-350€.

Helpoin ratkaisu meille on siis jättää nuo yhden tuotteen hakukerrat tylysti pois tai opetella oikeasti hakemaan vain sen yhden unohtuneen maidon eikä samalla napata mitään heräteostoksia (karkit ja bisset, hello!)

Mikä on teidän perheessä helpoin säästökohde?

Ostatko aina samaa ruokakaupasta? Muuta sitä niin kokonaisuus heilahtaa!

Jos tavoitteenasi on vähentää lihan syöntiä, lisätä kasviksia tai suosia enemmän kotimaisia toimijoita, pyri muuttamaan peruslistaasi, sitä settiä jonka aina ostat. Opin K-ryhmän tyypeiltä että keskimäärin raffisti 85% asiakkaiden ruokakorista on aina tismalleen sama. Se on lista, joka tehdään autopilotilla. Jos tuossa 85% ryhmässä onnistuu tekemään muutoksia, voi syntyä iso vaikutus!

Kotimaisuustavoitteen asetettuani K-Ostokset ehdotti minulle samaa jota olin itsekin ajatellut, joten ensimmäisenä me muutamme juomamme kahvimaidon ruotsalaisesta kotimaiseen. Myös pakasteissa meillä olisi kuulemma enemmän kotimaista tarjolla, ja tämän myönnän tulleen ihan puskista: en ole yhtään katsonut alkuperämaata näissä tuotteissa koska vilukissana ostan ne tosi nopeasti.

Tässä sen taas näkee että oleellista on toimia datan, ei mielikuvien pohjalta. Kun tiedät, mitä ja miten oikeasti ostatte, voit myös muuttaa tottumuksianne, askel kerrallaan!

Samoin taloudellisempi ostaminen helpottuu kun näkee mihin rahat oikeasti menee. Minä olin ajatellut että erikoisoluet ovat pahin syntimme budjetin osalta, mutta kun niihin onkin mennyt vain toista sataa euroa vuositasolla, se ei ole ehkä välttämättömin säästökohde. Ei harmita!

Vinkkejä ruoan verkkokauppaan

Yksi helppo tapa taata suunnitelmallisuus on siirtyä ainakin osin ruoan verkkokauppaan. Meillä pyörii vakiona sama ostoslista, jota voin muokata kännykästä milloin vain. Ostolista on tosiaan joka kerta kovin samanlainen, sillä voin lähes sellaisenaan aina tilata edellisen tilauksen uudelleen.

Ruoan verkkokauppa on monelle vielä aika tuore tuttavuus, joten tässä muutama vinkki tehokkaaseen shoppailuun:

 • Varaa kotiinkuljetus etukäteen: K-Ruoan verkkokauppa toimii niin että voit ostaa vaikka yhden porkkanan ja varata sille toimitusajan. Sen jälkeen voit aina päivää ennen toimitusta asti muuttaa ja lisätä mitä vain tilaukseesi, joten tuo yksi porkkana kannattaa aina laittaa odottelemaan ettei käy niin että tajuaisit tilata vasta jääkapin ollessa jo tyhjä – ja toimitusaikojen jo myytyä loppuun.
 • Monella alueella on useampi kotiin toimittava K-ruokakauppa, joten kaikki omalle alueelle toimittavat kaupat kannattaa tarkistaa! Tarjoukset voivat vaihdella ja toimitusajoissakin voi olla eroja.
 • Katso K-Ruoasta sulle tarjotut omat edut, ne on tosi usein juuri niitä mitä usein muutenkin ostat!
 • Tarkista tuotteen koko ja määrät: onko tämä jättipurkki vai matkakoko, oliko niitä päärynöitä tulossa viisi vai viisi kiloa? Mulla on tapana tarkistaa hinta aina ostoskorin päivittyessä. Jos avokado maksoi monta kymppiä, jotain meni ehkä pieleen. Eipä sillä, oli hyvät naurut kun kerran sen yhden (1) perunan muovipussissaan näin.
 • K-Ostokset auttaa muuttamaan omia tottumuksia mutta on myös tosi näppärä uuden ostoslistan teossa: Sovellus nostaa automaattisesti eniten ostetut asiat sinulle esiin joten naksuttelu on jopa helpompaa kuin selaimen kautta.

Katso mitä ruokia teillä ostetaan!

