Vauvan vaatekaappi esittelyssä (koossa 74) – lempparivaatteet ja mitkä jää käyttämättä

Halusin tietää minkälaisesta setistä Kolmosen vaatekaappi juuri nyt muodostuu, joten otin kaikki vaatteet alusvaatteita ja yöpukuja lukuunottamatta esille ja laskin ne! Eniten kiinnosti kuinka paljon uusia vaatteita tuli, sillä siirryimme vastikään virallisesti kokoon 74, ja tämä koko oli eka jossa ajattelin että hitot, minä menen ja ostan nyt kaiken mitä tarvitsee uutena.

Ennen kuin paljastan paljonko vaatteita nyt on, otetaan pieni katsaus tapaamme (okei, tapaani. Tämä on minun juttuni) hankkia lastenvaatteita!

vauvan vaatekaappi esittely
Adidaksen mekko ostettu uutena, housut Lindex myös uusina

Mitä vaatteita vauva tarvitsee?

Multa on joskus pyydetty listausta siitä, mitä vaatteita vauva tarvitsee. Mutta ei sellaista ole, lista on vauvan pukijoista riippuvainen! Jonkun muun listalla olisi paljon sukkahousuja, lyhythihaisia bodeja, lappuhaalareita tai mekkoja, meidän listalla on pitkähihaiset bodyt ja housut eikä hirveästi muuta.

Pienenkin vauvan voi hyvin pukea vaikka kuinka hienoihin vaatteisiin, mutta me ollaan niin laiskoja että puetaan mieluiten verkkarihenkistä kamaa vauvalle. Parhaat vaatteet on minusta joustavia eli helppo pukea vaikka tyyppi rimpuilee, ja liikkuvat kivasti liikkuvan vauvan mukana. Viimeistään koossa 68 alkaen suunnilleen on myös hyvä huomioida että lapsi alkaa usein syödä kiinteitä eli värikästä sotkua tulee näkyville paikoille, myös sellaista mitä pitää tahrakäsitellä tai pestä kovissa lämpötiloissa.

vauvan vaatekaappi esittely
Lindexin neule ostettu käytettynä, housut ja body uutena Lindex
vauvan vaatekaappi esittely
Kaikki uutena Lindex, sukat käytetyt PoPin ja Kakkosen yöppäri saatu Popilta
vauvan vaatekaappi esittely
Käytettynä ostettu Metsola, uutena ostettu Lindex
vauvan vaatekaappi esittely
Käytettynä ostettu Papun mekko, uutena ostettu Lindexin neule (jo toinen samaa neuletta, koska tämä näemmä kutistuu pesussa koon verran)

Vauvan perusvaatteet ketjuista, päälle merkkiä käytettynä

Vaatekaapin perusta rakentuu meillä peruskamasta: kuosittomista bodyista ja housuista joita voi yhdistää mihin vaan. Ostan usein ensin läjän hyväksi havaittuja (ribbi)bodyja ja housuja Lindexiltä ja niiden kaveriksi muutaman merkkivaatteen.  Sitten hommaan aina tilaisuuden tullessa ”just sen mitä tarvitsen ja onpa ihana” – käytettynä kaverilta.

Mieluiten ostaisin kaiken ensisijaisesti käytettynä tai suomalaisilta pienyrittäjiltä. Jälkimmäiseen lompakko ei anna periksi ja ensimmäiseen aika ei riitä. Teen parhaani mutta joukkoon tulee väistämättä myös ketjuja. Ketjuista suosin Lindexiä ja KappAhlin Newbieta, perusvaatteet ovat Hennesilläkin ok laatua. Sen sijaan jokaisen ketjun kuosillisiin vaatteisiin on saanut aina välillä pettyä ja materiaalien kanssa pitää olla tosi tarkkana (hypistely kunniaan!)

