Työpaikkailmoitus maailman vaikeimpaan työhön: vanhempi

Valvoin eilen illalla hetken, murehtien. Mietin nykyisiä ja tulevia tauteja, heräilevää taaperoa ja yhden pahaa mieltä. Toisen sosiaalisia kuvioita ja yleisesti vaatimustasoja.

Olemmeko tässä kohtaa liian tiukkoja vai liian lepsuja? Miten saadaan johdonmukaisuutta vielä lisää vaikka emme sellaisia luonnostamme ole? Miten jaksetaan muistaa tämä kaikki tänään auki puhuttu seuraavan riidan keskellä? Ja miten ihmeessä tämä kaikki tehdään kun perheeseen tulee vielä neljäs?

Sitten muistin että olen väsynyt ja huolet silloin aina isompia. Nukahtaessani osasin muistuttaa myös itseäni siitä että vanhemmuus on ajottain ihan saatanan vaikeaa ja sen kanssa on ok olla vähän pulassa, hakea apuakin.

Kun ajattelin mitä kaikkea sitä on vanhempana tavallaan pakko pystyä tekemään, meinasi huipata. Että jos tämän kaiken olisin tiennyt silloin joskus, olisin ehkä miettinyt hommaa vähän uudestaan (ja silti päätynyt toivomaan lasta koska niin se vain meni).

Jaksanko tuoda elämääni rutiineja, vaikka niitä nyt inhoan. Kestänkö toisteisuutta ja paikallaan junnaamista, vaikka ne nyt turhauttavat eniten. Jaksanko valvoa, kumartua ja kuunnella sadatta kertaa huonoa musiikkia kakofonian keskellä. Kestänkö huutoa, kitinää, sotkua ja ruoanlaittoa. Onko minusta tähän?

Vuodet ovat opettaneet että on minusta ja rakastan tätä kaikkea silti. Mutta että on se rankkaakin.

Ihan tavallisessa perheessä ihan perusvanhemmuus riittävällä tasolla tehtynä on aika kuormittavaa. Onhan se ihanaakin enkä halua ketään nyt pelotella vanhemmuutta pakenemaan – osoittakoon tälläkin hetkellä mahassani potkiva neljäs lapsi sen että koen tämän olevan enemmän ihanaa kuin raskasta – mutta joskus pitää ainakin mulle muistuttaa että hei tää saa tuntua rankalta ja hyvin sä vedät silti.

Se miten pitää omassa univelassakin jaksaa nousta lasten kanssa, miten on hoidettava toisen tauti vaikka itse olisi pää vessanpöntössä, kuinka ruokaa on saatava tasaisesti pöytään vaikka itse voisit hyvin elää ilman, miten on pidettävä jostain säännöistä kiinni ja ratkottava toisen vaikeita tunteita vaikka omatkin painaa päälle selvittämättöminä.

Se on kaikki aika vaativaa oikeasti. Ihan erilaista kuin elää vain itselleen. Pitää olla aikuinen!

Joskus kirjoitinkin, kuinka kohtuuttominta vanhemmuudessa olen minä:

..on ihan kohtuutonta että minun pitää samalla vielä opettaa sinuakin vaikka minäkin sain liian myöhään unta. Vanhemmuudessa raskasta on jatkuva aikuisuus.

Jos vertaan aikaan ennen lapsia, vaikeinta elämässä silloinkin oli varmaan huolet tulevasta ja ihmissuhteet. Mutta sen kaiken ratkomiseen oli ihan eri pelimerkit! Ihmissuhteitakin ratkottiin aikuisten kesken, yleensä silloin kun tuntui että siihen riitti voimavarat. Pystyi vaikka laittamaan riitoja pauselle ja toteamaan että jatketaan myöhemmin.

Ei kahden aikuisen välillä ole koskaan tilannetta, jossa et kerta kaikkiaan ehdi viikon stressaavimpaan palaveriin koska toinen ei suostu pukemaan kenkiä jalkaan.

Puhumattakaan siitä jos perheen elämässä on jotain valmiiksi kuormittavaa: vanhempia, joilla ei ole kaikki itsellään hyvin. Taloudellisia huolia. Erityisyyttä, tuoden kaikkeen ekstravolyymia. Tai vakavia sairauksia, ja niiden ekstrahuolet. Hatunnosto kaikille, jotka silti saa homman toimimaan!

