Täiden parhaat puolet

No niin, sieltä ne tuli! Yhdeksän vuoden passiivisen ja kahden vuoden aktiivisen odottamisen (arvasin koulun tekevän tämän) jälkeen: täit. Hieman jo naurattaa että tämän vuoden puolella olen tutustunut ensimmäistä kertaa kihomatoihin, täihin ja peräpukamiin! Niin glamoröösiä!

Mutta se on kuulkaa sellaista se elämä. Kun peppu kutiaa tai päässä vilistää, ei auta kuin marssia apteekkiin ja hoitaa hommat. Niin teimme eilen ja kyllä kuulkaa kutiaa vieläkin oma pää vaikka sieltä ei vielä löytynyt mitään.

Muistanette jokin aika sitten kohtaamamme kihomatoepisodin? Nyt kun meillä on päät kammattu prinsessatyyliin (vaikka sata harjanvetoa ei kyllä riitä) ja pyykkikone jauhaa kolmatta rundia, teen vertailevaa analyysia. Silloin kihisten aikaan minä nimittäin arvelin että täit olisi pahempi vitsaus, vaikka kihikset kieltämättä nihkeä ajatus ovatkin.

Tämän kokemuksen perusteella olin oikeassa. Kihikset hoidetaan yhdellä suun kautta otettavalla lääkkeellä plus siivouksella. Täiden kanssa on se sama siivous edessä ja lisäksi aivan saatanallisesti kampaamista. Meillä meni tunti per lapsi enkä silti usko työn olleen riittävän tarkkaa.

(Sidenote: palattuani tekstiin seuraavana päivänä voin todeta ettei ollut. Uusi sukupolvi, terve vain!)

Kihomatoihin ei sitä paitsi todellakaan tarvitse koskea siinä missä täitä saa halata tiukalla kynsiotteella ja nyppiä ihan yksitellen pois. Helvetti.

Kun Insinööri aloitti minun pääni tarkastamisen puoli kaksitoista yöllä, pidin itseni pirteänä ja iloisena miettimällä että tästä saa hyvän jutun blogiin! Tässäpä se siis kuten aikanaan kihisten kanssa: Täiden hyvät puolet!

Tulee siistiä. Myös viikon päästä!

Näidenkin kavereiden karkoitukseen kuuluu JÄÄTÄVÄN KAMPAUSSESSION lisäksi ”tavallinen viikkosiivous” sekä kaikkien pehmeiden asioiden pesu: vuodevaatteet, yöppärit, yökaverit (siis lelut, ei sillä tavalla kaverit), käytössä olevat pyyhkeet jne. Tässä sopassa osan siivouksesta voi hoitaa säkeillä + ajalla: täit kuolee parissa päivässä ilman päänahkaa joten kaiken ei niin tarpeellisen voi jättää vaan säkkeihin toimittamaan hidasta ja toivon että kivuliasta kuolemaa loisille.

Tässäkin siis tulee kuulkaa oikein sohvatyynyt pestyä ja lattiat mopattua, vaikka edelleenkään kahta viimeistä  kukaan käskenyt tekemään, mutta emme taaskaan kerro tätä lapsille tahi Insinöörille.

Parasta on se että kaikki toistetaan viikon päästä! Tai, kuten myös kihisten tapauksessa, jo seuraavana päivänä kun todetaan ettei eka hoito ollut riittävä.

Kauniit kampaukset joka päivä

Jännästi lasten hiukset saa ihan eri tavalla laittaa leteille kun vaarana on uusittu kampausessio. Samalla opitaan myös tavaroista parempi huolenpito, ehkä. Jos vaikka pipot löytäisivät tiensä nyt ennemmin hihaan kuin koulun rappukäytävän pölyisimpään nurkkaan?

Upea, kiiltävä tukka kaikille

Ensin läträtään öljyä pitkäksi aikaa päähän ja sitten harjataan (ihan saatanasti) – tästä se tukka todella tykkää! En ole hetkeen nähnyt lastemme hiuksia näin siivoina! Bonuksena niitä saa nyt pestä (pajunkuori)shampoolla paljon aiempaa enemmän.

Ekstrapaljon ruutuaikaa

Keinoja saada lapsi pysymään tunti paikallaan? Ruutu, kirjat, pelit mainittu.

Uutta pontta ilmeen muuttamiseen

Jos joskus olet harkinnut polkkatukkaa, tämä on se hetki kun saat sille uutta tarmoa. Myös lasten ihanat pitkät kiharat tuntuu vähän vähemmän houkuttelevalta.

Personal space on taattu

Kerrankin, kukaan ei tunge naamalle! Jos et ole halailutyyppiä niin sen saat nyt ihan kerrasta jättää pois. Riittää kuin osoitat päätä ja sanot ”täitä kotona”, ei kyllä tule väkisinhalaamisia.

Uusi  läheisyys puolison kanssa

Mikään ei ole intiimimpää kuin toisen päänahan katsominen ja hiusten silittäminen suortuva kerrallaan. Koska olette lisäksi öljyn ja aktiivisen ällötyksen peitossa, kellään ei voi olla mitään ruutuja kädessä eli saatte kuin huomaamatta itse asiassa treffi-illan! Nyt jos koskaan voit kysyä rakkaasi mielipidettä vaikeisiin asioihin! Kun samalla pidät hänen hiuksistaan kiinni teräskampa naaman edessä se raukka ei uskalla edes vastustaa kun ehdotat vielä yhtä (täistä kihisevää) lasta.

Jaettu vanhemmuuden kokemus yhdistää

Täit ovat vanhemmuuden armeija, synnytystarina ja viisaudenhammas yhdistettynä: kaikki, jotka ovat täitä kokeneet tuntevat keskenään näkymättömän siteen. Se side sanoo ”minä tiedän mitä koit, minäkin olen ollut siellä. Meidän ei tarvitse puhua siitä, mutta tiedä että tunnen tuskasi. Olet tärkeä. Älä tule lähelle”.

Täiden huonot puolet:

Ei tule punaista kakkaa. Tämä kihomatojen kiistaton etu harmillisesti jää.

 

Kuvituskuvina kuvia, joita katsoessa minua alkaa kutittaa.

20 Kommentit

 • A

  Meillä ei kai vielä noita. Sen sijaan heti koulun alettua olen kokenut paniikkia aiheesta (koska täitä löytynyt varoituksia tuli niin koulusta kuin ip:stäkin) *pirhana, heti alkaa kutittaa päätä*. Niinpä marssin apteekkiin ja luontaiskauppaan ja ostin useilla kympeillä estosuihketta ja shampoota ja parisen viikkoa letitin ja suihkuttelin mömmöjä ja pesin ja kampasin (ai ku kiva, täikampa ei mee mun hiusten läpi, lapsen nippanappa, repii paljon hiuksia irti). Googlettelin real size lice and nits -kuvia (siis kun jotkut sanoo ettei niitä paljaalla silmällä näe). Hälytystila on nyt laantunut, vaikka ehkei pitäisi, en vaan jaksa koko aikaa stressata (tällä hetkellä kun pitää keittiötä pitää tiptop koska jo kerran hävitetty jauhopunkkipopulaatio is back, voi saamarin loiset ihmisten riesana….). Mutta joo, nyt kutittaa päätä ihan ajatuksesta taas…argh.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tein ton saman kaksi vuotta sitten kun koulu alkoi ja sitten rauhotuin. Nyt aion käyttää noita suihkeita aina kun kuulen että joku tuttu on saanut kavereita päähänsä, muuten on ihan turhaa uskon mä!

 • Miisa

  Nyt kutittaa t. lapseton yliopisto-opiskelija. Eikun apua, olinhan mä kummipojan luona viime viikolla, nyt rupean googlailemaan itämisaikoja, heippulihei!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   TULIKO?!?!

 • Tiskari

  No, neuvo.

  Se seuraava populaatio on ihan pienen pieninä nystyinä käytännössä hiuksen juuressa pienenä tummentumana. Kun sitä tökkäisee kamman kärjellä, se a) lähtee juoksemaan b) yllättäen irtoaa/nousee ylemmäs hiuksessa c) lapsi älähtää (=eli se olikin luomi, roska, arpi tms).

  Katso vielä kerran läpi. Ja nypi ihan jokainen nyppylä irti. Minä en ollut yhtenä kesänä riittävän tarkka ekalla KAHDELLA kerralla, joten noin kolme viikkoa myöhemmin otettiin parin viikon lisäkierrokset. Todella paljon enemmän työtä kuin kihareista.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Nyp Nyp! Helpoimmalla pääsi kun osti Hedrin Once ainetta joka oikeasti tappoi ne, sitten nypittiin vanhoja kuolleita pois. Mutta eiköhän lisäkierros ole tulossa kuitenkin.

 • Katjushka

  Mä otan meille kihomadot kymmenen kertaa ennen täitä. Tai siis kirjaimellisesti, lapset on nyt 8 ja 9 ja kihomatoja meillä on ollut varmaan ainakin sen 10 kertaa päiväkotivuosien aikana (MIKSI noi lapset ei voi lopettaa kynsien pureskelua!!??), viimeksi tänä syksynä. Täitä on ollut vaan kerran ja se oli paljon kamalampaa kun on kaksi pitkätukkaista tyttöä…
  Tuli tosiaan ruutuaikaa, ja heillä oli silloin suosikkisarjana Barbie – Life in the dreamhouse, jonka jaksot opin lähestulkoon itse jo ulkoa hiuksia kammatessa…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haha, kirjaimellisesti voi käydä niin että ne otetaan kymmenkertaisena 😀

 • Those were the times

  Ah täistä on hienoja muistoja. Olin pitkällä raskaana ja kipeänä. Yskä oli niin kova, että oksensin kaikesta (puhuminen, nauraminen jne). Oltiin just kammattu muksun hiukset ja istutettu se ruudun ääreen puhtaana. Mies käy täikammalla läpi mun hiuksia, niin muksu pissaa lattialle, yrittäessäni reagoida tähän mua rupeaa yskittämään niin että oksennan lattialle JA pissaan housuun…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Siis tää oli NIIIN hirveä juttu, oon sitä jo päiväkaupalla kauhistellu. Huh huh.

 • Anna

  Suosittelen suoristusraudan mukaanottoa käsittelyyn, tehostaa toimintaa kun hiusten kuivuttua vielä suoristaa osio osiolta ja käy vielä kerran läpi josko saivareita löytyy. Osa saivareista eliminoituu myös raudan kuumuudesta. Toimi tehokkaasti meidän tytöllä jolla afrotukka ja käsittely muuten täysi mahdottomuus hänen hiuslaadullaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Done!

 • Ninni

  Kaksi kertaa täit ovat meilläkin vierailleet, joten i feel you! Jäätävä duuni! Viime kerralla sain kanpaajalta loisto vinkin: vedä kampaamisen jälkeen vielä kuumalla suorisusraudalla mahd. läheltä päänahkaa hiukset läpi. Ei tullut täit uusintana sen jälkeen (kuten ekalla kerralla kävi..). Tein myös jälkimmäisellä kerralla niin, että täisshampoolla pesun ja kampauksen jälkeen laitettiin vielä kaikkien hiukset täyteen oliiviöljyä (öljyä se täishampookin on +vaahdottavaa ainetta) ja uimalakit yöksi päähän -> varmasti tukehtuivat kaikki öttiäiset! Aamulla pesu (okei, jää vähän öljyiseksi tukka kahdenkin pesun jälkeen, mutta tukka tykkää!) uusi kampaaminen ja suoristus ? Sit kampaamista joka toinen päivä ja viikon päästä uusi pesu ja kampaamista vieläkin joka toinen päivä viikon ajan. Aikaa kuluu viisi henkisessä perheessä sairaan paljon, mutta mielummin niin, kuin että koko rumba alkaa taas kolmen viikon päästä alusta..! Tsemppiä! Huumori auttaa ?✌️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Huumori auttaa aina 🙂

 • Noora

  Meillä oli kerran täitä, tässä kohtaa KIITOS poikalapsista, joilla ei ollut siinä kohtaa mitään väliä miltä hiukset näyttävät. Ajelin molempien päät koneella niin läheltä ihoa kuin onnistui ja *tadaa*, homma hoidettu. Eipä jäänyt kenellekään päiväkodissa epäselväksi, kenen päässä ne kaikissa ovissa ilmoitetut täit olivat olleet… 😀 Olisi tehnyt myös mieli ajella koira, mutta googlauksen jälkeen jätin hänet rauhaan. Oltiin toki lasten isomummon luona Jyväskylässä kun täit löytyi ja piti suoriutua (täishampoopesun jälkeen!) junalla Helsinkiin. 5v olisi halunnut kertoa KAIKILLE junassa, että hänelläpä olikin täitä. Yritin hillitä intoa…

  Kihomadot tuntuu ajatuksena ällömmältä, kun niistä ei tavallaan ikinä voi olla varma, että onko ne oikeesti hävinneet… Ihme kyllä *kop kop* niitä ei oo ikinä ollut, lapset kuitenkin jo 10v, 8v ja 4v.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Päiden ajelu olisi kyllä ihanaa, ai että. Kihomadot ei oikeesti ollu lainkaan niin pahoja mitä niistä luulisi!

 • Veera

  Syksyn aikana koettua:
  -Siskon tyttö kävi yökylässä ja sisko ilmoitti loppu viikosta että lapsella täitä. Seurauksena kamala härdelli ja siivous. Onneksi ei sitten sillä erää kuitenkaan löytynyt keltään meidän perheestä.
  – Viime viikolla päiväkoti ilmoitti että joillain lapsilla todettu suolistoloinen.
  – Tällä viikolla koulusta Wilma viestiä että lapsen luokalla kihomatoja.

  Kyllä nää on mukavia ja pitää sopivasti varpaillaan. Se kiva viettää illat päitä tutkien ja yöt pyllyjä taskulampun valossa. ?

  Kiitos Valeäiti ja lukijat vertaistuesta!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hahaha päivät, yöt – kaikki yhtä ihania!

 • Paluuviite: Sellainen päivä se. - Valeäiti

 • Paluuviite: Kun koulun aloitus onkin vaikeaa - muutama vinkki - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.