Tällä kertaa löysin kaiken ostosmaniani jälkeen yhdestä seuraavan koon laatikosta vielä muutaman jo pieneksi menneen tai juuri nyt sopivan jutun. Luonnollisesti lopputulos on se että tässä koossa 74 on nyt liikaa vaatteita. Ainakin yksi neulepaita, mekko, paita ja pari bodya olivat tarpeettomia ostaa.

vauvan vaatekaappi esittely vauvan vaatekaappi esittely

vauvan vaatekaappi esittely
Kaikki ostettu uutena: LIndexin body ja Papun housut
vauvan vaatekaappi esittely
Lindexin ribbiä, ostettu uutena

Lahjavaatteet saa laittaa kiertoon

Ilouutinen: Tähän kokoon nyt metsästämäni vaatteet sopivat jossain määrin toinen toisiinsa! Yleensä joka lapsen vaatekaapissa on pulmavaatteita: lahjaksi saatuja (ei aina ihan omaan makuun olevia vaatteita), vähän vaikeita pukea -vaatteita ja nämä vaan ei sovi minkään muun kanssa -vaatteita. Erityisesti vaatelahjat ovat usein vähän kinkkisiä, kun haluaisi käyttää kivalla ajatuksella hankittuja vaatteita mutta ei kuitenkaan ihan löydä oikeita hetkiä tai kokonaisuuksia. Tämä positiivinen ongelma loppuu yleensä noin koon 68 jälkeen kun vaatelahjoja ei tule enää pyytämättä ja yllättäen.

Vinkkejä siis lahjan antajalle: kokonaisuus on aina kiva jos mahdollista niin tulee varmemmin käyttöön kun yksittäinen body / housut! Parasta tietysti on jos tiedät mitä lahjan saaja tykkää vauvalleen pukea.

Itse haluaisin ennen Elsa-vaihetta* päästä tilanteeseen jossa lapsella on vain vähän vaatteita, mutta ne ovat kaikki sellaisia joita tykkään sille pukea. Siksi olen ottanut vihdoin sen asenteen että laitan ihan hyvällä omallatunnolla kierrätykseen vaatteita, jotka eivät vain tule meillä käyttöön. Ajattelen että mieluummin vaatteet meiltä iskemättöminä eteenpäpin ja kotiin jää vähemmän vaatekertoja reippaalla käytöllä.

Haluaisin siis kai lapselleni kapselivaatekaapin, lol. Se lienee haave vain, mutta tässä ollaan jo aika hyvässä vauhdissa!

vauvan vaatekaappi esittely

vauvan vaatekaappi esittely
Käytettynä ostettu Metsolan body (tämä oli jo edellisessä koossa, sekin käytettynä ostettuna), Papun uudet leggarit
vauvan vaatekaappi esittely
Uutena ostettu Lindexin setti

Käytetyimmät vaatteet vauvan kaapista

Käytämme vauvoilla pääsääntöisesti helposti puettavia, käytännöllisiä vaatteita. Niin söpöjä kuin rusetit ja mekot ovatkin, meistä (ja nyt todellakin tarkoitan me, en vain minä) ei vain ole niiden käyttäjäksi.

Meidän vauvojen vaatekaappi koostuu siis yleensä lähes täysin housut + body yhdistelmästä, nyt sentään joukossa on jo muutama paita ja jumpsuit. On niitä mekkoja ja hameitakin mutta hirveän harvoin muistetaan niitä käyttää.

Yhteensä kasassa on (käytetyimmät ensin):

15 bodya; 7 kuosilla, 8 ilman (pari olikin jo pieniä näistä)
9 housut; 4 kuosilla, 5 ilman (kahdet vielä vähän isot)
3 pitkähihaista t-paitaa
7 lämmintä neuletta / collaria (mitäää näitä on ihan liikaa! Hulluus iskenyt!)
3 puuvillahaalaria (yksi melkein jo pieni, yksi vielä vähän iso)
4 mekkoa (kaksi näistä liian pieniä)
2 hametta

Näistä säännöllisessä käytössä on ne bodyt ja housut. Moni vannoo haalareiden nimiin, mutta jostain ihmeen syystä nekin ovat mielestäni vaivalloisemmat kuin body + housut.

vauvan vaatekaappi esittely
Bodyt ja housut (ja yksi collegepaita, joka unohtui toisesta kasasta). Noin puolet uutena ostettuja.
vauvan vaatekaappi esittely
Neuleet, collari ja haalarit – vain muutama uutena ostettu
vauvan vaatekaappi esittely
Mekot ja hameet, jokainen ostettu käytettynä
vauvan vaatekaappi esittely
Käytettynä ostettu Metsolan paita, uutena ostetut Papun leggarit ja alla Newbien perusbody, ostettu käytettynä

Tajusin kuvatessani  että osa tämän koon vaatteista on itse asiassa jo liian pieniä,  muutama vielä vähän iso, mutta mennään tällä inventaariolla nyt! Laskin miten vaatteita on hankittu kun kerran ”ostin kaiken nyt vain uutena”: 17/43 on uutena itse ostettua. Loput ovat kavereilta saatuja tai käytettyinä ostettuja ja yksi äitiyspakkauksesta.

Kuvien ulkopuolelle jää noin kuudet liian pienet, käytettynä ostetut sukat, kolmet uutena ostetut sopiva, yhdet sopivat sukkahousut ja viisi yöppäriä joista kaikki saatuja, suurin osa käytettyinä.

Parhaat merkkivaatteet vauvalle – minun mielestäni

Tämä on kyllä nyt yksi Pandoran lipas mutta avaan sen silti. Jokainen merkki on aina enemmän tai vähemmän brändiasia, eikä välttämättä tae laadusta eikä mitään paremmuusjärjestystä oikeasti voi tehdä. Joku merkki on toista haluttavampi hyvällä markkinoinnilla ja asiakkaiden suosituksesta. Minä olen ihastunut muutamaan tiettyyn merkkiin, eri syistä. Listaan ne, jätän huonot puolet huomiotta!

vauva 1kk
Ihana ihana Metsolan body, ostettu käytettynä

Metsola – muutaman vaatteen kokemuksella todella hyvä laatu, paksua, kestävää puuvillaa. Kivat maltilliset kuosit, mutta myös kaunista kukkaa. Kolmosen rakastetuimmat vaatteet (kuten tuo body yllä) ovat kaikki Metsolaa!

Vimma – Kivat kuosit, ja pitkäikäinen mitoitus. Bambuviskoosi on aivan ihana jos jostain sitä löydät!

Papu – Napakka, monessa pesussa hyvälaatuisena säilyvä puuvilla ja ihana simppeli design

Mini Rodini – Hyvä kierto 2nd hand markkinalla (saa myytyä hyvin), hauskat kuosit

Molo – Myös kivoja kuoseja, moni vaate kivan joustavaa materiaalia.

Pop – erityismaininta yöppäreistä! Yksi koko menee todella pitkään ja materiaalit on hyvää, kestävää puuvillaa.

Mietin tätä tehdessäni, mitkä vaatteet ovat just nyt aivan lemppareita. Tällä hetkellä tykkään onneksi melkein koko vaatekaapista tosi paljon! Eniten ehkä hakeudun lahjaksi saatuihin Mini Rodinin ja Molon kissabodyihin, Metsolan vaatteisiin (tuo musta body valkeilla kyynelillä on jo toinen koko samaa kuosia), Papun puolikuupaitaan ja kuosillisiin housuihin yksivärisiin bodyihin yhdistettyinä.

Lue mys: asiaa isompien lasten vaatteista vuodelta 2017

Kuinka paljon vaatteita vauva tarvitsee?

Kasamme koossa 74 ei ole hirveän suuri mutta onko vaatteita sopivasti?

vauvan vaatekaappi esittely

Minusta vaatteita on liikaa. Yhteensä tässä on noin 20 vaatekertaa. Vauva pitää näitä vaatteita 3-4 kk, osa menee pidempään. Tässä koossa vaatteita tarvitaan siis yhteensä 90-120 päivälle ja päivittäin menee 1-2 vaatekertaa – nyt kun ruokailu sotkee väistämättä.

Pesemättä välissä koko setti riittäisi tällä logiikalla noin 15 päiväksi, sanotaan kahdeksi viikoksi. Koko kasa ehtii siis tässä koossa käydä läpi 6-12 käyttökertaa. Se on musta liian vähän, toivoisin näkeväni jotain 10-20 käyttökertaa per vaate.

Voi toki ajatella että no menevät sitten kiertoon ja joku muu käyttää, mutta sekään ei ole aina ihan totta. Vauvanvaatteita kiertää niin hirvittävän isot määrät että vain harva vaate oikeasti löytää niin montaa uutta kotia, mitä materiaali kestäisi. Yksi päivä SPR Kontissa näytti karusti tämän.

vauvan vaatekaappi
Newbie body, ostettu uutena, merkkihame ostettu käytettynä.

Toisaalta vähäiset käyttökerrat tarkoittavat parempana pysyviä vaatteita, joita voi laittaa taas muille kiertoon; toisaalta jos me kaikki pärjäisimme vähän pienemmällä kasalla, vaatteita tarvittaisiin ylipäänsä vähemmän. Sanoisin että liikkuva ja kiinteitä syövä vauva voisi pärjätä ehkä noin 10-15 vaatekerralla ja vastasyntynyt (jos ei ole kovin puklaileva) vähemmällä per koko.

Seuraavassa koossa yritän päästä pienemmällä setillä, tosin silloin on kesä ja kaikki on taas vaikeampaa! Tarvitaan kai enemmän lyhythihaista ja mekkojakin, ehkä sortseja?

Oletko koskaan laskenut vauvasi vaatekaapin kamoja, onko enemmän vai vähemmän kuin meillä? Mikä on liikaa?

Ihana uutena ostettu Papun paita, Lindexin käytettynä ostetut verskat ja samoin käytettynä ostetut, jo nyt liian pienet PoPin sukat.

*Elsa-vaihe = Lapsi päättää itse kaikki vaatteensa ja siihen kuuluu yleensä yhtäaikaisesti äärikaupallistettuja Disney-hahmoja, kirkkaita värejä, keskenään epäsopivia kuoseja ja jo reikäisiä tai liian pieneksi jääneitä vaatteita joita yrität lapselta piilottaa. Vaihe alkaa noin kolmen vuoden iässä ja sen jälkeen on turha enää vaivata päätään näillä asioilla, ellei halua neuvotella asiasta lapsen kanssa. Minä en halua ja näkisin että lapsella on kaikki oikeus valita omat vaatteensa, kunhan ovat säähän sopivia.

13 Kommentit

 • Iiris

  Meillä tämä Elsa-vaihe alkoi 1v 9kk iässä Ryhmä hau-addiktiolla ja isosiskon kaksi isoa paitaa on siis pikkusiskon lempivaatteet, joiden perään itketään kun ne ovat pesussa.. En osaa päättää laitanko paidat kokonaan pois nyt kun ne eivät enää mahdu isosiskolle ja ovat nuoremmalle vielä valtavat vai ostanko pienemmälle vastaavat paidat sopivassa koossa vai annanko pitää noita jättipaitoja kotona ja hoitopäivinä yritän ne piilottaa… ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Nää on näitä, pahoja ongelmia! Piilottaminenkaan ei aina auta kun sitten ne mokomat alkavat itkeä ja kysellä niiden perään!

 • Maijalan Anna

  Olipas kiinnostavaa, pakko ehkä tehdä vastaava katsaus itsekin! Tosin huomasin että meillä ei ilmeisesti ole ollenkaan kokoa 74, mennään sit vissiin suoraan kokoon 80…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hahaha toimii sekin!

 • Lotta

  Tämmöiset lastenvaatejutut, ihan parhaita! Meillä nuorin on 2,5 -vuotias ja ainakin jo vuoden valinnut itse päivän asun -tosin esillä oleva valikoima täytyy olla rajattu oikean kokoisiin (nyt 92/98) vuodenaikaan sopiviin arkivaatteisiin. Suurin osa vaatteista on kirppikseltä, merkkiä ja merkitöntä. Kun on tehnyt huikeita löytöjä (niitä tekee aika helposti pienelle tytölle), niin myös ketjuliikkeiden vaatteet uutena tuntuvat kalliilta. Uutena olen ostanut alesta esim. Papun leggareita ja Blaan & PaaPiin vaatteita. Koska en ole ihan päässyt perille nuorimman vaatemausta ja se myös heilahtelee, niin tuntuu riskihommalta ostaa kolmenkympin paita, joka ei pääse käyttöön. Joku löytöjen tekemisen viehätys noilla kirppareilla on, nyt kun ne on suljettu, niin olen kaivannut sinne penkomaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ymmärrän täysin, mua harmittaa usein jo kympin maksaminen yhdestä vaatteesta, paitsi kirpparilta jossa se tuntuu just enemmän löydöltä ??

 • Nimetön

  Onko teillä enää käytössä äitiyspakkauksen vaatteet? Itse jos olen ostanut uutena, olen ostanut silloin mahdollisimman ekologista ja pitkäänkestäviä tuotteita,Suurin osa kirppareilta ja saatuja, totta kai. Viimeisimpänä vaihtoehtona aina on tokmannin ja hennesin kaltaiset kaupat, joista ostaisin uutena halvalla. Priorisoimalla olen pystynyt tekemään parempia valintoja, vaikka olen opiskelija. Ja pitämällä määrän kohtuullisena. Viime viikolla kävin läpi lastenvaatteiden alerekin kappahalissa. -70% alennuksessa paita, josta lähti vielä -30% pois. Hintaa jäi yksi euro ja kymmenen senttiä. Paita oli kaunis, mutta tuntuis tosi pahalta ostaa se. Eihän puuvilla voi olla niin halpaa!? Mutta mitä sille paidalle käy, jos kukaan ei sitä osta? Roskiinhan se menee… Merkeistä itse tykkään gugguusta ja mini rodinista. Gugguussa miellyttää värimaailman lisäksi muodot. Hauskoja ja yksinkertaisia!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Yksi body on enää äitiyspakkauksesta nyt sopivassa koossa käytössä! Mä kans yritän parhaani mukaan ostaa sekä vastuullisesti että edullisesti mutta ei se ihan helppoa aina ole.

 • Emmi

  Meidän 1,5v pojalla ollaan vaateketjujen vaatteista tykätty kanssa eniten Lindexin vaatteista, erityisesti ribbibodeista ? Lindexin leggarit taas istuu meillä jotenkin hassusti. Newbien vaatteita oli kanssa ihan pienenä, mutta Lindexin vaatteet on ollu pitkäikäisempiä ja laadukkaamman tuntuisia. Ostetaan paljon käytettynä, mutta myös hyvästä alesta uutena. Merkeistä lempparit on Vimma, Papu ja Mainio. Papun outletista saatoin innostua sun instan perusteella tekeen pienen tilauksen ? 86-koossa käytetään nyt lähes pelkästään paitoja bodien sijasta ja ihan ehdoton lemppari yli muiden on Noshin ribbipaidat! Meillä taitaa olla niitä 5 eri väristä alesta tilattua – tyköistuvia mutta helposti puettavia ja pitkäikäset tuplakoot ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tää on just tää kun pitää omasta vauvasta kaiken lisäksi oppia se miten sille istuu mitkäkin vaatteet! Kolmonen on ihan erilainen muodoiltaan kuin aiemmat kaksi enkä siksi saa edes kestovaippoja käytettyä!

 • Liisa

  Kolmonen on meidän poitsun (11kk) tyyli-ikoni!

 • Eliisa

  Kaivoin tämän postauksen esiin ja tulin kiittelemään, miten esimerkin innoittamana on nyt meidän 74/80cm vaatekaappi aivan tikissä! Tämä on ensimmäinen koko, johon on vähemmän lahjaksi saatua /kavereiden kaapista perittyä/ äitiyspakkauksen rompetta, joten tässähän pääsi koronamutsi nettishoppailemaan sydämensä kyllyydestä!

  Muutama löytö facekirpuilta ja Emmystä. Uutena hiukan Lindexiä ja Noshia. Ja yksi Mini Rodini, koska pitää itseäänkin hemmotella. 🙂 Tulis jo kesä ja kasvaispa tuo seuraavat sentit hiukan hitaammin!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   OMAGAAAAD miten upeeta! Hyvä sinä!

Tämän viestin kommentit on suljettu.