Sillä vanhemmuus on aika raffi duuni myös silloin kun siihen on kaikki parhaat edellytykset.

Miettikää nyt miltä tämä kaikki näyttäisi työpaikkailmoituksena!

Palkataan: vanhempi

Etsimme iloiseen tiimiimme uutta huipputyyppiä! Asiakasportfoliomme päivittyessä uudella kumppanilla tarvitsemme kipeästi lisäkättä ja -sydäntä hullunkuriseen porukkaamme. Työ on kolmivuorotyötä (ilman lepovuoroja) jatkuvassa työsuhteessa (sitoutuminen 18v) ja palkatonta. Huom! Toivomme päivystysmahdollisuutta myös vapaa-ajalla. Työstä ei kerry vuosilomia, eikä sairaslomatodistuksia tarvita.

Tarjoamme rankahkon työn vastapainoksi merkityksellisyyden tunnetta, uskomattoman syviä onnen tunteita sekä näköalapaikan ihmisyyteen. Liikuttavat onnittelukortit ja kerran nuolaistut leivonnaiset ovat tyypillisiä vuosibonuksia.

Saatat olla etsimämme ihmeiden tekijä jos: 

 • Pidät (huonosta) musiikista, kovista äänistä ja yllätyksistä
 • Et pelästy vakavaakaan sotkua (tai hajua)
 • Et pelästy suuria tunteiden osoituksia – itseltäsi tai muilta
 • Olet luonteeltasi joustava, kärsivällinen ja nopeasti uusiin tilanteisiin sopeutuva
 • Olet kekseliäs, taitava käsistäsi ja mielellään notkea
 • Pystyt tarjoamaan ruokaa n. viidesti päivässä, vaikka sitä ei kukaan söisi
 • Rutiinit ovat lähellä sydäntäsi. Erittäin, erittäin toistuvat ja tarkat rutiinit
 • Rutiinit ovat lähellä sydäntäsi. Erittäin, erittäin toistuvat ja tarkat rutiinit
 • Huomasitko toiston? Toisteisuus ja kesken jääneet tehtävät eivät turhauta sinua
 • Et tarvitse paljoa unta
 • Olet valmis oppimaan uusia asioita joka viikko – ja samoja joka päivä
 • Käsityksesi henkilökohtaisesta tilasta, hygienasta ja mielenrauhasta on mukautuva
 • Siedät hyvin epämukavuutta ja epäloogisuutta.
 • Sinua ei haittaa sotkuisessa ympäristössä toimiminen ja olet toisaalta valmis siivoamaan jatkuvasti – turhaan
 • Olet johdonmukainen, mutta tarvittaessa joustava.
 • Ymmärrät milloin on vaadittava vähemmän ja milloin pidettävä säännöistä kiinni
 • Osaat luoda ko säännöt, vaikka valmiita esimerkkejä ei ole
 • Ymmärrät kerrospukeutumisen, hydrauliikan, lujuuslaskennan, tekstiilihuollon ja kuluttajamyynnin perusperiaatteet ja olet lisäksi hyvä myymään ja markkinoimaan
 • Olet valmis ottamaan lisähaasteita aina sitä mukaa kun edellinen tehtävä on saatu haltuun – tai hiukan ennen
 • Kasvatuksen tai pedagogiikan tutkinto taikka taidot ovat plussaa
 • Samoin psykologin tai psykiatrin osaaminen auttaa sinua tehtävässäsi ja farmaseutin tai lääkärin tutkinto tukee erityisesti vuoden viimeisen kvartaalin aikana
 • Sinulle on tärkeää ns. work/life balance ja muistat pitää myös itsestäsi huolta – mutta et liikaa
 • Saat tämän työn lisäksi jostain muualta rahaa (mutta et tee sitä liikaa, asiakkaamme olettavat voimakasta sitoutumista)

Laita rohkeasti hakemusta tulemaan, palkkaamme myös epäpäteviä! Työn voi aloittaa erikseen ilmoittamatta, työ opettaa kyllä tekijänsä.

Jos nyt löysit itsesi jo tästä tiimistä niin onnea! Parhaan työn olet saanut! Tässä vuosittainen arvostuskuponkisi ole hyvä – älä nauti kaikkea kerralla vaan jätä vähän seuraavaankin raivokohtaukseen.

Lue myös: