Raskausviikot 29 ja 30: Hikkaa ja sitä todellista raskautta

viimeinen kolmannes

Raskausviikko 29

Ihmettelen Käpälämäen sohvalla että tunnenko vauvan sykkeen vatsan läpi, en kai sentään? Niin tasainen jumputus yhtäkkiä tuli tähän kädelle.

”Ehkä sillä on hikka”, ehdottaa käly ja tunnen itseni taas aivan amatööriksi. Niin tietysti, semmoinenkin tähän pakettiin kuului! Siellä se nikottelee menemään ja harjoittelee hengittämistä, vau! Hyvä vauva! Tämän jälkeen hikasta tulee päivittäinen ilo, usein monesti päivässä.

Se on tervetullut lisä edelleen ihanilta tuntuviin potkuihin. Rakastan sitä että vauva tuntuu, näkyy ja vaikuttaa luonamme koko ajan. Mitä isommaksi liikkeet käyvät (ja ne todella alkavat olla aika viihdyttäviä!), sitä paremmin myös perhe pääsee tähän touhuun mukaan.

Selkä vaivaa edelleen melko paljon ja kävely on hyvin rajoittunutta. En pysty kävelemään Kluuvin metroasemalta Mikonkadulle hidastamatta ja ähkimättä. Se ärsyttää koska näytän sellaiselta tyypilliseltä raskausmuumilta, vaikka syy on paljon enemmän rangassani kuin vauvassa. Otan kuitenkin iisisti ja onneksi edelleen onnistuu pyöräily, uiminen ja salitreenit.

Tällä viikolla juhlin ystävän 40v synttäreitä melkein puoleen yöhön kunnes hermostun selkäni rajoittavaan meininkiin. Myös Vappu vietetään pallo mahassa, mutta se on vain ihanaa – hengaillaan aatto naapurissa oikein kunnon lähiömeiningillä ja päivä kotona lötkötellen.

Luen terassin auringossa maha pystyssä kirjaa Ykkösen vierellä ja nukahdan päikkäreille hänen kainaloonsa. Ei kai tämän parempaa vappua voi ollakaan?

Raskausviikko 30

Näin eräs päivä kuvan, jossa oli äiti raskausviikolla 33. Vaistomainen ajatukseni oli että huh, siinä ollaan jo pitkällä, hurjaa!

Sitten muistin itse olevani jo viikolla 31.

Kolmosella alkavat viikot ovat jo ihan todellista raskautta. Silloin ollaan oikeasti tukevasti raskaana. Kenellekään ei ole epäselvää mistä on kyse mahan puskiessa kauas eteen (ja sivuille onnekkaiden kuten minun tapauksessa), liikkeet näkyy jo palaverissa kaikkien silmään ja vauva on jonkin sovelluksen mukaan hurjat 35cm ja 1,5kg. Siis aivan jättimäinen.

Tuntuu että on ollut jo kaaaaauan raskaana, toisaalta synnytykseen on vielä helposti kymmenen viikkoa – siis iäisyys. Pelkään olon muuttuvan hankalaksi, että jotain kummallista vielä ilmaantuu. Selkä tässä jo toki vähän menikin mutta sen kestän. Onhan tässä toki kaikkea pientä.

Fysioterapeutin käynti kaksi viikkoa sitten jätti selkään aikamoiset muistot. Siihen läntätty urheiluteippi aiheutti tällä kertaa ihan massiivisen allergisen reaktion, joten rapsutan edelleen karrelle palanutta ihoani koko selän alueelta, erityisesti öisin. Tosin niin moni muukin asia syyhyää ja kutittaa että alan pelätä hepatoosin riskiä. Sovin neuvolassa käyväni labrassa tarkistamassa asian ja kutitukseni loppuvatkin melkein siihen.

Henkisiä kutituksen aiheita toki löytyy ihan muuten vain kihisten muodossa. Olisipa melko mahtavaa välttyä niiltä tässä raskauden aikana.

Jalat kramppailee aika hulluna öisin ja suonikohjut alkavat taas kerääntyä. Painoa kerääntyy jo seuraavaa kymmenlukua ja kaikki rintsikat on taas pieniä. Turvotus alkaa nostaa rumaa päätään ja jalkeilla ei tee mieli ihan koko päivää olla. Silti vastaan edelleen aina ”ihan super hyvin, tosi helpolla menee” kun joku kysyy kuinka voin – koska siltä se edelleen tuntuu.

Kaikki raskausviikot-sarjan jutut:

13 Kommentit

 • Tilia

  Hei, itse olen huomannut että saan osasta kinesioteippejä (yleensä värilliset teipit) allergiaa, mutta esim. nuden värinen Pharmacaren valmistama teippi on ok.
  PS: Onnea loppuaikaan!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tää oli ihan urheiluteippiä mikä on varmaan kaikista pahinta! pitää ensi kerralla muistaa että iho on nyt herkempi. Kiitos! 🙂

 • Lumia

  Mites joku tukivyö? Mulle fyssari suositteli sellasta, kun mulla alaselkä kipeytyy herkästi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo on listalla, mutta en ole vielä löytänyt liikettä, jossa näitä voisi itse kokeilla. Netistä en arvaa tilata ettei meni koko väärin. Onko suosituksia ostopaikasta? 🙂

   • Tilia

    Fredrikinkadun Fiilingissä pääsin muistaakseni itse kokeilemaan eri kokoja, sitä en enää muista oliko eri tukivyömalleja tarjolla. Mutta palvelu oli tosi hyvää, ostin sieltä kerralla kaikki raskausvaatteet ja muut härpäkkeet, kun kerran pääsin paikalla käymään.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Hei miten mä oon Fiilinkin unohtanut!! Kiitos, hyvä vinkki, meen sinne heti kun ehdin!

 • LL

  Kahden raskauden ja oman työn puolesta voin suositella erittäin lämpimästi tukisukkia ehkäisemään suonikohjuja ja pitämään jalkaturvotukset kurissa. Mikäli jalkojen verenkierto on normaali (ei ole esim.diabetesta tai muuta verenkiertoa huonontavaa sairautta), voi ilman lääkärikäyntiäkin ottaa päivittäiseen käyttöön puristusluokka 1:n lääkinnälliset polvimittaiset hoitosukat (esim.Mabs). Itselläni ehkäisevät turvotusta ja siitä aiheutuvaa kipua jaloissa uskomattoman hyvin ja oikeasti niillä voi vaikuttaa suonikohjuja ehkäisevästi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Nämäkin on mulla ostoslistalla ja jääneet ostamatta vain koska ei ole just niissä apteekeissa ollut joissa olen käynyt. Tsekkaanpa ton Mabsin, kiitos!

   • LL

    En tiedä, onko apteekeissa näitä, mutta apuvälineitä myyvissä liikkeissä ainakin, esim. Respecta tai vastaavat. Kannattaa ostaa heti kaksi paria, koska kun näihin tottuu, ei halua enää muita sukkia käyttääkään (eli koko ajan on yhdet pesussa ja yhdet käytössä). :’D

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Kiitos!

   • Tilia

    Kivan näköisiä sukkia löytyy myös osoitteesta http://www.tukisukat-shop.com. Tilausta varten pitää mitata nilkan ja pohkeen paksuudet, että tulee sopivan tiukat sukat. Itse käytin ohuita perusmustia tukisukkia melkein koko raskauden ajan.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Kiitos paljon vinkistä!

 • Paluuviite: Raskausviikko 33: Saikulle - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.