Kiinnostaako poikkeatteko keskiverrosta? Lataa sovellus, tee tunnistautumistemput ja ala penkoa: mitä te oikein ostattekaan? Varoitus: tuo tunnistautuminen saattaa olla vähän ärsyttävä vaihe, koska monella meistä on asiakkuus tosi monen vuoden takaa ja nimet on vaihtuneet tms, mutta K-Ruoan sivuilla chatista sain itse tosi nopeasti avun ja heti kaiken toimimaan! Nyt toimii tästä ikuisuuteen ja palkinnoksi vaivasta sain koko ostohistoriani näkyviin.

Mitä ajatuksia tästä kaikesta herää, onko teidän tottumuksissa jotain jota haluaisit muuttaa? Seuraatko ylipäänsä ostoksia ja eniten tietysti kiinnostaa miten paljon teillä muilla menee ruokaan rahaa?

Tästä linkistä pääset lukemaan vielä lisää K-Ostokset sovelluksesta ja tästä pääset suoraan lataamaan sen iPhoneen tai tästä Androidiin.

Lue myös: 

 

11 Kommentit

 • Lasten ja hellan välissä

  Hyvä ja monipuolinen postaus?

  Meillä myös ruokaan kiinnitetään paljon huomiota. Me olemme tehneet rungon jossa pyrimme viikossa syömään niin että 2 kasvisruokaa, 1-2 kalaruokaa, 1 Kana ruoka ja loput lihaa. Meillä 5 henkinen perhe ja valmistan itse lähes kaiken, myös leivät. Käytämme rahaa viikossa n. 125-130e ruokaan.

  Listasin kaikki meillä vakituiseen kierrossa olevat ruuat ja sain 108kpl. Ennen meillä oli 7vk kiertävät ruokalistat mutta nyt ollaan muokattu ne tämmöiseksi mitkä ne nykyään on.

  Ehkä voisimme vielä enemmän syödä kasvisruokaa, mutta tuo pari kertaa viikossa on aika hyvä. Lisäksi ruudulla on aina salaattia tai joitain vihanneksia. Lihaa ostamme kaupasta ja lähitilalta suoraan tuottajalta kun tulee ilmoitus teuraaksi menevästä naudasta.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hyvä runko! Ja tosi edullisesti pääsette mun mielestä, mä olenkin kyllä sellainen laiska kokki etten vielä jaksa niin tarkkaan miettiä että saisi kustannuksia alemmas.

   mut mitä hittoa 108?!? KOVA!!!

 • Saija

  Joo. Näin alle keskituloisena ruoka on se missä saa säästöä prosentuaalisesti eniten. Olen innostunut säästämisestä ja sijoittamisesta, joten seuraan myös ruokalaskua. Meitä on nyt 2 aikuista ja 1 6 v lapsi. Rahaa kuluu ruokaan yleensä 50-100€/vko. Itselläni lounasetu kuuluu palkkaan eli syön töissä (maksan lounaasta vain verotusarvon). Mies ottaa eväät töihin. Lapsi syö hoidossa. Nyt koronan aikaan olimme jonkun aikaa kaikki kotona, nyt enää minä ja mies (mies etätöissä, itse raskaana ja sairaslomalla). Nyt rahaa kuluu 100-150€/vko mutta siinä on myös take away-lounaita mukana. Toisaalta saan nyt itse lounasedun rahana sairaslomalla joten olen ajatellut että hyvällä omallatunnolla tuen lähiravintoloita välillä. Mutta vikat viikot on monin tavoin olleet poikkeuaikaa enkä ole myös jaksanut kokata ja lepo ois hän sairasloman tavoite myös.

  Keskimäärin sanoisin että tuo 100€/vko riittää meillä hyvin viikon perusruokiin. Halvemmalla pääsee kun suunnittelee paremmin ja tekee ruuat halvemmista raaka-aineista ja ei hae valmista. Syödään suht vähän ulkona noin yleisesti. Toki välillä.

  Olen itse kasvissyöjä ja mies ja lapsi sekasyöjiä. Lihaa ostetaan lähinnä -60% alesta ja pakastetaan. Muuten ei hirveästi pakasteta ruokaa. Kasvikset ostetaan mahdollisimman paljon kotimaisina ja luomuna. En oikein osaisi käyttää ruokaan rahaa paljoa enempää. Kun vauva syntyy, tulee kustannuksia lisää mut pääosin käytän taas kestovaippoja. Mut on toki muitakin kuluja kuin vaipat.

  Joskus on viikkoja ja kuukausia ettei jaksa laskea niin tarkkaan ja se on musta kiva että niin voi tehdä kun säästöt antaa taloudellista vapautta. Oon ajatellut että olen lopulta onnellisempi niistä säästöistä kuin siitä että voin usein syödä ravintolassa tai käydä kahvilassa. Mut kohtuus tietysti kaikessa aina. Ruokahävikkiä vältetään suunnittelulla. Käydään kaupassa yleensä 2 kertaa viikossa. Yhdet isot ostokset ja yksi täydennys. Ruokakauppojen hinnoissa on eroja aika paljon. Käydään pääosin Prismassa ja Lidlissä mut myös Citymarketissa välillä. Kaikissa on omat hyvät puolet.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Todella hyvin saat kyllä ton ostoskorin hinnan alas! Mä olen onnellisessa tilanteessa kun ei tarvitse niin tarkkaan katsoa, meillä se helppo säästökohde on just ravintolat joihin saa uppoamaan ihan valtavan summan kun kummatkin lapset syö jo tosi paljon.

 • Maijalan Anna

  Me käydään se kerta viikkoon kaupassa ja nykyään kyllä pystyy meneen aika hyvin ilman listaakin, koska tietää tasan tarkkaan sen mitä aina ostaa. Näiden sun yhteistyöpostausten ansiosta sain vihdoin ladattua tun K-ostokset ja oli kyllä kiinnostavaa tutkia niitä! Lihaa me ei osteta kuin muutama satunnainen juhlapäivä-pekoni vuodessa (koska metsästävä puoliso ja paljon kasvisruokaa). Maitotuotteet on meillä isoin ryhmä ja niiden kulutusta voisi kyllä vähentää! Valmisruokia olin ostanut vuodessa melkein kympillä eli niitä menee kyllä tosi vähän ? Ilmastomittari oli melkein kokonaan vihreä, kotimaisuudessa on parannettavaa – syödään tosi paljon Hedelmiä ja varsinkin tähän aikaan vuodesta vielä ne on käytännössä kokonaan ulkomaisia. Mutta sitten aloin vilkuilla esim leipäpaketteja ja yllättäen niistäkin moni tuli Ruotsista ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mä meen kans nykkyään aina ilman listaa ja tunnen itseni valtavan onnistuneeksi aikuiseksi! Kiva että latasit ton ja sait sieltä kiinnostava dataa, leipäpaketti erinomainen huomio! Meilläkin varmuudella siellä paljon ei-kotimaista!

 • Veema

  Tosi kiinnostava postaus. Ja pidän itsekin tuosta K-ostokset sovelluksesta. Me ostetaan kaikki ruoka K-kaupoista, niin näkee tosi hyvin oman kauppakassin sisällön ja saa kuvan omista toiminnoista.

  Henk.koht mua kyllä ihan vähän ärsyttää se kotimaisuusmittaristo, ainakin jos sitä jotenkin orjallisesti katsoo. Yksi pieni esimerkki: me ostamme aina pelkästään Fazerin alkumuroja, koska niissä ei ole lainkaan lisättyä sokeria. Ja ne ovat myös Fazerin. Mutta koska murot itsessään tehdään Ruotsissa Fazerin tehtaalla, K-ostokset suosittelee aina vaihtamaan johonkin Suomessa valmistettuihin muroihin, joissa aika paljon lisättyä sokeria. Mua tämä jotenkin häiritsee tosi paljon, ja siksi olenkin itse lakannut seuraamasta tuolla ohjelmassa sitä kotimaisuusmittaria. Katson kyllä nykyisin kaupassa valmistusmaata ja sitä valmistuttajaa, mutta muutoin ravintoarvot ajaa kotimaisuuden ohi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Nää on näitä monimutkaisia asioita, toinen varmaan yhtä vaikea on ilmastotaso. Ymmärrän että harmittaa toi Fazerin juttu mutta tietty jos se kerran valmistetaan Ruotsissa…ei voi voittaa niässä kyllä! Ehkä joskus saa sokeria seurattua samalla tavalla?

 • Anna

  Mitä ihmettä, vartti nettiostoon? Koitappa piruuttas kilpailijan sovellusta ? kymmenisen viikkoa harjoittelua takana eikä vieläkään saa ostoksia tehtyä kiroilematta eikä alle tuntiin… Pitäskö vaihtaa palveluntarjoajaa ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hahha, tunnen kyllä kilpailjan ja on ihan syy sille että ollaan joskus siirrytty tähän 😀 Musta K:ssa toimii parhaiten verkkokaupan käyttöliittymä vaikka niistä mikään ei ole vielä täydellinen.

Tämän viestin kommentit on suljettu.